INTERVENŢII PSIHOPEDAGOGICE LA ELEVII CU ADHD DE VÂRSTĂ ŞCOLARĂ MICĂ PSYCHOPEDAGOGICAL INTERVENTIONS IN YOUNG SCHOOLCHILDREN WITH ADHD

Size: px
Start display at page:

Download "INTERVENŢII PSIHOPEDAGOGICE LA ELEVII CU ADHD DE VÂRSTĂ ŞCOLARĂ MICĂ PSYCHOPEDAGOGICAL INTERVENTIONS IN YOUNG SCHOOLCHILDREN WITH ADHD"

Transcription

1 INTERVENŢII PSIHOPEDAGOGICE LA ELEVII CU ADHD DE VÂRSTĂ ŞCOLARĂ MICĂ PSYCHOPEDAGOGICAL INTERVENTIONS IN YOUNG SCHOOLCHILDREN WITH ADHD PURCIA VALERIA ECATERINA Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Sibiu, România Articol publicat în volumul : Cercetarea psihologică modernă : direcţii şi perspective : cercetare cantitativă vs. Cercetare calitativã, coord. Marius Milcu, Wilfried Griebel, Raluca Sassu. - Bucureşti : Editura Universitară, Abstract: Attention Deficit Hyperactivity Disorder is a cerebral dysfunction frequently occurring in the case of children, being one of the most common disorders for this age. ADHD can be defined as a syndrome with an early debut (before the age of 7) and it consists of a combination of inattention, hyperactivity and impulsivity that persists in time, sometimes until adulthood. By means of the psychopedagogical intervention program we are now putting forward, we wish to offer parents and teachers information about ADHD and also provide a few simple and easy-to-use techniques which can be applied both in school and family. Keywords: ADHD, psychopedagogical intervention program, young schoolchildren, family, school. Tulburarea hiperactivă cu deficit atenţional (ADHD), numită şi sindrom hiperkinetic cu minimă disfuncţie cerebrală, este o afecţiune frecvent întâlnită la copil, constituind una dintre cele mai comune tulburări specifice acestei perioade. ADHD se poate defini ca fiind un sindrom ce se caracterizează printr-un debut precoce (înaintea vârstei de 7 ani) şi este alcătuit dintr-o combinaţie de inatenţie, hiperactivitate şi impulsivitate ce persistă în timp, uneori chiar până la maturitate, la indivizi cu dezvoltare mentală normală. Prezenţa acestor simptome duce la dificultăţi de adaptare în mediul familial, şcolar şi social. (Măgureanu, 2004) Are o înaltă prevalenţă, puternic impact personal şi social fiind deseori, asociată cu alte tulburări de dezvoltare sau psihiatrice. Fiind o problemă de ordin psihic, care, deşi nu poate fi vindecată complet, există metode de a o controla. Cercetătorii sunt de părere că un copil neurologic neatent, hiperactiv, este un individ care are un handicap ascuns şi asupra căruia trebuie neapărat să se intervină.(sauvé, 2006) Indiferent de gravitatea situaţiei, strategiile terapeutice dezvoltate în acest sens îi vor ajuta pe cei mici să ajungă, treptat, la o viaţă normală. Prin programul de intervenţie psihopedagogică propus de noi am dorit să punem la dispoziţia părinţilor şi cadrelor didactice câteva informaţii despre ADHD şi câteva tehnici simple şi uşor de aplicat în mediul familial şi şcolar. Metodologia cercetării Scopul cercetării: Studierea eficienţei unui demers psihopedagogic privind ameliorarea simptomatologiei tulburării hiperkinetice cu deficit de atenţie la şcolarul mic.

2 Programul a fost structurat pe trei axe de intervenţie: intervenţie axată pe copil; intervenţie axată pe familie; intervenţie axată pe cadrele didactice. Motivaţia elaborării acestei structuri de program a fost aceea de a permite controlarea şi manipularea principalelor planuri de manifestare a simptomelor tulburării hiperkinetice cu deficit de atenţie: planul familial; planul şcolar; planul social. Obiectivele cercetării: 1. Studierea eficienţei programului de intervenţie psihopedagogică privind ameliorarea simptomelor majore ale tulburării hiperactive cu deficit de atenţie la şcolarii mici: impulsivitate; hiperactivitate; inatenţie. 2. Studierea eficienţei programului privind ameliorarea nivelului scăzut de socializare asociat tulburării hiperkinetice cu deficit de atenţie şi creşterea randamentului şcolar. Ipotezele cercetării: Implicarea şcolarilor mici diagnosticaţi cu ADHD într-un program de intervenţie psihopedagogică, duce la: 1. Diminuarea simptomelor majore ale tulburării hiperkinetice cu deficit de atenţie; 2. Ameliorarea dificultăţilor de socializare asociate tulburării hiperkinetice cu deficit de atenţie şi creşterea randamentul şcolar. Metode şi instrumente A. Interviul B. Observaţia structurată (cantitativă) C. Experimentul D. Matrice Progresive Standard Raven E. Scalele de evaluare Vanderbilt Fişa de răspuns pentru părinte Scalele de evaluare Vanderbilt (de urmărire) - Fişa de răspuns pentru părinte Scalele de evaluare Vanderbilt Fişa de răspuns pentru cadrul didactic Scalele de evaluare Vanderbilt (de urmărire) - Fişa de răspuns pentru cadrul didactic (Wolraich, et all, 2003), adaptate de noi cu acordul autorului, pe populatie românească, pentru jud. Sibiu F. Studiul de caz G. Metode statistico-matematice Universul populaţiei Populaţia asupra căreia s-a axat această cercetare şi din care au fost extrase cazurile care au stat la baza elaborării ei este reprezentată de totalitatea elevilor de vârstă şcolară mică cuprinşi în cadrul claselor I IV, aflaţi în evidenţa Spitalului de psihiatrie Ghe. Preda din Sibiu în perioada februarie martie 2008, ce prezintă tulburări hiperkinetice cu deficit de atenţie.

3 Selecţia subiecţilor Pentru desfăşurarea cercetării am selectat 33 de cazuri de şcolari mici cu ADHD din cadrul Clinicii de Psihiatrie G. Preda din Sibiu, secţia psihiatrie pediatrică conform următoarelor criterii: 1. Profilul psiho-social al copilului Prezenţa simptomatologiei tulburării hiperkinetice cu deficit de atenţie la nivel comportamental; dezvoltarea funcţiei de cunoaştere la nivel bun I.Q. mai mare sau egal cu 90 - vârsta mintală corespunzătoare vârstei cronologice. nivelul scăzut de integrare în grupul şcolar şi social randament şcolar neperformant. 2. Familia: interesul ridicat pentru dezvoltarea bio-psiho-socială a copilului; calitatea colaborării cu şcoala; interes pentru implicarea într-un program psihopedagogic de intervenţie 3. Învăţătorul: interes manifestat pentru aplicarea unor tehnici educaţionale individualizate elevilor diagnosticaţi cu ADHD din clasă. Criteriul 1 profilul psiho-socio-comportamental al copilului În urma convorbirilor purtate cu echipa de specialişti din cadrul secţiei de psihiatrie pediatrică privind existenţa în observaţie şi tratament a unor elevi ce prezintă ADHD, s-au identificat 33 astfel de copii: 21 elevi clasa I-a, 6 elevi clasa a II-a, 5 elevi clasa a III-a, 1 elev clasa a IV-a Selecţia subiecţilor s-a făcut în urma unui interviu cu părinţii şi învăţătorii copiilor, cât şi prin rezultatele obţinute din completarea de către părinţii şi învăţătorii celor 33 de copii cu ADHD a Scalei Vanderbilt pentru învăţători şi părinţi. Scorurile obţinute de fiecare dintre elevi au fost trecute în fişa individuală, pornind de la necesitatea metodologică de a utiliza aceste rezultate în construirea profilului pretest al fiecăruia dintre copiii care vor rămâne în final ca subiecţi ai experimentului. Menţionăm faptul că până în această etapă a eşantionării, toţi şcolarii s-au încadrat în rigorile criteriului 1 de selecţie. Criteriul 2 Familia Părinţii elevilor au fost contactaţi, şi în cadrul unor întâlniri, au fost edificaţi asupra scopului, obiectivelor şi strategiilor de desfăşurare a programului, împreună cu responsabilităţile educaţionale pe care ar trebui să şi le asume aceştia în cadrul programului. De asemenea, aceste întâlniri au permis evaluarea interesului şi resurselor familiei pentru educaţia copilului în general, şi pentru propunerea de implicare într-un program educaţional, în mod special. S-a constatat în cazul a 6 dintre copii o slabă receptivitate a familiei în privinţa colaborării la programul psihopedagogic propus, drept pentru care elevii respectivi au fost excluşi din program. În urma interviurilor, 27 dintre familii au fost de acord să se implice în program. Componenţa lotului cercetat: 18 elevi clasa I-a, 6 elevi clasa a II-a, 2 elevi clasa a III-a, 1 elev clasa a IV-a.

4 Criteriul 3 Învăţătorul În cadrul unor convorbiri cu învăţătorii copiilor cu ADHD rămaşi ca beneficiari ai programului, au fost informaţi despre scopul, obiectivele şi strategiile de desfăşurare a programului, împreună cu responsabilităţile educaţionale pe care ar trebui să şi le asume. Toţi învăţătorii solicitaţi au răspuns afirmativ exprimându-şi poziţia de susţinători activi ai programului. Probleme comune ale cazurilor selectate: Copiii selectaţi în vederea implicării într-un program de intervenţie psihopedagogică au fost diagnosticaţi ca având ADHD de echipa interdisciplinară a Spitalului de psihiatrie G. Preda din Sibiu, secţia psihiatrie pediatrică. Din colectarea datelor psihologice, familiale, şcolare şi sociale ale copiilor, am putut constata că tulburarea ADHD îi afectează în toate aceste planuri. Astfel, aceştia se prezintă ca nişte copii cu o imagine de sine scăzută, trăiesc puternice sentimente de inferioritate datorate dificultăţilor pe care le întâmpină la şcoală şi în societate. Aceste dificultăţi sunt legate de o slabă experienţă senzorial-motrică, o parţială lipsă de control al comportamentului, construcţiei deficitare a unor deprinderi necesare activităţilor de zi cu zi, cât şi a carenţelor în dezvoltarea abilităţilor şi deprinderilor şcolare şi sociale corecte. Etapa construcţiei cazurilor Profilul psihologic evaluarea simptomelor Testarea funcţiei cognitive: S-a efectuat pe baza aplicării următoarelor probe: - Matrice Progresive Standard Raven - dezvoltarea funcţiei de cunoaştere I.Q. mai mare sau egal cu 90 la toţi subiecţii examinaţi. - Scala de evaluare a simptomatologiei ADHD Vanderbilt pentru părinţi şi învăţători Etapa pretest a experimentului În perioada martie aprilie 2008 s-a încheiat aplicarea scalelor de evaluare a simptomatologiei ADHD pentru fiecare dintre cei 27 de elevi selectaţi pentru includerea în program, rezultatele fiind trecute în fişele lor psihologice (înainte de a fi beneficiari ai programului de intervenţie psihopedagogică). 1. Evaluarea simptomatologiei ADHD de către familie (Scala de evaluare a simptomatologiei ADHD - Vanderbilt pentru părinţi) 2. Evaluarea simptomatologiei ADHD de către învăţător (Scala de evaluare a simptomatologiei ADHD - Vanderbilt pentru cadrul didactic) Etapa manipulării experimentale Parcurgerea completă a etapelor programului de intervenţie psihopedagogică a avut loc în perioada aprilie iunie Etapele parcurse în vederea aplicării planului de intervenţie psihopedagogică: Pasul 1: Părinţii observă comportamentul copilului acasă. Pasul 2: Învăţătorul observă comportamentul copilului la şcoală Pasul 3: Părinţii şi învăţătorul se întâlnesc şi discută despre ce au observat în legătură cu copilul şi evidenţiază lucrurile îngrijorătoare cu privire la acesta.

5 Pasul 4: Părinţii se întâlnesc cu psihologul şi îi împărtăşesc observaţiile făcute de ei, cât şi de învăţător; furnizează de asemenea şi posibilităţile de contact cu învăţătorul copilului: număr de telefon, programul acestuia la şcoală etc. Pasul 5: Psihologul iniţiază un interviu structurat pentru factorii implicaţi în program: părinţi, copil, învăţător din care obţine date referitoare la istoricul educaţional şi medical al copilului. Pasul 6: Părinţii primesc o serie de broşuri sau informaţii despre ADHD, şi de asemenea, aceştia şi învăţătorul completează scale de evaluare a comportamentului copilului. Pasul 7: Scalele completate de învăţător şi de părinţi sunt examinate de medicul psihiatru. Pasul 8: În urma rezultatelor obţinute la scalele de evaluare completate de părinţi şi învăţător, medicul psihiatru determină ariile psihopedagogice de intervenţie Pasul 9: Psihologul elaborează un plan de intervenţie psihopedagogică centrat pe ariile de intervenţie stabilite împreună cu părinţii şi medicul psihiatru. Pasul 10: Psihologul deruleză şi medicul psihiatru monitorizează aplicarea planului de intervenţie şi evoluţia copilului. Părinţii şi învăţătorul completează scale de evaluare comportamentală a copilului la începerea şi la sfârşitul programului de intervenţie psihopedagogică. (după Feldman, 2007) Programul de intervenţie psihopedagogică Programul a avut în vedere construirea unui mediu ambiental şi educaţional care să favorizeze dezvoltarea armonioasă a copiilor afectaţi de ADHD, prin constituirea unui parteneriat între următorii agenţi de intervenţie: Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale şi Asistenţă Psihopedagogică Sibiu Director prof. psiholog Daniela Moldovan Psihologi/psihologi şcolari : Valeria Purcia, Elena Morariu, Simona Crăciun, Simona Câmpean, Maria Opriş, Lidia Draghiţă, Silvana Şerb, Cătălina Nechita. Spitalul de Psihiatrie Ghe. Preda din Sibiu, secţia psihiatrie pediatrică: Dr.Cornelia Acaru, medic primar neuropsihiatrie infantilă; Dr.Sanda Elena Barb, medic primar - psihiatrie;dr. Angela Muntean, medic primar psihiatrie;răzvan Pleteriu, psiholog clinician principal, Laura Orlandea, psiholog clinician principal. învăţătorii şi părinţii acestor copii. Parteneriatul interdisciplinar s-a construit pe diferite arii de intervenţie, vizând: - acoperirea cât mai completă a planurilor (familial, şcolar, social) de manifestare a simptomatologiei ADHD la şcolarul mic şi a tulburărilor asociate; - identificarea principiilor fundamentale educative în creşterea copilului cu ADHD; - identificarea principalelor arii de intervenţie psihopedagogică în vederea ameliorării simptomatologiei ADHD şi a tulburărilor asociate; - implicarea activă a agenţilor de intervenţie în controlarea şi ameliorarea tulburării hiperkinetice cu deficit de atenţie la şcolarii mici, beneficiari ai programului de intervenţie psihopedagogică; Obiectivele programului de intervenţie psihopedagogică Obiectiv general: Favorizarea dezvoltării globale a copiilor hiperactivi cu deficit de atenţie incluşi în program prin crearea unui mediu socio-educativ adaptat cerinţelor specifice acestora.

6 Obiective specifice: 1. Asigurarea sprijinului informaţional şi formativ necesar părinţilor care au copii afectaţi de tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenţie; 2. Facilitarea optimizării profesionale a învăţătorilor care lucrează cu copii afectaţi de ADHD; 3. Facilitarea dezvoltării funcţiei de comunicare şi socio-afectivă a copiilor afectaţi de tulburarea ADHD; 4. Integrarea activităţilor desfăşurate de membrii echipei de intervenţie într-un parteneriat coerent de educaţie şi formare a copiilor beneficiari ai programului. Beneficiarii intervenţiei psihopedagogice: copiii afectaţi de ADHD părinţii copiilor afectaţi de ADHD învăţătorii copiilor afectaţi de ADHD Echipa de intervenţie: Profesionişti: psihologii şcolari echipa interdisciplinara a spitalului de Psihiatrie Ghe. Preda din Sibiu Voluntari: părinţii copiii afectaţi de ADHD învăţătorii copiilor afectaţi de ADHD Desfăşurarea programului de informare/formare părinţi Programul pentru părinţi a însumat în total un număr de 10 şedinţe formative (săptămânale). Ca reprezentanţi familiali şi beneficiari ai cursului de formare în fiecare dintre cazuri, au fost părinţii copiilor cu ADHD. Obiective: Familiarizarea părinţilor cu particularităţile hiperactivităţii cu deficit de atenţie la copilul din perioada şcolarităţii mici; problematica tulburării ADHD; informaţii legate de natură psihologică şi criteriile de diagnostic, la particularităţile şi dificultăţile pe care copiii le întâmpină în procesul de învăţare şi de dezvoltare (în plan comportamental şi al integrării sociale şi şcolare). Observarea şi evaluarea comportamentului copilului; conştientizarea de către părinţi a greşelilor educative în corectarea comportamentului copilului cu ADHD. Îmbunătăţirea atmosferei familiale; ascultarea activă; comunicarea emoţională; comunicarea părinte copil. Modalităţi de întărire a relaţiilor părinte-copil; focalizarea pe aspectele pozitive ale copilului; acceptarea necondiţionată; timpul destinat copilului. Însuşirea de către părinţi a noţiunilor de management comportamental; metode şi tehnici comportamentale de disciplinare pozitivă; Recompensarea atitudinilor pozitive; întocmirea unui plan comportamental viabil; tipuri de recompense; rezolvarea situaţiilor problemă Cooperarea cu învăţătorul copilului; cardurile de monitorizare a comportamentului; planul zilnic;

7 Creşterea stimei de sine a copilului; dezvoltarea încrederii în forţele proprii; evidenţierea lucrurilor pozitive; conştientizarea diferenţei dintre comportamentul şi persoana copilului. Influenţa jocului în terapia copiilor cu ADHD; dezvoltarea abilităţilor de socializare; tipurile potrivite de jocuri şi jucării; Desfăşurarea programului de informare/formare învăţători Acest program a însumat un număr de 7 şedinţe formative (săptămânale). Obiective: Familiarizarea învăţătorilor cu particularităţile hiperactivităţii cu deficit de atenţie la copilul din perioada şcolarităţii mici. Informarea acestora despre problematica tulburării ADHD prin oferirea de informaţii legate de natura psihologică şi criteriile de diagnostic, la particularităţile şi dificultăţile pe care copiii le întâmpină în procesul de învăţare şi de dezvoltare (în plan comportamental şi al integrării sociale şi şcolare). Instruirea şcolară ; acomodarea şcolară. intervenţii comportamentale; Structură şi rutină bine stabilite; folosirea sistemului gradual de structurare a clasei; cei trei R : rutină, regularitate şi repetiţie; monitorizare atentă a comportamentului; controlul clasei. Însuşirea de către învăţători a unor principii şi reguli ergonomice care să ofere copilului cu ADHD un mediu ambiant securizant. Lecţii cât mai atractive, implicarea copilului într-un grup de lucru; interacţiunea dintre copil şi învăţător; combinarea indicaţiilor verbale cu demonstraţiile practice. Identificarea problemelor comportamentale; sistemul de management comportamental al clasei; recompensele pentru o sarcină bine făcută. Parteneriatul între copii; reguli clar definite; învăţarea prin cooperare; timpul de joacă şi socializare. Consilierea copiilor cu ADHD Obiective: A-l face capabil pe copil să depăşească problemele emoţionale dificile; A-l face capabil pe copil să dobândească un anumit nivel de congruenţă cu privire la gânduri, emoţii şi comportamente; A-l face pe copil să se simtă bine cu el însuşi; A-l face capabil pe copil să-şi accepte limitele; A-l face pe copil să-şi schimbe comportamentele ce au consecinţe negative; A-l face capabil pe copil să funcţioneze confortabil şi adaptiv în mediul extern (acasă şi la şcoală); A crea condiţii pentru copil astfel încât acesta să urmeze stadiile de dezvoltare. Analiza şi interpretarea rezultatelor Distribuţia pe grupe de vârstă (clasa şcolară) în lotul studiat a fost următoarea: 18 elevi clasa I, 6 elevi clasa a II-a, 2 elevi clasa a III-a, 1 elev - clasa a IV-a. (fig. 1). În această lucrare s-a luat în discuţie grupa de vârstă cuprinsă între 6 7 ani (clasa I), care s-a dovedit a fi cea mai numeroasă, semn că manifestările afecţiunii sunt identificate corect de părinţi şi învăţători cu predilecţie la intrarea copilului în şcoală. Urmează grupele de vârstă 7-8 ani (clasa a II-a), 8-9 ani (clasa a III-a).

8 În schimb, grupa de vârstă ani (clasa a IV-a) este foarte redusă la lotul studiat. Acest fapt este în concordanţă cu DSM-IV care cere ca simptomele centrale ale ADHD să fie prezente înainte de vârsta de 7 ani. 7,40% 3,70% 22,22% 66,66% Clasa I Clasa II Clasa III Clasa IV Fig. 1 - Distribuţia pe grupe de vârstă (clasa şcolară) în lotul studiat Sex ratio - la lotul studiat a fost de 5,75:1. Repartiţia în funcţie de sex arată predominanţa băieţilor în raport cu fetele. Aceste valori sunt similare cu cele din populaţia generală. (fig.2) La copil, ADHD se regăseşte mai frecvent la sexul masculin, sex ratio fiind de 3,6:1. Diferenţa dintre sexe are o mare importanţă. Fetele diagnosticate cu ADHD sunt afectate mai mult din punct de vedere cognitiv sau al atenţiei, comparativ cu băieţii, la care domină componenta hiperactivă/impulsivă. (Ivanesei, 2008) 100% 80% 60% 40% 20% 0% 85,18 14,81 Băieţi Fete Fig. 2 - Repartiţia lotului în funcţie de sex În funcţie de gradul de dezorganizare a familiei (fig.3), în grupul studiat, 4 subiecţi din 27 provin din familii dezorganizate dar nu se poate stabili o legătură de cauzalitate între ambientul familial şi diagnosticul de ADHD.

9 85,18% 3,70% 7,40% 3,70% Asistent maternal Părinţi divorţaţi Familie monoparentală Familie biparentală Fig. 3 - Gradul de dezorganitare familială în lotul studiat La lotul analizat în funcţie de subtipurile de ADHD, subtipul combinat predomină, celelalte subtipuri fiind foarte slab reprezentate; o posibilă explicaţie ar fi că depistarea copiilor cu un grad mare de inatenţie, hiperactivitate şi impulsivitate a fost mai uşoară, deoarece aceste comportamente sunt mai repede percepute de părinţi şi învăţători. (fig. 4). Trialurile DSM şi alte studii clinice ulterioare arată că tipul combinat predomină, faţă de tipul predominant cu tulburări de atenţie. Totuşi, din cauză că subtipul cu tulburări de atenţie are cea mai mare probabilitate de a fi subdiagnosticat, prevalenţa acestuia nu poate fi dedusă din loturi clinice. (Iancu, 2007). 18,51% Subtipul combinat 11,11% 70,37% Subtipul inatent Subtipul hip./imp. Fig. 4 - Repartiţia cazurilor de ADHD în funcţie de subtipuri Prelucrarea statistică (SPSS, t test ) a datelor privind efectele variabilei independente asupra variabilelor dependente s-a făcut cu ajutorul testului t pentru diferenţa dintre mediile a două eşantioane dependente (perechi), prin compararea diferenţelor semnificative dintre mediile eşantioanelor perechi rezultate în urma datelor obţinute din pretest şi posttest la următoarele probe: - fişa de evaluare Vanderbilt a simptomelor ADHD completată de părinţi - fişa de evaluare Vanderbilt (de urmărire) a simptomelor ADHD completată de părinţi - fişa de evaluare Vanderbilt a simptomelor ADHD completată de învăţători - fişa de evaluare Vanderbilt (de urmărire) a simptomelor ADHD completată de învăţători Testul t al diferenţei mediilor a două eşantioane dependente permite evaluarea semnificaţiei variaţiei unei anumite caracteristici, la aceiaşi subiecţi, în două situaţii diferite (de

10 exemplu, înainte şi după acţiunea unei anumite condiţii), ori în două contexte diferite, indiferent de momentul manifestării acestora. Avantajul major al acestui model statistic este acela că surprinde variaţia numită intrasubiect, prin faptul că baza de calcul este diferenţa dintre două valori măsurate pentru fiecare subiect în parte. (Popa, 2008) Raportarea rezultatelor cercetării Având în vedere că la toate rezultatele obţinute valoarea p<0.05, se respinge ipoteza de nul. Se acceptă ipoteza cercetării, conform căreia implicarea şcolarilor mici diagnosticaţi cu ADHD într-un program de intervenţie psihopedagogică, duce la: 1. Diminuarea simptomelor majore ale tulburării hiperkinetice cu deficit de atenţie: neatenţie impulsivitate hiperactivitate 2. Ameliorarea dificultăţilor de socializare asociate tulburării hiperkinetice cu deficit de atenţie şi creşterea randamentul şcolar, pe un eşantion de 27 subiecţi, pentru: Evaluare părinte t.o5 (26)= 9,36, p<0,05, ADHD subtipul predominant neatent t.o5 (26)= 11,19, p<0,05, ADHD subtipul predominant hiperactiv/impulsiv t.o5 (26)= 12,23, p<0,05, ADHD subtipul combinat neatenţie/hiperactivitate t.o5 (26)=6,o67, p<0,05, Randament / socializare Evaluare cadru didactic t.o5 (26)= 10,01, p<0,05, ADHD subtipul predominant neatent t.o5 (26)= 8,34, p<0,05, ADHD subtipul predominant hiperactiv/impulsiv t.o5 (26)=11,13, p<0,05, ADHD subtipul combinat neatenţie/hiperactivitate t.o5 (26)= 7,13, p<0,05, Randament / socializare Datele psihometrice ale Scalelor de Evaluare Vanderbilt (varianta în limba română) Studiile de reliabilitate (prin calculul coeficientului Alfa Cronbach) indică o valoare foarte ridicată (α > 0,70) pentru majoritatea secţiunile scalei referitoare la ADHD. Excepţie face secţiunea anxietate /depresie din cadrul scalei de evaluare Vanderbilt pentru părinţi unde α = 0,52. (Unii autori consideră drept acceptabilă o valoare de 0.5 a indicelui Cronbach alfa în cazul scalelor cu un număr mic de itemi:10-15). Această valoare este oarecum îndreptăţită să apară, deoarece secţiunea cuprinde un număr mic de itemi (7). Nu am insistat pe modificarea sau înlocuirea itemilor la această secţiune, deoarece am vizat, în această lucrare, în special simptomatologia ADHD şi mai puţin tulburările comorbide. Datele obţinute susţin calităţile psihometrice ridicate ale instrumentului pus în discuţie. O scală consistentă intern ne oferă garanţia că itemii instrumentului nostru merg împreună, măsoară acelaşi construct psihologic; însă, acest lucru nu ne permite încă să afirmăm ca măsoară exact ceea ce şi-a propus să măsoare. (Popa, 2008) Această problemă am verificat-o prin studii de validare. Testarea validităţii prin compararea rezultatelor obţinute folosind Scalele de Evaluare Vanderbilt pentru ADHD cu rezultatele obţinute folosind Interviul de diagnostic structurat CIM 10 arată că instrumentele măsoară atribute şi aspecte comportamentale similare dar nu identice.

11 Limitele cercetării Scalele Vanderbilt de evaluare / urmărire a simptomatologiei ADHD au o adaptare transculturală restrictivă, numai pentru jud. Sibiu; Rezultatele obţinute în această cercetare nu se pot generaliza la nivelul întregii colectivităţi vizate. Factorii care ar putea să influenţeze negativ generalizarea rezultatelor sunt următorii: natura şi reprezentativitatea eşantionului; modul de culegere a datelor; perioada de desfăşurare a cercetării; variatele surse de erori sistematice dintre care putem menţiona tendinţa de supraevaluare a rezultatelor obţinute de către evaluatori, respectiv părinţi şi cadrele didactice. Acest aspect însă, poate avea o conotaţie pozitivă, privind eficacitatea programului propus şi a aprecierii pozitive a rezultatelor. Concluzii Prelucrarea şi interpretarea datelor cercetării au relevat eficienţa programului de intervenţie psihopedagogică, elaborat de noi, asupra simptomatologiei tulburării hiperkinetice cu deficit de atenţie la şcolarii mici. Structura acestui program (pe trei axe de intervenţie: părinţi, învăţători şi copii) a permis controlarea principalelor planuri de manifestare a tulburării hiperkinetice cu deficit de atenţie (familial, şcolar şi social) iar în urma aplicării lui, s-au obţinut ameliorări semnificative ale simptomelor ADHD (deficit de atenţie, hiperactivitate, impulsivitate), cât şi a tulburărilor asociate (integrare socio afectivă, randament şcolar). Obiectivele programului au fost atinse, prin dezvoltarea la părinţi şi învăţători a unui set de abilităţi educaţionale şi de creştere, adaptate particularităţilor copiilor cu ADHD şi prin aplicarea coerentă a acestor abilităţi de către părinţi (în mediul familial şi în societate), de învăţători (la clasă) şi de psihologii şcolari (în cadrul cabinetului de asistenţă psihopedagogică al şcolii), în vederea ameliorării simptomatologiei ADHD. Prezenta lucrare vine în întâmpinarea psihologilor şcolari, a cadrelor didactice, a părinţilor şi, în principal a copiilor afectaţi de ADHD, oferind un model de intervenţie asupra simptomatologiei tulburării hiperkinetice cu deficit de atenţie la şcolarii mici, model ce a vizat următoarele aspecte ale problematicii puse în discuţie: - acoperirea cât mai completă a principalelor planuri de manifestare a tulburării hiperkinetice cu deficit de atenţie (familial, şcolar şi social) ; - identificarea principiilor educative fundamentale şi obligatorii în creşterea copilului cu ADHD; - implicarea activă a agenţilor de intervenţie (psihologi, psihiatri, părinţi, cadre didactice) în controlarea şi ameliorarea simptomatologiei ADHD precum şi a tulburărilor asociate, la şcolarii mici, beneficiari ai programului de intervenţie psihopedagogică; Programele de intervenţie psihopedagogică pot constitui o alternativă pentru părinţii care sunt refractari la ideea de a administra copilului medicaţie pe termen nedefinit, sau pentru acei copii care dezvoltă intoleranţă la Strattera (atomoxetine) putând astfel să îmbunătăţească calitatea vieţii copilului şi a membrilor familiei. Tehnicile de modificare a comportamentului, sesiunile de training, educare şi consiliere a copiilor, părinţilor şi a cadrelor didactice sunt suficiente pentru controlul simptomelor formelor uşoare de ADHD. De obicei, intervenţiile comportamentale sunt utilizate alături de tratamentul medicamentos, în formele moderate şi severe. Terapia psihopedagogică, iniţiată de specialişti şi aplicată ulterior de către părinţi şi cadre didactice, constituie un element de baza al abordării copilului cu ADHD. Programul de

12 intervenţie psihopedagogică propus de noi se poate dovedi o metodă eficientă de instruire a părinţilor şi cadrelor didactice, în tehnici simple, utile şi uşor de aplicat. Bibliografie: Feldman, Howard, (2007) Evaluating Your Child for ADHD, American Academy of Pediatrics, National Initiative for Children s Healthcare Quality; Iancu, Mirela, (2007) ADHD la copil şi adolescent, Revista Farmacist.ro nr. 32 (112); Ivanesei, Mihaela, (2008)-Tulburarea cu hiperactivitate/deficit de atentie (ADHD) la copil. Accesat 22 febr. 2008, la adresa Măgureanu, Sanda, (2004) Cum diagnosticăm hiperkineticii, Revista Info Diagnostic, nr.1; Popa, Marian, (2008) Statistica pentru psihologie. Teorie şi aplicaţii SPSS, Ed. Polirom, Iaşi; Sauvé, Colette, (2006) Copilul hiperactiv. Hiperactivitatea şi deficitul de atenţie, Ed. House of Guides, Bucureşti; Wolraich, Mark et al.,(2003) - Psychometric Properties of the Vanderbilt ADHD Diagnostic Parent Rating Scale in a Referred Populations, Journal of Pediatric Psychology 28(8): Copyright 2009 Editura Universitarã Director: Vasile Muscalu B-dul. N. Bãlcescu nr , Sector 1, Bucureşti Tel./Fax: / redactia@editurauniversitara.ro EDITURÃ RECUNOSCUTÃ DE CONSILIUL NAŢIONAL AL CERCETÃRII ŞTIINŢIFICE DIN ÎNVÃŢÃMÂNTUL SUPERIOR (C.N.C.S.I.S.) Această publicaţie se supune legislaţiei privind Copyrightul. Conţinutul acestei lucrări nu poate fi reprodus în întregime sau parţial - fără acordul autorilor.

PLAN OPERAŢIONAL PRIVIND PREVENIREA ŞI COMBATEREA FENOMENULUI VIOLENŢEI ÎN MEDIUL ŞCOLAR An şcolar

PLAN OPERAŢIONAL PRIVIND PREVENIREA ŞI COMBATEREA FENOMENULUI VIOLENŢEI ÎN MEDIUL ŞCOLAR An şcolar PLAN OPERAŢIONAL PRIVIND PREVENIREA ŞI COMBATEREA FENOMENULUI VIOLENŢEI ÎN MEDIUL ŞCOLAR An şcolar 2013-2014 OBIECTIV 1. Prevenirea si combaterea agresiunilor fizice, verbale sau de alta natură care se

More information

GRAFURI NEORIENTATE. 1. Notiunea de graf neorientat

GRAFURI NEORIENTATE. 1. Notiunea de graf neorientat GRAFURI NEORIENTATE 1. Notiunea de graf neorientat Se numeşte graf neorientat o pereche ordonată de multimi notată G=(V, M) unde: V : este o multime finită şi nevidă, ale cărei elemente se numesc noduri

More information

Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ

Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ Autori: - Ionuț LUCA - Mircea MIHALEA - Răzvan ARDELEAN Coordonator științific: Prof. TITU MASTAN ARGUMENT 1. Profilul colegiului nostru este

More information

Press review. Monitorizare presa. Programul de responsabilitate sociala. Lumea ta? Curata! TIMISOARA Page1

Press review. Monitorizare presa. Programul de responsabilitate sociala. Lumea ta? Curata! TIMISOARA Page1 Page1 Monitorizare presa Programul de responsabilitate sociala Lumea ta? Curata! TIMISOARA 03.06.2010 Page2 ZIUA DE VEST 03.06.2010 Page3 BURSA.RO 02.06.2010 Page4 NEWSTIMISOARA.RO 02.06.2010 Cu ocazia

More information

VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE. Se deschide proiectul Documents->Forms->Form Wizard->One-to-many Form Wizard

VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE. Se deschide proiectul Documents->Forms->Form Wizard->One-to-many Form Wizard VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE Fie tabele: create table emitenti(; simbol char(10),; denumire char(32) not null,; cf char(8) not null,; data_l date,; activ logical,; piata char(12),; cap_soc number(10),;

More information

PROGRAM DE INFORMARE / FORMARE PENTRU EDUCATORII / ÎNVĂŢĂTORII COPIILOR CU ADHD

PROGRAM DE INFORMARE / FORMARE PENTRU EDUCATORII / ÎNVĂŢĂTORII COPIILOR CU ADHD PROGRAM DE INFORMARE / FORMARE PENTRU EDUCATORII / ÎNVĂŢĂTORII COPIILOR CU ADHD Prof. psih. Dr. Valeria Ecaterina Purcia Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Sibiu Prin programul de informare/formare

More information

Fall Spring. PPVT EVT SSRS - Parents. SSRS - Teachers. Acest studiu a fost realizat de Național Institute on Out-of- School Time (NIOST)

Fall Spring. PPVT EVT SSRS - Parents. SSRS - Teachers. Acest studiu a fost realizat de Național Institute on Out-of- School Time (NIOST) O cercetare de evaluare independentă, bazată pe rezultatele copiilor de la FasTracKids şi pe cele ale unor copii între trei şi şase ani din diverse centre educaţionale din Statele Unite: 72 74 68 58 56

More information

LABORATORUL DE SOCIOLOGIA DEVIANŢEI Şi a PROBLEMELOR SOCIALE (INSTITUTUL DE SOCIOLOGIE AL ACADEMIEI ROMÂNE)

LABORATORUL DE SOCIOLOGIA DEVIANŢEI Şi a PROBLEMELOR SOCIALE (INSTITUTUL DE SOCIOLOGIE AL ACADEMIEI ROMÂNE) LABORATORUL DE SOCIOLOGIA DEVIANŢEI Şi a PROBLEMELOR SOCIALE (INSTITUTUL DE SOCIOLOGIE AL ACADEMIEI ROMÂNE) I. Scopul Laboratorului: Îşi propune să participe la analiza teoretică şi investigarea practică

More information

Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO)

Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO) Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO) Open to all born between 1 January 1990 and 31 December 2000 Surname Nationality Date of birth Forename Instrument

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul dumneavoastră. Programul Operațional

More information

Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I

Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I 4.19 Cum se transformă o faţă în piatră? Pasul 1. Deschideţi imaginea pe care doriţi să o modificaţi. Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I Pasul 3. Deschideţi şi

More information

Consideraţii statistice Software statistic

Consideraţii statistice Software statistic Consideraţii statistice Software statistic 2014 Tipuri de date medicale Scala de raţii: se măsoară în funcţie de un punct zero absolut Scale de interval: intervalul (sau distanţa) dintre două puncte pe

More information

Marketing politic. CURS (tematică & bibliografie) Specializarea Ştiinţe Politice, anul III

Marketing politic. CURS (tematică & bibliografie) Specializarea Ştiinţe Politice, anul III Marketing CURS (tematică & bibliografie) Specializarea Ştiinţe Politice, anul III Lect.dr. Corina Barbaros (corina.barbaros@uaic.ro) Obiectivele cursului: 1. Familiarizarea studenţilor cu modelele clasice

More information

Criterii pentru validarea tezelor de doctorat începute în anul universitar 2011/2012

Criterii pentru validarea tezelor de doctorat începute în anul universitar 2011/2012 CNATCDU - Panel 4 - Stiinte juridice Criterii pentru validarea tezelor de doctorat începute în anul universitar 2011/2012 1. Între temă, titlu şi conţinutul tezei există concordanţă. 2. Tema tezei este

More information

O VARIANTĂ REDUSĂ A SCALELOR DE DEPRESIE, ANXIETATE ŞI STRES (DASS)

O VARIANTĂ REDUSĂ A SCALELOR DE DEPRESIE, ANXIETATE ŞI STRES (DASS) O VARIANTĂ REDUSĂ A SCALELOR DE DEPRESIE, ANXIETATE ŞI STRES (DASS) Monica Albu Academia Română Filiala Cluj-Napoca 1 şi S.C. Cognitrom S.R.L., Cluj-Napoca Abstract. DASS (Depression Anxiety Stress Scales)

More information

DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală. Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992

DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală. Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992 DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992 Birds Directive Habitats Directive Natura 2000 = SPAs + SACs Special Protection Areas Special Areas of Conservation Arii de Protecţie

More information

UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI CATEDRA DE ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI

UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI CATEDRA DE ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI CATEDRA DE ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI REZUMATUL TEZEI DE DOCTORAT STRATEGII EDUCAŢIONALE DESTINATE AMELIORĂRII COMPORTAMENTULUI

More information

Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Transilvania din Braşov

Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Transilvania din Braşov Particularităţi ale monitorizării şi evaluării interne a activităţilor de instruire desfăşurate în format blended-learning, într-un proiect educaţional - aspecte specifice ale proiectului EDUTIC Gabriel

More information

Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii

Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii Un arbore binar este un arbore în care fiecare nod are gradul cel mult 2, adică fiecare nod are cel mult 2 fii. Arborii binari au şi o definiţie recursivă : -

More information

PROIECT DE PROGRAMĂ PENTRU OPŢIONAL. Denumirea opţionalului: PREVENIREA ABANDONULUI ŞCOLAR. ESTE PROFESIA MEA! CUPRINS. Argument

PROIECT DE PROGRAMĂ PENTRU OPŢIONAL. Denumirea opţionalului: PREVENIREA ABANDONULUI ŞCOLAR. ESTE PROFESIA MEA! CUPRINS. Argument PROIECT DE PROGRAMĂ PENTRU OPŢIONAL Denumirea opţionalului: PREVENIREA ABANDONULUI ŞCOLAR. ESTE PROFESIA MEA! Tipul: C.D.S., construit; aria curriculară OM ŞI SOCIETATE Clasa: a VIII-a, a IX-a Număr de

More information

Departamentul de Cercetări Socio-Umane

Departamentul de Cercetări Socio-Umane ANALIZA PROPRIETĂŢILOR PSIHOMETRICE ALE CHESTIONARULUI CASE-SF (SCALE DE EVALUARE CLINICĂ PENTRU PERSOANELE ÎN VÂRSTĂ) ADAPTAT PENTRU POPULAŢIA DIN ROMÂNIA Amalia Ciuca 1, Roxana Costache 1, Monica Albu

More information

10 Estimarea parametrilor: intervale de încredere

10 Estimarea parametrilor: intervale de încredere 10 Estimarea parametrilor: intervale de încredere Intervalele de încredere pentru un parametru necunoscut al unei distribuţii (spre exemplu pentru media unei populaţii) sunt intervale ( 1 ) ce conţin parametrul,

More information

SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1

SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1 008 SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1 1. Dacă expresiile de sub radical sunt pozitive să se găsească soluţia corectă a expresiei x x x 3 a) x

More information

TEZĂ DE DOCTORAT REZUMAT

TEZĂ DE DOCTORAT REZUMAT Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară TEZĂ DE DOCTORAT REZUMAT Coordonator ştiinţific: Prof. Univ. Dr. Delia Marina PODEA Doctorand: POPOVICI

More information

Ghid de instalare pentru program NPD RO

Ghid de instalare pentru program NPD RO Ghid de instalare pentru program NPD4758-00 RO Instalarea programului Notă pentru conexiunea USB: Nu conectaţi cablul USB până nu vi se indică să procedaţi astfel. Dacă se afişează acest ecran, faceţi

More information

CERCETARE ŞTIINŢIFICĂ,

CERCETARE ŞTIINŢIFICĂ, CERCETARE ŞTIINŢIFICĂ, COMUNICARE ŞI DEONTOLOGIE Seminar SELECTAREA ŞI VALORIFICAREA SURSELOR INFORMATICE / BIBLIOGRAFICE IN CERCETAREA DOCTORALĂ Alexandru Nichici /2014-2015 1. CARE SUNT PROBLEMELE CU

More information

FIŞA DISCIPLINEI. Psihopedagogie specială Psihopedagogie specială /Cod calificare: L

FIŞA DISCIPLINEI. Psihopedagogie specială Psihopedagogie specială /Cod calificare: L FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca 1.2 Facultatea Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei 1.3 Departamentul Departamentul

More information

FIŞA DISCIPLINEI. 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai. 1.2 Facultatea Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei

FIŞA DISCIPLINEI. 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai. 1.2 Facultatea Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai superior 1.2 Facultatea Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei 1.3 Departamentul Psihologie 1.4 Domeniul de

More information

UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLAY DIN CLUJ NAPOCA FACULTATEA DE EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT ŞCOALA DOCTORALĂ DE EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT

UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLAY DIN CLUJ NAPOCA FACULTATEA DE EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT ŞCOALA DOCTORALĂ DE EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLAY DIN CLUJ NAPOCA FACULTATEA DE EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT ŞCOALA DOCTORALĂ DE EDUCAŢIE FIZICĂ ŞI SPORT Influenţa unui program de antrenament de scrimă asupra copiilor diagnosticaţi

More information

4 Caracteristici numerice ale variabilelor aleatoare: media şi dispersia

4 Caracteristici numerice ale variabilelor aleatoare: media şi dispersia 4 Caracteristici numerice ale variabilelor aleatoare: media şi dispersia Media (sau ) a unei variabile aleatoare caracterizează tendinţa centrală a valorilor acesteia, iar dispersia 2 ( 2 ) caracterizează

More information

FIŞA DISCIPLINEI. 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca

FIŞA DISCIPLINEI. 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca superior 1.2 Facultatea Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei 1.3 Departamentul Psihopedagogie

More information

ALIANŢA PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA CALITĂŢII VIEŢII PERSOANELOR CU CONDIŢII DE SPECTRU AUTIST (APCSA) WHITE PAPER 2009 AUTISMUL ŞI ABORDAREA SA

ALIANŢA PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA CALITĂŢII VIEŢII PERSOANELOR CU CONDIŢII DE SPECTRU AUTIST (APCSA) WHITE PAPER 2009 AUTISMUL ŞI ABORDAREA SA ALIANŢA PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA CALITĂŢII VIEŢII PERSOANELOR CU CONDIŢII DE SPECTRU AUTIST (APCSA) WHITE PAPER 2009 AUTISMUL ŞI ABORDAREA SA TERAPEUTICĂ ŞI EDUCAŢIONALĂ Notă: Textul se bazează pe documente

More information

RELAºIA DINTRE ASUMAREA IDENTITźII PSIHOSEXUALE ŞI TULBURÅRILE LEGATE DE ALIMENTAºIE ŞI ALCOOL LA FEMEI

RELAºIA DINTRE ASUMAREA IDENTITźII PSIHOSEXUALE ŞI TULBURÅRILE LEGATE DE ALIMENTAºIE ŞI ALCOOL LA FEMEI EDUCAŢIE MEDICALĂ CONTINUĂ 5 RELAºIA DINTRE ASUMAREA IDENTITźII PSIHOSEXUALE ŞI TULBURÅRILE LEGATE DE ALIMENTAºIE ŞI ALCOOL LA FEMEI Rela ia dintre asumarea identitå ii psihosexuale şi tulburårile legate

More information

TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună

TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună Lighting TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună TTX260 TTX260 este o soluţie de iluminat liniară, economică şi flexibilă, care poate fi folosită cu sau fără reflectoare (cu cost redus), pentru

More information

Evoluţii în domeniul protecţiei persoanelor cu handicap, la 30 septembrie 2010

Evoluţii în domeniul protecţiei persoanelor cu handicap, la 30 septembrie 2010 Evoluţii în domeniul protecţiei persoanelor cu handicap, la 30 2010 La 30 2010 numărul total de persoane cu handicap comunicat Direcţiei Generale Protecţia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului

More information

Split Screen Specifications

Split Screen Specifications Reference for picture-in-picture split-screen Split Screen-ul trebuie sa fie full background. The split-screen has to be full background The file must be exported as HD, following Adstream Romania technical

More information

LESSON FOURTEEN

LESSON FOURTEEN LESSON FOURTEEN lesson (lesn) = lecţie fourteen ( fǥ: ti:n) = patrusprezece fourteenth ( fǥ: ti:nθ) = a patrasprezecea, al patrusprezecilea morning (mǥ:niŋ) = dimineaţă evening (i:vniŋ) = seară Morning

More information

Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ:

Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ: Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ: Proiectorul BenQ acceptă redarea conţinutului tridimensional (3D) transferat prin D-Sub, Compus, HDMI, Video şi S-Video. Cu

More information

FIŞA DISCIPLINEI. 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca

FIŞA DISCIPLINEI. 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca superior 1.2 Facultatea Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei 1.3 Departamentul Psihopedagogie

More information

Curriculum vitae Europass

Curriculum vitae Europass Curriculum vitae Europass Informaţii personale Nume / Prenume TANASESCU IOANA EUGENIA Adresă(e) Str. G. Enescu Nr. 10, 400305 CLUJ_NAPOCA Telefon(oane) 0264.420531, 0745820731 Fax(uri) E-mail(uri) ioanatanasescu@usamvcluj.ro,

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

FIŞA DISCIPLINEI. 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca

FIŞA DISCIPLINEI. 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca superior 1.2 Facultatea Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei 1.3 Departamentul Psihopedagogie

More information

Centre de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare

Centre de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă Centre de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare Ghid de organizare, funcţionare şi implementare a

More information

Curriculum vitae Europass

Curriculum vitae Europass Curriculum vitae Europass Informaţii personale Nume / Prenume Adresă(e) Foia Liliana Georgeta Str. Toma-Cozma Nr. 12, RO- 700555, Iasi, Romania Telefon(oane) +40 232301808 (office) Mobil: +40 744704452

More information

Precizări metodologice cu privire la evaluarea inińială/ predictivă la disciplina limba engleză, din anul şcolar

Precizări metodologice cu privire la evaluarea inińială/ predictivă la disciplina limba engleză, din anul şcolar Precizări metodologice cu privire la evaluarea inińială/ predictivă la disciplina limba engleză, din anul şcolar 11-1 Pentru anul şcolar 11-1, la disciplina limba engleză, modelul de test inińial/ predictiv

More information

Teoreme de Analiză Matematică - II (teorema Borel - Lebesgue) 1

Teoreme de Analiză Matematică - II (teorema Borel - Lebesgue) 1 Educaţia Matematică Vol. 4, Nr. 1 (2008), 33-38 Teoreme de Analiză Matematică - II (teorema Borel - Lebesgue) 1 Silviu Crăciunaş Abstract In this article we propose a demonstration of Borel - Lebesgue

More information

Curriculum pentru educaţia timpurie a copiilor de la 3 la 6/7 ani

Curriculum pentru educaţia timpurie a copiilor de la 3 la 6/7 ani MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI TINERETULUI Unitatea de Management al Proiectelor pentru Învăţământul Preuniversitar Curriculum pentru educaţia timpurie a copiilor de la 3 la 6/7 ani MINISTERUL EDUCAŢIEI,

More information

Raport de activitate pentru anul 2008

Raport de activitate pentru anul 2008 Bucuresti 050536, ROMANIA Str. Dr. Louis Pasteur nr. 54 Tel./ fax: +4 021 410 4332 Centrul pentru Dezvoltare şi Inovare în Educaţie Tel.: +40 722 458 000 E-mail: office@tehne.ro www.tehne.ro Raport de

More information

FIŞA DISCIPLINEI. 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca

FIŞA DISCIPLINEI. 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca superior 1.2 Facultatea Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei 1.3 Departamentul Psihopedagogie

More information

MENTORATUL-MODALITATE DE PREGĂTIRE ŞI INTEGRARE PROFESIONALĂ A VIITOARELOR CADRE DIDACTICE

MENTORATUL-MODALITATE DE PREGĂTIRE ŞI INTEGRARE PROFESIONALĂ A VIITOARELOR CADRE DIDACTICE UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI CATEDRA DE ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI MENTORATUL-MODALITATE DE PREGĂTIRE ŞI INTEGRARE PROFESIONALĂ A VIITOARELOR CADRE

More information

Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat.

Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat. 1. Sus în stânga, click pe Audio, apoi pe Audio Connection. 2. Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat. 3. 4. Alegeți opțiunea favorită:

More information

CAPITOLUL 2 DEFINIŢII ŞI TERMINOLOGIE

CAPITOLUL 2 DEFINIŢII ŞI TERMINOLOGIE 1 COPILUL CU SURDOCECITATE/ DEFICIENŢE SENZORIALE MULTIPLE -INTERVENŢIE ŞI EDUCAŢIE- MANUAL UTILIZAT ÎN CADRUL CURSULUI DE FORMARE A PROFESORILOR CAPITOLUL 2 DEFINIŢII ŞI TERMINOLOGIE Materialele au fost

More information

Stima de sine - intre normalitate şi trăsătură accentuată

Stima de sine - intre normalitate şi trăsătură accentuată Pentru citare : Macarie A., Constantin T, Iliescu M, Fodorea A, Prepeliţă G. (2008). Stima de sine - intre normalitate şi trăsătură accentuată, Psihologie si societate: noutăţi in psihologia aplicată,

More information

DEZVOLTAREA COMPETENŢELOR DE COMUNICARE ŞI A INTELIGENŢEI EMOŢIONALE LA ELEVI

DEZVOLTAREA COMPETENŢELOR DE COMUNICARE ŞI A INTELIGENŢEI EMOŢIONALE LA ELEVI Ψ Psihologie 2009, 1 OPINII, DISCUŢII DEZVOLTAREA COMPETENŢELOR DE COMUNICARE ŞI A INTELIGENŢEI EMOŢIONALE LA ELEVI Termeni chee: inteligenţă, inteligenţa emoţională (EQ), inteligenţa generală(iq), empatie,

More information

REFERATe GENERALe / GENERAL STUDIES

REFERATe GENERALe / GENERAL STUDIES REFERATe GENERALe / GENERAL STUDIES Copilul dificil o realitate subapreciată şi incorect evaluată The difficult child an underestimated and incorrectly assessed reality Ruxandra Răşcanu 1, Stanca Lidia

More information

22METS. 2. In the pattern below, which number belongs in the box? 0,5,4,9,8,13,12,17,16, A 15 B 19 C 20 D 21

22METS. 2. In the pattern below, which number belongs in the box? 0,5,4,9,8,13,12,17,16, A 15 B 19 C 20 D 21 22METS CLASA a IV-a 1. Four people can sit at a square table. For the school party the students put together 7 square tables in order to make one long rectangular table. How many people can sit at this

More information

Anexa la ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr /

Anexa la ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr / Anexa la ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5287 / 09.10.2006 MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII CONSILIUL NAŢIONAL PENTRU CURRICULUM P r o g r a m e ş c o l a r e pentru Aria curriculară

More information

INSTRUMENTE EFICIENTE ALE MANAGERULUI DE GRĂDINIŢĂ EFFECTIVE INSTRUMENTS OF NURSERY MANAGER. Luciana TRUŢA 1

INSTRUMENTE EFICIENTE ALE MANAGERULUI DE GRĂDINIŢĂ EFFECTIVE INSTRUMENTS OF NURSERY MANAGER. Luciana TRUŢA 1 RoJEd Romanian Journal of Education Volum 2 Page 1 15 INSTRUMENTE EFICIENTE ALE MANAGERULUI DE GRĂDINIŢĂ EFFECTIVE INSTRUMENTS OF NURSERY MANAGER Luciana TRUŢA 1 Rezumat. Fiecare organizaţie, prin specificul

More information

servicii integrate de consiliere pentru parinti

servicii integrate de consiliere pentru parinti Investeşte în oameni! Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 2013 Titlul programului : Oportunități integrate de diminuare

More information

ACTION LEARNING UN PROGRAM DE DEZVOLTARE MANAGERIALĂ

ACTION LEARNING UN PROGRAM DE DEZVOLTARE MANAGERIALĂ Centre for Development in Management B-dul Titulescu 34/5 3400 Cluj-Napoca România tel. +4-0264-41.89.41 ; +4-0264-41.89.42 fax. 41.89.43 Email: office@cdm.ro Web page: www.cdm.ro ACTION LEARNING UN PROGRAM

More information

ORDIN nr din 16 septembrie 2016 EMITENT: PUBLICAT ÎN: Data intrarii in vigoare : 13 octombrie 2016

ORDIN nr din 16 septembrie 2016 EMITENT: PUBLICAT ÎN: Data intrarii in vigoare : 13 octombrie 2016 ORDIN nr. 5.194 din 16 septembrie 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor

More information

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program Universitatea Babeș-Bolyai Facultatea de Psihologie și Științele Educației Departamentul Psihologie

FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program Universitatea Babeș-Bolyai Facultatea de Psihologie și Științele Educației Departamentul Psihologie FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Babeș-Bolyai 1.2 Facultatea Facultatea de Psihologie și Științele Educației 1.3 Departamentul Departamentul Psihologie

More information

PSIHOEDUCAÞIE POZITIVÃ ªI OPTIMIZARE UMANÃ. Volumul 2

PSIHOEDUCAÞIE POZITIVÃ ªI OPTIMIZARE UMANÃ. Volumul 2 PSIHOEDUCAÞIE POZITIVÃ ªI OPTIMIZARE UMANÃ Volumul 2 2 CORNEL L. MINCU - coordonator - PSIHOEDUCAÞIE POZITIVÃ ªI OPTIMIZARE UMANÃ Volumul 2 - Psihoeducaþie pozitivã ºi sãnãtate - EDITURA UNIVERSITARÃ Bucureºti

More information

CURRICULUM VITAE. Psih. Dr. Amalia Maria CIUCA. Psiholog clinician și Psihoterapeut

CURRICULUM VITAE. Psih. Dr. Amalia Maria CIUCA. Psiholog clinician și Psihoterapeut CURRICULUM VITAE Psih. Dr. Amalia Maria CIUCA Director Centrul PAX Centrul de psihoterapie pentru probleme de anxietate (https://paxonline.ro) Vicepreşedinte al Asociaţiei de Consiliere şi Psihoterapie

More information

Programa şcolară pentru disciplina TEHNOLOGII DE INFORMARE ŞI COMUNICARE (JOCUL CU CALCULATORUL)

Programa şcolară pentru disciplina TEHNOLOGII DE INFORMARE ŞI COMUNICARE (JOCUL CU CALCULATORUL) MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI CLASA PREGĂTITOARE Programa şcolară pentru disciplina TEHNOLOGII DE INFORMARE ŞI COMUNICARE (JOCUL CU CALCULATORUL) Proiect propus pentru dezbatere

More information

Valorificarea noilor tehnologii pentru parteneriate şcolare

Valorificarea noilor tehnologii pentru parteneriate şcolare INSTITUTUL DE ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI Laboratorul Teoria Educaţiei Valorificarea noilor tehnologii pentru parteneriate şcolare etwinning Ghid pentru profesori Bucureşti 2009 Autori: Simona Velea (coord.),

More information

Raionul Şoldăneşti la 10 mii locuitori 5,2 4,6 4,4 4,8 4,8 4,6 4,6 Personal medical mediu - abs,

Raionul Şoldăneşti la 10 mii locuitori 5,2 4,6 4,4 4,8 4,8 4,6 4,6 Personal medical mediu - abs, Indicatorii de bază privind sănătatea populaţiei raionului şi rezultatele de activitate a instituţiilor medico - sanitare publice Reţeaua instituţiilor medicale: -spitale republicane 17 - - - - - - -spitale

More information

UNIVERSITATEA BABEŞ BOLYAI

UNIVERSITATEA BABEŞ BOLYAI UNIVERSITATEA BABEŞ BOLYAI FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINȚE ALE EDUCAȚIEI STRATEGII ŞI TEHNICI COGNITIV COMPORTAMENTALE DE MANAGEMENT AL DISTRESULUI LA PĂRINŢII COPIILOR CU DIZABILITĂŢI INTELECTUALE

More information

Proiect de intervenţie pentru reducerea nivelului de stres al unui elev pe baza Teoriilor inteligenţei emoţionale

Proiect de intervenţie pentru reducerea nivelului de stres al unui elev pe baza Teoriilor inteligenţei emoţionale Proiect de intervenţie pentru reducerea nivelului de stres al unui elev pe baza Teoriilor inteligenţei emoţionale prof. înv. primar RACOLŢA LUMINIŢA GEORGETA Şcoala Gimnazialǎ Nr. 1 Seini, Maramureş Omul

More information

Boancă (Patrașcu) Nicoleta Camelia. Adresa de contact Panait Cerna Nr.7, Bl. M44, Sc. 2, Et.5, Ap 49, Sector 3 București Telefon +40 (744)

Boancă (Patrașcu) Nicoleta Camelia. Adresa de contact Panait Cerna Nr.7, Bl. M44, Sc. 2, Et.5, Ap 49, Sector 3 București Telefon +40 (744) Curriculum Vitae Date personale Nume Boancă (Patrașcu) Nicoleta Camelia Adresa de contact Panait Cerna Nr.7, Bl. M44, Sc. 2, Et.5, Ap 49, Sector 3 București Telefon +40 (744) 682 670 Email Nationalitate

More information

C A L E N D A R U L mişcării personalului didactic din învăţământul preuniversitar pentru anul şcolar

C A L E N D A R U L mişcării personalului didactic din învăţământul preuniversitar pentru anul şcolar Anexă la ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5615/11.11.2010 C A L E N D A R U L mişcării personalului didactic din învăţământul preuniversitar pentru anul şcolar 2011-2012

More information

Despre dezvoltarea abilităţilor emoţionale şi sociale ale copiilor, fete şi băieţi, cu vârsta până în 7 ani

Despre dezvoltarea abilităţilor emoţionale şi sociale ale copiilor, fete şi băieţi, cu vârsta până în 7 ani Despre dezvoltarea abilităţilor emoţionale şi sociale ale copiilor, fete şi băieţi, cu vârsta până în 7 ani Ghid pentru cadrele didactice din învăţământul preşcolar 2007 Autoare: Adina Botiş Loredana Mihalca

More information

Circuite Basculante Bistabile

Circuite Basculante Bistabile Circuite Basculante Bistabile Lucrarea are drept obiectiv studiul bistabilelor de tip D, Latch, JK şi T. Circuitele basculante bistabile (CBB) sunt circuite logice secvenţiale cu 2 stări stabile (distincte),

More information

Relaţia dintre absenteism şi nivelul stimei de sine la adolescenţi

Relaţia dintre absenteism şi nivelul stimei de sine la adolescenţi Relaţia dintre absenteism şi nivelul stimei de sine la adolescenţi prof.dr.psih.rață NADIA DINUCA Tulburările de comportament la copii şi adolescenţi În perioadele de mutaţii sociale şi de profunde crize

More information

STUDIU PROSPECTIV AL HIPERTENSIUNII ARTERIALE LA COPII ŞI ADOLESCENŢI DIN IAŞI

STUDIU PROSPECTIV AL HIPERTENSIUNII ARTERIALE LA COPII ŞI ADOLESCENŢI DIN IAŞI UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE «GR.T. POPA» IAŞI STUDIU PROSPECTIV AL HIPERTENSIUNII ARTERIALE LA COPII ŞI ADOLESCENŢI DIN IAŞI TEZĂ DE DOCTORAT REZUMAT Conducător ştiinţific: Prof. Univ. Dr. Silvia

More information

CAREER GUIDANCE IN HIGHER EDUCATION: NEEDS AND PRACTICES. Oana GHEORGHE, Mirela ALEXANDRU

CAREER GUIDANCE IN HIGHER EDUCATION: NEEDS AND PRACTICES. Oana GHEORGHE, Mirela ALEXANDRU http://revped.ise.ro Print ISSN 0034-8678; Online ISSN: 2559-639X CAREER GUIDANCE IN HIGHER EDUCATION: NEEDS AND PRACTICES CONSILIEREA PENTRU CARIERĂ ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL SUPERIOR NEVOI ŞI PRACTICI Oana GHEORGHE,

More information

Alexandrina-Corina Andrei. Everyday English. Elementary. comunicare.ro

Alexandrina-Corina Andrei. Everyday English. Elementary. comunicare.ro Alexandrina-Corina Andrei Everyday English Elementary comunicare.ro Toate drepturile asupra acestei ediţii aparţin Editurii Comunicare.ro, 2004 SNSPA, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice David

More information

Biostatistică Medicină Generală. Lucrarea de laborator Nr Intervale de încredere. Scop: la sfârşitul laboratorului veţi şti:

Biostatistică Medicină Generală. Lucrarea de laborator Nr Intervale de încredere. Scop: la sfârşitul laboratorului veţi şti: Biostatistică Medicină Generală Lucrarea de laborator Nr.5 Scop: la sfârşitul laboratorului veţi şti: Să folosiţi foaia de calcul Excel pentru a executa calculele necesare găsirii intervalelor de încredere

More information

Studiu privind îmbunătăţirea abilităţilor manageriale prin coaching, în industrii producătoare de bunuri şi prestatoare de servicii din România

Studiu privind îmbunătăţirea abilităţilor manageriale prin coaching, în industrii producătoare de bunuri şi prestatoare de servicii din România MINISTERUL EDUCAŢIEI NATIONALE ŞI CERCETÃRII ŞTIINŢIFICE Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti Şcoala doctorală: Antreprenoriat, Ingineria şi Managementul Afacerilor TEZÃ DE DOCTORAT Studiu privind îmbunătăţirea

More information

GRUP ŞCOLAR SFÂNTA ECATERINA URZICENI

GRUP ŞCOLAR SFÂNTA ECATERINA URZICENI GRUP ŞCOLAR SFÂNTA ECATERINA URZICENI Strada Panduri, nr. 57 Cod poştal 925.300 Tel/Fax 0243.257.796 Fax 0243.255.469 e-mail gs_sf_ecaterina_urziceni@yahoo.com Nr. 4636 / 28.09.2009 FIŞA INDIVIDUALĂ A

More information

METODE DE CERCETARE UTILIZATE ÎN EVALUARE

METODE DE CERCETARE UTILIZATE ÎN EVALUARE METODE DE CERCETARE UTILIZATE ÎN EVALUARE Raluca GÂRBOAN Raluca GÂRBOAN Doctor, Departamentul de Administraţie Publică Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Universitatea Babeş-Bolyai,

More information

FIŞA DISCIPLINEI STATISTICĂ APLICATĂ ÎN PSIHOLOGIE ŞI PRELUCRAREA INFORMATIZATĂ A DATELOR 1

FIŞA DISCIPLINEI STATISTICĂ APLICATĂ ÎN PSIHOLOGIE ŞI PRELUCRAREA INFORMATIZATĂ A DATELOR 1 APROB, DECANUL FACULTĂŢII DE PSIHOLOGIE Lector univ.dr. Constantin-Edmond CRACSNER FIŞA DISCIPLINEI STATISTICĂ APLICATĂ ÎN PSIHOLOGIE ŞI PRELUCRAREA INFORMATIZATĂ A DATELOR 1 1. Date despre program 1.1.

More information

Oferta de programe. CCD Cluj oferă 82 de programe de formare personalului din sistem: 8228 de cadre didactice şi 2255 personal nedidactic.

Oferta de programe. CCD Cluj oferă 82 de programe de formare personalului din sistem: 8228 de cadre didactice şi 2255 personal nedidactic. Oferta de programe CCD Cluj oferă 82 de programe de formare personalului din sistem: 8228 de cadre didactice şi 2255 personal nedidactic. 1 Categoria Denumirea programului Nr. cadre didactice estimate

More information

ENVIRONMENTAL MANAGEMENT SYSTEMS AND ENVIRONMENTAL PERFORMANCE ASSESSMENT SISTEME DE MANAGEMENT AL MEDIULUI ŞI DE EVALUARE A PERFORMANŢEI DE MEDIU

ENVIRONMENTAL MANAGEMENT SYSTEMS AND ENVIRONMENTAL PERFORMANCE ASSESSMENT SISTEME DE MANAGEMENT AL MEDIULUI ŞI DE EVALUARE A PERFORMANŢEI DE MEDIU SISTEME DE MANAGEMENT AL MEDIULUI ŞI DE EVALUARE A PERFORMANŢEI DE MEDIU Drd. Alexandru TOMA, ASEM, (Bucureşti) Acest articol vine cu o completare asupra noţiunii de sistem de management al mediului, în

More information

RELAŢIA RESPONSABILITATE SOCIALĂ SUSTENABILITATE LA NIVELUL ÎNTREPRINDERII

RELAŢIA RESPONSABILITATE SOCIALĂ SUSTENABILITATE LA NIVELUL ÎNTREPRINDERII RELAŢIA RESPONSABILITATE SOCIALĂ SUSTENABILITATE LA NIVELUL ÎNTREPRINDERII Ionela-Carmen, Pirnea 1 Raluca-Andreea, Popa 2 Rezumat: În contextual crizei actuale şi a evoluţiei economice din ultimii ani

More information

RAPORT DE ANALIZĂ A DISCIPLINEI OPŢIONALE EDUCAŢIE PENTRU SĂNĂTATE

RAPORT DE ANALIZĂ A DISCIPLINEI OPŢIONALE EDUCAŢIE PENTRU SĂNĂTATE RAPORT DE ANALIZĂ A DISCIPLINEI OPŢIONALE EDUCAŢIE PENTRU SĂNĂTATE COMPONENTA EDUCAŢIE SEXUALĂ Autori: Anamaria Suciu expertă în sociologie şi egalitate de gen Gabriel Brumariu sociolog şi antropolog 2015

More information

Page 1 of 6 Motor - 1.8 l Duratorq-TDCi (74kW/100CP) - Lynx/1.8 l Duratorq-TDCi (92kW/125CP) - Lynx - Curea distribuţie S-MAX/Galaxy 2006.5 (02/2006-) Tipăriţi Demontarea şi montarea Unelte speciale /

More information

EDUCAŢIE RAŢIONAL-EMOTIV COMPORTAMENTALĂ PENTRU CADRE DIDACTICE

EDUCAŢIE RAŢIONAL-EMOTIV COMPORTAMENTALĂ PENTRU CADRE DIDACTICE UNIVERSITATEA BABEŞ BOLYAI FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI CARMEN HORTENSIA BORA EDUCAŢIE RAŢIONAL-EMOTIV COMPORTAMENTALĂ PENTRU CADRE DIDACTICE - Rezumatul tezei de doctorat - Conducător

More information

STUDY REGARDING THE IMPORTANCE OF EXERCISE IN PRIMARY SCHOOL CHILDREN

STUDY REGARDING THE IMPORTANCE OF EXERCISE IN PRIMARY SCHOOL CHILDREN STUDY REGARDING THE IMPORTANCE OF EXERCISE IN PRIMARY SCHOOL CHILDREN Alexandra Gabriela MILON 1, Adina Camelia ŞLICARU 2 1 Universitatea V. Alecsandri din Bacău, 0748340669, milon.alexandra@yahoo.ro,

More information

Folosirea tehnologiei informaţiei şi comunicării în procesul de învăţare a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale

Folosirea tehnologiei informaţiei şi comunicării în procesul de învăţare a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale 105 Folosirea tehnologiei informaţiei şi comunicării în procesul de învăţare a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale Iolanda TOBOLCEA, Ştefan Gheorghe PENTIUC, Mirela DANUBIANU Rezumat Tehnologia informaţiei

More information

Raluca Grozăvescu SNPCAR vol nr. 4. medic primar psihiatrie pediatrică, asistent universitar

Raluca Grozăvescu SNPCAR vol nr. 4. medic primar psihiatrie pediatrică, asistent universitar Dimensiunile şi indicatorii calităţii vieţii copiilor şi adolescenţilor cu psihoze The dimensions and indicators of life quality in children and adolescents with psychosis Raluca Grozăvescu 1 Rezumat Afectarea

More information

PROIECTE INTERNAŢIONALE DE COLABORARE EDUCAŢIONALĂ

PROIECTE INTERNAŢIONALE DE COLABORARE EDUCAŢIONALĂ PROIECTE INTERNAŢIONALE DE COLABORARE EDUCAŢIONALĂ Prof. Raluca Andreea Luchian Colegiul Tehnic de Comunicaţii Augustin Maior Cluj-Napoca 1. Ce este etwinning? etwinning este o comunitate pentru şcolile

More information

PSIHOLOGIE EDUCAŢIONALĂ

PSIHOLOGIE EDUCAŢIONALĂ PSIHOLOGIE EDUCAŢIONALĂ PARTICULARITĂŢILE DEZVOLTĂRII PERCEPTIVE A ELEVILOR DIN CLASELE PRIMARE CU DIFICULTĂŢI DE ÎNVĂŢARE A LIMBAJULUI SCRIS THE PECULIARITIES OF THE PERCEPTUAL DEVELOPMENT OF PRIMARY

More information

MANUAL DE METODOLOGIE I*TEACH. PARTEA 1: Sumar. Introduction ICT-Enhanced skills Active learning... Error! Bookmark not defined.

MANUAL DE METODOLOGIE I*TEACH. PARTEA 1: Sumar. Introduction ICT-Enhanced skills Active learning... Error! Bookmark not defined. MANUAL DE METODOLOGIE I*TEACH PARTEA 1: Sumar Introduction... 2 Why is such a handbook needed... Error! Bookmark not defined. The I*Teach project...4 Which is the target audience...4 What is its goal...4

More information

6. MPEG2. Prezentare. Cerinţe principale:

6. MPEG2. Prezentare. Cerinţe principale: 6. MPEG2 Prezentare Standardul MPEG2 VIDEO (ISO/IEC 13818-2) a fost realizat pentru codarea - în transmisiuni TV prin cablu/satelit. - în televiziunea de înaltă definiţie (HDTV). - în servicii video prin

More information

Relaţia părinte copil în contextul separării partenerilor conjugali

Relaţia părinte copil în contextul separării partenerilor conjugali Universitatea Babeş Bolyai Cluj Napoca Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială Relaţia părinte copil în contextul separării partenerilor conjugali Rezumatul tezei de doctorat Îndrumător: Profesor

More information

SET DE INSTRUMENTE, PROBE Şl TESTE PENTRU EVALUAREA EDUCAŢIONALĂ A COPIILOR CU DIZABILITĂTI 9

SET DE INSTRUMENTE, PROBE Şl TESTE PENTRU EVALUAREA EDUCAŢIONALĂ A COPIILOR CU DIZABILITĂTI 9 SET DE INSTRUMENTE, PROBE Şl TESTE PENTRU EVALUAREA EDUCAŢIONALĂ A COPIILOR CU DIZABILITĂTI 9 unicef# Asociaţia RENINCO România SET DE INSTRUMENTE, PROBE Şl TESTE PENTRU EVALUAREA EDUCAŢIONALĂ A COPIILOR

More information

Conferinţa Naţională de Învăţământ Virtual, ediţia a IV-a, Graph Magics. Dumitru Ciubatîi Universitatea din Bucureşti,

Conferinţa Naţională de Învăţământ Virtual, ediţia a IV-a, Graph Magics. Dumitru Ciubatîi Universitatea din Bucureşti, Conferinţa Naţională de Învăţământ Virtual, ediţia a IV-a, 2006 133 Graph Magics Dumitru Ciubatîi Universitatea din Bucureşti, workusmd@yahoo.com 1. Introducere Graph Magics este un program destinat construcţiei

More information

Revista C.J.A.P. Bistriţa-Năsăud. Nr. 1 Noiembrie 2008

Revista C.J.A.P. Bistriţa-Năsăud. Nr. 1 Noiembrie 2008 Nr. 1 Noiembrie 2008 Revista C.J.A.P. Bistriţa-Năsăud Cine este psihologul şcolar?,,meseria de psiholog sau consilier şcolar este una relativ nouă în sfera ocupaţiilor din România, dar din ce în ce mai

More information

Regatul Ţărilor de Jos MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI

Regatul Ţărilor de Jos MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI Regatul Ţărilor de Jos MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI GHID DE BUNE PRACTICI privind prevenirea delincvenţei juvenile în sistem integrat

More information