Despre înţelept şi fermitatea lui

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Size: px
Start display at page:

Download "Despre înţelept şi fermitatea lui"

Transcription

1 Despre înţelept şi fermitatea lui ANA-MARIA DUMBRAVĂ LPS Nicolae Rotaru, Constanţa, (îndrumător: prof. Cătălin SPĂTARU) Abstract The wised does not suffer injustices or insults and even if these things hit him these things won`t break him apart. The wise can loose all his fortune, children, love ones and his country can be devastate, but he will never loose his real fortune which he keeps them in his heart and mind. The attacks on a wise person are powerless and the ones who are attacked but they don`t suffer for that are the ones superiors to everybody, are the ones that we call wised. They are aware of their true value and their true fortune. Therefore, if the wised can not loose his real fortune, which are his virtues, than he can not suffer any injustice. Key-words: wise, firmness, insult, suffering, virtue Subiectul acestui eseu este problema fermităţii înţeleptului şi faptul ca el nu suferă nedreptăţi şi insulte, conform unui fragment de text filosofic al lui Seneca: oricât vor creşte aceste ofense, fie în număr, fie ca gravitate, vor avea aceeaşi natură: dacă cele mici nu-l ating, nici cele mari nu o vor face. Dacă nu-l ating cele puţine la număr, nici cele numeroase nu o vor face. Pornind de la slăbiciunea voastră, o puteţi presupune pe aceea a unui suflet mare, şi când vă gândiţi cât puteţi răbda voi, puneţi limita răbdării înţeleptului puţin mai departe. Însă pe acela virtutea sa l-a aşezat în altă regiune a universului, el nu are nimic în comun cu voi 1. Voi argumenta faptul că fermitatea înţeleptului nu se pierde, apoi voi vorbi despre nedreptăţile şi insultele care îl lovesc şi de ce nu îl dărâmă, după aceea voi expune problema virtuţilor, voi descrie diferenţa dintre înţelepţi şi restul oamenilor, voi vorbi despre lucrurile la care se gândeşte înţeleptul, iar în final îmi voi spune părerea despre imunitatea înţeleptului la nedreptǎţi sau insulte şi despre fermitatea lui. 1 Seneca De constantia Sapientis 15.2.

2 Fermitatea înţeleptului este una dintre virtuţile sale. El crede cu tărie că adevărata avere a unui om nu sunt bunurile materiale, pe care le numeşte externe, ci virtuţile sale, care nu pot fii luate, dar care pot fi date. Bunurile interne, cum mai sunt numite virtuţile, sunt cele mai de preţ lucruri pe care le poate avea o persoană. Înţelepţii pot fii stăpâni sau sclavi, pot avea familii sau pot fii singuri pe lume, nu sunt nebuni dar pot deveni nebuni. Oricum ar fi ei, fermitatea înţeleptului nu se pierde fiindcă virtuţile înţeleptului nu pot fi luate, ele fiind adevărata avere a sa. Înţeleptul îşi va păstra cu orice preţ înţelepciunea, fiind cea mai importantă virtute a sa. Ei au caracter ferm pe care nu îl schimbă indiferent ce se va întâmpla. Nedreptăţile şi insultele care i se aduc unui înţelept, oricât de groaznice ar fi ele, nu îl afectează şi nu îl dărâmă. Fragmentele 1,3, 2,1, 2,2, 2,3 din acelaşi text filosofic îl înfăţişează pe Marcus Cato, care a fost neînţeles de generaţia sa şi i-a fost luat tronul. A fost îmbrâncit, bruscat, scuipat, acuzat pe nedrept şi asemănat cu Vatinius deşi el era deasupra Pompeilor şi Cezarilor 2. Marcus Cato nu a fost însă afectat fiindcă nu i s-au luat virtuţile, aşadar nu a fost neîndreptăţit. Orice tragedie îl va atinge pe înţelept, el nu va suferi prea tare, orice insulte i s-ar aduce el nu va fi afectat. Chiar dacă îşi va pierde toţi banii, chiar dacă îşi va pierde locuinţa, chiar dacă îşi va pierde familia, chiar dacă ţara sa va fi cucerită, chiar dacă îşi va pierde un membru sau dacă se va îmbolnăvi, el nu va fi dărâmat ca un om oarecare, fiindcă el are nevoie doar de virtuţile sale care nu i se pot lua. Virtuţile, aşa cum am spus şi mai sus, sunt cele care constituie adevărata avere a unui înţelept. Virtuţile nu se pot lua. Un adevărat înţelept nu va renunţa niciodată la virtuţile sale, virtuţi care sunt de fapt bunuri interne, bunuri ce nu pot fi luate. Deşi bunurile externe precum banii, casele, familia, pot fii luate şi ar distruge un om normal, pentru un înţelept aceste bunuri sunt prea puţin importante, ba chiar se poate descotorosi de ele pentru a-şi păstra bunurile interne virtuţile. Virtuţile au bineînţeles şi opus. Opusul virtuţilor sunt viciile. Orice om normal are un viciu cât de mic fie că este vorba despre jocurile de noroc, fie că este vorba de băutură, fie că este vorba despre un mic lucru repetat în fiecare zi dar care duce la dependenţă sau obsesie. Înţelepţii nu au vicii 3. Diferenţa dintre un înţelept şi un om normal este că un înţelept are drept avere 2 Seneca De constantia Sapientis Ibid., 2.1; 2.2; 2.3.

3 virtuţile bunurile interne, iar un om normal are drept avere bunuri externe precum case, bani, bijuterii, tronuri. O altă diferenţă dintre un înţelept şi un om normal este că un înţelept nu este dărâmat de pierderea acestor bunuri externe pe care un om normal pune mare preţ si suferă la pierderea lor. De asemenea, un înţelept nu simte nevoia să se răzbune ca un om oarecare atunci când este insultat sau când este nedreptăţit. Cum am spus şi mai sus, viciile oamenilor normali contra virtuţilor înţelepţilor constituie o altă diferenţă 4. Părerea mea despre imunitatea înţeleptului la nedreptăţi şi insulte este aceea că înţeleptul este un om inteligent care îşi foloseşte virtuţile drept scut pentru tragediile si lucrurile rele care se pot întâmpla unui om şi care de obicei se întâmplă tuturor. Deoarece tragediile pot îngenunchea şi distruge un om, înţelepţii se consolează cu faptul că mai au virtuţile şi că o pot lua de la capăt sau că se pot obişnui cu condiţia în care se află. Când sunt insultaţi, ei nu simt nevoia să facă rău altor oameni, nici măcar acelor oameni care merită sau acelor oameni care au insultat un înţelept. Nu exista nimic atât de sacru în lume încât să nu fie blamat pentru ceva anume sau să nu fie nedreptăţit pentru că mereu va fi cineva care încearcă să ajungă undeva sau să fie deasupra tuturor, iar în drumul lui inevitabil cineva va fi nedreptăţit sau insultat chiar dacă acea persoană care doreşte să ajungă deasupra altora, nu a intenţionat să facă rău altcuiva. Virtutea care nu poate fi distrusă este mai puternică decât cea asupra căreia nu se poate încerca distrugerea. Un înţelept asupra căruia s-au întâmplat nedreptăţi dar nu a fost doborât de ele este mult mai puternic şi mult mai bun decât acel om căruia nu i se face nici o nedreptate 5. Aşadar, un înţelept nu este acela care scapă de nedreptate, un înţelept este acel om care ştie cum să treacă peste ele şi cum să nu se lase îngenuncheat sau afectat. De asemenea, un înţelept nu este acela care nu este insultat, ci un înţelept este acela care nu se lasă doborât nici de insulte. Înţeleptul este mult mai sus decât un om normal fiindcă nimic din ce îl atinge nu lasă o cicatrice prea mare în locul în care îl atinge, cum lumina naturală nu poate fi stinsă fiindcă nu se poate ajunge la sursa ei. Gândiţi-vă cum ar fi fără soare. Nu ar mai fi lumină, nu ar mai fi căldură, nu ar mai creşte nimic, totul ar fi un mare haos. 4 Ibid., 14.2; 14.3; Ibid., 18.5.

4 Dar gândiţi-vă cum ar fi lumea fără înţelepţi, fără să mai avem de unde să primim sfaturi care să ne ajute să trecem peste greutăţi, fără să mai avem de la cine să învăţăm noi, oamenii simpli. Ei, înţelepţii, fiindcă sunt oameni foarte buni îşi împart cu restul lumii învăţăturile lor, învăţături care sunt de asemenea virtuţi şi ele şi nu pot fi luate, pot fii doar date de înţelepţi 6. Cine poate să fie înţelept? Oricine se naşte înţelept sau oricine învaţă să fie înţelept. Oricine are virtuţi pe care nu le pierde, care nu îi sunt luate, la care nu renunţă de bunăvoie. Oricare nu se lasă doborât de tragedii, de boli, de pierderea unui membru, de dispariţia persoanelor dragi, de pierderea locuinţei, de pierderea banilor, de acuzaţii nefondate care nu numai că îi pătează numele, dar duc şi la alte neplăceri, de faptul că a devenit din stăpân sclav, că a devenit din rege cel care este batjocorit în drum spre călău, sau care a fost toată viaţa rob, care a fost toată viaţa sărac sau toată viaţa singur, dar care nu se lasă îngenunchiat de toate acestea fiindcă toate lucrurile enumerate mai sus sunt bunuri externe ce pot fi pierdute oricând, însă nu îşi pierde niciodată bunurile interne, bunurile cu adevărat importante, adică virtuţile 7. Despre fermitate? Fermitatea este tăria morală şi hotărârea neclintită a înţeleptului de a nu renunţa la virtuţile sale şi de a nu se lăsa doborât de nedreptăţi şi de insulte. Despre nedreptăţi şi insulte? Nedreptăţile şi insultele sunt persecuţii şi ofense care deşi îl ating pe înţelept, poate chiar mai des decât îl ating pe un om normal, nu îl afectează ca pe un om normal şi în nici un caz nu îl doboară pe înţelept fiindcă el este ferm cu privire la înţelepciunea sa şi chiar dacă doar atât are el, înţeleptul este fericit şi împlinit cu înţelepciunea lui. Înţeleptul, când pierde bunurile externe rămâne cu cele interne, cu înţelepciunea şi celelalte virtuţi. Omul normal, dacă a pierdut bunurile externe, a pierdut totul şi inevitabil, se pierde pe el însuşi. Se poate crede că înţeleptul nu are sentimente dacă nu este afectat de pierderea familiei, a averii, a sănătăţii sau a altor lucruri importante dar nu este tocmai adevărat că nu are sentimente. El are sentimente, dar greutăţile şi tragediile îl fac mai puternic, nu îl demoralizează. Dacă suferi şi arăţi acest lucru, nu dovedeşti 6 Ibid., 4.1; Ibid., 19.3.

5 neapărat că eşti un om slab, dar ceilalţi îţi vor vedea slăbiciunile, iar unii oameni care vor să îţi facă rău te pot lovi unde te doare. Înţeleptul nu arată că suferă deci nu poate fi atins, nu poate fi doborât de nedreptăţi şi insulte 8. Înţeleptul se gândeşte la toate lucrurile la care un om obişnuit nu s- ar gândi sau nu s-ar gândi în felul acesta: la natura tuturor lucrurilor, la religie, la credinţă, la viaţă şi la moarte, la tot ceea ce ne înconjoară. Înţeleptul îşi pune întrebări precum : forma este o cauză? ; de ce îţi face plăcere ceva? ; care este cauza?; ce este universal? ; ce dă forma lucrurilor? ; cine este artizanul acestei lumi? ; de ce avem legi şi ordine? ; de ce avem lumină? ; unde voi ajunge? ; cum să trăiesc? ; de ce sunt unii oameni într-un anumit fel? Aceste întrebări ni le punem cu toţi la un moment dat, dar nu aprofundăm, nu ne considerăm filosofi deşi uneori filosofăm, nu ne considerăm înţelepţi deşi uneori suntem înţelepţi. Dar nu suntem înţelepţi pentru că nu considerăm bunurile interne averi ci considerăm bunurile materiale fără de care nu am putea trăi adevărata avere 9. Noi, românii, avem o vorbă care se potriveşte foarte bine şi înţelepţilor : câinii latră, ursul merge. Aşa cum ursul ştie de ce este în stare, ştie de ce are nevoie pentru a supravieţui şi ştie că acei câini nu au nici o şansă în faţa lui, la fel este şi înţeleptul ştie de ce este în stare, ştie de ce are nevoie pentru a supravieţui, el ştie şi că nimic nu îl poate atinge cu adevărat şi nimic nu îl poate doborî. În concluzie, conform celor spuse mai sus, înţelepciunea înţeleptului este fermă, de neclintit, este după părerea mea, cea mai importantă virtute a unui înţelept, iar nedreptăţile şi insultele care îl lovesc nu îl dărâmă, fiindcă el este prea bun şi prea departe de oamenii obişnuiţi. Bibliografie: SENECA Dialoguri. Ed. îngrijită, note şi indice de Ioana Costa. Tr. din lb latină de Vichi- Eugenia Dumitru şi Ştefania Ferchedău. Studiu introd. de Anne Bănăţeanu. Iaşi: Polirom Epistole către Lucilius. Tr. din lb latină, studiu introductiv, note şi indice de Ioana Costa. Iaşi:Polirom 8 Ibid., Seneca Epistulae ad lucilium VII. 65.

GRAFURI NEORIENTATE. 1. Notiunea de graf neorientat

GRAFURI NEORIENTATE. 1. Notiunea de graf neorientat GRAFURI NEORIENTATE 1. Notiunea de graf neorientat Se numeşte graf neorientat o pereche ordonată de multimi notată G=(V, M) unde: V : este o multime finită şi nevidă, ale cărei elemente se numesc noduri

More information

VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE. Se deschide proiectul Documents->Forms->Form Wizard->One-to-many Form Wizard

VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE. Se deschide proiectul Documents->Forms->Form Wizard->One-to-many Form Wizard VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE Fie tabele: create table emitenti(; simbol char(10),; denumire char(32) not null,; cf char(8) not null,; data_l date,; activ logical,; piata char(12),; cap_soc number(10),;

More information

Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii

Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii Un arbore binar este un arbore în care fiecare nod are gradul cel mult 2, adică fiecare nod are cel mult 2 fii. Arborii binari au şi o definiţie recursivă : -

More information

LESSON FOURTEEN

LESSON FOURTEEN LESSON FOURTEEN lesson (lesn) = lecţie fourteen ( fǥ: ti:n) = patrusprezece fourteenth ( fǥ: ti:nθ) = a patrasprezecea, al patrusprezecilea morning (mǥ:niŋ) = dimineaţă evening (i:vniŋ) = seară Morning

More information

Transforma -te! Steve Andreas. Editura EXCALIBUR Bucureşti Traducere: Carmen Ciocoiu

Transforma -te! Steve Andreas. Editura EXCALIBUR Bucureşti Traducere: Carmen Ciocoiu Transforma -te! ) Cum să devii ceea ce îţi doreşti! Steve Andreas Traducere: Carmen Ciocoiu Editura EXCALIBUR Bucureşti 2008 CUPRINS Mulţumiri... Introducere... Elemente de bază 1 Concepţia despre sine,

More information

Pera Novacovici PUTEREA TA INTERIOARĂ. Vei învăța să scoți ce e mai bun în tine la suprafață și să rămâi motivat pentru a obține ce vrei în viață

Pera Novacovici PUTEREA TA INTERIOARĂ. Vei învăța să scoți ce e mai bun în tine la suprafață și să rămâi motivat pentru a obține ce vrei în viață Pera Novacovici PUTEREA TA INTERIOARĂ Vei învăța să scoți ce e mai bun în tine la suprafață și să rămâi motivat pentru a obține ce vrei în viață INTRODUCERE Eşti în mijlocul unui război. O bătălie între

More information

Press review. Monitorizare presa. Programul de responsabilitate sociala. Lumea ta? Curata! TIMISOARA Page1

Press review. Monitorizare presa. Programul de responsabilitate sociala. Lumea ta? Curata! TIMISOARA Page1 Page1 Monitorizare presa Programul de responsabilitate sociala Lumea ta? Curata! TIMISOARA 03.06.2010 Page2 ZIUA DE VEST 03.06.2010 Page3 BURSA.RO 02.06.2010 Page4 NEWSTIMISOARA.RO 02.06.2010 Cu ocazia

More information

PUTEREA TA INTERIOARĂ

PUTEREA TA INTERIOARĂ PUTEREA TA INTERIOARĂ PUTEREA TA INTERIOARĂ CUPRINS I. Introducere 2 II. Motivația internă și misiunea ta 6 II.1. Motivația internă 6 II.2. Viziunea ta personală 13 II.3. Mesaje de la cititori 19 III.

More information

Biblia pentru copii. prezentată. Om Bogat, Om Sărac

Biblia pentru copii. prezentată. Om Bogat, Om Sărac Biblia pentru copii prezentată Om Bogat, Om Sărac Scrisă de: Edward Hughes Ilustraţii: M. Maillot şi Lazarus Adaptată după: M. Maillot şi SarahS. Tradusă de: Tatiana Simion Produsă de: Bible for Children

More information

Maria plays basketball. We live in Australia.

Maria plays basketball. We live in Australia. RECAPITULARE GRAMATICA INCEPATORI I. VERBUL 1. Verb to be (= a fi): I am, you are, he/she/it is, we are, you are, they are Questions and negatives (Intrebari si raspunsuri negative) What s her first name?

More information

Cum să iubeşti pentru a fi iubit

Cum să iubeşti pentru a fi iubit Cum să iubeşti pentru a fi iubit PSIHOLOGIA VIEŢII COTIDIENE Colecţie coordonată de Alexandru Szabo Coperta: Silvia Muntenescu Traducerea realizată după volumul Dr Paul Hauck, HOW TO LOVE AND BE LOVED,

More information

Puterea lui Nu: Pentru că un cuvânt mic poate aduce sănătate, abundenţă şi fericire

Puterea lui Nu: Pentru că un cuvânt mic poate aduce sănătate, abundenţă şi fericire Puterea lui Nu: Pentru că un cuvânt mic poate aduce sănătate, abundenţă şi fericire Elogii pentru JAMES ALTUCHER James Altucher este ȋnfricoşător de inteligent. Stephen Dubner, autorul cărții Freakonomics

More information

Lecţia 24 : Discutie cu profesori internationali

Lecţia 24 : Discutie cu profesori internationali Lecţia 24 : Discutie cu profesori internationali Dr. Rajan Sankaran (RS) Bună ziua şi bine aţi revenit! Astăzi avem o întâlnire unică de miercuri. Am cu mine patru prieteni foarte dragi şi excelenţi homeopaţi

More information

SORIN CERIN STAREA DE CONCEPŢIUNE ÎN COAXIOLOGIA FENOMENOLOGICĂ

SORIN CERIN STAREA DE CONCEPŢIUNE ÎN COAXIOLOGIA FENOMENOLOGICĂ SORIN CERIN STAREA DE CONCEPŢIUNE ÎN COAXIOLOGIA FENOMENOLOGICĂ EDITURA PACO Bucureşti,2007 All right reserved.the distribution of this book without the written permission of SORIN CERIN, is strictly prohibited.

More information

Ghid de instalare pentru program NPD RO

Ghid de instalare pentru program NPD RO Ghid de instalare pentru program NPD4758-00 RO Instalarea programului Notă pentru conexiunea USB: Nu conectaţi cablul USB până nu vi se indică să procedaţi astfel. Dacă se afişează acest ecran, faceţi

More information

Manual despre. alcoolism. adresat preoţilor şi. medicilor

Manual despre. alcoolism. adresat preoţilor şi. medicilor Floyd Frantz, Programul Sf. Dimitrie Cluj, România stdimitrie@yahoo.com Manual despre alcoolism adresat preoţilor şi medicilor 1 Cuprins: I. DESPRE ACEST MANUAL II. INTRODUCERE III. ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

More information

Limba Engleză. clasa a XI-a - frecvenţă redusă - prof. Zigoli Dragoş

Limba Engleză. clasa a XI-a - frecvenţă redusă - prof. Zigoli Dragoş Limba Engleză clasa a XI-a - frecvenţă redusă - prof. Zigoli Dragoş I. Seasons In the UK we have four seasons:- Winter Spring Summer Autumn December January February March April May June July August September

More information

Lecţia 15 : Nivelele Experienţei - I

Lecţia 15 : Nivelele Experienţei - I Lecţia 15 : Nivelele Experienţei - I Astăzi vom vorbi despre nivelele experienţei. Nu m-am pregătit prea mult pentru această lecţie. Vă voi vorbi din capul meu. Cred că printre lucrurile pe care le-am

More information

PROBLEME DE TEORIA NUMERELOR LA CONCURSURI ŞI OLIMPIADE

PROBLEME DE TEORIA NUMERELOR LA CONCURSURI ŞI OLIMPIADE PROBLEME DE TEORIA NUMERELOR LA CONCURSURI ŞI OLIMPIADE Corneliu Mănescu-Avram Nicuşor Zlota Lucrarea prezentata la Conferinta Anuala a SSMR din Romania, Ploiesti, 19-21 octombrie 2012 Abstract. This paper

More information

-/ IA OI. Dr. TIMOTHY D. WREN SEDUCŢIA. Arta de a cuceri B-C.U. - IAŞI

-/ IA OI. Dr. TIMOTHY D. WREN SEDUCŢIA. Arta de a cuceri B-C.U. - IAŞI -/ IA OI Dr. TIMOTHY D. WREN SEDUCŢIA Arta de a cuceri 195679 B-C.U. - IAŞI ŞTIINŢA & TEHNICĂ Ş.A. Bucureşti, 1997 Cuvânt de mulţumire Cum să mulţumeşti cuiva când această carte este rodul atâtor experienţe

More information

Darurile imperfecţiunii

Darurile imperfecţiunii Darurile imperfecţiunii Renunţă la cel care crezi că trebuie să fii şi acceptă-te aşa cum eşti Dr. Brené Brown Le dedic această carte lui Steve, Ellen şi Charlie. Vă iubesc din toată inima. Darurile imperfecţiunii

More information

ETICA IRONIEI. Abstract

ETICA IRONIEI. Abstract ETICA IRONIEI Drd. Veronica BUTA Universitatea Petru Maior, Târgu- Mureş Abstract Between the Socratic ethical pedagogy and correcting flaws or mistakes through mock or satire, irony has always been tied

More information

Mail Moldtelecom. Microsoft Outlook Google Android Thunderbird Microsoft Outlook

Mail Moldtelecom. Microsoft Outlook Google Android Thunderbird Microsoft Outlook Instrucțiunea privind configurarea clienților e-mail pentru Mail Moldtelecom. Cuprins POP3... 2 Outlook Express... 2 Microsoft Outlook 2010... 7 Google Android Email... 11 Thunderbird 17.0.2... 12 iphone

More information

DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală. Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992

DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală. Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992 DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992 Birds Directive Habitats Directive Natura 2000 = SPAs + SACs Special Protection Areas Special Areas of Conservation Arii de Protecţie

More information

Oare nu este vremea pentru a deveni tu... MUSULMAN?!

Oare nu este vremea pentru a deveni tu... MUSULMAN?! Oare nu este vremea pentru a deveni tu... MUSULMAN?! ألم يأن لك أن تكون مسلما باللغة الرومانية Dr. Abd Ar-Rahman bin Abd Al-Karim Ash-Sheha Traducere: EUROPEAN ISLAMIC RESEARCH CENTER (EIRC) المركز األوروبي

More information

Rigla şi compasul. Gabriel POPA 1

Rigla şi compasul. Gabriel POPA 1 Rigla şi compasul Gabriel POPA 1 Abstract. The two instruments accepted by the ancient Greeks for performing geometric constructions, if separately used, are not equally powerful. The compasses alone can

More information

ADEVĂRATA DRAGOSTE PENTRU HRISTOS

ADEVĂRATA DRAGOSTE PENTRU HRISTOS S o c i e t a t e a M i s i o n a r a C o r e s i ADEVĂRATA DRAGOSTE PENTRU HRISTOS T h o m a s V i n c e n t B 1634-1678 A ADEVĂRATA DRAGOSTE PENTRU HRISTOS Thomas Vincent, 1634-1678 Dacă nu iubeşte cineva

More information

Agatha Christie Mâna ascunsă

Agatha Christie Mâna ascunsă Agatha Christie Mâna ascunsă Capitolul 1 Când, în cele din urmă, mi-au scos ghipsul şi doctorii m-au întors pe toate părţile după pofta inimii, iar asistentele m-au reînvăţat răbdătoare sămi folosesc membrele

More information

Începutul și Sfârșitul

Începutul și Sfârșitul Începutul și Sfârșitul لداية وانلهاية ) باللغة الرومانية ( Dr. Abd Ar-Rahman bin Abd Al-Karim Ash-Sheha د. عبد الرحمن بن عبد الكريم الشيحة Traducere: EUROPEAN ISLAMIC RESEARCH CENTER (EIRC) المركز الا

More information

DIETA IUBITOARELOR DE CIOCOLATĂ

DIETA IUBITOARELOR DE CIOCOLATĂ DIETA IUBITOARELOR DE CIOCOLATĂ CAROLE MATTHEWS Înainte de a-şi descoperi vocaţia de scriitoare, Carole Matthews a avut slujbe extrem de diverse, printre care prezentatoare de televiziune şi jurnalistă

More information

O VARIANTĂ DISCRETĂ A TEOREMEI VALORII INTERMEDIARE

O VARIANTĂ DISCRETĂ A TEOREMEI VALORII INTERMEDIARE O VARIANTĂ DISCRETĂ A TEOREMEI VALORII INTERMEDIARE de Andrei ECKSTEIN, Timişoara Numeroase noţiuni din analiza matematică au un analog discret. De exemplu, analogul discret al derivatei este diferenţa

More information

Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu al Lyonului

Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu al Lyonului Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu al Lyonului Aflarea şi respingerea falsei cunoaşteri sau Contra ereziilor Volumul 2 Teologie pentru azi Bucureşti 2007 Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu al Lyonului Aflarea

More information

Lecţia 43 : Regnul Animal - 7

Lecţia 43 : Regnul Animal - 7 Lecţia 43 : Regnul Animal - 7 Mamifere - I Bună ziua şi bine aţi revenit! Până acum am discutat despre regnul animal şi am studiat câteva clase de animale ce includ: moluştele, insectele, păianjenii, reptilele,

More information

O Biserică a tuturor şi pentru toţi

O Biserică a tuturor şi pentru toţi O Biserică a tuturor şi pentru toţi Introducere Autorul Epistolei către Efeseni a accentuat faptul că Hristos a venit pentru a surpa zidurile (cf. Ef. 2, 14). De câte ori ne gândim la modurile în care

More information

Violenţa împotriva copiilor: CE ŞI CUM RELATĂM. Ghid de bune practici pentru mass-media

Violenţa împotriva copiilor: CE ŞI CUM RELATĂM. Ghid de bune practici pentru mass-media Violenţa împotriva copiilor: CE ŞI CUM RELATĂM Ghid de bune practici pentru mass-media Chişinău, 2006 Violenţa împotriva copiilor: CE ŞI CUM RELATĂM Ghid de bune practici pentru mass-media Autori: Aurelia

More information

Calea spre mantuire SFANTUL TEOFAN ZAVORATUL

Calea spre mantuire SFANTUL TEOFAN ZAVORATUL Calea spre mantuire SFANTUL TEOFAN ZAVORATUL CALEA SPRE MÂNTUIRE sau Manualul desăvârşitei prefaceri duhovniceşti Tipărită cu binecuvântarea P. S. JUSTINIAN Episcopul Maramureşului şi Sătmarului Traducere

More information

Stiluri de învăţare Introducere

Stiluri de învăţare Introducere Stiluri de învăţare Chestionar adaptat după Peter Honey şi Alan Mumford Introducere Acest chestionar este destinat să descopere care este/sînt stilul/stilurile tău/tale preferat(e) de învăţare. De-a lungul

More information

LUPTA PENTRU IDENTITATEA OMULUI. MEMORIE ŞI IDENTITATE COLECTIVĂ THE BATTLE FOR THE HUMAN BEING S IDENTITY. MEMORY AND COLLECTIVE IDENTITY

LUPTA PENTRU IDENTITATEA OMULUI. MEMORIE ŞI IDENTITATE COLECTIVĂ THE BATTLE FOR THE HUMAN BEING S IDENTITY. MEMORY AND COLLECTIVE IDENTITY LUPTA PENTRU IDENTITATEA OMULUI. MEMORIE ŞI IDENTITATE COLECTIVĂ THE BATTLE FOR THE HUMAN BEING S IDENTITY. MEMORY AND COLLECTIVE IDENTITY Dr. Simona MITROIU Departamentul de Ştiinţe Umaniste Universitatea

More information

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 120 CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT CUPRINS

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 120 CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT CUPRINS 1 P a g e STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 120 CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT CUPRINS Paragrafele Introducere 1-2 Cadrul general de raportare financiară 3 Cadrul general pentru

More information

Lecţia 25 : Regnul Vegetal - III

Lecţia 25 : Regnul Vegetal - III Lecţia 25 : Regnul Vegetal - III Bună ziua şi bine aţi revenit! Astăzi avem un invitat cu noi, o prietenă dragă şi o mare homeopată din Vancouver, Laurie Dack. Împreună cu ea vom discuta despre familiile

More information

Titlu: Îmi place Smiley. Autor: Luiza Vasiliu. Locul publicării: Decât o Revistă. Data publicării:

Titlu: Îmi place Smiley. Autor: Luiza Vasiliu. Locul publicării: Decât o Revistă. Data publicării: Titlu: Îmi place Smiley Autor: Luiza Vasiliu Locul publicării: Decât o Revistă Data publicării: 01.11.2012 Sunt o bestie muzicală. Am văzut Dylan, Stones şi Cohen înainte să vină în România, am stat 12

More information

Aripi spre societate sub aripa ASIS. Asociatia Sprijinirea Integrarii Sociale

Aripi spre societate sub aripa ASIS. Asociatia Sprijinirea Integrarii Sociale Aripi spre societate sub aripa ASIS Asociatia Sprijinirea Integrarii Sociale RAPORT ANUAL ANNUAL REPORT 2008 BUCUREŞTI BUCHAREST 2009 Bd. Corneliu Coposu Nr. 4, Bl. 105A, Sc.4, Et.1, Ap. 94, Sector 3,

More information

Stephen King Christine. Prolog

Stephen King Christine. Prolog Stephen King Christine 1983 Prolog Bănuiesc că aţi putea să consideraţi aceasta ca fiind povestea unui triunghi de îndrăgostiţi Arnie Cunningham, Leigh Cabot şi, bineînţeles, Christine. Dar, doresc să

More information

FORŢELE AVIATICE CAPTUREAZĂ O FARFURIE ZBURĂTOARE" ÎNTR-O FERMĂ DIN REGIUNEA ROSWELL Ofiţerii de contrainformaţii recuperează naveta prăbuşită

FORŢELE AVIATICE CAPTUREAZĂ O FARFURIE ZBURĂTOARE ÎNTR-O FERMĂ DIN REGIUNEA ROSWELL Ofiţerii de contrainformaţii recuperează naveta prăbuşită Stephen King Capcana pentru vise The Dreamcatcher Această carte este pentru Susan Moldow şi Nan Graham ÎNTÂI, ŞTIRILE Din East Oregonian, 25 iunie 1947 OFIŢER DE POMPIERI OBSERVĂ FARFURII ZBURĂTOARE" Kenneth

More information

ULTIMA INTREBARE (The Last Question ) Isaac Asimov

ULTIMA INTREBARE (The Last Question ) Isaac Asimov ULTIMA INTREBARE (The Last Question - 1956) Isaac Asimov scanat si corectat de alcatraz Ultima întrebare a fost formulată pentru întâia oară, pe jumătate în glumă, în ziua de 21 mai

More information

Dialog cu Dumnezeu Să deschidem uşa către rugăciunea în ambele sensuri Mark şi Patti Virkler

Dialog cu Dumnezeu Să deschidem uşa către rugăciunea în ambele sensuri Mark şi Patti Virkler Dialog cu Dumnezeu Să deschidem uşa către rugăciunea în ambele sensuri Mark şi Patti Virkler Introducere Aceasta este povestea mea căutând vocea lui Dumnezeu. În primii 10 ani ai vieţii mele creştine am

More information

Firma (The Firm, 1991)

Firma (The Firm, 1991) Firma (The Firm, 1991) John Grisham 1 Asociatul principal studie résumé-ul pentru a suta oară şi nici de această dată nu găsi ceva care să-i displacă în legătură cu Mitchell Y. McDeere nu, în paginile

More information

Aventuri în Himalaya. De unde vine ajutorul meu

Aventuri în Himalaya. De unde vine ajutorul meu Aventuri în Himalaya Penny Reeve Editura Casa Cărţii, Oradea 2010 Himalayan Aaventures fi Copyright 2005 Penny Reeve Published in 2005 by Christian Focus Publications, Geanies House, Feam, Tain, Rossshire,

More information

JANE AUSTEN MÎNDRIE ŞI PREJUDECATĂ. Capitolul l

JANE AUSTEN MÎNDRIE ŞI PREJUDECATĂ. Capitolul l JANE AUSTEN MÎNDRIE ŞI PREJUDECATĂ Capitolul l Este un adevăr universal recunoscut că un burlac, posesor al unei averi frumoase, are nevoie de o nevastă. Oricît de puţin cunoscute ar fi simţămintele sau

More information

Minte, caracter, personalitate

Minte, caracter, personalitate Ellen G. White Minte, caracter, personalitate Sfaturi pentru sãnãtatea mintalã ºi spiritualã Volumul I Traducere Valentin Rusu Redactor Lucian Jarnea Coperta Dragoş Drumaş Toate drepturile rezervate Casei

More information

NUMBERS [nλmbə r s] = NUMERELE

NUMBERS [nλmbə r s] = NUMERELE JURNALISM, ANUL -2, CURS 8 * USEFUL WORDS: GENERAL VOCABULARY NUMBERS [nλmbə r s] = NUMERELE Cardinal numbers [ka r dinəl nλmbə r s] = Numeralele cardinale = one [wan] = eleven [i levən] 2 = twenty-one

More information

Lecţia 38 : Regnul Animal - 2

Lecţia 38 : Regnul Animal - 2 Lecţia 38 : Regnul Animal - 2 Insecte Bună ziua şi bine aţi revenit! Astăzi vom vorbi despre insecte. Până acum am vorbit despre Moluşte şi Animale şi vom continua discuţia noastră cu Insectele. Insectele

More information

Anexa 2. Instrumente informatice pentru statistică

Anexa 2. Instrumente informatice pentru statistică Anexa 2. Instrumente informatice pentru statistică 2.1. Microsoft EXCEL şi rutina HISTO Deoarece Microsoft EXCEL este relativ bine cunoscut, inclusiv cu unele funcţii pentru prelucrări statistice, în acest

More information

MIREASA DIN LAMMERMOOR

MIREASA DIN LAMMERMOOR Walter Scott MIREASA DIN LAMMERMOOR Capitolul I Să scoţi o pîine din băiţuit şi călfătat Sau din trăsnăile venite unora în zbor Asta e bună meserie, adevărat, Pentru un vrednic cerşetor. (Cîntec din străbuni)

More information

Voi face acest lucru în următoarele feluri. Examinând. modul în care muncesc consultanţii. pieţele pe care lucrează

Voi face acest lucru în următoarele feluri. Examinând. modul în care muncesc consultanţii. pieţele pe care lucrează Consultanţă pentru management Inţelegerea şi conducerea activităţii de consultanţă ca o afacere Voi face acest lucru în următoarele feluri Examinând modul în care muncesc consultanţii pieţele pe care lucrează

More information

Conferinţa Naţională de Învăţământ Virtual, ediţia a IV-a, Graph Magics. Dumitru Ciubatîi Universitatea din Bucureşti,

Conferinţa Naţională de Învăţământ Virtual, ediţia a IV-a, Graph Magics. Dumitru Ciubatîi Universitatea din Bucureşti, Conferinţa Naţională de Învăţământ Virtual, ediţia a IV-a, 2006 133 Graph Magics Dumitru Ciubatîi Universitatea din Bucureşti, workusmd@yahoo.com 1. Introducere Graph Magics este un program destinat construcţiei

More information

Cu ce se confruntă cancerul de stomac? Să citim despre chirurgia minim invazivă da Vinci

Cu ce se confruntă cancerul de stomac? Să citim despre chirurgia minim invazivă da Vinci Cu ce se confruntă cancerul de stomac? Să citim despre chirurgia minim invazivă da Vinci Opţiunile chirurgicale Cancerul de stomac, numit şi cancer gastric, apare atunci când celulele normale ies de sub

More information

COMENTARII OLIMPIADA DE MATEMATICĂ 2014 ETAPA JUDEŢEANĂ ŞI A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI

COMENTARII OLIMPIADA DE MATEMATICĂ 2014 ETAPA JUDEŢEANĂ ŞI A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI COMENTARII OLIMPIADA DE MATEMATICĂ 214 ETAPA JUDEŢEANĂ ŞI A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI Abstract. Comments on some of the problems presented at the 214 District Round of the Romanian National Mathematics Olympiad.

More information

MAURIZIO MACHELLA Arranger, Interpreter, Publisher

MAURIZIO MACHELLA Arranger, Interpreter, Publisher MAURIZIO MACHELLA Arranger, Interpreter, Publisher Italia About the artist Famous musician and organist, known throughout the world. Italian publisher, researcher and organist. Music collaborator with

More information

Seminarul despre alcoolism

Seminarul despre alcoolism Asociaţia Filantropicã Medical-Creştinã CHRISTIANA CLUJ sub patronajul Mitropoliei Ortodoxe Române a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului Programul Sf. Dimitrie Basarabov Informare şi Consiliere

More information

CE LIMBAJ DE PROGRAMARE SĂ ÎNVĂŢ? PHP vs. C# vs. Java vs. JavaScript

CE LIMBAJ DE PROGRAMARE SĂ ÎNVĂŢ? PHP vs. C# vs. Java vs. JavaScript Vizitaţi: CE LIMBAJ DE PROGRAMARE SĂ ÎNVĂŢ? PHP vs. C# vs. Java vs. JavaScript Dacă v-aţi gândit să vă ocupaţi de programare şi aţi început să analizaţi acest domeniu, cu siguranţă v-aţi întrebat ce limbaj

More information

This translation published by arrangement with Alfred A. Knopf, an imprint of The Knopf Doubleday Group, a division of Random House, Inc.

This translation published by arrangement with Alfred A. Knopf, an imprint of The Knopf Doubleday Group, a division of Random House, Inc. Andre Agassi - BT.indd 3 08-Sep-11 23:25:03 The original title of this book is: Open: An Autobiography, by Andre Agassi. Copyright 2009 by AKA Publishing, LLC. All rights reserved. Published in the United

More information

CUM SĂ SALVĂM CLIMA. Alătură-te [R]evoluţiei energetice

CUM SĂ SALVĂM CLIMA. Alătură-te [R]evoluţiei energetice CUM SĂ SALVĂM CLIMA Alătură-te [R]evoluţiei energetice PUTEM OPRI ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ Temperatura medie globală a crescut cu 0,8 Celsius de la începutul revoluţiei industriale. Poate nu pare o creștere

More information

OLIMPIADA INTERNAŢIONALĂ DE MATEMATICĂ FORMULA OF UNITY / THE THIRD MILLENIUM 2014/2015 RUNDA A DOUA

OLIMPIADA INTERNAŢIONALĂ DE MATEMATICĂ FORMULA OF UNITY / THE THIRD MILLENIUM 2014/2015 RUNDA A DOUA OLIMPIADA INTERNAŢIONALĂ DE MATEMATICĂ FORMULA OF UNITY / THE THIRD MILLENIUM 014/015 RUNDA A DOUA Abstract. Comments on some of the problems presented at the new integrated International Mathematical

More information

LADY CHATTERLEY'S LOVER"

LADY CHATTERLEY'S LOVER DH Amantul doamnei Chatterley Roman Traducerea şi cuvînt înainte: Jana. Ouma Mari prozatori ai secolului XX Hyperion/Baricada Chisinau 1991 CBB 84.4 Bce - 44 L41 Cartea de (aţă prezintă prima (raducere

More information

Benjamin Franklin AUTOBIOGRAFIE

Benjamin Franklin AUTOBIOGRAFIE Benjamin Franklin AUTOBIOGRAFIE Twyjord, la reşedinţa episcopului de Sf. Asaph, 1771 Iubite fiule: Mi-a plăcut din totdeauna să aflu mici istorioare despre strămoşii mei. Iţi aminteşti, poate, de cercetările

More information

Printul devine Pastor

Printul devine Pastor Biblia pentru copii prezentată Printul devine Pastor Scrisă de: Edward Hughes Ilustraţii: M. Maillot şi Lazarus Adaptată după: E. Frischbutter şi Sarah S. Produsă de: Bible for Children www.m1914.org BFC

More information

TRADUCERE; I. PECHER SUPRACOPERTA $1 COPERTA: H. GUTTMAN

TRADUCERE; I. PECHER SUPRACOPERTA $1 COPERTA: H. GUTTMAN TRADUCERE; I. PECHER SUPRACOPERTA $1 COPERTA: H. GUTTMAN Claude Levi-Strauss GÎNDIREA SĂLBATICĂ TOTEMISMUL AZI r; _- _ ",A. I " - -.... JldJ!..:::......... I. EDITURA ŞTIINŢIFICA BUCUREŞTI, 1970 CU O PREFAŢA

More information

Clasele de asigurare. Legea 237/2015 Anexa nr. 1

Clasele de asigurare. Legea 237/2015 Anexa nr. 1 Legea 237/2015 Anexa nr. 1 Clasele de asigurare Secţiunea A. Asigurări generale 1. accidente, inclusiv accidente de muncă şi boli profesionale: a) despăgubiri financiare fixe b) despăgubiri financiare

More information

Lecţia 16 : Nivelele Experienţei - II

Lecţia 16 : Nivelele Experienţei - II Lecţia 16 : Nivelele Experienţei - II Astăzi vom vorbi despre nivelele experienţei. Nu m-am pregătit prea mult pentru această lecţie. Vă voi vorbi din capul meu. Bună ziua tuturor şi bine aţi revenit!

More information

Biblia pentru copii. prezentată. Iacov cel mincinos

Biblia pentru copii. prezentată. Iacov cel mincinos Biblia pentru copii prezentată Iacov cel mincinos Scrisă de: Edward Hughes Ilustraţii: M. Maillot şi Lazarus Adaptată după: M. Kerr şi Sarah S. Tradusă de: Tatiana Simion Produsă de: Bible for Children

More information

CURSUL 2 Scurt istoric al viziunilor asupra moralei

CURSUL 2 Scurt istoric al viziunilor asupra moralei CURSUL 2 Scurt istoric al viziunilor asupra moralei Dacă în comunităţile tribale preistorice normele etice erau transmise verbal, odată cu trecerea înspre faza următoare a începutului civilizaţiei valorile

More information

Coperta: DONE STAN Redactor: CORNELIA BUCUR

Coperta: DONE STAN Redactor: CORNELIA BUCUR Coperta: DONE STAN Redactor: CORNELIA BUCUR WILLIAM FAULKNER Absalom, Absalom! Copyright 1936 by William Faulkner. Copyright renewed 1964 by Estelle Faulkner and Jill Faulkner Summers. This translation

More information

SAMPLE MISSA MARIA MAGDALENA. Kyrie Free and mysterious; molto rubato h = 54 SOLO (SOPRANO 2) SOPRANO ALTO TENOR BASS ORGAN

SAMPLE MISSA MARIA MAGDALENA. Kyrie Free and mysterious; molto rubato h = 54 SOLO (SOPRANO 2) SOPRANO ALTO TENOR BASS ORGAN SOPRANO For Will Dawes and the choir o St Mary Magdalen, Oxord MISSA MARIA MAGDALENA Kyrie Free and mysterious; molto rubato h = (SOPRANO ) calm and distant DAVID ALLEN (b. 198 - ) ALTO TENOR BASS ORGAN

More information

Ionuţ Isac ÎN CĂUTAREA MODELULUI PAIDEIC

Ionuţ Isac ÎN CĂUTAREA MODELULUI PAIDEIC Ionuţ Isac ÎN CĂUTAREA MODELULUI PAIDEIC 1. PREFAŢĂ LA PRIMA EDIŢIE 1.1. ARGUMENT Paideia este educaţia considerată ca o transformare a personalităţii umane pe tot parcursul vieţii, şi care joacă un rol

More information

OLIMPIADA DE MATEMATIC ¼A ETAPA JUDEŢEAN ¼A 3 martie 2007

OLIMPIADA DE MATEMATIC ¼A ETAPA JUDEŢEAN ¼A 3 martie 2007 ETAPA JUDEŢEAN ¼A 3 martie 2007 CLASA A IV-A. Folosind de şapte ori cifra 7, o parte din semnele celor patru operaţii operaţii +; ; ; : eventual şi paranteze rotunde, compuneţi şapte exerciţii, astfel

More information

Cum să- mi încep şi să- mi dezvolt afacerea

Cum să- mi încep şi să- mi dezvolt afacerea Cum să- mi încep şi să- mi dezvolt afacerea BIZUIRE PE FORŢELE PROPRII INTRODUCERE POATE ACEST GRUP SĂ MĂ AJUTE SĂ ÎNCEP SAU SĂ DEZVOLT O AFACERE? Nu este uşor să începeţi sau să dezvoltaţi o afacere,

More information

Principiile Evangheliei

Principiile Evangheliei Principiile Evangheliei Ei vor ajunge la cunoaşterea Mântuitorului lor, precum şi a punctelor adevărate ale doctrinei Lui, pentru ca ei să ştie cum să vină la El şi să fie salvaţi. 1 Nefi 15:14 Principiile

More information

TEORII CONTEMPORANE DESPRE INTELIGENŢĂ CONTEMPORARY APPROACHES TO INTELLIGENCE

TEORII CONTEMPORANE DESPRE INTELIGENŢĂ CONTEMPORARY APPROACHES TO INTELLIGENCE TEORII CONTEMPORANE DESPRE INTELIGENŢĂ CONTEMPORARY APPROACHES TO INTELLIGENCE Lect. univ. dr. Sorin-Avram VÎRTOP Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu Ph.D., Sorin-Avram VÎRTOP Constantin Brâncuşi

More information

VERBUL. Are 3 categorii: A. Auxiliare B. Modale C. Restul. A. Verbele auxiliare (to be si to have)

VERBUL. Are 3 categorii: A. Auxiliare B. Modale C. Restul. A. Verbele auxiliare (to be si to have) VERBUL Are 3 categorii: A. Auxiliare B. Modale C. Restul A. Verbele auxiliare (to be si to have) 1. Sunt verbe deosebit de puternice 2. Au forme distincte pt. prezent si trecut 3. Intra in alcatuirea altor

More information

pe 29 martie 2012, orele 10 P&C este acum în Constanţa

pe 29 martie 2012, orele 10 P&C este acum în Constanţa MAREA INAUGURARE pe 29 martie 2012, orele 10 P&C este acum în Constanţa p&c SĂRBĂTOREŞTE MAREA INAUGURARE Dragi editori, Sărbătorim marea inaugurare a noului nostru magazin din Maritimo Shopping Center

More information

COMENTARII OLIMPIADA DE MATEMATICĂ 2014 TESTE DE SELECŢIE JUNIORI

COMENTARII OLIMPIADA DE MATEMATICĂ 2014 TESTE DE SELECŢIE JUNIORI COMENTARII OLIMPIADA DE MATEMATICĂ 204 TESTE DE SELECŢIE JUNIORI Abstract. Comments on some of the problems asked at the Junior Selection Tests after the National Mathematical Olympiad of 204. Se adresează

More information

DEZVOLTAREA LEADERSHIP-ULUI ÎN ECONOMIA BAZATĂ PE CUNOAŞTERE LEADERSHIP DEVELOPMENT IN KNOWLEDGE BASED ECONOMY

DEZVOLTAREA LEADERSHIP-ULUI ÎN ECONOMIA BAZATĂ PE CUNOAŞTERE LEADERSHIP DEVELOPMENT IN KNOWLEDGE BASED ECONOMY DEZVOLTAREA LEADERSHIP-ULUI ÎN ECONOMIA BAZATĂ PE CUNOAŞTERE LEADERSHIP DEVELOPMENT IN KNOWLEDGE BASED ECONOMY Conf. univ. dr. Marian NĂSTASE Academia de Studii Economice, Facultatea de Management, Bucureşti

More information

10 Estimarea parametrilor: intervale de încredere

10 Estimarea parametrilor: intervale de încredere 10 Estimarea parametrilor: intervale de încredere Intervalele de încredere pentru un parametru necunoscut al unei distribuţii (spre exemplu pentru media unei populaţii) sunt intervale ( 1 ) ce conţin parametrul,

More information

Comunicarea în grupurile organizaţionale

Comunicarea în grupurile organizaţionale 82 Management Comunicarea în grupurile organizaţionale Ec. Monica RADU Abstract Organizational group can be defined as some persons between who exist interactive connections (functional, communication,

More information

Planul de sănătate al lui Dumnezeu pentru omenire

Planul de sănătate al lui Dumnezeu pentru omenire LECŢIILE ŞCOLII DE SABAT SECŢIUNEA ADULŢI Planul de sănătate al lui Dumnezeu pentru omenire aprilie iunie 2015 Cuprins 1. Sănătate pentru fiecare / 5 2. Boala şi cauzele ei / 10 3. Prevenirea bolilor:

More information

Violenta împotriva femeilor la locul de munca sa vorbim despre ea!

Violenta împotriva femeilor la locul de munca sa vorbim despre ea! Violenta împotriva femeilor la locul de munca sa vorbim despre ea! Impactul violenţei şi hărţuirii femeilor la locul de muncă asupra sănătăţii mintale UNDER THE MINISTRY OF HEALTH OF THE REPUBLIC OF LITHUANIA

More information

Predarea drepturilor copilului în cadrul disciplinei Educaţia civică

Predarea drepturilor copilului în cadrul disciplinei Educaţia civică Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova Predarea drepturilor copilului în cadrul disciplinei Educaţia civică material de suport Chişinău 2012 Aprobat în Şedinţa Consiliului Naţional pentru Curriculum,

More information

Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.)

Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.) Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.) Scopul general al Proiectului pentru Reforma Educaţiei Timpurii este acela de a îmbunătăţi calitatea infrastructurii sistemului de educaţie preşcolară

More information

COMPORTAMENTUL CONSUMATORULUI

COMPORTAMENTUL CONSUMATORULUI COMPORTAMENTUL CONSUMATORULUI Ţinta producătorului de bunuri şi servicii este de a obţine un profit cât mai mare. Acest deziderat este atins numai dacă produce bunul sau serviciul cu cheltuieli mai mici

More information

REVISTA TEOLOGICĂ CREDINŢA ŞI MORALA ÎNVIERII. Anul XXIX Aprilie 1939 Nr. 4 ORGAN PENTRU ŞTIINŢA ŞI VIAŢA BISERICEASCĂ. Hristos a înviat!...

REVISTA TEOLOGICĂ CREDINŢA ŞI MORALA ÎNVIERII. Anul XXIX Aprilie 1939 Nr. 4 ORGAN PENTRU ŞTIINŢA ŞI VIAŢA BISERICEASCĂ. Hristos a înviat!... Anul XXIX Aprilie 1939 Nr. 4 REVISTA TEOLOGICĂ ORGAN PENTRU ŞTIINŢA ŞI VIAŢA BISERICEASCĂ Redactor: Prof. GRIGORIE T. MARCU CREDINŢA ŞI MORALA ÎNVIERII Hristos a înviat!... De Preot ILARION V. FELEA v

More information

Primul ajutor psihologic Ghid pentru asistenţii comunitari

Primul ajutor psihologic Ghid pentru asistenţii comunitari Primul ajutor psihologic Ghid pentru asistenţii comunitari Confederaţia Caritas România Publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anul 2011 sub titlul Psychological first aid: Guide for field workers.

More information

Mierea noastra cea de toate zilele

Mierea noastra cea de toate zilele Alexandru Dinu Mierea noastra cea de toate zilele (manuscris, prima ciornă) Este o poveste orientală, spusă acum multă vreme, a unui călător atacat pe un câmp de către o fiară sălbatecă. Fugind din calea

More information

Sfaturi privind administrarea creştină a

Sfaturi privind administrarea creştină a Sfaturi privind administrarea creştină a vieţii Ellen G. White Copyright 2012 Ellen G. White Estate, Inc. Informaţii despre această carte Prezentare generală Această publicaţie epub este oferită de către

More information

DIDACTICA ISTORIEI 2

DIDACTICA ISTORIEI 2 Program postuniversitar de conversie profesională pentru cadrele didactice din mediul rural Specializarea ISTORIE Forma de învăţământ ID - semestrul III DIDACTICA ISTORIEI 2 Laura CĂPIŢĂ Carol CĂPIŢĂ Mihai

More information

Raiul Deschis. de Anna Rountree Traducere şi adaptare : George B. Tehnoredactare,grafica și așezare în pagină: Marian Doloris ANDRONACHE

Raiul Deschis. de Anna Rountree Traducere şi adaptare : George B. Tehnoredactare,grafica și așezare în pagină: Marian Doloris ANDRONACHE Raiul Deschis de Anna Rountree Traducere şi adaptare : George B. Tehnoredactare,grafica și așezare în pagină: Marian Doloris ANDRONACHE Lui Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul şi lui Dumnezeu Duhul Sfânt, care

More information

Biraportul în geometria triunghiului 1

Biraportul în geometria triunghiului 1 Educaţia Matematică Vol. 2, Nr. 1-2 (2006), 3-10 Biraportul în geometria triunghiului 1 Vasile Berghea Abstract In this paper we present an interesting theorem of triangle geometry which has applications

More information

European Refugee Fund of the European Commission. DINCOLO DE DOVEZI Evaluarea credibilităţii în sistemele de azil din Uniunea Europeană

European Refugee Fund of the European Commission. DINCOLO DE DOVEZI Evaluarea credibilităţii în sistemele de azil din Uniunea Europeană European Refugee Fund of the European Commission DINCOLO DE DOVEZI Evaluarea credibilităţii în sistemele de azil din Uniunea Europeană Mai 2013 Selectie de extrase din Raportul final Aceasta traducere

More information

FENG SHUI 2 Cuprins...6 Qi sau Chi...6 Feng Shui...6 Cele cinci elemente...6...6 Perioada de dinaintea dinastiei Qin - leaganul Feng Shui...6 Dinastiile Qin si Han - inceputurile Feng Shui...7 Dinastiile

More information

ALERTA ROSIE, Aprecieri pentru această carte

ALERTA ROSIE, Aprecieri pentru această carte E D I T U R A S C R I P T U M ALERTA ROSIE, ) Aprecieri pentru această carte Aceasta este o carte importantă! În spatele fiecărei prostituate se află o poveste. Jane Lasonder oferă o analiză unică a contextului

More information