Psiholog Mariana Suciaghi

Size: px
Start display at page:

Download "Psiholog Mariana Suciaghi"

Transcription

1 Psiholog Mariana Suciaghi

2 BINE ATI VENIT! Să aveţi o zi frumoasă E nevoie de doi ani pentru a învăţa să vorbeşti şi de o viaţă întreagă pentru a învăţa să taci. Proverb chinezesc

3 Profesia de asistent medical presupune un nivel ridicat de implicare si responsabilitate, dar si de stres maxim (ore nenumarate de garda, etc). Se poate observa in spitalele din Romania un mod de comunicare defectuos, atat intre colegii de echipa, cat mai ales intre personalul medical si pacienti. Sistemul medical din Romania este cu mult in urma celor din alte state, daca ne referim la salarii si la aparatura necesara in spitale,însa este nedrept ca pacienții sa nu beneficieze măcar de o buna comunicare atunci când vin in spital, comunicare ce are uneori efect placebo. Pana la urma, nu ne-a obligat nimeni sa alegem aceasta profesie, iar daca dorim o schimbare a sistemului, putem începe cu o schimbare personală: îmbunatairea aptitudinilor de comunicare, de ex.

4 Calitatea îngrijirilor acordate pacientilor depinde foarte mult de munca depusă de personalul medical si comunicarea în echipă. S-a constatat că dincolo de eficiență, apar frecvent probleme legate de comunicare, de organizarea activității, de calitatea relațiilor interpersonale, de satisfacția în muncă sau de retributie.

5 Emiţător informaţie Codare canal Decodare Receptor Feedbach Schema comunicării, după Shannon

6 Conform acestei reprezentări, procesul de comunicare se bazează pe stabilirea unei relaţii între emiţător şi destinatar. Emiţătorul doreşte să transmită informaţia trebuie să o traducă într-un limbaj accesibil destinatarului şi compatibil cu mijloacele de comunicare utilizate: aceasta este în final codarea. Elaborat astfel, mesajul ajunge la receptor graţie unui suport material care este: canalul de comunicare. Mesajul ajunge la destinatar receptor cel ce trebuie să decodeze şi să înţeleagă mesajul. Pentru ca acest întreg mecanism să fie eficient, trebuie să existe şi o modalitate de control, de reglare şi corectare a greşelilor, acesta este feedback-ul, bucla de retroacţiune de la receptor spre emiţător. Acest model de explicare a fenomenului comunicaţional este simplist şi incomplet, pentru că ignoră faptul că în comunicare sunt implicate grupurile şi/sau indivizii, care sunt factori supuşi influenţelor masive din partea factorilor psihologici, factori de constrângere socială, cât şi constrângere de valori şi norme. Al doilea neajuns este acela prin care comunicare nu trebuie privită linear (chiar dacă feedback-ul închide bucla sistemului).

7 Comunicarea este un proces în care oamenii îşi împărtăşesc informaţii, idei şi sentimente. Comunicarea este procesul prin care o parte (numită emiţător) transmite informaţii (un mesaj) unei alte părţi (numit receptor).

8 Comunicarea se referă la acţiunea cu una sau mai multe persoane, de trimitere şi receptare a unor mesaje, care pot fi deformate de zgomote, are loc într-un context, presupune şi anumite efecte şi furnizează oportunităţi de feedback. Comunicarea îşi focalizează interesul pe acele situaţii comportamentale în care o sursă transmite un mesaj unui receptor, cu intenţia manifestată de a-i influenţa comportamentele ulterioare

9 Comunicarea reprezintă interacţiunea socială prin sistemul de simboluri şi mesaje. Comunicarea este realizarea socială în comportamentul simbolic. Comunicarea este procesul transmiterii structurii între componentele unui sistem care poate fi identificat în timp şi spaţiu.

10 Comunicarea este o funcţie socială o distribuţie a elementelor comportamentului sau un mod de viaţă alături de existenţa unui set de reguli Comunicarea nu este răspunsul însuşi, dar este într-un mod esenţial, un set de relaţii bazate pe transmiterea unor stimuli (semne) şi evocarea unor răspunsuri. Comunicarea se petrece în clipa în care persoanele atribuie semnificaţie mesajelor referitoare la comportament

11 Comunicarea reprezintă un proces de viaţă esenţial, prin care animalele şi oamenii generează sisteme, obţin transformări şi folosesc informaţia pentru a-şi duce la bun sfârşit activităţile sau viata. Comunicarea constă. în atribuirea unui sens semnelor perceperea înţelesurilor.

12 După cum se poate vedea, chiar dacă la o primă evaluare definirea comunicării ar putea părea un act simplu, în realitate tocmai vasta întindere a conceptului şi a cotidianului practicii comunicaţionale ridică probleme, delimitările terminologice revelându-se în fapt drept un proces destul de complex şi laborios.

13 Comunicarea reprezintă cea mai importantă aptitudine socială, care se manifestă prin trei forme: - scris - citit, - vorbit - ascultat, - gesturi - vedere (interpretat).

14 Deprinderile sociale (de comunicare şi de relaţionare) insuficient dezvoltate, sunt asociate cu performanţe profesionale reduse, probleme emoţionale dar şi comportamentale, precum şi cu dificultăţile de adaptare sociala. Dezvoltarea acestor deprinderi sociale reprezintă un factor de protecţie faţă de comportamentele de risc şi faţă de situaţiile de criză, si totodat joacă un rol important în prevenirea stărilor de afectivitate negative şi a consecinţelor negative ale acestora.

15 Nu poţi să nu comunici. Comunicarea este inevitabilă. Orice comunică ceva. A comunica presupune cunoaştere de sine şi stimă de sine. Comunicăm în fiecare moment în funcţie de trecutul şi experienţele noastre. A comunica presupune conştientizarea nevoilor celuilalt. Comunicarea se desfăşoară în registrul afectiv al unei relaţii umane.

16 A comunica presupune a şti să asculţi. Natura ne-a înzestrat cu două urechi şi o singură gură, dar adesea le folosim invers. A comunica presupune a înţelege mesajele. Comunicarea se bazează atât pe informaţii în formă digitală ( direct), cât şi analogică (plastic, simbolic). A comunica presupune a da feedback-uri. Comunicarea presupune şi acordarea unui răspuns verbal/ nonverbal, mesajului primit. A comunica presupune a înţelege procesualitatea unei relaţii. Natura relaţiei influenţează conţinutul mesajului transmis.

17 A comunica presupune a şti să îţi exprimi sentimentele. Inteligenţa emoţională devine tot mai importantă pentru succes. A comunica presupune a accepta conflictele. Comunicarea implică procese de acomodare şi ajustare a comportamentelor. A comunica presupune asumarea rezolvării conflictelor. Comunicarea şi relaţia cu celălalt poate trece la un nivel superior prin rezolvarea constructivă a conflictelor.

18

19 ignorarea interlocutorului. mimarea ascultării. ascultarea pasivă. ascultarea atentă. ascultarea activă.

20 Gândirea şi limbajul se dezvoltă împreună. Aşa cum modul de a gândi al fiecărei persoane este unic, şi modul de a vorbi este unic. Această unicitate a limbajului legată de fiecare persoană poate fi înglobată sub denumirea de stil verbal. Astfel, eficienţa comunicării depinde în mare măsură de cum este stăpânită informaţia şi cum este transmisă informaţia. În acest proces un loc important îl ocupă următoarele forme de comunicare:

21 este un proces conştient de recepţionare a informaţiilor pe trei canale: non verbal para verbal verbal

22 -mişcari mai rapide decat de obicei; -ticurile şi grimasele -mişcarea rapidă a ochilor cu tendinţa de a evita privirea celui din faţă -mişcări automate ale mâinilor şi picioarelor: adesea pacientul se joacă cu un obiect pe care îl are la îndemână ( inel, pix), ia poziţia picior peste picior şi are mişcări automate ale acestora ( bate din picior); -poziţia mâinilor, braţelor.

23 componenţa verbală a comunicării este sub 35% pe când componenta nonverbală este de 65%. dacă comunicarea verbală este utilizată pentru transmiterea cu precădere a informaţiilor, canalul non-verbal este folosit pentru exprimarea atitudinii interpersonale şi în anumite cazuri pentru a înlocui mesajele verbale. Cu toate aceste aspecte, omul rareori este conştient de faptul că mişcările şi gesturile sale pot transmite o poveste, informaţie, în timp ce vocea sa poate spune cu totul altceva. Comunicarea non-verbală, aşa cum vom vedea mai departe, este înnăscută, dar se poate forma şi prin achiziţii evolutive (de exemplu preluarea sau imitarea unor gesturi).

24 ÎNGÂNDURARE ÎNCÂNTARE

25 ANTIPATIE UIMIRE

26 FURIE FRICA

27 BUCURIE DRAGOSTE

28 IUBIRE

29

30

31

32 Tonul vocii Volumul vocii Claritatea, dicţia Accentul Pauzele Melodica vocii Ritmul vorbirii Combinaţile vocale Tiparele verbale

33 Tonul vocii când dorim să convingem -parental: adică o voce joasă, calmă, autoritară însoţită de o vorbire rară şi apăsată. Volumul vocii o voce puternică denotă forţă, vitalitate, energie în timp ce o voce stinsă, abia perceptibilă e asociată timidităţii, moliciunii. Accentul poate fi de asemenea un puternic instrument de manipulare: Ritmul- să fie mai rapid atunci când informaţia este mai comună, lent-cind e ceva nou sau important Pauza - subliniază o idee mai importantă lăsând timp pentru reflecţie pe marginea acesteia, poate oferi indicii cu privire la starea emoţională a vorbitorului, poate genera un efect retoric subliniind ideea ori cuvintele ce urmează a fii rostite, poate servi drept invitaţie la dialog Tiparele verbale ( negativismul, generalizările pripite, utilizarea conjuncţiei dar ).

34 Îmi cer scuze doamnă! A trebuit să o înjunghii pe mătuşă-mea şi treaba asta mi-a luat ceva timp. A rostit cuvintele răspicat, cu toată puterea, pe un ton serios şi natural, în timp ce oferea gazdei un uriaş buchet de flori. Doamna i-a răspuns la fel de natural: Aha! Nu face nimic. Bine aţi venit!

35 «Am REUŞIT în tot ceea ce am întreprins, pentru că am avut VOINŢĂ. NU AM EZITAT NICIODATĂ, ceea ce mi-a creat un AVANTAJ asupra restului lumii.

36 o vorbire rapidă ideile principale contradicţiile argumentative organizarea mesajului rezumarea mesajului.

37 O vorbire rapidă - fără întreruperi şi cu posibilitatea slabă a interlocutorului de a interveni în discuţie. În condiţiile în care pacientul poate fi totuşi oprit din discurs, schimbarea subiectului nu este o problemă pentru el; Ce dorim să comunicăm? Chiar dacă ni se pare simplu omitem faptul că, pornim o comunicare înainte de a reflecta îndeajuns la toate implicaţiile pe care poate să le aibă comunicarea noastră în percepţia celuilalt.

38 Adoptaţi o atitudine deschisă Nu judecaţi înainte valoarea a ceea ce spune pacientul. Ascultaţi opiniile pacientului fără a porni de la idei preconcepute. Nu întrerupeţi. Puneţi-vă în papucii celuilalt - fiţi empatic

39 Reflectaţi câteva secunde înainte de-a formula răspunsul. Înţelegeţi şi aprobaţi opiniile pacientului in limita posibilitatilor si a logicii. Puneţi întrebări - pentru a-l convinge de interesul dumneavoastra. - pentru clarificare. Sumarizaţi ceea ce a spus pacientul.

40 arătaţi interes privind pacientul ( dar nu în mod supărător, insistent); zâmbiţi şi aprobaţi din când în când pentru a-l încuraja să continue conversaţia. rezistaţi tentaţiei de a vă gândi la altceva, concentraţi-vă asupra discuţiei. respectaţi pacientul: respectaţi momentele de linişte, de gândire dintre propoziţiile sau frazele acestuia.

41 Fiţi conştientă de limbajul nonverbal propriu şi al celuilalt. Dacă nu sunteţi de acord, nu deveniţi prea implicată emoţional. Fiţi bine dispusă ( ceea ce nu înseamnă să râdeţi ci doar să fiţi antrenantă în discuţie). Evitaţi cu orice preţ confruntarea. Sub nici o formă nu daţi lecţii pacientului!!!

42 Cea mai mare parte a zilei, chiar dacă lucrăm sau nu, este petrecută în procesul de comunicare, şi cel mai mare procent al timpului de comunicare este ascultarea.

43 Ascultarea activă este una din abilităţile de bază ce conferă suportul unei bune comunicări între interlocutori. Prin ascultarea activă se comunică respect pentru ceea ce gândeşte sau simte interlocutorul şi se transmite mesajul nonverbal că este înţeles.

44 În orice proces de comunicare este foarte important să fim atenţi la: Cum comunicăm Ce comunicăm Limbajul nostru să fie adaptat nivelului sociocultural al pacientului. Feedback-ul ( răspunsul) obţinut de la pacient.

45 Daca exista diferenţă foarte mare între ceea ce doreşte să spună emiţătorul şi ceea ce reţine receptorul

46 Studiile efectuate în domeniul comunicării ilustrează faptul că între ceea ce doreşte să spună emiţătorul şi ceea ce reţine receptorul este o diferenţă foarte mare. Pe o scală de la 1 la 100, aceste neconcordanţe ar putea fi explicate prin diminuarea mesajului în funcţie de limitele implicate în procesul de comunicare.

47 În continuare sunt prezentate zece moduri de comunicare, care funcţionează ca bariere în procesul comunicativ încetinind sau chiar făcând imposibilă comunicarea în cele două direcţii: A da ordine, a-i dirija pe ceilalţi: creează impresia interlocutorului că nevoile şi problemele sale nu sunt importante, că tot timpul trebuie să corespundă nevoilor celorlalţi. (Ex: Termină cu plânsul, eşti ca un copil! ). Din cauza acestor moduri de comunicare persoanelor le este frică de celălalt, devin supărate, agresive (simt că persoana care le vorbeşte nu are încredere în competenţa şi puterea lor de decizie).

48 Avertizarea, ameninţarea: prin acest stil de comunicare exprimăm faptul că nu respectăm nevoile şi pretenţiile celuilalt. Acest stil de comunicare are consecinţe grave: datorită lui ceilalţi devin fricoşi, pasivi. Ameninţările nasc frustrare, agresivitate. (Ex: Dacă nu faceți aşa cum v-am spus, nu vă veți face sănătos! )

49 Predici de genul aşa ar trebui... : reacţia persoanei la acest mod de comunicare este rezistenţa şi apărarea propriului punct de vedere chiar cu orice preţ. Cu astfel de predici morale exprimăm că nu avem încredere în capacitatea de judecată a celuilalt şi că ar fi mai bine dacă celălalt ar accepta ceea ce noi considerăm că este corect.

50 Sfaturi, recomandări: sunt mesaje care dovedesc că nu avem încredere în celălalt, în faptul că şi celălalt este capabil să-şi rezolve problemele. Datorită recomandărilor individul care primeşte tot timpul sfaturi poate deveni destul de uşor dependent, incapabil să gândească într-un mod autonom. ( Numai eu ştiu ceea ce este bine pentru tine. ). În general sfaturile creează impresia persoanei că a fost înţeleasă greşit sau că nu a fost înţeleasă deloc. (ex: Dacă m-ar înţelege nu ar da astfel de sfaturi ).

51 Argumentare logică, instruire, dăscălire: o persoană care se confruntă cu probleme, la dăscălire deseori răspunde cu sentimente de inferioritate şi incapacitate. Argumentarea raţională a unei persoane poate fi uşor înţeleasă greşit şi interpretată ca un joc între puteri în care o persoană puternică doreşte să-l atragă de partea lui pe cel slab.

52 Critică, dezaprobare: aceste moduri de comunicare nasc sentimente de învinovăţire şi de inferioritate. Datorită aprecierilor negative oamenii îşi pierd încrederea în sine. Indivizii care sunt supuşi des judecăţilor negative ajung la concluzia că nu sunt buni de nimic, sunt nevaloroşi şi inutili.

53 Analiză şi interpretare: afirmaţii de genul Eu ştiu de ce, Eu pot să te citesc sunt bariere de comunicare care împiedică destăinuirea celuilalt. Celălalt învaţă să nu spună multe informaţii despre el, să ascundă sentimentele sale adevărate, deoarece deschiderea totală în faţa celuilalt ar putea fi periculoasă.

54 Lauda, aprecierea pozitivă: aprecierea pozitivă care nu corespunde deloc imaginii de sine a persoanei naşte reacţii adverse (ex: Nu este adevărat că eu lucrez întotdeauna bine ). Aceste aprecieri pot fi interpretate ca o încercare de a manipula, de a influenţa pe celălalt ( ex: spune doar ca să mă strădui mai mult ).

55 Simpatie, consolare şi încurajare: în aparenţă aceste afirmaţii pot fi de ajutor pentru o persoană, dar în realitate nu sunt atât de folositoare pe cât par a fi. Dacă o persoană este încurajată, consolată, atunci când are de fapt probleme serioase, se poate simţi neînţeleasă. În situaţii grele, afirmaţiile încurajatoare aduc la cunoştinţa celui care suferă că ar fi mult mai plăcut dacă nu s-ar simţi în continuare aşa cum se simte. Indivizii înţeleg intenţiile reale ale acelora care la problemele lor răspund cu consolare, şi în general nu cad în capcană.

56 Interogatoriul, informarea, întrebarea: a pune întrebări atunci când cealaltă persoană are probleme poate însemna îndoială, lipsă de încredere şi suspiciuni din partea interlocutorului ( Ex: ai rezolvat situaţia cum ţi-am explicat eu? ). Interlocutorul poate simţi ameninţătoare întrebările mai ales când nu înţelege de ce este întrebat şi interogat. Interogatoriul nu ajută, ci mai degrabă împiedică comunicarea deschisă şi constructivă.

57 Relaţiile interpersonale joacă un rol determinant în viaţa fiecăruia. Cine nu are experienţa unei zile stricate din cauza remarcii jignitoare a unui coleg, prieten sau apropiat? Şi în acest domeniu rar se întâmplă ca timpul să aranjeze lucrurile. Păstrăm în noi frustrări, ofense, ranchiune şi resentimente, care nu aşteaptă decât o mică scânteie pentru a se reaprinde. Cu cât relaţia este mai intimă, cu atât ea ne afectează mai mult.

58 Criticaţi comportamentul, atitudinea, şi NU persoana. Explicaţi-vă opinia pentru a informa, NU pentru a convinge. Informaţi pentru a clarifica, şi NU pentru a justifica. Ascultaţi pentru a înţelege, şi NU pentru a găsi lipsurile. Evitaţi să spuneţi ÎNTOTDEUNA şi NICIODATĂ. Alegeţi bine locul şi momentul.

59 O comunicare verbală pe un ton dur, prea știintific, ridicat, o atitudine rece, disprețuitoare, uneori chiar lipsa atenției acordate persoanei îngrijite, taie, ca un cuțit într-o rană proaspată, în interiorul psihic sau sufletesc, deja suferind al pacientului. O astfel de comunicare îi confirmă pacientului, de multe ori fără intenția personalului medical, că este slab, inferior, devalorizat.

60 La primirea pacientului arătați deschidere, respect, politețe. Întrebați pacientul cu ce îl puteți ajuta și arătați-vă disponibilitatea. Încurajați pacientul să pună întrebări. Ascultați cu atenție ceea ce are de spus. Încercați să vă puneți în locul lui și să răspundeți la ceea ce el simte. Rugați pacientul să repete ceea ce are de facut ca sa observati daca a inteles exact ce i-ati comunicat. Spuneți pacientului că poate să vă contacteze ori de câte ori are probleme sau îngrijorări.

61 Înainte de a fi pacient, orice individ uman adus în situația de a necesita îngrijiri de ordin medical, rămâne ancorat în condiția de ființă umană. Pentru unii pacienti, a te lăsa ajutat este semn de slabiciune umană și, în funcție de educația și cultura proprie, de mediul din care provin sau de experiența de viață, ei pot considera acest lucru ca fiind ceea ce ne diminuează valoarea personală. Acest lucru într-o astfel de perspectiva- devine o amenințare a valorii personale, prin urmare pacientul, în fața amenințării, va deveni irascibil ori, după tipul său de personalitate, anxios, insistent, panicat, rezistent la îngrijiri ori chiar violent.

62 Chiar și pentru persoanele cu caracter puternic, batranetea si neputinta venite odată cu aceasta, este un tărâm înghețat în care se simt singuri și fără ajutor, de aceea trebuie să dăm semenilor nostrii caldura umană, care practic nu costă nimic, nu necesita instrumente, aparatură sau timp si nu se epuizeaza niciodată!

63 Cuvintele rostite cu sinceritate, privind în ochii persoanei îngrijite, pe un ton calm, cu inflexiuni armonioase, liniștitoare, cu seninătate și înțelegere au o proprietate miraculoasă, aceea de a merge până în acel tărâm pustiu și înghețat în care pacientul se simte singur și amenințat.

64 De aceea, suplimentar la mesajul real al cuvintelor ce i se adresează, pacientul va,,auzi : iți vorbesc ca unui om dacă te consider om înseamnă că te consider important dacă ești important, înseamnă că ești valoros valoarea ta se pastrează chiar dacă depinzi de îngrijirile mele.

65 Persoane în stare de nervozitate: acceptarea părerilor ajutarea pentru a găsi cauza să nu răspundem la nervi prin nervi

66 identificarea celor cu potențial violent informarea tuturor membrilor echipei medicale identificarea cauzelor NU se recomandă atingerea NU se fac mișcări bruște se comunică numai cu fața către pacient se va păstra distanța care să asigure securitatea se vor discuta doar lucrurile importante

67 asigurăm și respectăm intimitatea folosim comunicarea prin atingere o lăsăm să plângă, iar după ce s-a oprit o ajutam să identifice cauza

68 se evită expresiile argotice (de învinovăţire) se folosesc fraze scurte se poate apela la translator ( dar acesta va interpreta exact ceea ce i se spune

69 se utilizează întrebări scurte se evită vorbitul în șoaptă

70 se vorbește în față ( pentru a fi observată mișcarea buzelor) se verifică existența protezei auditive și starea de funcționare a acesteia nu vom mesteca guma și nu ne vom acoperii fața în timpul comunicării se va ridica puțin tonul se utilizează vorbirea teatrală (cu emfază) se repetă doar cuvântul neânțeles se discută cu calm și răbdare se poate apela la un interpret, dar acesta poate denatura uneori sensul conversației

71 prezentarea la intrarea în salon se va explica fiecare zgomot din încăpere i se vorbește înainte de a-l atinge i se explica fiecare manevră

72 se evaluează tipul, eventual stadiul tulburărilor se folosesc întrebări scurte i se oferă răgaz pentru a-și alege cuvintele

73 nu-i răspundem pe acelaşi ton; nu-l atacăm pentru că devine reactiv; nu încercăm să-l liniştim, Liniştiţi-vă, nu vă enervaţi, la care răspunsul va fi: Nu sunt nervos,... şi nevrozitatea va creşte şi mai mult. nu folosim abordări ca: Eu nu sunt de vină, nu pot face nimic., De ce strigaţi la mine?

74 Să-l ascultăm, fără a-l întrerupe, să-şi expună punctul de vedere şi să reducă astfel din tensiune; Să fim de acord cu furia şi reacţia lui. Să simtă că empatizăm cu el şi îl înţelegem; Să încercăm să descoperim sursa reală a furiei

75 Vezi, C. Cucoş, (coord), Psihopedagogie, Editura Polirom, Iaşi, 1998; S. Cristea, Dicţionar de pedagogie, Editura Litera Internaţional, Chişinău, 1997 E. Sapir, Communication, International Encyclopedia of the Social Sciences, Macmillan, 1930, p. 107 apud De Vito, op cit., p. 140 Vezi, T. K. Gamble, Communication, Works, McGraw-Hill, New York, 1993 Vezi, De Vito, 1988, op cit., p

76 Vă doresc o zi frumoasa! psiholog Mariana Suciaghi tel:

GRAFURI NEORIENTATE. 1. Notiunea de graf neorientat

GRAFURI NEORIENTATE. 1. Notiunea de graf neorientat GRAFURI NEORIENTATE 1. Notiunea de graf neorientat Se numeşte graf neorientat o pereche ordonată de multimi notată G=(V, M) unde: V : este o multime finită şi nevidă, ale cărei elemente se numesc noduri

More information

VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE. Se deschide proiectul Documents->Forms->Form Wizard->One-to-many Form Wizard

VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE. Se deschide proiectul Documents->Forms->Form Wizard->One-to-many Form Wizard VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE Fie tabele: create table emitenti(; simbol char(10),; denumire char(32) not null,; cf char(8) not null,; data_l date,; activ logical,; piata char(12),; cap_soc number(10),;

More information

Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ

Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ Autori: - Ionuț LUCA - Mircea MIHALEA - Răzvan ARDELEAN Coordonator științific: Prof. TITU MASTAN ARGUMENT 1. Profilul colegiului nostru este

More information

Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I

Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I 4.19 Cum se transformă o faţă în piatră? Pasul 1. Deschideţi imaginea pe care doriţi să o modificaţi. Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I Pasul 3. Deschideţi şi

More information

LESSON FOURTEEN

LESSON FOURTEEN LESSON FOURTEEN lesson (lesn) = lecţie fourteen ( fǥ: ti:n) = patrusprezece fourteenth ( fǥ: ti:nθ) = a patrasprezecea, al patrusprezecilea morning (mǥ:niŋ) = dimineaţă evening (i:vniŋ) = seară Morning

More information

Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii

Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii Un arbore binar este un arbore în care fiecare nod are gradul cel mult 2, adică fiecare nod are cel mult 2 fii. Arborii binari au şi o definiţie recursivă : -

More information

SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1

SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1 008 SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1 1. Dacă expresiile de sub radical sunt pozitive să se găsească soluţia corectă a expresiei x x x 3 a) x

More information

Maria plays basketball. We live in Australia.

Maria plays basketball. We live in Australia. RECAPITULARE GRAMATICA INCEPATORI I. VERBUL 1. Verb to be (= a fi): I am, you are, he/she/it is, we are, you are, they are Questions and negatives (Intrebari si raspunsuri negative) What s her first name?

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul dumneavoastră. Programul Operațional

More information

Alexandrina-Corina Andrei. Everyday English. Elementary. comunicare.ro

Alexandrina-Corina Andrei. Everyday English. Elementary. comunicare.ro Alexandrina-Corina Andrei Everyday English Elementary comunicare.ro Toate drepturile asupra acestei ediţii aparţin Editurii Comunicare.ro, 2004 SNSPA, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice David

More information

Split Screen Specifications

Split Screen Specifications Reference for picture-in-picture split-screen Split Screen-ul trebuie sa fie full background. The split-screen has to be full background The file must be exported as HD, following Adstream Romania technical

More information

Press review. Monitorizare presa. Programul de responsabilitate sociala. Lumea ta? Curata! TIMISOARA Page1

Press review. Monitorizare presa. Programul de responsabilitate sociala. Lumea ta? Curata! TIMISOARA Page1 Page1 Monitorizare presa Programul de responsabilitate sociala Lumea ta? Curata! TIMISOARA 03.06.2010 Page2 ZIUA DE VEST 03.06.2010 Page3 BURSA.RO 02.06.2010 Page4 NEWSTIMISOARA.RO 02.06.2010 Cu ocazia

More information

Ghid de instalare pentru program NPD RO

Ghid de instalare pentru program NPD RO Ghid de instalare pentru program NPD4758-00 RO Instalarea programului Notă pentru conexiunea USB: Nu conectaţi cablul USB până nu vi se indică să procedaţi astfel. Dacă se afişează acest ecran, faceţi

More information

PROIECT PHARE RO 2006/ CONTINUAREA DEZVOLTĂRII ŞCOLII NAŢIONALE DE GREFIERI (DSNG) MANUAL DE COMUNICARE ŞI RELAŢII PUBLICE

PROIECT PHARE RO 2006/ CONTINUAREA DEZVOLTĂRII ŞCOLII NAŢIONALE DE GREFIERI (DSNG) MANUAL DE COMUNICARE ŞI RELAŢII PUBLICE PROIECT PHARE RO 2006/018-147.01.04.04.01 CONTINUAREA DEZVOLTĂRII ŞCOLII NAŢIONALE DE GREFIERI (DSNG) MANUAL DE COMUNICARE ŞI RELAŢII PUBLICE Miriam Costea Dan Stănescu Cuprins 1. Introducere 7 Cum să

More information

Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ:

Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ: Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ: Proiectorul BenQ acceptă redarea conţinutului tridimensional (3D) transferat prin D-Sub, Compus, HDMI, Video şi S-Video. Cu

More information

Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO)

Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO) Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO) Open to all born between 1 January 1990 and 31 December 2000 Surname Nationality Date of birth Forename Instrument

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat.

Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat. 1. Sus în stânga, click pe Audio, apoi pe Audio Connection. 2. Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat. 3. 4. Alegeți opțiunea favorită:

More information

Este un lux să fi înţeles. Ralph Waldo Emerson

Este un lux să fi înţeles. Ralph Waldo Emerson Dezvoltarea abilităţilor de comunicare - Introducere în comunicare 3 Cea mai neschimbătoare barieră în natură este aceea între gândurile unui om şi ale altuia William James Aproape fiecare problemă, fiecare

More information

ZOOLOGY AND IDIOMATIC EXPRESSIONS

ZOOLOGY AND IDIOMATIC EXPRESSIONS ZOOLOGY AND IDIOMATIC EXPRESSIONS ZOOLOGIA ŞI EXPRESIILE IDIOMATICE 163 OANA BOLDEA Banat s University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine, Timişoara, România Abstract: An expression is an

More information

riptografie şi Securitate

riptografie şi Securitate riptografie şi Securitate - Prelegerea 16 - Criptografia asimetrică Adela Georgescu, Ruxandra F. Olimid Facultatea de Matematică şi Informatică Universitatea din Bucureşti Cuprins 1. Limitările criptografiei

More information

Mail Moldtelecom. Microsoft Outlook Google Android Thunderbird Microsoft Outlook

Mail Moldtelecom. Microsoft Outlook Google Android Thunderbird Microsoft Outlook Instrucțiunea privind configurarea clienților e-mail pentru Mail Moldtelecom. Cuprins POP3... 2 Outlook Express... 2 Microsoft Outlook 2010... 7 Google Android Email... 11 Thunderbird 17.0.2... 12 iphone

More information

Circuite Basculante Bistabile

Circuite Basculante Bistabile Circuite Basculante Bistabile Lucrarea are drept obiectiv studiul bistabilelor de tip D, Latch, JK şi T. Circuitele basculante bistabile (CBB) sunt circuite logice secvenţiale cu 2 stări stabile (distincte),

More information

Cu ce se confruntă cancerul de stomac? Să citim despre chirurgia minim invazivă da Vinci

Cu ce se confruntă cancerul de stomac? Să citim despre chirurgia minim invazivă da Vinci Cu ce se confruntă cancerul de stomac? Să citim despre chirurgia minim invazivă da Vinci Opţiunile chirurgicale Cancerul de stomac, numit şi cancer gastric, apare atunci când celulele normale ies de sub

More information

,,Dacă îţi doreşti cu adevărat să realizezi ceva, vei găsi o cale. Dacă nu, vei găsi o scuză. Jim Rohn

,,Dacă îţi doreşti cu adevărat să realizezi ceva, vei găsi o cale. Dacă nu, vei găsi o scuză. Jim Rohn ,,Dacă îţi doreşti cu adevărat să realizezi ceva, vei găsi o cale. Dacă nu, vei găsi o scuză. Jim Rohn 1 Copertă: Andrei Ureche Tehnoredactare: Dinu Virgil Editor de grăunţe: Adelheid Cucu Mulţumesc, dragă

More information

COMMON MISTAKES IN SPOKEN ENGLISH MADE BY ROMANIAN SPEAKERS

COMMON MISTAKES IN SPOKEN ENGLISH MADE BY ROMANIAN SPEAKERS COMMON MISTAKES IN SPOKEN ENGLISH MADE BY ROMANIAN SPEAKERS ANDREEA MACIU Abstract. The present paper aims at presenting several frequent mistakes that occur in spoken English on the grounds of either

More information

Despre înţelept şi fermitatea lui

Despre înţelept şi fermitatea lui Despre înţelept şi fermitatea lui ANA-MARIA DUMBRAVĂ LPS Nicolae Rotaru, Constanţa, (îndrumător: prof. Cătălin SPĂTARU) Abstract The wised does not suffer injustices or insults and even if these things

More information

Paradoxuri matematice 1

Paradoxuri matematice 1 Educaţia Matematică Vol. 3, Nr. 1-2 (2007), 51-56 Paradoxuri matematice 1 Ileana Buzatu Abstract In this paper we present some interesting paradoxical results that take place when we use in demonstration

More information

Page 1 of 6 Motor - 1.8 l Duratorq-TDCi (74kW/100CP) - Lynx/1.8 l Duratorq-TDCi (92kW/125CP) - Lynx - Curea distribuţie S-MAX/Galaxy 2006.5 (02/2006-) Tipăriţi Demontarea şi montarea Unelte speciale /

More information

Evaluation in E-Advertisements: Appraisal across Cultures

Evaluation in E-Advertisements: Appraisal across Cultures Buletinul Ştiinţific al Universităţii Politehnica din Timişoara Seria Limbi moderne Scientific Bulletin of the Politehnica University of Timişoara Transactions on Modern Languages Vol. 11, No. 1-2 / 2012

More information

22METS. 2. In the pattern below, which number belongs in the box? 0,5,4,9,8,13,12,17,16, A 15 B 19 C 20 D 21

22METS. 2. In the pattern below, which number belongs in the box? 0,5,4,9,8,13,12,17,16, A 15 B 19 C 20 D 21 22METS CLASA a IV-a 1. Four people can sit at a square table. For the school party the students put together 7 square tables in order to make one long rectangular table. How many people can sit at this

More information

SORIN CERIN STAREA DE CONCEPŢIUNE ÎN COAXIOLOGIA FENOMENOLOGICĂ

SORIN CERIN STAREA DE CONCEPŢIUNE ÎN COAXIOLOGIA FENOMENOLOGICĂ SORIN CERIN STAREA DE CONCEPŢIUNE ÎN COAXIOLOGIA FENOMENOLOGICĂ EDITURA PACO Bucureşti,2007 All right reserved.the distribution of this book without the written permission of SORIN CERIN, is strictly prohibited.

More information

2. Autoconducerea. 2.1 Introducere. 2.2 Dezvoltarea conştiinţei de sine. Sugestii pentru training A învãţa sã înveţi

2. Autoconducerea. 2.1 Introducere. 2.2 Dezvoltarea conştiinţei de sine. Sugestii pentru training A învãţa sã înveţi . Autoconducerea Management.1 Introducere Un tânãr se poate afla adesea într-o poziţie de conducere într-o organizaţie de tineret nu pentru cã vrea sã fie manager, dar pentru cã el are posibilitatea sã

More information

Despre dezvoltarea abilităţilor emoţionale şi sociale ale copiilor, fete şi băieţi, cu vârsta până în 7 ani

Despre dezvoltarea abilităţilor emoţionale şi sociale ale copiilor, fete şi băieţi, cu vârsta până în 7 ani Despre dezvoltarea abilităţilor emoţionale şi sociale ale copiilor, fete şi băieţi, cu vârsta până în 7 ani Ghid pentru cadrele didactice din învăţământul preşcolar 2007 Autoare: Adina Botiş Loredana Mihalca

More information

JOURNAL OF ROMANIAN LITERARY STUDIES DO ASSERTIONS, QUESTIONS OR WISHES MAKE A THICK TRANSLATION?

JOURNAL OF ROMANIAN LITERARY STUDIES DO ASSERTIONS, QUESTIONS OR WISHES MAKE A THICK TRANSLATION? JOURNAL OF ROMANIAN LITERARY STUDIES Issue no.6/2015 DO ASSERTIONS, QUESTIONS OR WISHES MAKE A THICK TRANSLATION? Anca-Mariana PEGULESCU Romanian Ministry of Education and Scientific Research Abstract:

More information

Anexa 2. Instrumente informatice pentru statistică

Anexa 2. Instrumente informatice pentru statistică Anexa 2. Instrumente informatice pentru statistică 2.1. Microsoft EXCEL şi rutina HISTO Deoarece Microsoft EXCEL este relativ bine cunoscut, inclusiv cu unele funcţii pentru prelucrări statistice, în acest

More information

Split Screen Specifications

Split Screen Specifications Reference for picture-in-picture split-screen Cuvantul PUBLICITATE trebuie sa fie afisat pe toată durata difuzării split screen-ului, cu o dimensiune de 60 de puncte in format HD, scris cu alb, ca in exemplul

More information

INTELIGENŢA EMOŢIONALĂ

INTELIGENŢA EMOŢIONALĂ ,,Iată care e taina mea: Limpede nu vezi decât cu inima. Ochii nu pot să pătrundă în taina lucrurilor. (Antoine de Saint-Exupery) INTELIGENŢA EMOŢIONALĂ Un număr tot mai mare de educatori recunoaşte faptul

More information

Transforma -te! Steve Andreas. Editura EXCALIBUR Bucureşti Traducere: Carmen Ciocoiu

Transforma -te! Steve Andreas. Editura EXCALIBUR Bucureşti Traducere: Carmen Ciocoiu Transforma -te! ) Cum să devii ceea ce îţi doreşti! Steve Andreas Traducere: Carmen Ciocoiu Editura EXCALIBUR Bucureşti 2008 CUPRINS Mulţumiri... Introducere... Elemente de bază 1 Concepţia despre sine,

More information

COSTUL DE OPORTUNITATE AL UNUI STUDENT ROMÂN OPPORTUNITY COST OF A ROMANIAN STUDENT. Felix-Constantin BURCEA. Felix-Constantin BURCEA

COSTUL DE OPORTUNITATE AL UNUI STUDENT ROMÂN OPPORTUNITY COST OF A ROMANIAN STUDENT. Felix-Constantin BURCEA. Felix-Constantin BURCEA COSTUL DE OPORTUNITATE AL UNUI STUDENT ROMÂN Felix-Constantin BURCEA Abstract A face compromisuri implică întotdeauna a compara costuri şi beneficii. Ce câştigi reprezintă beneficiul, care de obicei depinde

More information

MAGIA COMUNICĂRII EXPLORAREA STRUCTURII ŞI ÎNŢELESULUI LIMBAJULUI PRECEDATĂ DE SECRETELE MAGIEI DR. L. MICHAEL HALL

MAGIA COMUNICĂRII EXPLORAREA STRUCTURII ŞI ÎNŢELESULUI LIMBAJULUI PRECEDATĂ DE SECRETELE MAGIEI DR. L. MICHAEL HALL MAGIA COMUNICĂRII EXPLORAREA STRUCTURII ŞI ÎNŢELESULUI LIMBAJULUI DR. L. MICHAEL HALL PRECEDATĂ DE SECRETELE MAGIEI Cuprins Cuvânt-înainte... Prefaţă... Mulţumiri... Partea I: Cum poţi deveni un magician

More information

11. THE DIRECT & INDIRECT OBJECTS

11. THE DIRECT & INDIRECT OBJECTS 11. THE DIRECT & INDIRECT OBJECTS Exercise 11.1. Translate the sentences into English, paying attention to the expression of 1. Am citit un articol. 2. Am citit un articol interesant despre originea limbii

More information

-/ IA OI. Dr. TIMOTHY D. WREN SEDUCŢIA. Arta de a cuceri B-C.U. - IAŞI

-/ IA OI. Dr. TIMOTHY D. WREN SEDUCŢIA. Arta de a cuceri B-C.U. - IAŞI -/ IA OI Dr. TIMOTHY D. WREN SEDUCŢIA Arta de a cuceri 195679 B-C.U. - IAŞI ŞTIINŢA & TEHNICĂ Ş.A. Bucureşti, 1997 Cuvânt de mulţumire Cum să mulţumeşti cuiva când această carte este rodul atâtor experienţe

More information

Teoreme de Analiză Matematică - II (teorema Borel - Lebesgue) 1

Teoreme de Analiză Matematică - II (teorema Borel - Lebesgue) 1 Educaţia Matematică Vol. 4, Nr. 1 (2008), 33-38 Teoreme de Analiză Matematică - II (teorema Borel - Lebesgue) 1 Silviu Crăciunaş Abstract In this article we propose a demonstration of Borel - Lebesgue

More information

Pera Novacovici PUTEREA TA INTERIOARĂ. Vei învăța să scoți ce e mai bun în tine la suprafață și să rămâi motivat pentru a obține ce vrei în viață

Pera Novacovici PUTEREA TA INTERIOARĂ. Vei învăța să scoți ce e mai bun în tine la suprafață și să rămâi motivat pentru a obține ce vrei în viață Pera Novacovici PUTEREA TA INTERIOARĂ Vei învăța să scoți ce e mai bun în tine la suprafață și să rămâi motivat pentru a obține ce vrei în viață INTRODUCERE Eşti în mijlocul unui război. O bătălie între

More information

C O A C H I N G H O G A N L E A D PLAN DE DEZVOLTARE PENTRU AUTOCUNOAŞTEREA STRATEGICĂ. Raport pentru: Jane Doe ID: HB290681

C O A C H I N G H O G A N L E A D PLAN DE DEZVOLTARE PENTRU AUTOCUNOAŞTEREA STRATEGICĂ. Raport pentru: Jane Doe ID: HB290681 S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N L E A D C O A C H I N G PLAN DE DEZVOLTARE PENTRU AUTOCUNOAŞTEREA STRATEGICĂ Raport pentru: Jane Doe ID: HB290681 Data: 02 August 2012 2 0 0 9 H o g a n A s

More information

CE LIMBAJ DE PROGRAMARE SĂ ÎNVĂŢ? PHP vs. C# vs. Java vs. JavaScript

CE LIMBAJ DE PROGRAMARE SĂ ÎNVĂŢ? PHP vs. C# vs. Java vs. JavaScript Vizitaţi: CE LIMBAJ DE PROGRAMARE SĂ ÎNVĂŢ? PHP vs. C# vs. Java vs. JavaScript Dacă v-aţi gândit să vă ocupaţi de programare şi aţi început să analizaţi acest domeniu, cu siguranţă v-aţi întrebat ce limbaj

More information

Cum să iubeşti pentru a fi iubit

Cum să iubeşti pentru a fi iubit Cum să iubeşti pentru a fi iubit PSIHOLOGIA VIEŢII COTIDIENE Colecţie coordonată de Alexandru Szabo Coperta: Silvia Muntenescu Traducerea realizată după volumul Dr Paul Hauck, HOW TO LOVE AND BE LOVED,

More information

Conf.univ.dr. Lucian CERNUŞCA Universitatea Aurel Vlaicu, Arad Rezumat Există lideri... şi există manageri... dar ce face dintr-un om lider?

Conf.univ.dr. Lucian CERNUŞCA Universitatea Aurel Vlaicu, Arad Rezumat Există lideri... şi există manageri... dar ce face dintr-un om lider? LEADERSHIP ARTÃ SAU ŞTIINŢÃ? Conf.univ.dr. Lucian CERNUŞCA Universitatea Aurel Vlaicu, Arad Rezumat Există lideri... şi există manageri... dar ce face dintr-un om lider? Este leadershipul (actul de a conduce)

More information

EMOŢII ÎN CONTEXT PRAGMATIC EMOTIONS IN PRAGMATIC CONTEXT. Lect.univ. Oana Maria PĂSTAE Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu

EMOŢII ÎN CONTEXT PRAGMATIC EMOTIONS IN PRAGMATIC CONTEXT. Lect.univ. Oana Maria PĂSTAE Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu EMOŢII ÎN CONTEXT PRAGMATIC EMOTIONS IN PRAGMATIC CONTEXT Lect.univ. Oana Maria PĂSTAE Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu Lecturer Oana Maria PĂSTAE Constantin Brâncuşi University from Târgu-Jiu

More information

Consideraţii privind gestionarea comunicării stărilor conflictuale

Consideraţii privind gestionarea comunicării stărilor conflictuale Consideraţii privind gestionarea comunicării stărilor conflictuale Col.prof.univ.dr. Alexandru BABOŞ Lt.col. Alexandru RIZESCU Organizaţiile sunt comunităţi umane care se comportă ca oricare alte comunităţi.

More information

Lecţia 24 : Discutie cu profesori internationali

Lecţia 24 : Discutie cu profesori internationali Lecţia 24 : Discutie cu profesori internationali Dr. Rajan Sankaran (RS) Bună ziua şi bine aţi revenit! Astăzi avem o întâlnire unică de miercuri. Am cu mine patru prieteni foarte dragi şi excelenţi homeopaţi

More information

DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală. Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992

DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală. Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992 DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992 Birds Directive Habitats Directive Natura 2000 = SPAs + SACs Special Protection Areas Special Areas of Conservation Arii de Protecţie

More information

Ie = (E+) + (E-) = (n+)/n-1 + (n-)/n-1

Ie = (E+) + (E-) = (n+)/n-1 + (n-)/n-1 Test sociometric Testul sociometric presupune mai multe etape: 1. faza de pregătire: în care se motivează aplicaţia testului, se asigură confidenţialitatea şi se limitează numărul de răspunsuri; 2. faza

More information

Teologie öi limbä. Înnoire, consecvenæä, conservatorism

Teologie öi limbä. Înnoire, consecvenæä, conservatorism Teologie öi limbä. Înnoire, consecvenæä, conservatorism Astăzi se vorbeşte tot mai des cu ceva întârziere, bineînţeles, la noi de contextualizare culturală şi de erori de judecată în teologia istorică.

More information

Ion Popescu. 13 iunie 2017

Ion Popescu. 13 iunie 2017 13 iunie 2017 Secţiunea de bază Secţiunea de management Secţiunea pentru vânzări eficiente Secţiunea pentru reuşită personală Secţiunea de întrebări pentru interviu Date personale : Ion Popescu IonPopescu@sample.insights.com

More information

COMUNICAREA PENTRU SCHIMBAREA COMPORTAMENTALĂ

COMUNICAREA PENTRU SCHIMBAREA COMPORTAMENTALĂ ЫС.С ( MINISTERUL SĂNĂTĂŢII AL REPUBLIC:» MOLDOVA UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE NICOLAE TESTEMIŢANU C a te d ra Economie, Management şi Psihopedagogie Constantin EŢCO, Mihai MOROŞANU,

More information

Referinţe în era digitală: marketing şi servicii în lumi virtuale

Referinţe în era digitală: marketing şi servicii în lumi virtuale Referinţe în era digitală: marketing şi servicii în lumi virtuale Dr. Octavia-Luciana Porumbeanu Catedra de Ştiinţele Informării şi Documentării, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti E-mail:

More information

Cartea Mea Bine Ati Venit! Română

Cartea Mea Bine Ati Venit! Română Cartea Mea Bine Ati Venit! My name is Română Numele meu este My school is Scoala mea este My class is Clasa mea este My teacher s name is Profesorul meu numele este 2014 PrimaryClass.co.uk Cartea Mea Engleză

More information

GHID PENTRU PREVENŢIA SUICIDULUI ÎN ARMATA ROMÂNIEI

GHID PENTRU PREVENŢIA SUICIDULUI ÎN ARMATA ROMÂNIEI CENTRUL DE INVESTIGAŢII SOCIOCOMPORTAMENTALE SECŢIA PSIHOLOGIE Biroul pregătire psihologică şi controlul stresului operaţional GHID PENTRU PREVENŢIA SUICIDULUI ÎN ARMATA ROMÂNIEI Prevenţia suicidului este

More information

PUTEREA TA INTERIOARĂ

PUTEREA TA INTERIOARĂ PUTEREA TA INTERIOARĂ PUTEREA TA INTERIOARĂ CUPRINS I. Introducere 2 II. Motivația internă și misiunea ta 6 II.1. Motivația internă 6 II.2. Viziunea ta personală 13 II.3. Mesaje de la cititori 19 III.

More information

Ministerul Educaţiei Naţionale Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare

Ministerul Educaţiei Naţionale Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare Examenul de bacalaureat naţional 2014 Proba C de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal Proba scrisă la Limba engleză

More information

TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună

TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună Lighting TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună TTX260 TTX260 este o soluţie de iluminat liniară, economică şi flexibilă, care poate fi folosită cu sau fără reflectoare (cu cost redus), pentru

More information

THE ART OF WRITING, READING AND LIVING BETWEEN TRADITION AND MODERNITY

THE ART OF WRITING, READING AND LIVING BETWEEN TRADITION AND MODERNITY THE ART OF WRITING, READING AND LIVING BETWEEN TRADITION AND MODERNITY Eva-Nicoleta BURDUŞEL, Associate Professor Ph.D., Lucian Blaga University of Sibiu Abstract: The aim of the present study is to investigate

More information

NUMBERS [nλmbə r s] = NUMERELE

NUMBERS [nλmbə r s] = NUMERELE JURNALISM, ANUL -2, CURS 8 * USEFUL WORDS: GENERAL VOCABULARY NUMBERS [nλmbə r s] = NUMERELE Cardinal numbers [ka r dinəl nλmbə r s] = Numeralele cardinale = one [wan] = eleven [i levən] 2 = twenty-one

More information

IMPACTUL COMUNICĂRII MANAGERIALE ASUPRA CREŞTERII PRODUCTIVITĂŢII MUNCII ÎN CADRUL UNEI ORGANIZAŢII

IMPACTUL COMUNICĂRII MANAGERIALE ASUPRA CREŞTERII PRODUCTIVITĂŢII MUNCII ÎN CADRUL UNEI ORGANIZAŢII IMPACTUL COMUNICĂRII MANAGERIALE ASUPRA CREŞTERII PRODUCTIVITĂŢII MUNCII ÎN CADRUL UNEI ORGANIZAŢII Prof. univ. dr. ing.luminiţa Lupu, Prof. univ. dr. ing. Monica Voicu Universitatea Tehincă Gh. Asachi

More information

VERBUL. Are 3 categorii: A. Auxiliare B. Modale C. Restul. A. Verbele auxiliare (to be si to have)

VERBUL. Are 3 categorii: A. Auxiliare B. Modale C. Restul. A. Verbele auxiliare (to be si to have) VERBUL Are 3 categorii: A. Auxiliare B. Modale C. Restul A. Verbele auxiliare (to be si to have) 1. Sunt verbe deosebit de puternice 2. Au forme distincte pt. prezent si trecut 3. Intra in alcatuirea altor

More information

DEZVOLTAREA LEADERSHIP-ULUI ÎN ECONOMIA BAZATĂ PE CUNOAŞTERE LEADERSHIP DEVELOPMENT IN KNOWLEDGE BASED ECONOMY

DEZVOLTAREA LEADERSHIP-ULUI ÎN ECONOMIA BAZATĂ PE CUNOAŞTERE LEADERSHIP DEVELOPMENT IN KNOWLEDGE BASED ECONOMY DEZVOLTAREA LEADERSHIP-ULUI ÎN ECONOMIA BAZATĂ PE CUNOAŞTERE LEADERSHIP DEVELOPMENT IN KNOWLEDGE BASED ECONOMY Conf. univ. dr. Marian NĂSTASE Academia de Studii Economice, Facultatea de Management, Bucureşti

More information

PROGRAM DE INFORMARE / FORMARE PENTRU EDUCATORII / ÎNVĂŢĂTORII COPIILOR CU ADHD

PROGRAM DE INFORMARE / FORMARE PENTRU EDUCATORII / ÎNVĂŢĂTORII COPIILOR CU ADHD PROGRAM DE INFORMARE / FORMARE PENTRU EDUCATORII / ÎNVĂŢĂTORII COPIILOR CU ADHD Prof. psih. Dr. Valeria Ecaterina Purcia Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Sibiu Prin programul de informare/formare

More information

sau de descoperire sau de supravieţuire sau independent independent perfecţiune PZNT NIVLUILO COMUN D FINŢĂ UTILIZTO XPIMNTT C2 Poate să înţeleagă pra

sau de descoperire sau de supravieţuire sau independent independent perfecţiune PZNT NIVLUILO COMUN D FINŢĂ UTILIZTO XPIMNTT C2 Poate să înţeleagă pra CDUL UOPN COMUN D FINŢĂ PNTU LIMBI - Nivelurile comune de referinţă- stăzi nu se mai pune problema cunoaşterii la perfecţie a uneia, a două sau chiar a trei limbi luate izolat, etalonul de apreciere a

More information

Ghidul administratorului de sistem

Ghidul administratorului de sistem Ghidul administratorului de sistem SOFTWARE DE GESTIONARE A TERAPIEI PENTRU DIABET Română Accesarea fişierelor de date CareLink Pro stochează date despre utilizator şi dispozitiv într-un fişier de centralizare

More information

Voi face acest lucru în următoarele feluri. Examinând. modul în care muncesc consultanţii. pieţele pe care lucrează

Voi face acest lucru în următoarele feluri. Examinând. modul în care muncesc consultanţii. pieţele pe care lucrează Consultanţă pentru management Inţelegerea şi conducerea activităţii de consultanţă ca o afacere Voi face acest lucru în următoarele feluri Examinând modul în care muncesc consultanţii pieţele pe care lucrează

More information

Lecţia 15 : Nivelele Experienţei - I

Lecţia 15 : Nivelele Experienţei - I Lecţia 15 : Nivelele Experienţei - I Astăzi vom vorbi despre nivelele experienţei. Nu m-am pregătit prea mult pentru această lecţie. Vă voi vorbi din capul meu. Cred că printre lucrurile pe care le-am

More information

Hama Telecomanda Universala l in l

Hama Telecomanda Universala l in l H O M E E N T E R T A I N M E N T Hama Telecomanda Universala l in l 00040081 2 6 5 3 12 1 14 13 4 8 7 9 17 4 10 16 15 Manual de utilizare Funcţia Tastelor 1. TV: Selectati aparatul pe care doriţi să-l

More information

Ghid de prevenire a consumului de droguri în rândul adolescenþilor ºi tinerilor

Ghid de prevenire a consumului de droguri în rândul adolescenþilor ºi tinerilor Ghid de prevenire a consumului de droguri în rândul adolescenþilor ºi tinerilor Autori: psih. Daniela GEORGESCU psih. Ana Maria MOLDOVAN dr. Gabriel CICU Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale: Autori:

More information

Violenţa împotriva copiilor: CE ŞI CUM RELATĂM. Ghid de bune practici pentru mass-media

Violenţa împotriva copiilor: CE ŞI CUM RELATĂM. Ghid de bune practici pentru mass-media Violenţa împotriva copiilor: CE ŞI CUM RELATĂM Ghid de bune practici pentru mass-media Chişinău, 2006 Violenţa împotriva copiilor: CE ŞI CUM RELATĂM Ghid de bune practici pentru mass-media Autori: Aurelia

More information

LUPTA PENTRU IDENTITATEA OMULUI. MEMORIE ŞI IDENTITATE COLECTIVĂ THE BATTLE FOR THE HUMAN BEING S IDENTITY. MEMORY AND COLLECTIVE IDENTITY

LUPTA PENTRU IDENTITATEA OMULUI. MEMORIE ŞI IDENTITATE COLECTIVĂ THE BATTLE FOR THE HUMAN BEING S IDENTITY. MEMORY AND COLLECTIVE IDENTITY LUPTA PENTRU IDENTITATEA OMULUI. MEMORIE ŞI IDENTITATE COLECTIVĂ THE BATTLE FOR THE HUMAN BEING S IDENTITY. MEMORY AND COLLECTIVE IDENTITY Dr. Simona MITROIU Departamentul de Ştiinţe Umaniste Universitatea

More information

LABORATORUL DE SOCIOLOGIA DEVIANŢEI Şi a PROBLEMELOR SOCIALE (INSTITUTUL DE SOCIOLOGIE AL ACADEMIEI ROMÂNE)

LABORATORUL DE SOCIOLOGIA DEVIANŢEI Şi a PROBLEMELOR SOCIALE (INSTITUTUL DE SOCIOLOGIE AL ACADEMIEI ROMÂNE) LABORATORUL DE SOCIOLOGIA DEVIANŢEI Şi a PROBLEMELOR SOCIALE (INSTITUTUL DE SOCIOLOGIE AL ACADEMIEI ROMÂNE) I. Scopul Laboratorului: Îşi propune să participe la analiza teoretică şi investigarea practică

More information

Stiluri de învăţare Introducere

Stiluri de învăţare Introducere Stiluri de învăţare Chestionar adaptat după Peter Honey şi Alan Mumford Introducere Acest chestionar este destinat să descopere care este/sînt stilul/stilurile tău/tale preferat(e) de învăţare. De-a lungul

More information

Manual despre. alcoolism. adresat preoţilor şi. medicilor

Manual despre. alcoolism. adresat preoţilor şi. medicilor Floyd Frantz, Programul Sf. Dimitrie Cluj, România stdimitrie@yahoo.com Manual despre alcoolism adresat preoţilor şi medicilor 1 Cuprins: I. DESPRE ACEST MANUAL II. INTRODUCERE III. ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

More information

GHID DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE A GRUPULUI DE SPRIJIN

GHID DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE A GRUPULUI DE SPRIJIN PARTENERI IN PROGRES VOLUNTARI PENTRU O LUME MAI BUNA GHID DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE A GRUPULUI DE SPRIJIN PENTRU PACIENTII ONCOLOGICI Autor: Luminiţa Lupaşcu Constanţa 2011 CUPRINS GHID DE ORGANIZARE

More information

4 Caracteristici numerice ale variabilelor aleatoare: media şi dispersia

4 Caracteristici numerice ale variabilelor aleatoare: media şi dispersia 4 Caracteristici numerice ale variabilelor aleatoare: media şi dispersia Media (sau ) a unei variabile aleatoare caracterizează tendinţa centrală a valorilor acesteia, iar dispersia 2 ( 2 ) caracterizează

More information

In Search of Cultural Universals: Translation Universals. Case Studies

In Search of Cultural Universals: Translation Universals. Case Studies In Search of Cultural Universals: Translation Universals. Case Studies Gabriela DIMA Abstract Knowledge of the world is disclosed under various shapes, among which language is the best representative.

More information

TEORII CONTEMPORANE DESPRE INTELIGENŢĂ CONTEMPORARY APPROACHES TO INTELLIGENCE

TEORII CONTEMPORANE DESPRE INTELIGENŢĂ CONTEMPORARY APPROACHES TO INTELLIGENCE TEORII CONTEMPORANE DESPRE INTELIGENŢĂ CONTEMPORARY APPROACHES TO INTELLIGENCE Lect. univ. dr. Sorin-Avram VÎRTOP Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu Ph.D., Sorin-Avram VÎRTOP Constantin Brâncuşi

More information

Radu Lucian Alexandru

Radu Lucian Alexandru 1 Radu Lucian Alexandru Deschiderea Universului 2001 Copyright deţinut de Radu Lucian Alexandru Toate drepturile rezervate. E-mail: radu.lucian.alexandru@gmail.com Id Messenger: radu_lucian_alexandru@yahoo.com

More information

DEZVOLTAREA COMPETENŢELOR DE COMUNICARE ŞI A INTELIGENŢEI EMOŢIONALE LA ELEVI

DEZVOLTAREA COMPETENŢELOR DE COMUNICARE ŞI A INTELIGENŢEI EMOŢIONALE LA ELEVI Ψ Psihologie 2009, 1 OPINII, DISCUŢII DEZVOLTAREA COMPETENŢELOR DE COMUNICARE ŞI A INTELIGENŢEI EMOŢIONALE LA ELEVI Termeni chee: inteligenţă, inteligenţa emoţională (EQ), inteligenţa generală(iq), empatie,

More information

Folosirea tehnologiei informaţiei şi comunicării în procesul de învăţare a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale

Folosirea tehnologiei informaţiei şi comunicării în procesul de învăţare a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale 105 Folosirea tehnologiei informaţiei şi comunicării în procesul de învăţare a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale Iolanda TOBOLCEA, Ştefan Gheorghe PENTIUC, Mirela DANUBIANU Rezumat Tehnologia informaţiei

More information

COMUNICAREA MEDICULUI CU PACIENTUL CU DIZABILITĂŢI (CES) Communication Between Doctor and Patient With Disabilities (CES)

COMUNICAREA MEDICULUI CU PACIENTUL CU DIZABILITĂŢI (CES) Communication Between Doctor and Patient With Disabilities (CES) COMUNICAREA MEDICULUI CU PACIENTUL CU DIZABILITĂŢI (CES) Communication Between Doctor and Patient With Disabilities (CES) Maria Dorina PAŞCA, Assistant Professor Ph.D., Psih., University of Medicine and

More information

COMUNICAREA ÎN GRUPUL SPORTIV

COMUNICAREA ÎN GRUPUL SPORTIV Marathon COMUNICAREA ÎN GRUPUL SPORTIV Conf. univ. dr. Cristiana POP Academia de Studii Economice din Bucureşti Abstract Physical activities are usually running their course as group or team activity.

More information

Comunicarea în grupurile organizaţionale

Comunicarea în grupurile organizaţionale 82 Management Comunicarea în grupurile organizaţionale Ec. Monica RADU Abstract Organizational group can be defined as some persons between who exist interactive connections (functional, communication,

More information

Puterea lui Nu: Pentru că un cuvânt mic poate aduce sănătate, abundenţă şi fericire

Puterea lui Nu: Pentru că un cuvânt mic poate aduce sănătate, abundenţă şi fericire Puterea lui Nu: Pentru că un cuvânt mic poate aduce sănătate, abundenţă şi fericire Elogii pentru JAMES ALTUCHER James Altucher este ȋnfricoşător de inteligent. Stephen Dubner, autorul cărții Freakonomics

More information

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 120 CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT CUPRINS

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 120 CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT CUPRINS 1 P a g e STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 120 CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT CUPRINS Paragrafele Introducere 1-2 Cadrul general de raportare financiară 3 Cadrul general pentru

More information

CONCEPTE MANAGERIALE DE RELAŢII PUBLICE

CONCEPTE MANAGERIALE DE RELAŢII PUBLICE Concepte manageriale de relaţii publice 59 CONCEPTE MANAGERIALE DE RELAŢII PUBLICE M. Forfolea Universitatea Liberă Internaţională din Republica Moldova 1. EVOLUŢIA CONCEPTULUI DE RELAŢII PUBLICE Societatea

More information

Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.)

Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.) Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.) Scopul general al Proiectului pentru Reforma Educaţiei Timpurii este acela de a îmbunătăţi calitatea infrastructurii sistemului de educaţie preşcolară

More information

O VARIANTĂ DISCRETĂ A TEOREMEI VALORII INTERMEDIARE

O VARIANTĂ DISCRETĂ A TEOREMEI VALORII INTERMEDIARE O VARIANTĂ DISCRETĂ A TEOREMEI VALORII INTERMEDIARE de Andrei ECKSTEIN, Timişoara Numeroase noţiuni din analiza matematică au un analog discret. De exemplu, analogul discret al derivatei este diferenţa

More information

Primul ajutor psihologic Ghid pentru asistenţii comunitari

Primul ajutor psihologic Ghid pentru asistenţii comunitari Primul ajutor psihologic Ghid pentru asistenţii comunitari Confederaţia Caritas România Publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anul 2011 sub titlul Psychological first aid: Guide for field workers.

More information

DEPARTAMENTUL LINGVISTIC

DEPARTAMENTUL LINGVISTIC DEPARTAMENTUL LINGVISTIC CURSURI GENERALE Engleza este limba dominantă pe plan internaţional în comunicaţii, ştiinţă, afaceri, aviaţie, divertisment, radio ori diplomaţie. În domeniul limbajelor de programare

More information

Darurile imperfecţiunii

Darurile imperfecţiunii Darurile imperfecţiunii Renunţă la cel care crezi că trebuie să fii şi acceptă-te aşa cum eşti Dr. Brené Brown Le dedic această carte lui Steve, Ellen şi Charlie. Vă iubesc din toată inima. Darurile imperfecţiunii

More information

PREZENTARE INTERFAŢĂ MICROSOFT EXCEL 2007

PREZENTARE INTERFAŢĂ MICROSOFT EXCEL 2007 PREZENTARE INTERFAŢĂ MICROSOFT EXCEL 2007 AGENDĂ Prezentarea aplicaţiei Microsoft Excel Registre şi foi de calcul Funcţia Ajutor (Help) Introducerea, modificarea şi gestionarea datelor în Excel Gestionarea

More information

Introducere De ce această carte?... 8 Eficienţă maximă... 8 Scurt Istoric... 9 De ce C#? Capitolul I : Să ne pregătim...

Introducere De ce această carte?... 8 Eficienţă maximă... 8 Scurt Istoric... 9 De ce C#? Capitolul I : Să ne pregătim... CUPRINS Introducere.. 7 De ce această carte? 8 Eficienţă maximă. 8 Scurt Istoric. 9 De ce C#?. 9 Capitolul I : Să ne pregătim. 11.NET. 12 Spaţii de nume, clase, metode. 12 Visual Studio 15 New project..

More information