CAPITOLUL 2 DEFINIŢII ŞI TERMINOLOGIE

Size: px
Start display at page:

Download "CAPITOLUL 2 DEFINIŢII ŞI TERMINOLOGIE"

Transcription

1 1 COPILUL CU SURDOCECITATE/ DEFICIENŢE SENZORIALE MULTIPLE -INTERVENŢIE ŞI EDUCAŢIE- MANUAL UTILIZAT ÎN CADRUL CURSULUI DE FORMARE A PROFESORILOR CAPITOLUL 2 DEFINIŢII ŞI TERMINOLOGIE Materialele au fost traduse şi structurate de Conf. univ. dr. Andrea Hathazi.

2 2 Material elaborat de John Shaw și Gerald Swan Surdocecitate congenitală Persoana prezintă deficienţă auditivă şi vizuală congenitală. Deficienţa vizuală poate fi evidentă imediat după naştere, în timp ce stabilirea deficitului auditiv ar putea necesita un timp mai îndelungat. Surdocecitate dobândită sau accidentală În acest caz, surdocecitatea a fost dobândită după naştere din cauza unor afecţiuni sau traume, sau chiar din cauza procesului de îmbătrânire. În urma unei meningite, Helen Keller a devenit o persoană cu surdocecitate la o vârstă timpurie. Persoanele cu surdocecitate dobândită pot prezenta limbaj, reprezentări vizuale şi cunoaşterea funcţionalităţii obiectelor şi a relaţiilor sociale, acestea constituind un avantaj. Persoanele cu surdocecitate congenitală nu posedă această bază de date de la care să pornească. Organizaţia Mondială a Sănătăţii Deficienţa este o pierdere sau anomalie a structurii sau funcţiei psihice, fiziologice sau organice. Incapacitatea este una din consecinţele posibile ale deficitului şi reprezintă incapacitatea de a funcţiona în cadrul parametrilor normali. Handicapul este o consecinţă posibilă a deficienţei. Este modalitatea prin care societatea percepe o deficienţă. Prin intervenţie urmărim egalizarea şanselor şi reducerea handicapului. DEFICIENŢA MULTISENZORIALĂ (DMS) Acest termen este utilizat în educaţie pentru a defini o persoană cu deficienţă multisenzorială ca având cerinţe educative speciale şi complexe, precum şi nevoi de dezvoltare, referitoare în mod particular la utilizarea informaţiilor care provin de la toate simţurile. DMS se referă la combinaţia şi îmbinarea efectelor deficienţei senzoriale multiple cauzând deprivare senzorială multiplă.

3 3 Copilul cu surdocecitate nu este un copil surd care nu vede şi nici un copil nevăzător care nu aude. Nu este o problemă de surditate la care se adaugă cecitatea, cum nu este doar o problemă de comunicare sau de percepţie. Cuprinde toate aceste aspecte la care se adaugă şi altele. Persoanele cu surdocecitate sunt multisenzorial deficiente: ele nu îşi pot folosi simţurile de distanţă, văzul şi auzul, pentru a primi informaţii nedistorsionate. (McInnes and Treffry 1982) McInnes şi Treffry relaţionează deficienţa multisenzorială cu interacţiunea copilului cu mediul înconjurător. Termenul DMS implică o descriere funcţională. Acesta descrie modul în care o persoană se prezintă şi funcţionează în realitate, mai degrabă decât o simplă privire asupra condiţiei medicale proprii fiecărei deficienţe. (McInnes and Treffry 1982) Contextul istoric a făcut referire la copii care erau: prea deficienţi de vedere pentru o şcoală pentru surzi şi prea deficienţi de auz pentru o şcoală pentru nevăzători copii cu deficienţă de auz şi de vedere într-un grad care nu le permite includerea adecvată în programe educaţionale special elaborate doar pentru copilul deficient de auz sau copilul deficient de vedere (Efron şi DuBoff 1976 A vision guide for teachers of deafblind children, Raleigh USA.) Departamentul de Educaţie al SUA a utilizează în 1981următoarea definiţie:- Surdo-cecitatea înseamnă prezenţa concomitentă a deficienţei vizuale şi auditive, o combinaţie care cauzează dificultăţi severe de comunicare precum şi de dezvoltare şi educaţionale, care nu pot fi cuprinse în educaţia specială destinată doar copiilor nevăzători sau surzi. Fiecare stat din SUA a elaborat o definiţie proprie, astfel încât definiţiile variază de la un stat la altul. Deoarece criteriile de stabilire ale deficitului senzorial sau educaţional nu sunt standardizate, în SUA este posibil ca într-un stat copilul să fie considerat ca având surdocecitate, cu handicap multiplu, iar în altul cu retard mintal. (Ward and Zambone Journal of visual impairment and blindness 1992) În Canada, John McInnes a elaborat criterii şi a concluzionat în 1993:-

4 4 Deşi este în mai multe modalităţi formulată, un consens pare să se fi format în ceea ce priveşte definirea persoanei cu surdocecitate ca fiind o persoană cu o capacitate sever redusă de a percepe informaţii nedistorsionate prin simţurile de distanţă, şi care pot sau nu să prezinte deficienţe asociate. Definiţia abordării nordice din 1980: O persoană cu surdocecitate prezintă o combinaţie într-un grad sever a deficienţei vizuale şi a deficienţei auditive. Unele persoane cu surdocecitate prezintă surditate profundă şi cecitate totală, în timp ce altele dispun de resturi de auz şi de vedere. Partea definiţiei care descrie caracteristicile funcţionale specifice este următoarea:- În cazul celor cu surdocecitate congenitală sau care au dobândit surdocecitatea la o vârstă timpurie, personalitatea şi comportamentul le pot fi afectate din cauza unor deficienţe asociate. Aceste complicaţii reduc şi mai mult posibilităţile de utilizare ale resturilor de vedere şi de auz. În ceea ce priveşte importanţa mediului: Severitatea combinaţiei dintre deficienţa de vedere şi cea de auz derivă din incapacitatea persoanei cu surdocecitate de a beneficia de serviciile care sunt disponibile pentru persoanele cu deficienţă de vedere sau deficienţă de auz. Surdocecitatea trebuie considerată o deficienţă separată care necesită strategii şi metode speciale prin care să se realizeze adaptarea la solicitările vieţii de zi cu zi. Definiţia nordică provoacă specialiştii la stabilirea şi specificarea serviciilor de care are nevoie o persoană pentru a se putea adapta la dificultăţile de comunicare şi funcţionare din viaţa de zi cu zi. (Nafstad and Rodbroe, Co-Creating Communication1999) Se demonstrează astfel efectele DMS asupra vieţii persoanei cu surdocecitate, în toate ariile de dezvoltare. Surdocecitatea este o deficienţă separată care necesită modalităţi specifice de comunicare şi strategii adecvate pentru a putea face faţa solicitărilor vieţii cotidiene. Anna Nafstad şi Inger Rodbroe au preluat această definiţie şi au provocat specialiştii la o regândire a practicii lor pedagogice, luând în considerare nu doar persoana cu surdocecitate sau mediul,dar interacţiunea dintre, relaţia persoanei cu surdocecitate cu mediul.

5 5 S-au pus astfel bazele unei înţelegeri funcţionale a surdocecităţii în cadrul practicii pedagogice, care a impulsionat şi înţelegerea istorică. (Link to Communication Module source Co-Creating Communication Anne Nafstad şi Inger Rodbroe, Forlaget Nord Press). În 1988, Grupul Liason care oferă servicii persoanelor cu surdocecitate a propus următoarea definiţie: Persoanele sunt considerate ca având surdocecitate dacă prezintă o combinaţie severă a deficienţei de vedere şi a deficienţei de auz, cauzând dificultăţi în comunicare, achiziţionarea informaţiei şi mobilitate. Grupul include persoane care prezintă severe deficienţe de vedere şi de auz congenitale sau dobândite în copilăria mică, precum şi pe cele care dobândesc dubla deficienţă senzorială la o vârsta adultă. Cuprinde şi persoanele care prezentând deja o deficienţă senzorială severă, se află în stadiul iniţial al unei deficienţe senzoriale secundare cu un prognostic de deteriorare progresivă. Definiţia face referire şi la persoanele cu grade de deficit vizual şi auditiv greu de evaluat, dar care funcţionează ca şi persoane deficiente vizual şi auditiv. În Marea Britanie, Departamentul de Educaţie a elaborat în 1989 o descriere prin care se evidenţiau nevoile continue ale copiilor cu deficienţe de vedere şi de auz semnificative, dar şi ale copiilor cu dublă deficienţă profundă şi multiple dificultăţi de învăţare interacţionând cu deficite senzoriale. Copilul cu surdocecitate prezintă deficienţa de vedere şi de auz în diferite grade, asociate uneori cu dificultăţi de învăţare şi deficienţe motorii. Nu există o definiţie unanim acceptată. Procesul de elaborare a definiţiilor este supus unor specializări şi abordări individuale, influenţe culturale şi gradul de familiarizare cu termenii specific diferitelor discipline: medical, educaţional. Toate definiţiile precizează necesitatea dezvoltării unor servicii speciale care oferă suport. În concluzie, un copil cu surdocecitate este un copil pentru care abordările tradiţionale de predare sunt ineficiente, deoarece profesorii sunt formaţi să predea şi ei înşişi funcţionează, pe baza prezentării informaţiilor în mod exclusiv prin modalităţi vizuale şi/sau auditive. Surdocecitatea nu defineşte o condiţie, dar descrie o situaţie, în care copilul nu poate asimila suficiente informaţii provenite din mediu pentru a şi forma un stil de învăţare independent şi nici nu poate funcţiona independent datorită incapacităţii de a procesa aceste informaţii.(brown 1995) Medicul şi terapeutul trebuie să ia în considerare două lucruri: folosirea maximă a potenţialului senzorial trebuie să se realizeze prin proceduri de stimulare semnificative, iar etichetarea cu deficienţă mintală a copilului trebuie să se facă cu mari rezerve. Aceasta din urmă în cazul copiilor mai mici de 30 luni, mai ales a celor care prezintă deficienţe senzoriale.

6 6 Diagnosticul de deficienţa mintală ar trebui făcut cu mari rezerve în cazul copiilor cu deficienţa de auz şi de vedere, luînd în considerare stimularea insuficientă. Copiii cu auz şi vedere deficitare pot prezenta întârzieri în dezvoltarea abilităţilor motrice generale şi dificultăţi de menţinere a echilibrului. În unele cazuri pot da impresia de autişti. Deficienţa mintală poate fi prezentă, dar trebuie diagnosticată atunci când severitatea deficitului senzorial este cunoscută, iar copilul a fost inclus întrun program educaţional adecvat. Blake et al (1990). Orice confuzie între retardul senzorial şi retardul mintal conduce la aşteptări limitate şi strategii de intervenţie neadecvate. Surse: Implicaţiile Deficienţei Multisenzoriale Norman Brown, Universitatea din Birmingham (1995)

7 7 Interpretări funcţionale ale surdocecităţii Copii cu deficienţe auditive şi vizuale moderate sau profunde Copii cu deficienţe auditive şi vizuale moderate sau profunde asociate cu alte deficienţe semnificative Copii cu difiucultăţi de procesare la nivel central a informaţiei vizuale şi auditive (cecitate corticală / surditate corticală) Copii cu deficienţe senzoriale progresive Copii cu deficienţă vizuală moderată sau severă, cu posibile dificultăţi de procesare auditivă, asociate cu deficienţe motorii severe, deficienţă mintală profundă, întârzieri în dezvoltarea comunicării. Copii cu deficienţă auditivă moderată sau profundă, cu posibile dificultăţi de procesare la nivel central a informaţiei vizuale, asociată cu deficienţe motorii grave, deficienţă mintală severă, întârzieri considerabile în dezvoltarea comunicării. Activitate Luând in considerare definiţiile provenite din surse diferite, analizaţi dacă fiecare poate fi:- - Aplicată deficienţei multisenzoriale - Strictă sau generală ( inclusivă sau exclusivă) - Funcţională sau fizică (organică) - Bazată pe disciplină sau specializare - Influenţată cultural Alcătuiţi o definiţie a deficienţei multisenzoriale care credeţi că va corespunde cel mai bine instituţiei în care lucraţi.

8 8 Criterii de identificare a copiilor cu surdocecitate Consorţiul GEST oferă servicii specifice copiilor cu surdocecitate care sunt integraţi în şcoli pentru copii cu cerinţe speciale. Definiţiile existente ale surdocecităţii au dus la o preocupare permanentă datorită varietăţii mari ale interpretării acestora. Pentru a reduce posibilitatea interpretărilor greşite şi a neînţelegerii grupului de copii cărora le-au fost oferite servicii de către acest consorţiu, s-au adoptat următoarele caracteristici descriptive care să ofere criterii clare de identificare şi evaluare ale acestui grup de copii. Copiii cu surdocecitate: prezintă o combinaţie a pierderii vizuale şi auditive, care crează un tipar unic al dificultăţilor de învăţare pot prezenta deficienţe asociate care le afectează dezvoltarea generală prin reducerea funcţionalităţii vederii şi auzului rezidual ca urmare manifestă: dificultăţi în dezvoltarea unor abilităţi de comunicare şi vor necesita tipuri de comunicare adaptate sau augmentative dificultăţi în dezvoltarea motorie şi a formării mobilităţii care vor conduce la necesitatea adaptării mediului şi elaborarea unor programe de intervenţie speciale dificultăţi de integrare a informaţiei percepute prin celelalte simţuri şi vor necesita programe individualizate, care vor consolida inputul senzorial printr-o abordare multisenzorială acces limitat la mediu, datorită unui feedback deficitar elaborat în urma interacţiunilor reduse; necesită un mediu structurat care încurajează explorarea şi întărirea experienţelor dificultăţi în monitorizarea propriilor acţiuni şi generalizarea obiectelor şi situaţiilor; sunt necesare abordări care să permită repetarea acestor activităţi şi transferul anumitor deprinderi ocazii reduse pentru realizarea interacţiunii sociale, dezvoltarea iniţiativei şi a deprinderilor autonome; necesită intervenţie pentru a realiza un progres în aceste arii întârzieri în dezvoltare fiind necesare intervenţii educaţionale specializate, adecvate nevoilor particulare ale fiecărui copil. (Staffordshire Herefordshire & Worcestershire and Shropshire GEST Consortium (p200)

9 9 Identificarea DMS Echivalenţa funcţională Comportamente diferite pot însemna acelaşi lucru, şi comportamente identice pot avea înţelesuri diferite. Conştientizarea permanentă a echivalenţei funcţionale previne apariţia greşelilor în evaluare şi elaborarea unor programe neadecvate. Copiii pot fi etichetaţi ca având multiple şi profunde dificultăţi de învăţare, tulburări de comportament, probleme de sănătate mintală, tulburări în sfera autismului ca fiind unica şi principala lor dizabilitate. Aceste dizabilităţi pot co-exista cu deficienţa senzorială. Autismul dacă principala caracteristică a autismului este incapacitatea de a aprecia şi accepta sentimentele celorlalţi, este imposibil pentru copilul cu surdocecitate să surprindă reacţiile şi comportamentul celor din jur şi de a se interrelaţiona cu ei în scopul evitării comportamentului autist.

10 10 CHESTIONARUL HUSBANDS Studiaţi inventarul de comportamente asociate DMS. Multe dintre aceste comportamente pot indica dificultăţi diferite de DMS, deşi prezenţa acestora ar trebui să indice profesorilor posibilitatea prezenţei DMS. Copilul care este ciudat, neîndemânatic, se loveşte de obiecte. Copilul este nesigur în orientarea sa spaţială. De ex. în curtea şcolii, pe terenul de sport, în sala de gimnastică, la aparate. Copilul este nesigur atunci când trece de la condiţii de luminozitate diferită: de la întuneric la lumină, de la soare strălucitor la clasa întunecată. Copilul care adoptă şi prezintă poziţii neadecvate pentru a vedea.de ex. îşi ţine capul într-o poziţie neobişnuită, se apleacă mult asupra activităţii pe care o desfăşoară, îşi fixează privirea. Copilul care prezintă dificultăţi în descifrarea textului tipărit în negru Copilul care prezintă dificultăţi în explorare vizuală, localizare şi selectare a obiectelor. Copilul care prezintă dificultăţi în manipularea obiectelor. Copilul care nu poate anticipa evenimentele. De ex. tresare la sunete şi mişcări bruşte Copilul care este pasiv şi manifestă curiozitate redusă în explorarea mediului. Copilul care pare rupt, desprins de lume. Copilul care manifestă frică de ex. într-o clasă zgomotoasă, în curtea şcolii, pe coridoare căutând protecţia şi atenţia constantă din partea adulţilor. Copilul ale cărui reacţii (inclusiv la sunet) sunt inconsistente. Copilul care prezintă putere de concentrare deficitară şi este uşor distras. Copilul a cărui dezvoltare generală este inegală. Copilul care prezintă lacune în dezvoltarea sa conceptuală a căror cauză nu poate fi uşor identificată Copilul care prezintă un potenţial neaşteptat în unele arii.

11 11 Copilul a cărui performanţe sunt mai bune după ce s-a realizat adaptarea comunicării la diferitele condiţii, de ex. când poate vedea faţa vorbitorului (labiolectură), când este aproape de vorbitor, când mesajul este susţinut de gesturi sau alţi indici vizuali. Copilul care evită sau căruia îi displace contactul vizual, refuză interacţiunea sau prezintă comportament hiperactiv. Copilul care prezintă comportamente stereotipice de ex. îşi loveşte ochiul, fixează lumina, îşi flutură degetele în faţa ochilor. Copilul care prezintă tulburări de comportament, de ex. frustrări, manifestări şi izbucniri agresive, accese de temperament. O evaluare detaliată periodică este necesară de obicei pentru identificarea cerinţelor copiilor cu DMS. Aceste evaluări pot conduce la concluzia conform căreia copiii care au fost anterior identificaţi ca având DMS să nu corespundă criteriilor. (Husbands 1992)

12 12 Material elaborate de Conf. univ. dr. Andrea Hatzahi INTERPRETĂRI FUNCŢIONALE ALE SURDOCECITĂŢII Există o controversă privind persoanele care pot fi încadrate în categoria persoanelor cu surdocecitate. Unii consideră că termenul de surdocecitate face referire la acele persoane la care ambele deficienţe sunt congenitale şi nu prezintă deficienţe asociate. A doua categorie consideră că termenul ar trebui să facă referire la un grup mai larg: copii care s-au născut cu ambele deficienţe, dar prezintă şi deficienţe asociate McInnes şi Treffry fac referire la aceste persoane ca neavând suficientă vedere pentru a compensa pierderea de auz, precum şi auz insuficient pentru a compensa pierderea de vedere. Argumentul principal: numai înţelegând efectele pierderii de auz şi de vedere asupra perceperii informaţiilor, putem înţelege şi aborda problemele cauzate de deficienţele asociate. A treia categorie o reprezintă copiii care prezintă o singură deficienţă, dar şi deficienţe asociate, uneori multiple. Cei care susţin această interpretare a surdocecităţii, adoptă o abordare practică: Cine ar beneficia de pe urma unei educaţii specifice copiilor cu surdocecităţii? (Mescheryakov, 1979). Există trei motive principale în adoptarea acestei poziţii esenţial practice: 1. E dificilă identificarea, mai ales la copii mici, a dificultăţilor care derivă din deficienţele de auz şi de vedere, şi cât se datorează acestea învăţării şi comunicării. 2. Metodele şi strategiile de comunicare şi învăţare care s-au dovedit eficiente în intervenţia la copiii cu surdocecitate, pot fi utilizate şi în cazul copiilor cu deficienţe asociate unei deficienţe senzoriale 3. Familiile cu experienţe similare pot solicita servicii educaţionale, de sănătate sau terapeutice similare. În concluzie, există patru grupe care, în funcţie de deficienţele lor, pot fi considerate ca fiind persoane cu surdocecitate: deficienţă de auz şi deficienţă de vedere congenitale sau dobândite în copilăria mică deficienţă de auz congenitală, deficienţă de vedere dobândită deficienţă de vedere congenitală, deficienţă de auz dobândită deficienţa de auz şi deficienţa de vedere dobândite

13 13 Metodele şi abordările în procesul de învăţare pot fi diferite pentru fiecare dintre aceste grupe. Dar aceste strategii pot fi utilizate şi în cazul: copiilor cu deficienţă vizuală congenitală sau dobândită care prezintă deficienţe asociate, precum dificultăţi de învăţare, de comunicare şi deficienţe fizice. copiilor cu deficienţi auditivă, care prezintă deficienţe asociate. Pentru ultimele două categorii poate fi utilizat termenul de deficienţă multisenzorială. Numărul copiilor cu deficienţă vizuală congenitală sau dobǎndită este în creştere. Adesea există deficienţa mintală asociată unei dificultăţi de învăţare complexe şi severe. Deficienţa motorie poate fi prezentă. Asistenţa medicală specială este uneori necesară, începând încă din perioada neo-natală. Necesită sprijin în accesarea informaţiei din mediu. Metode adaptate de comunicare trebuie implementate pentru a facilita accesul la educaţie. Modificări şi adaptări ale mediului sunt importante. Frecvenţa copiilor cu deficienţi auditivă, care prezintă deficienţe asociate este mai redusă. INTERPRETĂRI FUNCŢIONALE ALE SURDOCECITĂŢII copii cu deficienţe auditive şi vizuale moderate sau profunde copii cu deficienţe auditive şi vizuale moderate sau profunde asociate cu alte deficienţe semnificative copii cu dificultăţi de procesare la nivel central a informaţiei vizuale şi auditive (cecitate corticală, surditate corticală) copii cu deficienţe senzoriale progresive copii cu deficienţă vizuală moderată sau severă, cu posibile dificultăţi de procesare auditivă, asociate cu deficienţe motorii severe, deficienţă mintală profundă, întârzieri în dezvoltarea comunicării copii cu deficienţă auditivă moderată sau profundă, cu posibile dificultăţi de procesare la nivel central a informaţiei vizuale, asociată cu deficienţe motorii grave, deficienţă mintală severă, întârzieri în dezvoltarea comunicării. Persoanele cu deficienţă senzorială multiplă pot prezenta: dificultăţi în dezvoltarea abilităţilor de comunicare, necesitând sisteme de comunicare adaptate sau augmentative;

14 14 întârzieri în dezvoltarea motorie şi a formării mobilităţii, ceea ce determină necesitatea adaptării mediului şi elaborarea unor programe de intervenţie speciale; dificultăţi de integrare a informaţiei percepute prin celelalte simţuri, fiind recomandată elaborarea unor programe de intervenţie individualizare, care vor consolida inputul senzorial printr-o abordare multisenzorială; acces limitat la mediu, datorită unui feed-back deficitar elaborat în urma interacţiunilor reduse. Este nevoie de un mediu structurat care încurajează explorarea şi întărirea experienţelor; dificultăţi în monitorizarea acţiunilor proprii şi generalizarea situaţiilor. Sunt necesare abordări care să permită repetarea acestor activităţi şi transferul anumitor deprinderi. interacţiuni sociale limitate, dificultăţi în dezvoltarea iniţiativei şi a deprinderilor de autonomie personală.

GRAFURI NEORIENTATE. 1. Notiunea de graf neorientat

GRAFURI NEORIENTATE. 1. Notiunea de graf neorientat GRAFURI NEORIENTATE 1. Notiunea de graf neorientat Se numeşte graf neorientat o pereche ordonată de multimi notată G=(V, M) unde: V : este o multime finită şi nevidă, ale cărei elemente se numesc noduri

More information

VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE. Se deschide proiectul Documents->Forms->Form Wizard->One-to-many Form Wizard

VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE. Se deschide proiectul Documents->Forms->Form Wizard->One-to-many Form Wizard VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE Fie tabele: create table emitenti(; simbol char(10),; denumire char(32) not null,; cf char(8) not null,; data_l date,; activ logical,; piata char(12),; cap_soc number(10),;

More information

Press review. Monitorizare presa. Programul de responsabilitate sociala. Lumea ta? Curata! TIMISOARA Page1

Press review. Monitorizare presa. Programul de responsabilitate sociala. Lumea ta? Curata! TIMISOARA Page1 Page1 Monitorizare presa Programul de responsabilitate sociala Lumea ta? Curata! TIMISOARA 03.06.2010 Page2 ZIUA DE VEST 03.06.2010 Page3 BURSA.RO 02.06.2010 Page4 NEWSTIMISOARA.RO 02.06.2010 Cu ocazia

More information

Evoluţii în domeniul protecţiei persoanelor cu handicap, la 30 septembrie 2010

Evoluţii în domeniul protecţiei persoanelor cu handicap, la 30 septembrie 2010 Evoluţii în domeniul protecţiei persoanelor cu handicap, la 30 2010 La 30 2010 numărul total de persoane cu handicap comunicat Direcţiei Generale Protecţia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului

More information

Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I

Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I 4.19 Cum se transformă o faţă în piatră? Pasul 1. Deschideţi imaginea pe care doriţi să o modificaţi. Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I Pasul 3. Deschideţi şi

More information

FIŞA DISCIPLINEI. 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca

FIŞA DISCIPLINEI. 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca superior 1.2 Facultatea Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei 1.3 Departamentul Psihopedagogie

More information

Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO)

Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO) Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO) Open to all born between 1 January 1990 and 31 December 2000 Surname Nationality Date of birth Forename Instrument

More information

Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii

Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii Un arbore binar este un arbore în care fiecare nod are gradul cel mult 2, adică fiecare nod are cel mult 2 fii. Arborii binari au şi o definiţie recursivă : -

More information

FIŞA DISCIPLINEI. Psihopedagogie specială Psihopedagogie specială /Cod calificare: L

FIŞA DISCIPLINEI. Psihopedagogie specială Psihopedagogie specială /Cod calificare: L FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ superior Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca 1.2 Facultatea Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei 1.3 Departamentul Departamentul

More information

Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ

Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ Autori: - Ionuț LUCA - Mircea MIHALEA - Răzvan ARDELEAN Coordonator științific: Prof. TITU MASTAN ARGUMENT 1. Profilul colegiului nostru este

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul dumneavoastră. Programul Operațional

More information

Clasele de asigurare. Legea 237/2015 Anexa nr. 1

Clasele de asigurare. Legea 237/2015 Anexa nr. 1 Legea 237/2015 Anexa nr. 1 Clasele de asigurare Secţiunea A. Asigurări generale 1. accidente, inclusiv accidente de muncă şi boli profesionale: a) despăgubiri financiare fixe b) despăgubiri financiare

More information

Split Screen Specifications

Split Screen Specifications Reference for picture-in-picture split-screen Split Screen-ul trebuie sa fie full background. The split-screen has to be full background The file must be exported as HD, following Adstream Romania technical

More information

DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală. Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992

DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală. Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992 DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992 Birds Directive Habitats Directive Natura 2000 = SPAs + SACs Special Protection Areas Special Areas of Conservation Arii de Protecţie

More information

Cu ce se confruntă cancerul de stomac? Să citim despre chirurgia minim invazivă da Vinci

Cu ce se confruntă cancerul de stomac? Să citim despre chirurgia minim invazivă da Vinci Cu ce se confruntă cancerul de stomac? Să citim despre chirurgia minim invazivă da Vinci Opţiunile chirurgicale Cancerul de stomac, numit şi cancer gastric, apare atunci când celulele normale ies de sub

More information

Folosirea tehnologiei informaţiei şi comunicării în procesul de învăţare a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale

Folosirea tehnologiei informaţiei şi comunicării în procesul de învăţare a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale 105 Folosirea tehnologiei informaţiei şi comunicării în procesul de învăţare a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale Iolanda TOBOLCEA, Ştefan Gheorghe PENTIUC, Mirela DANUBIANU Rezumat Tehnologia informaţiei

More information

Ghid de instalare pentru program NPD RO

Ghid de instalare pentru program NPD RO Ghid de instalare pentru program NPD4758-00 RO Instalarea programului Notă pentru conexiunea USB: Nu conectaţi cablul USB până nu vi se indică să procedaţi astfel. Dacă se afişează acest ecran, faceţi

More information

Moldova. Evaluare şi Recomandări privind Sistemul de Prevenire şi Îngrijire a Dizabilităţilor la Copii din Republica Moldova

Moldova. Evaluare şi Recomandări privind Sistemul de Prevenire şi Îngrijire a Dizabilităţilor la Copii din Republica Moldova Moldova La solicitarea UNICEF Moldova Evaluare şi Recomandări privind Sistemul de Prevenire şi Îngrijire a Dizabilităţilor la Copii din Republica Moldova Alfredas Zabieta Chişinău, 2009 Sumar Copiii cu

More information

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 120 CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT CUPRINS

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 120 CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT CUPRINS 1 P a g e STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 120 CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT CUPRINS Paragrafele Introducere 1-2 Cadrul general de raportare financiară 3 Cadrul general pentru

More information

MINISTERUL EDUCAŢIEI, TINERETULUI ŞI SPORTULUI DIN REPUBLICA MOLDOVA UNIVERSITATEA

MINISTERUL EDUCAŢIEI, TINERETULUI ŞI SPORTULUI DIN REPUBLICA MOLDOVA UNIVERSITATEA MINISTERUL EDUCAŢIEI, TINERETULUI ŞI SPORTULUI DIN REPUBLICA MOLDOVA UNIVERSITATEA de STAT A. RUSSO, din BĂLŢI FACULTATEA PEDAGOGIE, PSIHOLOGIE şi ASISTENŢĂ SOCIALĂ CATEDRA PEDAGOGIE, ÎNVĂŢĂMÂNT PRIMAR

More information

riptografie şi Securitate

riptografie şi Securitate riptografie şi Securitate - Prelegerea 16 - Criptografia asimetrică Adela Georgescu, Ruxandra F. Olimid Facultatea de Matematică şi Informatică Universitatea din Bucureşti Cuprins 1. Limitările criptografiei

More information

ALIANŢA PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA CALITĂŢII VIEŢII PERSOANELOR CU CONDIŢII DE SPECTRU AUTIST (APCSA) WHITE PAPER 2009 AUTISMUL ŞI ABORDAREA SA

ALIANŢA PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA CALITĂŢII VIEŢII PERSOANELOR CU CONDIŢII DE SPECTRU AUTIST (APCSA) WHITE PAPER 2009 AUTISMUL ŞI ABORDAREA SA ALIANŢA PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA CALITĂŢII VIEŢII PERSOANELOR CU CONDIŢII DE SPECTRU AUTIST (APCSA) WHITE PAPER 2009 AUTISMUL ŞI ABORDAREA SA TERAPEUTICĂ ŞI EDUCAŢIONALĂ Notă: Textul se bazează pe documente

More information

ZOOLOGY AND IDIOMATIC EXPRESSIONS

ZOOLOGY AND IDIOMATIC EXPRESSIONS ZOOLOGY AND IDIOMATIC EXPRESSIONS ZOOLOGIA ŞI EXPRESIILE IDIOMATICE 163 OANA BOLDEA Banat s University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine, Timişoara, România Abstract: An expression is an

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună

TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună Lighting TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună TTX260 TTX260 este o soluţie de iluminat liniară, economică şi flexibilă, care poate fi folosită cu sau fără reflectoare (cu cost redus), pentru

More information

SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1

SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1 008 SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1 1. Dacă expresiile de sub radical sunt pozitive să se găsească soluţia corectă a expresiei x x x 3 a) x

More information

ACTION LEARNING UN PROGRAM DE DEZVOLTARE MANAGERIALĂ

ACTION LEARNING UN PROGRAM DE DEZVOLTARE MANAGERIALĂ Centre for Development in Management B-dul Titulescu 34/5 3400 Cluj-Napoca România tel. +4-0264-41.89.41 ; +4-0264-41.89.42 fax. 41.89.43 Email: office@cdm.ro Web page: www.cdm.ro ACTION LEARNING UN PROGRAM

More information

FIŞA DISCIPLINEI. 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca

FIŞA DISCIPLINEI. 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca superior 1.2 Facultatea Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei 1.3 Departamentul Psihopedagogie

More information

Clasificarea internaţională a funcţionării, dizabilităţii şi sănătăţii

Clasificarea internaţională a funcţionării, dizabilităţii şi sănătăţii CIF Clasificarea internaţională a funcţionării, dizabilităţii şi sănătăţii Organizaţia Mondială a Sănătăţii Geneva WHO Library Cataloguing-in-Publication data Clasificarea internaţională a funcţionării,

More information

Marketing politic. CURS (tematică & bibliografie) Specializarea Ştiinţe Politice, anul III

Marketing politic. CURS (tematică & bibliografie) Specializarea Ştiinţe Politice, anul III Marketing CURS (tematică & bibliografie) Specializarea Ştiinţe Politice, anul III Lect.dr. Corina Barbaros (corina.barbaros@uaic.ro) Obiectivele cursului: 1. Familiarizarea studenţilor cu modelele clasice

More information

Referinţe în era digitală: marketing şi servicii în lumi virtuale

Referinţe în era digitală: marketing şi servicii în lumi virtuale Referinţe în era digitală: marketing şi servicii în lumi virtuale Dr. Octavia-Luciana Porumbeanu Catedra de Ştiinţele Informării şi Documentării, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti E-mail:

More information

22METS. 2. In the pattern below, which number belongs in the box? 0,5,4,9,8,13,12,17,16, A 15 B 19 C 20 D 21

22METS. 2. In the pattern below, which number belongs in the box? 0,5,4,9,8,13,12,17,16, A 15 B 19 C 20 D 21 22METS CLASA a IV-a 1. Four people can sit at a square table. For the school party the students put together 7 square tables in order to make one long rectangular table. How many people can sit at this

More information

Fall Spring. PPVT EVT SSRS - Parents. SSRS - Teachers. Acest studiu a fost realizat de Național Institute on Out-of- School Time (NIOST)

Fall Spring. PPVT EVT SSRS - Parents. SSRS - Teachers. Acest studiu a fost realizat de Național Institute on Out-of- School Time (NIOST) O cercetare de evaluare independentă, bazată pe rezultatele copiilor de la FasTracKids şi pe cele ale unor copii între trei şi şase ani din diverse centre educaţionale din Statele Unite: 72 74 68 58 56

More information

Caracteristici ale stilurilor de învăţare la persoanele cu deficienţe de vedere care utilizează tehnologii de acces

Caracteristici ale stilurilor de învăţare la persoanele cu deficienţe de vedere care utilizează tehnologii de acces Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei T E Z Ă D E D O C T O R A T Caracteristici ale stilurilor de învăţare la persoanele cu deficienţe de vedere care

More information

Programa şcolară pentru disciplina TEHNOLOGII DE INFORMARE ŞI COMUNICARE (JOCUL CU CALCULATORUL)

Programa şcolară pentru disciplina TEHNOLOGII DE INFORMARE ŞI COMUNICARE (JOCUL CU CALCULATORUL) MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI CLASA PREGĂTITOARE Programa şcolară pentru disciplina TEHNOLOGII DE INFORMARE ŞI COMUNICARE (JOCUL CU CALCULATORUL) Proiect propus pentru dezbatere

More information

ÎMBĂTRÂNIREA, UN PROCES IREVERSIBIL AGEING, AN IRREVERSIBLE PROCESS

ÎMBĂTRÂNIREA, UN PROCES IREVERSIBIL AGEING, AN IRREVERSIBLE PROCESS ÎMBĂTRÂNIREA, UN PROCES IREVERSIBIL AGEING, AN IRREVERSIBLE PROCESS Dorin BĂTRÂN Facultatea de Psihologie, Ştiinţe ale Educaţiei şi Asistenţă Socială Universitatea de Vest Vasile Goldiş Arad E-mail: dorin_batrin@yahoo.co.uk,,

More information

ORDIN Nr. 1985/1305/5805/2016 din 4 octombrie 2016 ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice, ministrul sănătăţii

ORDIN Nr. 1985/1305/5805/2016 din 4 octombrie 2016 ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice, ministrul sănătăţii ORDIN Nr. 1985/1305/5805/2016 din 4 octombrie 2016 privind aprobarea metodologiei pentru evaluarea şi intervenţia integrată în vederea încadrării copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap, a orientării

More information

6. MPEG2. Prezentare. Cerinţe principale:

6. MPEG2. Prezentare. Cerinţe principale: 6. MPEG2 Prezentare Standardul MPEG2 VIDEO (ISO/IEC 13818-2) a fost realizat pentru codarea - în transmisiuni TV prin cablu/satelit. - în televiziunea de înaltă definiţie (HDTV). - în servicii video prin

More information

Organismul naţional de standardizare. Standardizarea competenţelor digitale

Organismul naţional de standardizare. Standardizarea competenţelor digitale Organismul naţional de standardizare Standardizarea competenţelor digitale Legea 163/2015 OSS Oficiul de Stat de Standardizare 1953 IRS Institutul Român de Standardizare 1970 ASRO Asociaţia de Standardizare

More information

REFLECŢII ASUPRA DIRECŢIILOR ACTUALE ÎN STUDIILE PRIVIND EDUCAŢIEA TIMPURIE REFLECTIONS ON CURRENT DIRECTIONS IN STUDIES OF EARLY EDUCATION

REFLECŢII ASUPRA DIRECŢIILOR ACTUALE ÎN STUDIILE PRIVIND EDUCAŢIEA TIMPURIE REFLECTIONS ON CURRENT DIRECTIONS IN STUDIES OF EARLY EDUCATION STUDII REFLECŢII ASUPRA DIRECŢIILOR ACTUALE ÎN STUDIILE PRIVIND EDUCAŢIEA TIMPURIE REFLECTIONS ON CURRENT DIRECTIONS IN STUDIES OF EARLY EDUCATION Ecaterina Vrasmas Universitatea din Bucuresti Rezumat:

More information

Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ:

Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ: Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ: Proiectorul BenQ acceptă redarea conţinutului tridimensional (3D) transferat prin D-Sub, Compus, HDMI, Video şi S-Video. Cu

More information

Raionul Şoldăneşti la 10 mii locuitori 5,2 4,6 4,4 4,8 4,8 4,6 4,6 Personal medical mediu - abs,

Raionul Şoldăneşti la 10 mii locuitori 5,2 4,6 4,4 4,8 4,8 4,6 4,6 Personal medical mediu - abs, Indicatorii de bază privind sănătatea populaţiei raionului şi rezultatele de activitate a instituţiilor medico - sanitare publice Reţeaua instituţiilor medicale: -spitale republicane 17 - - - - - - -spitale

More information

Maria plays basketball. We live in Australia.

Maria plays basketball. We live in Australia. RECAPITULARE GRAMATICA INCEPATORI I. VERBUL 1. Verb to be (= a fi): I am, you are, he/she/it is, we are, you are, they are Questions and negatives (Intrebari si raspunsuri negative) What s her first name?

More information

Executive Information Systems

Executive Information Systems 42 Executive Information Systems Prof.dr. Ion LUNGU Catedra de Informatică Economică, ASE Bucureşti This research presents the main aspects of the executive information systems (EIS), a concept about how

More information

Despre dezvoltarea abilităţilor emoţionale şi sociale ale copiilor, fete şi băieţi, cu vârsta până în 7 ani

Despre dezvoltarea abilităţilor emoţionale şi sociale ale copiilor, fete şi băieţi, cu vârsta până în 7 ani Despre dezvoltarea abilităţilor emoţionale şi sociale ale copiilor, fete şi băieţi, cu vârsta până în 7 ani Ghid pentru cadrele didactice din învăţământul preşcolar 2007 Autoare: Adina Botiş Loredana Mihalca

More information

Predarea drepturilor copilului în cadrul disciplinei Educaţia civică

Predarea drepturilor copilului în cadrul disciplinei Educaţia civică Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova Predarea drepturilor copilului în cadrul disciplinei Educaţia civică material de suport Chişinău 2012 Aprobat în Şedinţa Consiliului Naţional pentru Curriculum,

More information

CONCEPTE CHEIE: Competenţă

CONCEPTE CHEIE: Competenţă Glosar Acest glosar oferă definiţii/ explicaţii pentru toate cuvintele sau sintagmele englezeşti folosite în cadrul studiului, noţiunile fiind selectate de partenerii din ţările europene ca necesitând

More information

ENVIRONMENTAL MANAGEMENT SYSTEMS AND ENVIRONMENTAL PERFORMANCE ASSESSMENT SISTEME DE MANAGEMENT AL MEDIULUI ŞI DE EVALUARE A PERFORMANŢEI DE MEDIU

ENVIRONMENTAL MANAGEMENT SYSTEMS AND ENVIRONMENTAL PERFORMANCE ASSESSMENT SISTEME DE MANAGEMENT AL MEDIULUI ŞI DE EVALUARE A PERFORMANŢEI DE MEDIU SISTEME DE MANAGEMENT AL MEDIULUI ŞI DE EVALUARE A PERFORMANŢEI DE MEDIU Drd. Alexandru TOMA, ASEM, (Bucureşti) Acest articol vine cu o completare asupra noţiunii de sistem de management al mediului, în

More information

Centre de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare

Centre de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă Centre de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare Ghid de organizare, funcţionare şi implementare a

More information

Curriculum pentru educaţia timpurie a copiilor de la 3 la 6/7 ani

Curriculum pentru educaţia timpurie a copiilor de la 3 la 6/7 ani MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI TINERETULUI Unitatea de Management al Proiectelor pentru Învăţământul Preuniversitar Curriculum pentru educaţia timpurie a copiilor de la 3 la 6/7 ani MINISTERUL EDUCAŢIEI,

More information

PROGRAM DE INFORMARE / FORMARE PENTRU EDUCATORII / ÎNVĂŢĂTORII COPIILOR CU ADHD

PROGRAM DE INFORMARE / FORMARE PENTRU EDUCATORII / ÎNVĂŢĂTORII COPIILOR CU ADHD PROGRAM DE INFORMARE / FORMARE PENTRU EDUCATORII / ÎNVĂŢĂTORII COPIILOR CU ADHD Prof. psih. Dr. Valeria Ecaterina Purcia Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Sibiu Prin programul de informare/formare

More information

Curriculum vitae Europass

Curriculum vitae Europass Curriculum vitae Europass Informaţii personale Nume / Prenume TANASESCU IOANA EUGENIA Adresă(e) Str. G. Enescu Nr. 10, 400305 CLUJ_NAPOCA Telefon(oane) 0264.420531, 0745820731 Fax(uri) E-mail(uri) ioanatanasescu@usamvcluj.ro,

More information

STUDY REGARDING THE IMPORTANCE OF EXERCISE IN PRIMARY SCHOOL CHILDREN

STUDY REGARDING THE IMPORTANCE OF EXERCISE IN PRIMARY SCHOOL CHILDREN STUDY REGARDING THE IMPORTANCE OF EXERCISE IN PRIMARY SCHOOL CHILDREN Alexandra Gabriela MILON 1, Adina Camelia ŞLICARU 2 1 Universitatea V. Alecsandri din Bacău, 0748340669, milon.alexandra@yahoo.ro,

More information

FIŞA DISCIPLINEI. 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca

FIŞA DISCIPLINEI. 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca superior 1.2 Facultatea Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei 1.3 Departamentul Psihopedagogie

More information

CALITATEA VIEŢII LA PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI. ANALIZA MEDIULUI EXISTENŢIAL ŞI INTERVENŢII PSIHOSOCIALE

CALITATEA VIEŢII LA PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI. ANALIZA MEDIULUI EXISTENŢIAL ŞI INTERVENŢII PSIHOSOCIALE CALITATEA VIEŢII LA PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI. ANALIZA MEDIULUI EXISTENŢIAL ŞI INTERVENŢII PSIHOSOCIALE Studiul de faţă prezintă, în prima parte, câteva modele explicative ale calităţii vieţii, cu referire

More information

SORIN CERIN STAREA DE CONCEPŢIUNE ÎN COAXIOLOGIA FENOMENOLOGICĂ

SORIN CERIN STAREA DE CONCEPŢIUNE ÎN COAXIOLOGIA FENOMENOLOGICĂ SORIN CERIN STAREA DE CONCEPŢIUNE ÎN COAXIOLOGIA FENOMENOLOGICĂ EDITURA PACO Bucureşti,2007 All right reserved.the distribution of this book without the written permission of SORIN CERIN, is strictly prohibited.

More information

Split Screen Specifications

Split Screen Specifications Reference for picture-in-picture split-screen Cuvantul PUBLICITATE trebuie sa fie afisat pe toată durata difuzării split screen-ului, cu o dimensiune de 60 de puncte in format HD, scris cu alb, ca in exemplul

More information

CALITATEA FORMĂRII ASISTENTULUI SOCIAL, CERINŢĂ A SERVICIILOR SOCIALE SPECIALIZATE

CALITATEA FORMĂRII ASISTENTULUI SOCIAL, CERINŢĂ A SERVICIILOR SOCIALE SPECIALIZATE CALITATEA FORMĂRII ASISTENTULUI SOCIAL, CERINŢĂ A SERVICIILOR SOCIALE SPECIALIZATE ELENA ZAMFIR ezamfir@gmail.com Abstract: In a world of globalization and growing competition, international and regional

More information

ghid de bune practici

ghid de bune practici MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI TINERETULUI Unitatea de Management al Proiectelor pentru Învăţământul Preuniversitar ghid de bune practici 2008 pentru educaţia timpurie a copiilor între 3-6/7 ani GHID

More information

ÎMPREUNĂ PENTRU FAMILIILE COPIILOR CU DEFICIENȚĂ DE AUZ (Ghid de bune practici europene)

ÎMPREUNĂ PENTRU FAMILIILE COPIILOR CU DEFICIENȚĂ DE AUZ (Ghid de bune practici europene) Hearing Impaired Children Family Support Partnership Project Zoe Anica Piontchevici, Gabriela Rozalia Chirteș, Ioana Letiția Șerban, Dorina Elena Chira (coordonatori) ÎMPREUNĂ PENTRU FAMILIILE COPIILOR

More information

Page 1 of 6 Motor - 1.8 l Duratorq-TDCi (74kW/100CP) - Lynx/1.8 l Duratorq-TDCi (92kW/125CP) - Lynx - Curea distribuţie S-MAX/Galaxy 2006.5 (02/2006-) Tipăriţi Demontarea şi montarea Unelte speciale /

More information

Circuite Basculante Bistabile

Circuite Basculante Bistabile Circuite Basculante Bistabile Lucrarea are drept obiectiv studiul bistabilelor de tip D, Latch, JK şi T. Circuitele basculante bistabile (CBB) sunt circuite logice secvenţiale cu 2 stări stabile (distincte),

More information

FIŞA DISCIPLINEI. 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca

FIŞA DISCIPLINEI. 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca superior 1.2 Facultatea Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei 1.3 Departamentul Psihopedagogie

More information

Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat.

Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat. 1. Sus în stânga, click pe Audio, apoi pe Audio Connection. 2. Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat. 3. 4. Alegeți opțiunea favorită:

More information

Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.)

Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.) Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.) Scopul general al Proiectului pentru Reforma Educaţiei Timpurii este acela de a îmbunătăţi calitatea infrastructurii sistemului de educaţie preşcolară

More information

SOCIOLOGIE ORGANIZATIONALA

SOCIOLOGIE ORGANIZATIONALA SOCIOLOGIE ORGANIZATIONALA UNITATEA I... 2 1. ORGANIZATIA: DEFINITII, TEORII SI MODELE... 2 1.1.DEFINIŢIA ORGANIZAŢIEI... 3 1. 2. TEORIA CICLULUI VIEŢII... 12 4.3. STRUCTURA ORGANIZATIONALA... 18 1. Complexitatea....

More information

UTILIZAREA TEHNOLOGIILOR CONSILIEREA CARIEREI

UTILIZAREA TEHNOLOGIILOR CONSILIEREA CARIEREI INSTITUTUL DE ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI Laboratorul Orientare Şcolară şi Profesională UTILIZAREA TEHNOLOGIILOR INFORMATICE ŞI DE COMUNICARE ÎN CONSILIEREA CARIEREI Bucureşti 2002 1 INSTITUTUL DE ŞTIINŢE ALE

More information

POVEŞTILE DE DINCOLO DE STATISTICI: DESPRE COMPETENŢELE DIGITALE ALE COPIILOR ŞI ADOLESCENŢILOR DIN ROMÂNIA

POVEŞTILE DE DINCOLO DE STATISTICI: DESPRE COMPETENŢELE DIGITALE ALE COPIILOR ŞI ADOLESCENŢILOR DIN ROMÂNIA POVEŞTILE DE DINCOLO DE STATISTICI: DESPRE COMPETENŢELE DIGITALE ALE COPIILOR ŞI ADOLESCENŢILOR DIN ROMÂNIA GYÖNGYVÉR TŐKÉS * ANCA VELICU ** ABSTRACT THE STORY BEHIND THE STATISTICS: ON THE DIGITAL COMPETENCES

More information

Programe informatice utilizate în terapia ludică la copiii cu dizabilităţi auditive

Programe informatice utilizate în terapia ludică la copiii cu dizabilităţi auditive Programe informatice utilizate în terapia ludică la copiii cu dizabilităţi auditive Abstract Rodica POPESCU 1, Vasile Radu PREDA 2 Play therapy objectives and information and communication technologies

More information

Teoreme de Analiză Matematică - II (teorema Borel - Lebesgue) 1

Teoreme de Analiză Matematică - II (teorema Borel - Lebesgue) 1 Educaţia Matematică Vol. 4, Nr. 1 (2008), 33-38 Teoreme de Analiză Matematică - II (teorema Borel - Lebesgue) 1 Silviu Crăciunaş Abstract In this article we propose a demonstration of Borel - Lebesgue

More information

LESSON FOURTEEN

LESSON FOURTEEN LESSON FOURTEEN lesson (lesn) = lecţie fourteen ( fǥ: ti:n) = patrusprezece fourteenth ( fǥ: ti:nθ) = a patrasprezecea, al patrusprezecilea morning (mǥ:niŋ) = dimineaţă evening (i:vniŋ) = seară Morning

More information

4 Caracteristici numerice ale variabilelor aleatoare: media şi dispersia

4 Caracteristici numerice ale variabilelor aleatoare: media şi dispersia 4 Caracteristici numerice ale variabilelor aleatoare: media şi dispersia Media (sau ) a unei variabile aleatoare caracterizează tendinţa centrală a valorilor acesteia, iar dispersia 2 ( 2 ) caracterizează

More information

DEZVOLTAREA LEADERSHIP-ULUI ÎN ECONOMIA BAZATĂ PE CUNOAŞTERE LEADERSHIP DEVELOPMENT IN KNOWLEDGE BASED ECONOMY

DEZVOLTAREA LEADERSHIP-ULUI ÎN ECONOMIA BAZATĂ PE CUNOAŞTERE LEADERSHIP DEVELOPMENT IN KNOWLEDGE BASED ECONOMY DEZVOLTAREA LEADERSHIP-ULUI ÎN ECONOMIA BAZATĂ PE CUNOAŞTERE LEADERSHIP DEVELOPMENT IN KNOWLEDGE BASED ECONOMY Conf. univ. dr. Marian NĂSTASE Academia de Studii Economice, Facultatea de Management, Bucureşti

More information

Sprijinirea sistemului educational special prin portal educational dedicat Proiect nr SMIS

Sprijinirea sistemului educational special prin portal educational dedicat Proiect nr SMIS Sprijinirea sistemului educational special prin portal educational dedicat Proiect nr. 4422 SMIS FINANTARE Tipul asistenţei comunitare nerambursabile: Fondul European de Devoltare Regională. Programul

More information

CONSILIEREA CARIEREI ADULŢILOR

CONSILIEREA CARIEREI ADULŢILOR INSTITUTUL DE ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI Laboratorul Orientare Şcolară şi Profesională CONSILIEREA CARIEREI ADULŢILOR Bucureşti 2003 INSTITUTUL DE ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI Laboratorul Orientare Şcolară şi Profesională

More information

PROIECT DE PROGRAMĂ PENTRU OPŢIONAL. Denumirea opţionalului: PREVENIREA ABANDONULUI ŞCOLAR. ESTE PROFESIA MEA! CUPRINS. Argument

PROIECT DE PROGRAMĂ PENTRU OPŢIONAL. Denumirea opţionalului: PREVENIREA ABANDONULUI ŞCOLAR. ESTE PROFESIA MEA! CUPRINS. Argument PROIECT DE PROGRAMĂ PENTRU OPŢIONAL Denumirea opţionalului: PREVENIREA ABANDONULUI ŞCOLAR. ESTE PROFESIA MEA! Tipul: C.D.S., construit; aria curriculară OM ŞI SOCIETATE Clasa: a VIII-a, a IX-a Număr de

More information

PLAN OPERAŢIONAL PRIVIND PREVENIREA ŞI COMBATEREA FENOMENULUI VIOLENŢEI ÎN MEDIUL ŞCOLAR An şcolar

PLAN OPERAŢIONAL PRIVIND PREVENIREA ŞI COMBATEREA FENOMENULUI VIOLENŢEI ÎN MEDIUL ŞCOLAR An şcolar PLAN OPERAŢIONAL PRIVIND PREVENIREA ŞI COMBATEREA FENOMENULUI VIOLENŢEI ÎN MEDIUL ŞCOLAR An şcolar 2013-2014 OBIECTIV 1. Prevenirea si combaterea agresiunilor fizice, verbale sau de alta natură care se

More information

EMOŢII ÎN CONTEXT PRAGMATIC EMOTIONS IN PRAGMATIC CONTEXT. Lect.univ. Oana Maria PĂSTAE Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu

EMOŢII ÎN CONTEXT PRAGMATIC EMOTIONS IN PRAGMATIC CONTEXT. Lect.univ. Oana Maria PĂSTAE Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu EMOŢII ÎN CONTEXT PRAGMATIC EMOTIONS IN PRAGMATIC CONTEXT Lect.univ. Oana Maria PĂSTAE Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu Lecturer Oana Maria PĂSTAE Constantin Brâncuşi University from Târgu-Jiu

More information

LABORATORUL DE SOCIOLOGIA DEVIANŢEI Şi a PROBLEMELOR SOCIALE (INSTITUTUL DE SOCIOLOGIE AL ACADEMIEI ROMÂNE)

LABORATORUL DE SOCIOLOGIA DEVIANŢEI Şi a PROBLEMELOR SOCIALE (INSTITUTUL DE SOCIOLOGIE AL ACADEMIEI ROMÂNE) LABORATORUL DE SOCIOLOGIA DEVIANŢEI Şi a PROBLEMELOR SOCIALE (INSTITUTUL DE SOCIOLOGIE AL ACADEMIEI ROMÂNE) I. Scopul Laboratorului: Îşi propune să participe la analiza teoretică şi investigarea practică

More information

MANAGEMENTUL DE CAZ ÎN SĂNĂTATEA MINTALĂ

MANAGEMENTUL DE CAZ ÎN SĂNĂTATEA MINTALĂ 2010 MANAGEMENTUL DE CAZ ÎN SĂNĂTATEA MINTALĂ Ghid practic Managementul de caz reprezintă un proces de coordonare a serviciilor furnizate unui client în sfera socială. În esenţă, reprezintă un set de etape

More information

FIŞA DISCIPLINEI. 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai. 1.2 Facultatea Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei

FIŞA DISCIPLINEI. 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai. 1.2 Facultatea Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei FIŞA DISCIPLINEI 1. Date despre program 1.1 Instituţia de învăţământ Universitatea Babeş-Bolyai superior 1.2 Facultatea Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei 1.3 Departamentul Psihologie 1.4 Domeniul de

More information

Egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi

Egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi Egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi Prin egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în relaţiile de muncă se înţelege accesul nediscriminatoriu la: - alegerea ori

More information

REFERATe GENERALe / GENERAL STUDIES

REFERATe GENERALe / GENERAL STUDIES REFERATe GENERALe / GENERAL STUDIES Copilul dificil o realitate subapreciată şi incorect evaluată The difficult child an underestimated and incorrectly assessed reality Ruxandra Răşcanu 1, Stanca Lidia

More information

MANUAL DE METODOLOGIE I*TEACH. PARTEA 1: Sumar. Introduction ICT-Enhanced skills Active learning... Error! Bookmark not defined.

MANUAL DE METODOLOGIE I*TEACH. PARTEA 1: Sumar. Introduction ICT-Enhanced skills Active learning... Error! Bookmark not defined. MANUAL DE METODOLOGIE I*TEACH PARTEA 1: Sumar Introduction... 2 Why is such a handbook needed... Error! Bookmark not defined. The I*Teach project...4 Which is the target audience...4 What is its goal...4

More information

OPTIMIZAREA GRADULUI DE ÎNCĂRCARE AL UTILAJELOR DE FABRICAŢIE OPTIMIZING THE MANUFACTURING EQUIPMENTS LOAD FACTOR

OPTIMIZAREA GRADULUI DE ÎNCĂRCARE AL UTILAJELOR DE FABRICAŢIE OPTIMIZING THE MANUFACTURING EQUIPMENTS LOAD FACTOR OPTIMIZING THE MANUFACTURING EQUIPMENTS LOAD FACTOR OPTIMIZAREA GRADULUI DE ÎNCĂRCARE AL UTILAJELOR DE FABRICAŢIE Traian Alexandru BUDA, Magdalena BARBU, Gavrilă CALEFARIU Transilvania University of Brasov,

More information

Similaritatea mărcilor în procedura de opoziţie

Similaritatea mărcilor în procedura de opoziţie Similaritatea mărcilor în procedura de opoziţie - Studii de caz - Eugenia Dumitru Dan Petcu Serviciul Marci Cap Aurora August 2012 Similaritatea mărcilor în procedura de opoziţie Cap Aurora, august 2012

More information

Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Transilvania din Braşov

Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Transilvania din Braşov Particularităţi ale monitorizării şi evaluării interne a activităţilor de instruire desfăşurate în format blended-learning, într-un proiect educaţional - aspecte specifice ale proiectului EDUTIC Gabriel

More information

Securitatea şi Sănătatea. în utilizarea Produselor Chimice la locul de muncă

Securitatea şi Sănătatea. în utilizarea Produselor Chimice la locul de muncă Securitatea şi Sănătatea în utilizarea Produselor Chimice la locul de muncă Ziua Internaţională a securităţii şi sănătăţii în muncă 28 aprilie 2014 Copyright Organizaţia Internaţională a Muncii 2014 Prima

More information

Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.)

Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.) Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (P.R.E.T.) Scopul general al Proiectului pentru Reforma Educaţiei Timpurii este acela de a îmbunătăţi calitatea infrastructurii sistemului de educaţie preşcolară

More information

EDUCATION MANAGEMENT AND EDUCATION SERVICES

EDUCATION MANAGEMENT AND EDUCATION SERVICES 97 EDUCATION MANAGEMENT AND EDUCATION SERVICES Primary School Professor Ionela Liliana VÎJÎITU Dobreşti Primary and Secondary School, Argeş County, Romania Email: ionelavajaitu@yahoo.com Abstract: Education

More information

Cuprins. Capitolul I. Capitolul II. Capitolul III. Capitolul IV. Capitolul V. Aspecte teoretice. 1. Argument. 2. Tipuri de dizabilităţi

Cuprins. Capitolul I. Capitolul II. Capitolul III. Capitolul IV. Capitolul V. Aspecte teoretice. 1. Argument. 2. Tipuri de dizabilităţi 1 Cuprins Aspecte teoretice 1 Capitolul I 1. Argument 2. Tipuri de dizabilităţi 3. Nivel de adaptare a curriculumului Capitolul II Evaluarea iniţială Capitolul III Secvenţe din activitatea practică (metode,

More information

Alexandrina-Corina Andrei. Everyday English. Elementary. comunicare.ro

Alexandrina-Corina Andrei. Everyday English. Elementary. comunicare.ro Alexandrina-Corina Andrei Everyday English Elementary comunicare.ro Toate drepturile asupra acestei ediţii aparţin Editurii Comunicare.ro, 2004 SNSPA, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice David

More information

SCALE PENTRU EVALUAREA FUNCŢIONĂRII ÎN STADIUL SENZORIO- MOTOR ŞI A COMUNICĂRII SOCIALE TIMPURII

SCALE PENTRU EVALUAREA FUNCŢIONĂRII ÎN STADIUL SENZORIO- MOTOR ŞI A COMUNICĂRII SOCIALE TIMPURII Cartea Albă a Psihopedagogiei Speciale. Coordonator Adrian Roșan Departamentul de Psihopedagogie Specială 2013 - ISBN 978-973-0-15757-4 SCALE PENTRU EVALUAREA FUNCŢIONĂRII ÎN STADIUL SENZORIO- MOTOR ŞI

More information

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 315 CUNOAŞTEREA ENTITĂŢII ŞI MEDIULUI SĂU ŞI EVALUAREA RISCURILOR DE DENATURARE SEMNIFICATIVĂ

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 315 CUNOAŞTEREA ENTITĂŢII ŞI MEDIULUI SĂU ŞI EVALUAREA RISCURILOR DE DENATURARE SEMNIFICATIVĂ 1 P a g e STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 315 CUNOAŞTEREA ENTITĂŢII ŞI MEDIULUI SĂU ŞI EVALUAREA RISCURILOR DE DENATURARE SEMNIFICATIVĂ CUPRINS Paragraf Introducere 1-5 Proceduri de evaluare a riscului

More information

ANEXĂ COMISIA EUROPEANĂ,

ANEXĂ COMISIA EUROPEANĂ, REGULAMENTUL (UE) 2017/1505 AL COMISIEI din 28 august 2017 de modificare a anexelor I, II şi III la Regulamentul (CE) nr. 1221/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului privind participarea voluntară

More information

CURRICULUM PENTRU EDUCAŢIE TIMPURIE

CURRICULUM PENTRU EDUCAŢIE TIMPURIE MINISTERUL EDUCAŢIEI NAȚIONALE CURRICULUM PENTRU EDUCAŢIE TIMPURIE (copii de la naștere la 6 ani) -2017- O abordare pedagogică plictisitoare zdrobește dorința și dragostea de a învăța a copilului. (John

More information

COSTUL DE OPORTUNITATE AL UNUI STUDENT ROMÂN OPPORTUNITY COST OF A ROMANIAN STUDENT. Felix-Constantin BURCEA. Felix-Constantin BURCEA

COSTUL DE OPORTUNITATE AL UNUI STUDENT ROMÂN OPPORTUNITY COST OF A ROMANIAN STUDENT. Felix-Constantin BURCEA. Felix-Constantin BURCEA COSTUL DE OPORTUNITATE AL UNUI STUDENT ROMÂN Felix-Constantin BURCEA Abstract A face compromisuri implică întotdeauna a compara costuri şi beneficii. Ce câştigi reprezintă beneficiul, care de obicei depinde

More information

Ghid de prevenire a consumului de droguri în rândul adolescenþilor ºi tinerilor

Ghid de prevenire a consumului de droguri în rândul adolescenþilor ºi tinerilor Ghid de prevenire a consumului de droguri în rândul adolescenþilor ºi tinerilor Autori: psih. Daniela GEORGESCU psih. Ana Maria MOLDOVAN dr. Gabriel CICU Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale: Autori:

More information

SET DE INSTRUMENTE, PROBE Şl TESTE PENTRU EVALUAREA EDUCAŢIONALĂ A COPIILOR CU DIZABILITĂTI 9

SET DE INSTRUMENTE, PROBE Şl TESTE PENTRU EVALUAREA EDUCAŢIONALĂ A COPIILOR CU DIZABILITĂTI 9 SET DE INSTRUMENTE, PROBE Şl TESTE PENTRU EVALUAREA EDUCAŢIONALĂ A COPIILOR CU DIZABILITĂTI 9 unicef# Asociaţia RENINCO România SET DE INSTRUMENTE, PROBE Şl TESTE PENTRU EVALUAREA EDUCAŢIONALĂ A COPIILOR

More information

Ion Popescu. 13 iunie 2017

Ion Popescu. 13 iunie 2017 13 iunie 2017 Secţiunea de bază Secţiunea de management Secţiunea pentru vânzări eficiente Secţiunea pentru reuşită personală Secţiunea de întrebări pentru interviu Date personale : Ion Popescu IonPopescu@sample.insights.com

More information