Despre înţelept şi fermitatea lui

Size: px
Start display at page:

Download "Despre înţelept şi fermitatea lui"

Transcription

1 Despre înţelept şi fermitatea lui ANA-MARIA DUMBRAVĂ LPS Nicolae Rotaru, Constanţa, (îndrumător: prof. Cătălin SPĂTARU) Abstract The wised does not suffer injustices or insults and even if these things hit him these things won`t break him apart. The wise can loose all his fortune, children, love ones and his country can be devastate, but he will never loose his real fortune which he keeps them in his heart and mind. The attacks on a wise person are powerless and the ones who are attacked but they don`t suffer for that are the ones superiors to everybody, are the ones that we call wised. They are aware of their true value and their true fortune. Therefore, if the wised can not loose his real fortune, which are his virtues, than he can not suffer any injustice. Key-words: wise, firmness, insult, suffering, virtue Subiectul acestui eseu este problema fermităţii înţeleptului şi faptul ca el nu suferă nedreptăţi şi insulte, conform unui fragment de text filosofic al lui Seneca: oricât vor creşte aceste ofense, fie în număr, fie ca gravitate, vor avea aceeaşi natură: dacă cele mici nu-l ating, nici cele mari nu o vor face. Dacă nu-l ating cele puţine la număr, nici cele numeroase nu o vor face. Pornind de la slăbiciunea voastră, o puteţi presupune pe aceea a unui suflet mare, şi când vă gândiţi cât puteţi răbda voi, puneţi limita răbdării înţeleptului puţin mai departe. Însă pe acela virtutea sa l-a aşezat în altă regiune a universului, el nu are nimic în comun cu voi 1. Voi argumenta faptul că fermitatea înţeleptului nu se pierde, apoi voi vorbi despre nedreptăţile şi insultele care îl lovesc şi de ce nu îl dărâmă, după aceea voi expune problema virtuţilor, voi descrie diferenţa dintre înţelepţi şi restul oamenilor, voi vorbi despre lucrurile la care se gândeşte înţeleptul, iar în final îmi voi spune părerea despre imunitatea înţeleptului la nedreptǎţi sau insulte şi despre fermitatea lui. 1 Seneca De constantia Sapientis 15.2.

2 Fermitatea înţeleptului este una dintre virtuţile sale. El crede cu tărie că adevărata avere a unui om nu sunt bunurile materiale, pe care le numeşte externe, ci virtuţile sale, care nu pot fii luate, dar care pot fi date. Bunurile interne, cum mai sunt numite virtuţile, sunt cele mai de preţ lucruri pe care le poate avea o persoană. Înţelepţii pot fii stăpâni sau sclavi, pot avea familii sau pot fii singuri pe lume, nu sunt nebuni dar pot deveni nebuni. Oricum ar fi ei, fermitatea înţeleptului nu se pierde fiindcă virtuţile înţeleptului nu pot fi luate, ele fiind adevărata avere a sa. Înţeleptul îşi va păstra cu orice preţ înţelepciunea, fiind cea mai importantă virtute a sa. Ei au caracter ferm pe care nu îl schimbă indiferent ce se va întâmpla. Nedreptăţile şi insultele care i se aduc unui înţelept, oricât de groaznice ar fi ele, nu îl afectează şi nu îl dărâmă. Fragmentele 1,3, 2,1, 2,2, 2,3 din acelaşi text filosofic îl înfăţişează pe Marcus Cato, care a fost neînţeles de generaţia sa şi i-a fost luat tronul. A fost îmbrâncit, bruscat, scuipat, acuzat pe nedrept şi asemănat cu Vatinius deşi el era deasupra Pompeilor şi Cezarilor 2. Marcus Cato nu a fost însă afectat fiindcă nu i s-au luat virtuţile, aşadar nu a fost neîndreptăţit. Orice tragedie îl va atinge pe înţelept, el nu va suferi prea tare, orice insulte i s-ar aduce el nu va fi afectat. Chiar dacă îşi va pierde toţi banii, chiar dacă îşi va pierde locuinţa, chiar dacă îşi va pierde familia, chiar dacă ţara sa va fi cucerită, chiar dacă îşi va pierde un membru sau dacă se va îmbolnăvi, el nu va fi dărâmat ca un om oarecare, fiindcă el are nevoie doar de virtuţile sale care nu i se pot lua. Virtuţile, aşa cum am spus şi mai sus, sunt cele care constituie adevărata avere a unui înţelept. Virtuţile nu se pot lua. Un adevărat înţelept nu va renunţa niciodată la virtuţile sale, virtuţi care sunt de fapt bunuri interne, bunuri ce nu pot fi luate. Deşi bunurile externe precum banii, casele, familia, pot fii luate şi ar distruge un om normal, pentru un înţelept aceste bunuri sunt prea puţin importante, ba chiar se poate descotorosi de ele pentru a-şi păstra bunurile interne virtuţile. Virtuţile au bineînţeles şi opus. Opusul virtuţilor sunt viciile. Orice om normal are un viciu cât de mic fie că este vorba despre jocurile de noroc, fie că este vorba de băutură, fie că este vorba despre un mic lucru repetat în fiecare zi dar care duce la dependenţă sau obsesie. Înţelepţii nu au vicii 3. Diferenţa dintre un înţelept şi un om normal este că un înţelept are drept avere 2 Seneca De constantia Sapientis Ibid., 2.1; 2.2; 2.3.

3 virtuţile bunurile interne, iar un om normal are drept avere bunuri externe precum case, bani, bijuterii, tronuri. O altă diferenţă dintre un înţelept şi un om normal este că un înţelept nu este dărâmat de pierderea acestor bunuri externe pe care un om normal pune mare preţ si suferă la pierderea lor. De asemenea, un înţelept nu simte nevoia să se răzbune ca un om oarecare atunci când este insultat sau când este nedreptăţit. Cum am spus şi mai sus, viciile oamenilor normali contra virtuţilor înţelepţilor constituie o altă diferenţă 4. Părerea mea despre imunitatea înţeleptului la nedreptăţi şi insulte este aceea că înţeleptul este un om inteligent care îşi foloseşte virtuţile drept scut pentru tragediile si lucrurile rele care se pot întâmpla unui om şi care de obicei se întâmplă tuturor. Deoarece tragediile pot îngenunchea şi distruge un om, înţelepţii se consolează cu faptul că mai au virtuţile şi că o pot lua de la capăt sau că se pot obişnui cu condiţia în care se află. Când sunt insultaţi, ei nu simt nevoia să facă rău altor oameni, nici măcar acelor oameni care merită sau acelor oameni care au insultat un înţelept. Nu exista nimic atât de sacru în lume încât să nu fie blamat pentru ceva anume sau să nu fie nedreptăţit pentru că mereu va fi cineva care încearcă să ajungă undeva sau să fie deasupra tuturor, iar în drumul lui inevitabil cineva va fi nedreptăţit sau insultat chiar dacă acea persoană care doreşte să ajungă deasupra altora, nu a intenţionat să facă rău altcuiva. Virtutea care nu poate fi distrusă este mai puternică decât cea asupra căreia nu se poate încerca distrugerea. Un înţelept asupra căruia s-au întâmplat nedreptăţi dar nu a fost doborât de ele este mult mai puternic şi mult mai bun decât acel om căruia nu i se face nici o nedreptate 5. Aşadar, un înţelept nu este acela care scapă de nedreptate, un înţelept este acel om care ştie cum să treacă peste ele şi cum să nu se lase îngenuncheat sau afectat. De asemenea, un înţelept nu este acela care nu este insultat, ci un înţelept este acela care nu se lasă doborât nici de insulte. Înţeleptul este mult mai sus decât un om normal fiindcă nimic din ce îl atinge nu lasă o cicatrice prea mare în locul în care îl atinge, cum lumina naturală nu poate fi stinsă fiindcă nu se poate ajunge la sursa ei. Gândiţi-vă cum ar fi fără soare. Nu ar mai fi lumină, nu ar mai fi căldură, nu ar mai creşte nimic, totul ar fi un mare haos. 4 Ibid., 14.2; 14.3; Ibid., 18.5.

4 Dar gândiţi-vă cum ar fi lumea fără înţelepţi, fără să mai avem de unde să primim sfaturi care să ne ajute să trecem peste greutăţi, fără să mai avem de la cine să învăţăm noi, oamenii simpli. Ei, înţelepţii, fiindcă sunt oameni foarte buni îşi împart cu restul lumii învăţăturile lor, învăţături care sunt de asemenea virtuţi şi ele şi nu pot fi luate, pot fii doar date de înţelepţi 6. Cine poate să fie înţelept? Oricine se naşte înţelept sau oricine învaţă să fie înţelept. Oricine are virtuţi pe care nu le pierde, care nu îi sunt luate, la care nu renunţă de bunăvoie. Oricare nu se lasă doborât de tragedii, de boli, de pierderea unui membru, de dispariţia persoanelor dragi, de pierderea locuinţei, de pierderea banilor, de acuzaţii nefondate care nu numai că îi pătează numele, dar duc şi la alte neplăceri, de faptul că a devenit din stăpân sclav, că a devenit din rege cel care este batjocorit în drum spre călău, sau care a fost toată viaţa rob, care a fost toată viaţa sărac sau toată viaţa singur, dar care nu se lasă îngenunchiat de toate acestea fiindcă toate lucrurile enumerate mai sus sunt bunuri externe ce pot fi pierdute oricând, însă nu îşi pierde niciodată bunurile interne, bunurile cu adevărat importante, adică virtuţile 7. Despre fermitate? Fermitatea este tăria morală şi hotărârea neclintită a înţeleptului de a nu renunţa la virtuţile sale şi de a nu se lăsa doborât de nedreptăţi şi de insulte. Despre nedreptăţi şi insulte? Nedreptăţile şi insultele sunt persecuţii şi ofense care deşi îl ating pe înţelept, poate chiar mai des decât îl ating pe un om normal, nu îl afectează ca pe un om normal şi în nici un caz nu îl doboară pe înţelept fiindcă el este ferm cu privire la înţelepciunea sa şi chiar dacă doar atât are el, înţeleptul este fericit şi împlinit cu înţelepciunea lui. Înţeleptul, când pierde bunurile externe rămâne cu cele interne, cu înţelepciunea şi celelalte virtuţi. Omul normal, dacă a pierdut bunurile externe, a pierdut totul şi inevitabil, se pierde pe el însuşi. Se poate crede că înţeleptul nu are sentimente dacă nu este afectat de pierderea familiei, a averii, a sănătăţii sau a altor lucruri importante dar nu este tocmai adevărat că nu are sentimente. El are sentimente, dar greutăţile şi tragediile îl fac mai puternic, nu îl demoralizează. Dacă suferi şi arăţi acest lucru, nu dovedeşti 6 Ibid., 4.1; Ibid., 19.3.

5 neapărat că eşti un om slab, dar ceilalţi îţi vor vedea slăbiciunile, iar unii oameni care vor să îţi facă rău te pot lovi unde te doare. Înţeleptul nu arată că suferă deci nu poate fi atins, nu poate fi doborât de nedreptăţi şi insulte 8. Înţeleptul se gândeşte la toate lucrurile la care un om obişnuit nu s- ar gândi sau nu s-ar gândi în felul acesta: la natura tuturor lucrurilor, la religie, la credinţă, la viaţă şi la moarte, la tot ceea ce ne înconjoară. Înţeleptul îşi pune întrebări precum : forma este o cauză? ; de ce îţi face plăcere ceva? ; care este cauza?; ce este universal? ; ce dă forma lucrurilor? ; cine este artizanul acestei lumi? ; de ce avem legi şi ordine? ; de ce avem lumină? ; unde voi ajunge? ; cum să trăiesc? ; de ce sunt unii oameni într-un anumit fel? Aceste întrebări ni le punem cu toţi la un moment dat, dar nu aprofundăm, nu ne considerăm filosofi deşi uneori filosofăm, nu ne considerăm înţelepţi deşi uneori suntem înţelepţi. Dar nu suntem înţelepţi pentru că nu considerăm bunurile interne averi ci considerăm bunurile materiale fără de care nu am putea trăi adevărata avere 9. Noi, românii, avem o vorbă care se potriveşte foarte bine şi înţelepţilor : câinii latră, ursul merge. Aşa cum ursul ştie de ce este în stare, ştie de ce are nevoie pentru a supravieţui şi ştie că acei câini nu au nici o şansă în faţa lui, la fel este şi înţeleptul ştie de ce este în stare, ştie de ce are nevoie pentru a supravieţui, el ştie şi că nimic nu îl poate atinge cu adevărat şi nimic nu îl poate doborî. În concluzie, conform celor spuse mai sus, înţelepciunea înţeleptului este fermă, de neclintit, este după părerea mea, cea mai importantă virtute a unui înţelept, iar nedreptăţile şi insultele care îl lovesc nu îl dărâmă, fiindcă el este prea bun şi prea departe de oamenii obişnuiţi. Bibliografie: SENECA Dialoguri. Ed. îngrijită, note şi indice de Ioana Costa. Tr. din lb latină de Vichi- Eugenia Dumitru şi Ştefania Ferchedău. Studiu introd. de Anne Bănăţeanu. Iaşi: Polirom Epistole către Lucilius. Tr. din lb latină, studiu introductiv, note şi indice de Ioana Costa. Iaşi:Polirom 8 Ibid., Seneca Epistulae ad lucilium VII. 65.

GRAFURI NEORIENTATE. 1. Notiunea de graf neorientat

GRAFURI NEORIENTATE. 1. Notiunea de graf neorientat GRAFURI NEORIENTATE 1. Notiunea de graf neorientat Se numeşte graf neorientat o pereche ordonată de multimi notată G=(V, M) unde: V : este o multime finită şi nevidă, ale cărei elemente se numesc noduri

More information

VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE. Se deschide proiectul Documents->Forms->Form Wizard->One-to-many Form Wizard

VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE. Se deschide proiectul Documents->Forms->Form Wizard->One-to-many Form Wizard VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE Fie tabele: create table emitenti(; simbol char(10),; denumire char(32) not null,; cf char(8) not null,; data_l date,; activ logical,; piata char(12),; cap_soc number(10),;

More information

Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii

Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii Un arbore binar este un arbore în care fiecare nod are gradul cel mult 2, adică fiecare nod are cel mult 2 fii. Arborii binari au şi o definiţie recursivă : -

More information

Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I

Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I 4.19 Cum se transformă o faţă în piatră? Pasul 1. Deschideţi imaginea pe care doriţi să o modificaţi. Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I Pasul 3. Deschideţi şi

More information

Teoreme de Analiză Matematică - II (teorema Borel - Lebesgue) 1

Teoreme de Analiză Matematică - II (teorema Borel - Lebesgue) 1 Educaţia Matematică Vol. 4, Nr. 1 (2008), 33-38 Teoreme de Analiză Matematică - II (teorema Borel - Lebesgue) 1 Silviu Crăciunaş Abstract In this article we propose a demonstration of Borel - Lebesgue

More information

LESSON FOURTEEN

LESSON FOURTEEN LESSON FOURTEEN lesson (lesn) = lecţie fourteen ( fǥ: ti:n) = patrusprezece fourteenth ( fǥ: ti:nθ) = a patrasprezecea, al patrusprezecilea morning (mǥ:niŋ) = dimineaţă evening (i:vniŋ) = seară Morning

More information

Alexandrina-Corina Andrei. Everyday English. Elementary. comunicare.ro

Alexandrina-Corina Andrei. Everyday English. Elementary. comunicare.ro Alexandrina-Corina Andrei Everyday English Elementary comunicare.ro Toate drepturile asupra acestei ediţii aparţin Editurii Comunicare.ro, 2004 SNSPA, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice David

More information

Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO)

Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO) Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO) Open to all born between 1 January 1990 and 31 December 2000 Surname Nationality Date of birth Forename Instrument

More information

Transforma -te! Steve Andreas. Editura EXCALIBUR Bucureşti Traducere: Carmen Ciocoiu

Transforma -te! Steve Andreas. Editura EXCALIBUR Bucureşti Traducere: Carmen Ciocoiu Transforma -te! ) Cum să devii ceea ce îţi doreşti! Steve Andreas Traducere: Carmen Ciocoiu Editura EXCALIBUR Bucureşti 2008 CUPRINS Mulţumiri... Introducere... Elemente de bază 1 Concepţia despre sine,

More information

Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat.

Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat. 1. Sus în stânga, click pe Audio, apoi pe Audio Connection. 2. Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat. 3. 4. Alegeți opțiunea favorită:

More information

Biblia pentru copii. prezentată. Om Bogat, Om Sărac

Biblia pentru copii. prezentată. Om Bogat, Om Sărac Biblia pentru copii prezentată Om Bogat, Om Sărac Scrisă de: Edward Hughes Ilustraţii: M. Maillot şi Lazarus Adaptată după: M. Maillot şi SarahS. Tradusă de: Tatiana Simion Produsă de: Bible for Children

More information

Maria plays basketball. We live in Australia.

Maria plays basketball. We live in Australia. RECAPITULARE GRAMATICA INCEPATORI I. VERBUL 1. Verb to be (= a fi): I am, you are, he/she/it is, we are, you are, they are Questions and negatives (Intrebari si raspunsuri negative) What s her first name?

More information

In Search of Cultural Universals: Translation Universals. Case Studies

In Search of Cultural Universals: Translation Universals. Case Studies In Search of Cultural Universals: Translation Universals. Case Studies Gabriela DIMA Abstract Knowledge of the world is disclosed under various shapes, among which language is the best representative.

More information

Pera Novacovici PUTEREA TA INTERIOARĂ. Vei învăța să scoți ce e mai bun în tine la suprafață și să rămâi motivat pentru a obține ce vrei în viață

Pera Novacovici PUTEREA TA INTERIOARĂ. Vei învăța să scoți ce e mai bun în tine la suprafață și să rămâi motivat pentru a obține ce vrei în viață Pera Novacovici PUTEREA TA INTERIOARĂ Vei învăța să scoți ce e mai bun în tine la suprafață și să rămâi motivat pentru a obține ce vrei în viață INTRODUCERE Eşti în mijlocul unui război. O bătălie între

More information

,,Dacă îţi doreşti cu adevărat să realizezi ceva, vei găsi o cale. Dacă nu, vei găsi o scuză. Jim Rohn

,,Dacă îţi doreşti cu adevărat să realizezi ceva, vei găsi o cale. Dacă nu, vei găsi o scuză. Jim Rohn ,,Dacă îţi doreşti cu adevărat să realizezi ceva, vei găsi o cale. Dacă nu, vei găsi o scuză. Jim Rohn 1 Copertă: Andrei Ureche Tehnoredactare: Dinu Virgil Editor de grăunţe: Adelheid Cucu Mulţumesc, dragă

More information

Puterea lui Nu: Pentru că un cuvânt mic poate aduce sănătate, abundenţă şi fericire

Puterea lui Nu: Pentru că un cuvânt mic poate aduce sănătate, abundenţă şi fericire Puterea lui Nu: Pentru că un cuvânt mic poate aduce sănătate, abundenţă şi fericire Elogii pentru JAMES ALTUCHER James Altucher este ȋnfricoşător de inteligent. Stephen Dubner, autorul cărții Freakonomics

More information

Split Screen Specifications

Split Screen Specifications Reference for picture-in-picture split-screen Split Screen-ul trebuie sa fie full background. The split-screen has to be full background The file must be exported as HD, following Adstream Romania technical

More information

Press review. Monitorizare presa. Programul de responsabilitate sociala. Lumea ta? Curata! TIMISOARA Page1

Press review. Monitorizare presa. Programul de responsabilitate sociala. Lumea ta? Curata! TIMISOARA Page1 Page1 Monitorizare presa Programul de responsabilitate sociala Lumea ta? Curata! TIMISOARA 03.06.2010 Page2 ZIUA DE VEST 03.06.2010 Page3 BURSA.RO 02.06.2010 Page4 NEWSTIMISOARA.RO 02.06.2010 Cu ocazia

More information

Cateheză pentru copii Duminica a 3-a din Post (a Sfintei Cruci)

Cateheză pentru copii Duminica a 3-a din Post (a Sfintei Cruci) Cateheză pentru copii 1 Nivel:Preşcolari 27 martie, 2011 4-6 ani Domnul a spus: Dacă crezi în Mine, urmează tot ce te-am învăţat.ceea ce te-am învăţat este să fii bun în loc să fii rău. Nu e uşor. Vei

More information

Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ:

Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ: Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ: Proiectorul BenQ acceptă redarea conţinutului tridimensional (3D) transferat prin D-Sub, Compus, HDMI, Video şi S-Video. Cu

More information

Cum să iubeşti pentru a fi iubit

Cum să iubeşti pentru a fi iubit Cum să iubeşti pentru a fi iubit PSIHOLOGIA VIEŢII COTIDIENE Colecţie coordonată de Alexandru Szabo Coperta: Silvia Muntenescu Traducerea realizată după volumul Dr Paul Hauck, HOW TO LOVE AND BE LOVED,

More information

22METS. 2. In the pattern below, which number belongs in the box? 0,5,4,9,8,13,12,17,16, A 15 B 19 C 20 D 21

22METS. 2. In the pattern below, which number belongs in the box? 0,5,4,9,8,13,12,17,16, A 15 B 19 C 20 D 21 22METS CLASA a IV-a 1. Four people can sit at a square table. For the school party the students put together 7 square tables in order to make one long rectangular table. How many people can sit at this

More information

PUTEREA TA INTERIOARĂ

PUTEREA TA INTERIOARĂ PUTEREA TA INTERIOARĂ PUTEREA TA INTERIOARĂ CUPRINS I. Introducere 2 II. Motivația internă și misiunea ta 6 II.1. Motivația internă 6 II.2. Viziunea ta personală 13 II.3. Mesaje de la cititori 19 III.

More information

JOURNAL OF ROMANIAN LITERARY STUDIES DO ASSERTIONS, QUESTIONS OR WISHES MAKE A THICK TRANSLATION?

JOURNAL OF ROMANIAN LITERARY STUDIES DO ASSERTIONS, QUESTIONS OR WISHES MAKE A THICK TRANSLATION? JOURNAL OF ROMANIAN LITERARY STUDIES Issue no.6/2015 DO ASSERTIONS, QUESTIONS OR WISHES MAKE A THICK TRANSLATION? Anca-Mariana PEGULESCU Romanian Ministry of Education and Scientific Research Abstract:

More information

Lecţia 24 : Discutie cu profesori internationali

Lecţia 24 : Discutie cu profesori internationali Lecţia 24 : Discutie cu profesori internationali Dr. Rajan Sankaran (RS) Bună ziua şi bine aţi revenit! Astăzi avem o întâlnire unică de miercuri. Am cu mine patru prieteni foarte dragi şi excelenţi homeopaţi

More information

11. THE DIRECT & INDIRECT OBJECTS

11. THE DIRECT & INDIRECT OBJECTS 11. THE DIRECT & INDIRECT OBJECTS Exercise 11.1. Translate the sentences into English, paying attention to the expression of 1. Am citit un articol. 2. Am citit un articol interesant despre originea limbii

More information

Ghid de instalare pentru program NPD RO

Ghid de instalare pentru program NPD RO Ghid de instalare pentru program NPD4758-00 RO Instalarea programului Notă pentru conexiunea USB: Nu conectaţi cablul USB până nu vi se indică să procedaţi astfel. Dacă se afişează acest ecran, faceţi

More information

ZOOLOGY AND IDIOMATIC EXPRESSIONS

ZOOLOGY AND IDIOMATIC EXPRESSIONS ZOOLOGY AND IDIOMATIC EXPRESSIONS ZOOLOGIA ŞI EXPRESIILE IDIOMATICE 163 OANA BOLDEA Banat s University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine, Timişoara, România Abstract: An expression is an

More information

Evaluation in E-Advertisements: Appraisal across Cultures

Evaluation in E-Advertisements: Appraisal across Cultures Buletinul Ştiinţific al Universităţii Politehnica din Timişoara Seria Limbi moderne Scientific Bulletin of the Politehnica University of Timişoara Transactions on Modern Languages Vol. 11, No. 1-2 / 2012

More information

SORIN CERIN STAREA DE CONCEPŢIUNE ÎN COAXIOLOGIA FENOMENOLOGICĂ

SORIN CERIN STAREA DE CONCEPŢIUNE ÎN COAXIOLOGIA FENOMENOLOGICĂ SORIN CERIN STAREA DE CONCEPŢIUNE ÎN COAXIOLOGIA FENOMENOLOGICĂ EDITURA PACO Bucureşti,2007 All right reserved.the distribution of this book without the written permission of SORIN CERIN, is strictly prohibited.

More information

COMMUNICATING THE WOR(L)D (I) On Difficulties in Bible Translation - case study on the Tower of Babel -

COMMUNICATING THE WOR(L)D (I) On Difficulties in Bible Translation - case study on the Tower of Babel - COMMUNICATING THE WOR(L)D (I) On Difficulties in Bible Translation - case study on the Tower of Babel - Assistant Prof. Dr. Bianca-Oana HAN Petru Maior University of Târgu.-Mureş Abstract The present paper

More information

COMMON MISTAKES IN SPOKEN ENGLISH MADE BY ROMANIAN SPEAKERS

COMMON MISTAKES IN SPOKEN ENGLISH MADE BY ROMANIAN SPEAKERS COMMON MISTAKES IN SPOKEN ENGLISH MADE BY ROMANIAN SPEAKERS ANDREEA MACIU Abstract. The present paper aims at presenting several frequent mistakes that occur in spoken English on the grounds of either

More information

Manual despre. alcoolism. adresat preoţilor şi. medicilor

Manual despre. alcoolism. adresat preoţilor şi. medicilor Floyd Frantz, Programul Sf. Dimitrie Cluj, România stdimitrie@yahoo.com Manual despre alcoolism adresat preoţilor şi medicilor 1 Cuprins: I. DESPRE ACEST MANUAL II. INTRODUCERE III. ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

HYPONYMY PATTERNS IN ROMANIAN 1. INTRODUCTION

HYPONYMY PATTERNS IN ROMANIAN 1. INTRODUCTION Memoirs of the Scientific Sections of the Romanian Academy Tome XXXIV, 2011 LINGUISTICS AND COMPUTATIONAL LINGUISTICS HYPONYMY PATTERNS IN ROMANIAN VERGINICA BARBU MITITELU Research Institute for Artificial

More information

THE ART OF WRITING, READING AND LIVING BETWEEN TRADITION AND MODERNITY

THE ART OF WRITING, READING AND LIVING BETWEEN TRADITION AND MODERNITY THE ART OF WRITING, READING AND LIVING BETWEEN TRADITION AND MODERNITY Eva-Nicoleta BURDUŞEL, Associate Professor Ph.D., Lucian Blaga University of Sibiu Abstract: The aim of the present study is to investigate

More information

-/ IA OI. Dr. TIMOTHY D. WREN SEDUCŢIA. Arta de a cuceri B-C.U. - IAŞI

-/ IA OI. Dr. TIMOTHY D. WREN SEDUCŢIA. Arta de a cuceri B-C.U. - IAŞI -/ IA OI Dr. TIMOTHY D. WREN SEDUCŢIA Arta de a cuceri 195679 B-C.U. - IAŞI ŞTIINŢA & TEHNICĂ Ş.A. Bucureşti, 1997 Cuvânt de mulţumire Cum să mulţumeşti cuiva când această carte este rodul atâtor experienţe

More information

Darurile imperfecţiunii

Darurile imperfecţiunii Darurile imperfecţiunii Renunţă la cel care crezi că trebuie să fii şi acceptă-te aşa cum eşti Dr. Brené Brown Le dedic această carte lui Steve, Ellen şi Charlie. Vă iubesc din toată inima. Darurile imperfecţiunii

More information

Lecţia 15 : Nivelele Experienţei - I

Lecţia 15 : Nivelele Experienţei - I Lecţia 15 : Nivelele Experienţei - I Astăzi vom vorbi despre nivelele experienţei. Nu m-am pregătit prea mult pentru această lecţie. Vă voi vorbi din capul meu. Cred că printre lucrurile pe care le-am

More information

Colors. He tries to see everything in black and white although he knows this is impossible.

Colors. He tries to see everything in black and white although he knows this is impossible. Colors 1.black and white = a vedea in alb sau negru - thinking of everything or judging everything as either good or bad He tries to see everything in black and white although he knows this is impossible.

More information

Limba Engleză. clasa a XI-a - frecvenţă redusă - prof. Zigoli Dragoş

Limba Engleză. clasa a XI-a - frecvenţă redusă - prof. Zigoli Dragoş Limba Engleză clasa a XI-a - frecvenţă redusă - prof. Zigoli Dragoş I. Seasons In the UK we have four seasons:- Winter Spring Summer Autumn December January February March April May June July August September

More information

PROBLEME DE TEORIA NUMERELOR LA CONCURSURI ŞI OLIMPIADE

PROBLEME DE TEORIA NUMERELOR LA CONCURSURI ŞI OLIMPIADE PROBLEME DE TEORIA NUMERELOR LA CONCURSURI ŞI OLIMPIADE Corneliu Mănescu-Avram Nicuşor Zlota Lucrarea prezentata la Conferinta Anuala a SSMR din Romania, Ploiesti, 19-21 octombrie 2012 Abstract. This paper

More information

Teologie öi limbä. Înnoire, consecvenæä, conservatorism

Teologie öi limbä. Înnoire, consecvenæä, conservatorism Teologie öi limbä. Înnoire, consecvenæä, conservatorism Astăzi se vorbeşte tot mai des cu ceva întârziere, bineînţeles, la noi de contextualizare culturală şi de erori de judecată în teologia istorică.

More information

Oare nu este vremea pentru a deveni tu... MUSULMAN?!

Oare nu este vremea pentru a deveni tu... MUSULMAN?! Oare nu este vremea pentru a deveni tu... MUSULMAN?! ألم يأن لك أن تكون مسلما باللغة الرومانية Dr. Abd Ar-Rahman bin Abd Al-Karim Ash-Sheha Traducere: EUROPEAN ISLAMIC RESEARCH CENTER (EIRC) المركز األوروبي

More information

Moara cu noroc Ioan Slavici

Moara cu noroc Ioan Slavici Moara cu noroc Ioan Slavici PDF generat folosind librăria cu sursă deschisă mwlib. Vedeți http://code.pediapress.com/ pentru mai multe informații. PDF generated at: Mon, 14 Feb 2011 20:11:35 UTC Moara

More information

Paradoxuri matematice 1

Paradoxuri matematice 1 Educaţia Matematică Vol. 3, Nr. 1-2 (2007), 51-56 Paradoxuri matematice 1 Ileana Buzatu Abstract In this paper we present some interesting paradoxical results that take place when we use in demonstration

More information

Începutul și Sfârșitul

Începutul și Sfârșitul Începutul și Sfârșitul لداية وانلهاية ) باللغة الرومانية ( Dr. Abd Ar-Rahman bin Abd Al-Karim Ash-Sheha د. عبد الرحمن بن عبد الكريم الشيحة Traducere: EUROPEAN ISLAMIC RESEARCH CENTER (EIRC) المركز الا

More information

EXPERIENŢELE MUNCII ŞI DISCRIMINĂRII ROMILOR

EXPERIENŢELE MUNCII ŞI DISCRIMINĂRII ROMILOR FUNDAŢIA DESIRE pentru Deschidere şi Reflexie Socială Str. Vîntului nr. 35, 400221 Cluj, România Tel/Fax: +40-364/103613, +40-740-137561 e-mail: desire@femrom.ro ENIKŐ VINCZE, HAJNALKA HARBULA, CAMELIA

More information

CUVINTELE LUI ISUS DIN NAZARET

CUVINTELE LUI ISUS DIN NAZARET CUVINTELE LUI ISUS DIN NAZARET Prefaţă Această carte este materializarea unei conversaţii care a avut loc la mijlocul anilor 1980 în Londra, pe treptele casei unui prieten care-şi manifesta intensele căutări

More information

O VARIANTĂ DISCRETĂ A TEOREMEI VALORII INTERMEDIARE

O VARIANTĂ DISCRETĂ A TEOREMEI VALORII INTERMEDIARE O VARIANTĂ DISCRETĂ A TEOREMEI VALORII INTERMEDIARE de Andrei ECKSTEIN, Timişoara Numeroase noţiuni din analiza matematică au un analog discret. De exemplu, analogul discret al derivatei este diferenţa

More information

POSSIBLE STRUCTURAL AMBIGUITIES IN ENGLISH PROVERBS AND THEIR ROMANIAN CORRESPONDING VERSIONS

POSSIBLE STRUCTURAL AMBIGUITIES IN ENGLISH PROVERBS AND THEIR ROMANIAN CORRESPONDING VERSIONS POSSIBLE STRUCTURAL AMBIGUITIES IN ENGLISH PROVERBS AND THEIR ROMANIAN CORRESPONDING VERSIONS Anca-Mariana PEGULESCU, PhD, Ministry of National Education Abstract: Starting from the concept of proverbiality

More information

2. Autoconducerea. 2.1 Introducere. 2.2 Dezvoltarea conştiinţei de sine. Sugestii pentru training A învãţa sã înveţi

2. Autoconducerea. 2.1 Introducere. 2.2 Dezvoltarea conştiinţei de sine. Sugestii pentru training A învãţa sã înveţi . Autoconducerea Management.1 Introducere Un tânãr se poate afla adesea într-o poziţie de conducere într-o organizaţie de tineret nu pentru cã vrea sã fie manager, dar pentru cã el are posibilitatea sã

More information

PREZENTARE CONCURSUL CĂLĂRAŞI My joy is my sorrow unmasked. 1

PREZENTARE CONCURSUL CĂLĂRAŞI My joy is my sorrow unmasked. 1 PREZENTARE CONCURSUL CĂLĂRAŞI 203 Abstract. Presentation with solutions for the problems given at the Juniors and Seniors Tests, and some selected other problems from the Călăraşi Competition, 203. Data:

More information

Rigla şi compasul. Gabriel POPA 1

Rigla şi compasul. Gabriel POPA 1 Rigla şi compasul Gabriel POPA 1 Abstract. The two instruments accepted by the ancient Greeks for performing geometric constructions, if separately used, are not equally powerful. The compasses alone can

More information

Fiecare zi, fiecare oră, fiecare drum 35 Fata cu mâinile mici 57 Când nu-i ce se pregătește 87 Bonifacio, per pedes 107

Fiecare zi, fiecare oră, fiecare drum 35 Fata cu mâinile mici 57 Când nu-i ce se pregătește 87 Bonifacio, per pedes 107 Prefață 9 A venit vacanța, cu ferry spre... Franța? 11 Fiecare zi, fiecare oră, fiecare drum 35 Fata cu mâinile mici 57 Când nu-i ce se pregătește 87 Bonifacio, per pedes 107 "Chez Paul" 131 Ziua cea mai...

More information

DIETA IUBITOARELOR DE CIOCOLATĂ

DIETA IUBITOARELOR DE CIOCOLATĂ DIETA IUBITOARELOR DE CIOCOLATĂ CAROLE MATTHEWS Înainte de a-şi descoperi vocaţia de scriitoare, Carole Matthews a avut slujbe extrem de diverse, printre care prezentatoare de televiziune şi jurnalistă

More information

Split Screen Specifications

Split Screen Specifications Reference for picture-in-picture split-screen Cuvantul PUBLICITATE trebuie sa fie afisat pe toată durata difuzării split screen-ului, cu o dimensiune de 60 de puncte in format HD, scris cu alb, ca in exemplul

More information

Agatha Christie Mâna ascunsă

Agatha Christie Mâna ascunsă Agatha Christie Mâna ascunsă Capitolul 1 Când, în cele din urmă, mi-au scos ghipsul şi doctorii m-au întors pe toate părţile după pofta inimii, iar asistentele m-au reînvăţat răbdătoare sămi folosesc membrele

More information

Traducere după:the PATH TO SALVATION A Manual of Spiritual Transformation by St. Theophan the Recluse ST. HERMAN OF ALASKA BROTHERHOOD 1996

Traducere după:the PATH TO SALVATION A Manual of Spiritual Transformation by St. Theophan the Recluse ST. HERMAN OF ALASKA BROTHERHOOD 1996 Calea spre mantuire SFANTUL TEOFAN ZAVORATUL CALEA SPRE MÂNTUIRE sau Manualul desăvârşitei prefaceri duhovniceşti Tipărită cu binecuvântarea P. S. JUSTINIAN Episcopul Maramureşului şi Sătmarului Traducere

More information

MEPDEV 2 nd : 2016 Central & Eastern European LUMEN International Conference - Multidimensional Education & Professional Development.

MEPDEV 2 nd : 2016 Central & Eastern European LUMEN International Conference - Multidimensional Education & Professional Development. The European Proceedings of Social & Behavioural Sciences EpSBS Future Academy ISSN: 2357-1330 MEPDEV 2 nd : 2016 Central & Eastern European LUMEN International Conference - Multidimensional Education

More information

ADEVĂRATA DRAGOSTE PENTRU HRISTOS

ADEVĂRATA DRAGOSTE PENTRU HRISTOS S o c i e t a t e a M i s i o n a r a C o r e s i ADEVĂRATA DRAGOSTE PENTRU HRISTOS T h o m a s V i n c e n t B 1634-1678 A ADEVĂRATA DRAGOSTE PENTRU HRISTOS Thomas Vincent, 1634-1678 Dacă nu iubeşte cineva

More information

Calea spre mantuire SFANTUL TEOFAN ZAVORATUL

Calea spre mantuire SFANTUL TEOFAN ZAVORATUL Calea spre mantuire SFANTUL TEOFAN ZAVORATUL CALEA SPRE MÂNTUIRE sau Manualul desăvârşitei prefaceri duhovniceşti Tipărită cu binecuvântarea P. S. JUSTINIAN Episcopul Maramureşului şi Sătmarului Traducere

More information

ETICA IRONIEI. Abstract

ETICA IRONIEI. Abstract ETICA IRONIEI Drd. Veronica BUTA Universitatea Petru Maior, Târgu- Mureş Abstract Between the Socratic ethical pedagogy and correcting flaws or mistakes through mock or satire, irony has always been tied

More information

Mail Moldtelecom. Microsoft Outlook Google Android Thunderbird Microsoft Outlook

Mail Moldtelecom. Microsoft Outlook Google Android Thunderbird Microsoft Outlook Instrucțiunea privind configurarea clienților e-mail pentru Mail Moldtelecom. Cuprins POP3... 2 Outlook Express... 2 Microsoft Outlook 2010... 7 Google Android Email... 11 Thunderbird 17.0.2... 12 iphone

More information

Lecţia 25 : Regnul Vegetal - III

Lecţia 25 : Regnul Vegetal - III Lecţia 25 : Regnul Vegetal - III Bună ziua şi bine aţi revenit! Astăzi avem un invitat cu noi, o prietenă dragă şi o mare homeopată din Vancouver, Laurie Dack. Împreună cu ea vom discuta despre familiile

More information

Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ

Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ Autori: - Ionuț LUCA - Mircea MIHALEA - Răzvan ARDELEAN Coordonator științific: Prof. TITU MASTAN ARGUMENT 1. Profilul colegiului nostru este

More information

Referinţe în era digitală: marketing şi servicii în lumi virtuale

Referinţe în era digitală: marketing şi servicii în lumi virtuale Referinţe în era digitală: marketing şi servicii în lumi virtuale Dr. Octavia-Luciana Porumbeanu Catedra de Ştiinţele Informării şi Documentării, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti E-mail:

More information

riptografie şi Securitate

riptografie şi Securitate riptografie şi Securitate - Prelegerea 16 - Criptografia asimetrică Adela Georgescu, Ruxandra F. Olimid Facultatea de Matematică şi Informatică Universitatea din Bucureşti Cuprins 1. Limitările criptografiei

More information

DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală. Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992

DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală. Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992 DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992 Birds Directive Habitats Directive Natura 2000 = SPAs + SACs Special Protection Areas Special Areas of Conservation Arii de Protecţie

More information

Conf.univ.dr. Lucian CERNUŞCA Universitatea Aurel Vlaicu, Arad Rezumat Există lideri... şi există manageri... dar ce face dintr-un om lider?

Conf.univ.dr. Lucian CERNUŞCA Universitatea Aurel Vlaicu, Arad Rezumat Există lideri... şi există manageri... dar ce face dintr-un om lider? LEADERSHIP ARTÃ SAU ŞTIINŢÃ? Conf.univ.dr. Lucian CERNUŞCA Universitatea Aurel Vlaicu, Arad Rezumat Există lideri... şi există manageri... dar ce face dintr-un om lider? Este leadershipul (actul de a conduce)

More information

BENQ DC E1000 DIGITAL CAMERA PRET E- BOOK

BENQ DC E1000 DIGITAL CAMERA PRET E- BOOK 13 December, 2018 BENQ DC E1000 DIGITAL CAMERA PRET E- BOOK Document Filetype: PDF 135.25 KB 0 BENQ DC E1000 DIGITAL CAMERA PRET E-BOOK Chiar sunt asa slabute camerele Benq si Casio? - Vreau sa-mi cumpar

More information

Godly Business. Chapter by chapter synopsis

Godly Business. Chapter by chapter synopsis Chapter by chapter synopsis Godly Business The book is grouped in 4 major sections. The first section is about the personal level, the second section is about the family business, the third section is

More information

ANCA-MARIANA PEGULESCU Ministery of National Education

ANCA-MARIANA PEGULESCU Ministery of National Education ANCA-MARIANA PEGULESCU Ministery of National Education CAN SEMANTIC ROLES IMPACT ON SYNTACTIC RELATIONS? Abstract: Linguists and grammarians do not consider languages neat and symmetrical. That is why

More information

NOUN: THE CATEGORY OF NUMBER

NOUN: THE CATEGORY OF NUMBER NOUN: THE CATEGORY OF NUMBER I. Choose the phrase(s) that best complete the empty spaces: 1. He introduced me to of the people present at the exhibition. a. many b. each c. a large amount d. some 2. In

More information

Lecţia 43 : Regnul Animal - 7

Lecţia 43 : Regnul Animal - 7 Lecţia 43 : Regnul Animal - 7 Mamifere - I Bună ziua şi bine aţi revenit! Până acum am discutat despre regnul animal şi am studiat câteva clase de animale ce includ: moluştele, insectele, păianjenii, reptilele,

More information

Radu Lucian Alexandru

Radu Lucian Alexandru 1 Radu Lucian Alexandru Deschiderea Universului 2001 Copyright deţinut de Radu Lucian Alexandru Toate drepturile rezervate. E-mail: radu.lucian.alexandru@gmail.com Id Messenger: radu_lucian_alexandru@yahoo.com

More information

EMOŢII ÎN CONTEXT PRAGMATIC EMOTIONS IN PRAGMATIC CONTEXT. Lect.univ. Oana Maria PĂSTAE Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu

EMOŢII ÎN CONTEXT PRAGMATIC EMOTIONS IN PRAGMATIC CONTEXT. Lect.univ. Oana Maria PĂSTAE Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu EMOŢII ÎN CONTEXT PRAGMATIC EMOTIONS IN PRAGMATIC CONTEXT Lect.univ. Oana Maria PĂSTAE Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu Lecturer Oana Maria PĂSTAE Constantin Brâncuşi University from Târgu-Jiu

More information

Căsătoria şi Familia: Dimensiunea care Lipseşte

Căsătoria şi Familia: Dimensiunea care Lipseşte Căsătoria şi Familia: Dimensiunea care Lipseşte @ 2005 Biserica Unită a lui Dumnezeu, o Asociaţie Internaţională. Tipărită în SUA. Toate drepturile rezervate..scripturile în această broşură sunt citate

More information

Consumatorul şi loialitatea faţă de branduri

Consumatorul şi loialitatea faţă de branduri Raluca APETREI Consumatorul şi loialitatea faţă de branduri Abstract. My paper focuses on the relationship between consumers and brands and has as its starting point the fact that on the market there are

More information

SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1

SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1 008 SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1 1. Dacă expresiile de sub radical sunt pozitive să se găsească soluţia corectă a expresiei x x x 3 a) x

More information

O Biserică a tuturor şi pentru toţi

O Biserică a tuturor şi pentru toţi O Biserică a tuturor şi pentru toţi Introducere Autorul Epistolei către Efeseni a accentuat faptul că Hristos a venit pentru a surpa zidurile (cf. Ef. 2, 14). De câte ori ne gândim la modurile în care

More information

Calea mea către bizuirea pe forţele proprii

Calea mea către bizuirea pe forţele proprii Calea mea către bizuirea pe forţele proprii Dragi fraţi şi surori, Domnul a declarat: Scopul Meu este să am grijă de sfinţii Mei (D&L 104:15). Această revelaţie este o promisiune din partea Domnului conform

More information

Minte Caracter şi Personalitate vol.1

Minte Caracter şi Personalitate vol.1 Minte Caracter şi Personalitate vol.1 Ellen G. White Copyright 2012 Ellen G. White Estate, Inc. Informaţii despre această carte Prezentare generală Această publicaţie epub este oferită de către Ellen

More information

Violenţa împotriva copiilor: CE ŞI CUM RELATĂM. Ghid de bune practici pentru mass-media

Violenţa împotriva copiilor: CE ŞI CUM RELATĂM. Ghid de bune practici pentru mass-media Violenţa împotriva copiilor: CE ŞI CUM RELATĂM Ghid de bune practici pentru mass-media Chişinău, 2006 Violenţa împotriva copiilor: CE ŞI CUM RELATĂM Ghid de bune practici pentru mass-media Autori: Aurelia

More information

OFIŢERUL LIDER DE CARACTER

OFIŢERUL LIDER DE CARACTER OFIŢERUL LIDER DE CARACTER Col.prof.univ.dr. Mircea Cosma Abstract Nowadays, the quality of being an officer, can not be understood or practiced unless it is sustained by special treats of character. Invested

More information

Cum putem folosi întregii algebrici în matematica elementară

Cum putem folosi întregii algebrici în matematica elementară Cum putem folosi întregii algebrici în matematica elementară Marian TETIVA 1 Abstract. The paper brings some tools from advanced algebra (namely algebraic integers) in attention of those interested in

More information

Page 1 of 6 Motor - 1.8 l Duratorq-TDCi (74kW/100CP) - Lynx/1.8 l Duratorq-TDCi (92kW/125CP) - Lynx - Curea distribuţie S-MAX/Galaxy 2006.5 (02/2006-) Tipăriţi Demontarea şi montarea Unelte speciale /

More information

OLIMPIADA INTERNAŢIONALĂ DE MATEMATICĂ FORMULA OF UNITY / THE THIRD MILLENIUM 2014/2015 RUNDA A DOUA

OLIMPIADA INTERNAŢIONALĂ DE MATEMATICĂ FORMULA OF UNITY / THE THIRD MILLENIUM 2014/2015 RUNDA A DOUA OLIMPIADA INTERNAŢIONALĂ DE MATEMATICĂ FORMULA OF UNITY / THE THIRD MILLENIUM 014/015 RUNDA A DOUA Abstract. Comments on some of the problems presented at the new integrated International Mathematical

More information

Cateheză pentru copii Duminica Înfricosătoarei judecăţi (a Lăsatului sec de carne)

Cateheză pentru copii Duminica Înfricosătoarei judecăţi (a Lăsatului sec de carne) Cateheză pentru copii 1 Nivel:Preşcolari 4-6 ani Iisus a povestit un lucru foarte important. Iisus a spus că la sfârşitul lumii el va sta pe un tron şi va fi Împăratul şi Judecătorul care va decide care

More information

Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu al Lyonului

Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu al Lyonului Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu al Lyonului Aflarea şi respingerea falsei cunoaşteri sau Contra ereziilor Volumul 2 Teologie pentru azi Bucureşti 2007 Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu al Lyonului Aflarea

More information

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 120 CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT CUPRINS

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 120 CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT CUPRINS 1 P a g e STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 120 CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT CUPRINS Paragrafele Introducere 1-2 Cadrul general de raportare financiară 3 Cadrul general pentru

More information

STUDIU CALITATIV ASUPRA CONDIŢIEI IDENTITARE A MANAGERULUI DIN ROMÂNIA

STUDIU CALITATIV ASUPRA CONDIŢIEI IDENTITARE A MANAGERULUI DIN ROMÂNIA STUDIU CALITATIV ASUPRA CONDIŢIEI IDENTITARE A MANAGERULUI DIN ROMÂNIA FLORENTINA SCÎRNECI ABSTRACT QUALITATIVE STUDY ON THE IDENTITY OF THE MANAGER IN ROMANIA The article presents the results of a qualitative

More information

Titlu: Îmi place Smiley. Autor: Luiza Vasiliu. Locul publicării: Decât o Revistă. Data publicării:

Titlu: Îmi place Smiley. Autor: Luiza Vasiliu. Locul publicării: Decât o Revistă. Data publicării: Titlu: Îmi place Smiley Autor: Luiza Vasiliu Locul publicării: Decât o Revistă Data publicării: 01.11.2012 Sunt o bestie muzicală. Am văzut Dylan, Stones şi Cohen înainte să vină în România, am stat 12

More information

în perioada 1 7 decembrie 2017, urmatoarele filme :

în perioada 1 7 decembrie 2017, urmatoarele filme : 71/ 27.XI.2017 ROMANIAFILM PREZINTA : în perioada 1 7 decembrie 2017, urmatoarele filme : 1 Cinematograful EUROPA din BUCURESTI = tel.0374.053.498 MARITA Distribuitor : Microfilm 1-7 dec: 13.00, 15.00,

More information

Aripi spre societate sub aripa ASIS. Asociatia Sprijinirea Integrarii Sociale

Aripi spre societate sub aripa ASIS. Asociatia Sprijinirea Integrarii Sociale Aripi spre societate sub aripa ASIS Asociatia Sprijinirea Integrarii Sociale RAPORT ANUAL ANNUAL REPORT 2008 BUCUREŞTI BUCHAREST 2009 Bd. Corneliu Coposu Nr. 4, Bl. 105A, Sc.4, Et.1, Ap. 94, Sector 3,

More information

Stiluri de învăţare Introducere

Stiluri de învăţare Introducere Stiluri de învăţare Chestionar adaptat după Peter Honey şi Alan Mumford Introducere Acest chestionar este destinat să descopere care este/sînt stilul/stilurile tău/tale preferat(e) de învăţare. De-a lungul

More information

Adrian MARINESCU Ausbildungseinrichtung für Orthodoxe Theologie, München

Adrian MARINESCU Ausbildungseinrichtung für Orthodoxe Theologie, München CRITERIILE SI FUNDAMENTELE PATRISTICE ALE TEOLOGIEI StTeol 3/2013, pp. 5-54 TUDII (II) Adrian MARINESCU Ausbildungseinrichtung für Orthodoxe Theologie, München CRITERIILE ŞI FUNDAMENTELE PATRISTICE ALE

More information

TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună

TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună Lighting TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună TTX260 TTX260 este o soluţie de iluminat liniară, economică şi flexibilă, care poate fi folosită cu sau fără reflectoare (cu cost redus), pentru

More information

Fascinaţia istoriei ignorate * parcursuri economice explozive pentru care plătim un preţ imens

Fascinaţia istoriei ignorate * parcursuri economice explozive pentru care plătim un preţ imens Transilvania 2/2017 Fascinaţia istoriei ignorate * parcursuri economice explozive pentru care plătim un preţ imens Dan POPESCU Universitatea Lucian Blaga Sibiu/ Universitatea din Bucureşti Lucian Blaga

More information

LUPTA PENTRU IDENTITATEA OMULUI. MEMORIE ŞI IDENTITATE COLECTIVĂ THE BATTLE FOR THE HUMAN BEING S IDENTITY. MEMORY AND COLLECTIVE IDENTITY

LUPTA PENTRU IDENTITATEA OMULUI. MEMORIE ŞI IDENTITATE COLECTIVĂ THE BATTLE FOR THE HUMAN BEING S IDENTITY. MEMORY AND COLLECTIVE IDENTITY LUPTA PENTRU IDENTITATEA OMULUI. MEMORIE ŞI IDENTITATE COLECTIVĂ THE BATTLE FOR THE HUMAN BEING S IDENTITY. MEMORY AND COLLECTIVE IDENTITY Dr. Simona MITROIU Departamentul de Ştiinţe Umaniste Universitatea

More information