FATF GAFI Grupul de Acţiune Financiara privind spălarea banilor. FATF ataca finanţarea teroriştilor

Size: px
Start display at page:

Download "FATF GAFI Grupul de Acţiune Financiara privind spălarea banilor. FATF ataca finanţarea teroriştilor"

Transcription

1 FATF GAFI Grupul de Acţiune Financiara privind spălarea banilor Washington 31 octombrie 2001 FATF ataca finanţarea teroriştilor La Plenara Extraordinara privind finanţarea terorismului, care a avut loc la Washington, în perioada oct. 2001, FATF şi-a extins misiunea privind combaterea spălării banilor. FATF isi va concentra energia şi expertiza deţinuta asupra eforturilor, la nivel mondial, de combatere a finantarii terorismului. Azi FATF a emis noi standarde internaţionale privind combaterea finantarii terorismului, pe care toate statele lumii sunt chemate sa le adopte şi sa le implementeze, a afirmat Preşedintele FATF Claire Lo. Implementarea acestor Recomandări Speciale va interzice accesul teroriştilor şi al celor care ii sprijină, la sistemul financiar internaţional. În cursul Plenarei, FATF a convenit asupra unui set de Recomandări Speciale privind Finanţarea Terorismului, care angajează membrii săi: Luarea unor masuri urgente pentru ratificări şi implementarea instrumentelor legale relevante emise de ONU. Incriminarea finantarii terorismului, actelor teroriste şi organizaţiilor teroriste. Sechestrarea şi confiscarea activelor teroriştilor. Raportarea tranzacţiilor suspecte legate de terorism. Acordarea de asistenta, pe o scara cat mai larga posibil, pentru autoritatile de aplicare a legii şi de reglementare din alte tari, în cadrul investigaţiilor privind finanţarea terorismului. Impunerea de cerinţe privind combaterea spălării banilor asupra sistemelor alternative de transmitere/transfer a fondurilor. Întărirea masurilor de identificare a clienţilor în cazul transferurilor electronice internaţionale şi interne. Asigurarea condiţiilor pentru a evita utilizarea unor entitati, în special organizaţiile non-profit, în scopul finantarii terorismului.

2 În scopul asigurării unei implementări rapide şi efective a noilor standarde, FATF a convenit asupra următorului Plan de Acţiune: Pana la 31 decembrie 2001, membrii FATF vor realiza o auto-evaluare fata de Recomandările Speciale. Pana în iunie 2002 şi elaborarea unor planuri de acţiune privind Recomandările Speciale care nu sunt deja aplicate. Toate statele lumii vor fi invitate sa participe la acest exerciţiu, în aceleaşi condiţii ca şi membrii FATF. Pana în februarie 2002, elaborarea unor îndrumări suplimentare pentru instituţiile financiare privind tehnicile şi mecanismele utilizate pentru finanţarea terorismului. În iunie 2002, iniţierea unui proces de identificare a jurisdicţiilor care nu deţin masuri adecvate de combatere a finantarii terorismului şi discuţii privind paşii următori, inclusiv posibilitatea aplicării unor contra-masuri pentru jurisdicţiile care nu actioneaza împotriva finantarii terorismului. Publicarea, în mod regulat, a valorii activelor suspectate de terorism blocate de către membrii FATF, în conformitate cu Rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU. Acordarea de asistenta tehnica de către membrii FATF pentru ne-membri, pentru respectarea Recomandărilor Speciale. În continuarea Planului de Acţiune împotriva finantarii terorismului, FATF isi va intensifica cooperarea cu organismele regionale de tipul FATF, precum şi cu organizaţiile internaţionale, cum sunt ONU, Grupul Egmont, G-20 şi instituţiile financiare internaţionale, care sprijină şi contribuie la eforturile internaţionale împotriva spălării banilor şi a finantarii terorismului. FATF a convenit, de asemenea, sa ia în considerare Recomandările Speciale în cadrul procesului de revizuire a celor 40 de Recomandări privind Spălarea Banilor şi sa intensifice activitatea sa privind instrumentele corporative, băncile corespondente, identificarea titularilor reali ai conturilor şi reglementarilor privind instituţiile financiare non-bancare. FATF este un organism internaţional independent, al cărui Secretariat este găzduit de OCDE. Cele 31 de tari şi guverne membre ale FATF sunt: Argentina, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, China, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Hong Kong, Irlanda, Islanda, Italia, Luxemburg, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Noua Zeelandă, Norvegia, Olanda, Portugalia, Singapore, Spania, Suedia, Turcia şi SUA. De asemenea, doua organizaţii internaţionale sunt membre FATF: Comisia Europeana şi Consiliul de Cooperare al Golfului.

3 ANEXA Recomandările Speciale ale FATF privind Finanţarea Terorismului Recunoscând importanta vitala a acţiunilor de combatere a terorismului, FATF a convenit asupra acestor Recomandări, care, coroborate cu cele 40 de Recomandări privind spălarea banilor, stabilesc cadrul de baza pentru detectarea, prevenirea şi reprimarea finantarii terorismului şi a actelor de terorism. I. Ratificarea şi implementarea instrumentelor ONU Fiecare tara trebuie sa ia masuri urgente pentru ratificarea şi implementarea Convenţiei Internaţionale a ONU privind Reprimarea Finantarii Terorismului, din Statele trebuie sa implementeze imediat rezoluţiile ONU privind prevenirea şi reprimarea finantarii actelor de terorism, în special Rezoluţia 1373 a Consiliului de Securitate a ONU. II. Incriminarea finantarii terorismului şi a spălării banilor în legătura cu acesta. Fiecare tara trebuie sa incrimineze finanţarea terorismului, a actelor de terorism şi a organizaţiilor teroriste. Tarile trebuie sa se asigure ca aceste infracţiuni sunt prevăzute ca infracţiuni predicat pentru spălarea banilor. III. Blocarea şi confiscarea activelor teroriştilor Fiecare tara trebuie sa instituie masuri de blocare fara întârziere a fondurilor sau a altor active ale teroriştilor, ale celor care finanteaza terorismul şi ale organizaţiilor teroriste, în conformitate cu rezoluţiile ONU privind prevenirea şi reprimarea finantarii actelor de terorism. Fiecare tara trebuie sa adopte şi aplice masuri, inclusiv legislative, care sa permită confişte proprietăţi care provin din, sunt utilizate pentru, sau se intenţionează alocarea lor pentru a finanţa terorismul, actele de terorism sau organizaţiile teroriste. IV. Raportarea tranzacţiilor suspecte legate de terorism Dacă instituţiile financiare, sau alte entităţi care fac obiectul obligaţiilor privind combaterea spălării banilor, suspectează sau au indicii temeinice pentru a suspecta că anumite fonduri au legătură, sau sunt utilizate pentru terorism, acte de terorism, sau de organizaţii teroriste, acestea trebuie să aibă obligaţia de a raporta prompt suspiciunile lor, către autorităţile competente.

4 V. Cooperarea internaţională Fiecare ţară trebuie să acorde altor ţări, pe baza de tratat, acord sau alt mecanism de asistenţă juridică mutuală sau privind schimbul de informaţii, cea mai largă asistenţă posibila privind investigaţiile penale, civile şi administrative, cercetările şi procedurile judiciare legate de finanţarea terorismului, a actelor de terorism şi a organizaţiilor teroriste. De asemenea, tarile trebuie sa ia toate masurile posibile pentru a se asigura ca nu adăpostesc indivizi acuzaţi de finanţare a terorismului, de acte de terorism sau apartenenţa la organizaţiile teroriste şi trebuie sa detina proceduri de extrădare, daca este posibil, a unor astfel de indivizi. VI. Sistemele alternative de transmitere a fondurilor Fiecare tara trebuie sa ia masuri pentru a se asigura ca persoanele fizice sau juridice, inclusiv agenţii, care oferă servicii de transmitere a banilor sau valorilor, inclusiv transmiterea banilor sau valorilor prin sisteme sau reţele neoficiale, sunt autorizate sau înregistrate şi se supun Recomandărilor FATF, care se aplica băncilor şi instituţiilor financiare non bancare. Fiecare tara trebuie sa se asigure ca persoanele fizice sau juridice care prestează astfel de servicii în mod ilegal, pot fi sancţionate administrativ, civil sau penal. VII. Transferurile electronice Tarile trebuie sa ia masuri pentru a impune instituţiilor financiare, inclusiv serviciilor de transmitere a banilor, sa detina informaţii corecte şi semnificative privind ordonatorul transferului de fonduri (numele, adresa şi numărul contului) şi mesajele conexe transmise. Informaţiile privind transferul sau mesajul aferent, trebuie sa ramana stocate în sistemul (lanţul) de plaţi. Tarile trebuie sa ia masuri pentru a se asigura ca instituţiile financiare, inclusiv serviciile de transmitere a banilor, realizează o monitorizare atenta a transferurilor de fonduri suspecte, care nu conţin informaţii complete privind originea / ordonatorul (nume, adresa, nr. cont). VIII. Organizaţiile non profit Tarile ar trebui sa analizeze legile şi reglementările privind entitatile care pot fi utilizate în mod abuziv, pentru finanţarea terorismului. Organizaţiile nonprofit sunt în mod special vulnerabile, iar tarile ar trebui sa se asigure ca acestea nu sunt utilizate: i) de organizaţiile teroriste care pozează drept entitati legitime; ii) pentru a exploata entitatile legale pentru finanţarea terorismului, inclusiv în scopul de a se sustrage masurilor asigurătorii; iii) pentru a ascunde sau disimula deturnarea unor fonduri cu destinaţii licite către organizaţiile teroriste.

5 IX. Curierii de numerar Tarile ar trebui sa dispuna de masuri pentru a detecta transporturile externe de valuta si de instrumente financiare, constatand in sisteme de declarare sau alte obligatii privind declaratiile. Tarile ar trebui sa se asigure ca autoritatile competente au autoritatea legala de a stopa sau restrange transferul de valuta sau de alte instumente financiare care sunt suspectate a avea legatura cu spalarea banilor sau cu finantarea terorismului sau care nu sunt declarate. Tarile ar trebui sa se asigure ca exista sanctiuni in vigoare, efective, proportionale si nediscriminatorii, care sa poata fi aplicate persoanelor care dau declaratii false. In cazul in care valuta sau instrumentele financiare au legatura cu finantarea terorismului sau cu spalarea banilor, tarile ar trebui, de asemenea, sa adopte masuri, inclusiv de ordin legislativ care sa fie conforme cu Recomandarea 3 si Recomandarea Speciala III, care ar putea permite aplicarea procedurilor de confiscare a unor asemenea instrumente si a sumelor de bani respective.

Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO)

Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO) Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO) Open to all born between 1 January 1990 and 31 December 2000 Surname Nationality Date of birth Forename Instrument

More information

VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE. Se deschide proiectul Documents->Forms->Form Wizard->One-to-many Form Wizard

VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE. Se deschide proiectul Documents->Forms->Form Wizard->One-to-many Form Wizard VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE Fie tabele: create table emitenti(; simbol char(10),; denumire char(32) not null,; cf char(8) not null,; data_l date,; activ logical,; piata char(12),; cap_soc number(10),;

More information

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 120 CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT CUPRINS

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 120 CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT CUPRINS 1 P a g e STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 120 CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT CUPRINS Paragrafele Introducere 1-2 Cadrul general de raportare financiară 3 Cadrul general pentru

More information

SPI PROJECT: AMENDMENT OF THE AML LAW

SPI PROJECT: AMENDMENT OF THE AML LAW Conver gence Romania Financial Sector Moder nization Spec ial Pr o j ec t s Init iat ive Publ ic -Pr ivat e St eer ing C o mmit t ee SUMMARY STATUS REPORT SPI PROJECT: AMENDMENT OF THE AML LAW Project

More information

Clasele de asigurare. Legea 237/2015 Anexa nr. 1

Clasele de asigurare. Legea 237/2015 Anexa nr. 1 Legea 237/2015 Anexa nr. 1 Clasele de asigurare Secţiunea A. Asigurări generale 1. accidente, inclusiv accidente de muncă şi boli profesionale: a) despăgubiri financiare fixe b) despăgubiri financiare

More information

GRAFURI NEORIENTATE. 1. Notiunea de graf neorientat

GRAFURI NEORIENTATE. 1. Notiunea de graf neorientat GRAFURI NEORIENTATE 1. Notiunea de graf neorientat Se numeşte graf neorientat o pereche ordonată de multimi notată G=(V, M) unde: V : este o multime finită şi nevidă, ale cărei elemente se numesc noduri

More information

AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ

AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ Normă pentru aplicarea Orientărilor privind sistemele și controalele într-un mediu de tranzacționare automat pentru platformele de tranzacționare, firmele de investiții

More information

Publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr /1554 din CONSILIUL DE ADMINISTRAŢIE AL BĂNCII NAŢIONALE A MOLDOVEI

Publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr /1554 din CONSILIUL DE ADMINISTRAŢIE AL BĂNCII NAŢIONALE A MOLDOVEI Tipar Publicat pe (https://www.bnm.md) Acasă > Regulamentul privind activitatea băncilor în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului, aprobat prin HCA al BNM nr. 172

More information

Ghid de instalare pentru program NPD RO

Ghid de instalare pentru program NPD RO Ghid de instalare pentru program NPD4758-00 RO Instalarea programului Notă pentru conexiunea USB: Nu conectaţi cablul USB până nu vi se indică să procedaţi astfel. Dacă se afişează acest ecran, faceţi

More information

AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE SUPRAVEGHERE A PRELUCRĂRII DATELOR CU CARACTER PERSONAL DECIZIE

AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE SUPRAVEGHERE A PRELUCRĂRII DATELOR CU CARACTER PERSONAL DECIZIE AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE SUPRAVEGHERE A PRELUCRĂRII DATELOR CU CARACTER PERSONAL DECIZIE cu privire la prelucrările de date cu caracter personal efectuate în sisteme de evidenţă de tipul birourilor de

More information

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 315 CUNOAŞTEREA ENTITĂŢII ŞI MEDIULUI SĂU ŞI EVALUAREA RISCURILOR DE DENATURARE SEMNIFICATIVĂ

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 315 CUNOAŞTEREA ENTITĂŢII ŞI MEDIULUI SĂU ŞI EVALUAREA RISCURILOR DE DENATURARE SEMNIFICATIVĂ 1 P a g e STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 315 CUNOAŞTEREA ENTITĂŢII ŞI MEDIULUI SĂU ŞI EVALUAREA RISCURILOR DE DENATURARE SEMNIFICATIVĂ CUPRINS Paragraf Introducere 1-5 Proceduri de evaluare a riscului

More information

ENVIRONMENTAL MANAGEMENT SYSTEMS AND ENVIRONMENTAL PERFORMANCE ASSESSMENT SISTEME DE MANAGEMENT AL MEDIULUI ŞI DE EVALUARE A PERFORMANŢEI DE MEDIU

ENVIRONMENTAL MANAGEMENT SYSTEMS AND ENVIRONMENTAL PERFORMANCE ASSESSMENT SISTEME DE MANAGEMENT AL MEDIULUI ŞI DE EVALUARE A PERFORMANŢEI DE MEDIU SISTEME DE MANAGEMENT AL MEDIULUI ŞI DE EVALUARE A PERFORMANŢEI DE MEDIU Drd. Alexandru TOMA, ASEM, (Bucureşti) Acest articol vine cu o completare asupra noţiunii de sistem de management al mediului, în

More information

riptografie şi Securitate

riptografie şi Securitate riptografie şi Securitate - Prelegerea 16 - Criptografia asimetrică Adela Georgescu, Ruxandra F. Olimid Facultatea de Matematică şi Informatică Universitatea din Bucureşti Cuprins 1. Limitările criptografiei

More information

Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii

Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii Un arbore binar este un arbore în care fiecare nod are gradul cel mult 2, adică fiecare nod are cel mult 2 fii. Arborii binari au şi o definiţie recursivă : -

More information

FINANŢAREA PROIECTELOR DE UTILIZARE A ENERGIEI DURABILE Sesiunea de informare şi instruire Timişoara 30 Septembrie 2011

FINANŢAREA PROIECTELOR DE UTILIZARE A ENERGIEI DURABILE Sesiunea de informare şi instruire Timişoara 30 Septembrie 2011 An inclusive peer-to-peer approach to involve EU CONURBations and wide areas in participating to the CovenANT of Mayors FINANŢAREA PROIECTELOR DE UTILIZARE A ENERGIEI DURABILE Sesiunea de informare şi

More information

Mail Moldtelecom. Microsoft Outlook Google Android Thunderbird Microsoft Outlook

Mail Moldtelecom. Microsoft Outlook Google Android Thunderbird Microsoft Outlook Instrucțiunea privind configurarea clienților e-mail pentru Mail Moldtelecom. Cuprins POP3... 2 Outlook Express... 2 Microsoft Outlook 2010... 7 Google Android Email... 11 Thunderbird 17.0.2... 12 iphone

More information

Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ:

Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ: Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ: Proiectorul BenQ acceptă redarea conţinutului tridimensional (3D) transferat prin D-Sub, Compus, HDMI, Video şi S-Video. Cu

More information

DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală. Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992

DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală. Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992 DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992 Birds Directive Habitats Directive Natura 2000 = SPAs + SACs Special Protection Areas Special Areas of Conservation Arii de Protecţie

More information

Press review. Monitorizare presa. Programul de responsabilitate sociala. Lumea ta? Curata! TIMISOARA Page1

Press review. Monitorizare presa. Programul de responsabilitate sociala. Lumea ta? Curata! TIMISOARA Page1 Page1 Monitorizare presa Programul de responsabilitate sociala Lumea ta? Curata! TIMISOARA 03.06.2010 Page2 ZIUA DE VEST 03.06.2010 Page3 BURSA.RO 02.06.2010 Page4 NEWSTIMISOARA.RO 02.06.2010 Cu ocazia

More information

Programe de cheltuieli publice privind bunăstarea socială CURS 10 DEPARTAMENTUL DE FINANȚE ȘI CEFIMO ASE BUCUREȘTI

Programe de cheltuieli publice privind bunăstarea socială CURS 10 DEPARTAMENTUL DE FINANȚE ȘI CEFIMO ASE BUCUREȘTI Programe de cheltuieli publice privind bunăstarea socială CURS 10 PROF.UNIV.DR. ANDREEA STOIAN DEPARTAMENTUL DE FINANȚE ȘI CEFIMO ASE BUCUREȘTI Statistici, Barr (1992) Statul bunăstare Statul providenţă

More information

Curriculum vitae Europass

Curriculum vitae Europass Curriculum vitae Europass Informaţii personale Nume / Prenume TANASESCU IOANA EUGENIA Adresă(e) Str. G. Enescu Nr. 10, 400305 CLUJ_NAPOCA Telefon(oane) 0264.420531, 0745820731 Fax(uri) E-mail(uri) ioanatanasescu@usamvcluj.ro,

More information

GHID PRIVIND IMPLEMENTAREA STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT INTERN 2015

GHID PRIVIND IMPLEMENTAREA STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT INTERN 2015 GHID PRIVIND IMPLEMENTAREA STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT INTERN 2015 GHID PRIVIND IMPLEMENTAREA STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT INTERN 2015 Material elaborat de Grupul de lucru Audit intern,

More information

Politica antifraudă. Banca Europeană de Investiţii

Politica antifraudă. Banca Europeană de Investiţii Politica de prevenire şi descurajare a conduitei interzise în activităţile Băncii Europene de Investiţii POLITICA DE PREVENIRE ŞI DESCURAJARE A CONDUITEI INTERZISE ÎN ACTIVITĂŢILE BĂNCII EUROPENE DE INVESTIŢII

More information

Politici privind cheltuielile bugetare Cheltuieli pentru domeniul social

Politici privind cheltuielile bugetare Cheltuieli pentru domeniul social Politici privind cheltuielile bugetare Cheltuieli pentru domeniul social Conf.univ.dr. Andreea STOIAN Departamentul de Finanţe și CEFIMO Academia de Studii Economice București Clasificația funcțională

More information

Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I

Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I 4.19 Cum se transformă o faţă în piatră? Pasul 1. Deschideţi imaginea pe care doriţi să o modificaţi. Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I Pasul 3. Deschideţi şi

More information

GLOBAL METROLOGY SYSTEM & EUROPEAN INTEGRATION THE ROLE OF THE OIML* SISTEMUL DE METROLOGIE GLOBAL ȘI INTEGRAREA EUROPEANĂ*

GLOBAL METROLOGY SYSTEM & EUROPEAN INTEGRATION THE ROLE OF THE OIML* SISTEMUL DE METROLOGIE GLOBAL ȘI INTEGRAREA EUROPEANĂ* GLOBAL METROLOGY SYSTEM & EUROPEAN INTEGRATION THE ROLE OF THE OIML* SISTEMUL DE METROLOGIE GLOBAL ȘI INTEGRAREA EUROPEANĂ* Willem Kool BUREAU INTERNATIONAL DE MÉTROLOGIE LÉGALE BIROUL INTERNAŢIONAL DE

More information

ANEXĂ COMISIA EUROPEANĂ,

ANEXĂ COMISIA EUROPEANĂ, REGULAMENTUL (UE) 2017/1505 AL COMISIEI din 28 august 2017 de modificare a anexelor I, II şi III la Regulamentul (CE) nr. 1221/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului privind participarea voluntară

More information

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 500 PROBE DE AUDIT CUPRINS

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 500 PROBE DE AUDIT CUPRINS 1 P a g e STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 500 PROBE DE AUDIT CUPRINS Paragrafele Introducere...1-2 Conceptul de probe de audit...3-6 Probe de audit adecvate si suficiente...7-14 Utilizarea aserţiunilor

More information

Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat.

Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat. 1. Sus în stânga, click pe Audio, apoi pe Audio Connection. 2. Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat. 3. 4. Alegeți opțiunea favorită:

More information

POLITICA SOCIALĂ ŞI DE MEDIU Aprobată de Consiliul Director al BERD în şedinţa sa din 7 mai 2014

POLITICA SOCIALĂ ŞI DE MEDIU Aprobată de Consiliul Director al BERD în şedinţa sa din 7 mai 2014 POLITICA SOCIALĂ ŞI DE MEDIU Aprobată de Consiliul Director al BERD în şedinţa sa din 7 mai 2014 Traducerile textului original al documentului sunt furnizate de BERD exclusiv pentru confortul cititorului.

More information

INFORMATION SECURITY AND RISK MANAGEMENT - AN ECONOMIC APPROACH

INFORMATION SECURITY AND RISK MANAGEMENT - AN ECONOMIC APPROACH INFORMATION SECURITY AND RISK MANAGEMENT - AN ECONOMIC APPROACH Lt. col. lect. univ. dr. ing. Cezar VASILESCU Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resursele de Apărare Abstract This paper

More information

Curriculum vitae Europass

Curriculum vitae Europass Curriculum vitae Europass Informaţii personale Nume / Prenume Alistar Teodor Victor Telefon(oane) 021/317 71 70 Mobil: 0721 093 424 Fax(uri) 021/317 71 72 E-mail(uri) victor.alistar@transparency.org.ro

More information

TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună

TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună Lighting TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună TTX260 TTX260 este o soluţie de iluminat liniară, economică şi flexibilă, care poate fi folosită cu sau fără reflectoare (cu cost redus), pentru

More information

TEMA 5: Programe de cheltuieli publice privind bunăstarea socială PROF.UNIV.DR. ANDREEA STOIAN CURS 9

TEMA 5: Programe de cheltuieli publice privind bunăstarea socială PROF.UNIV.DR. ANDREEA STOIAN CURS 9 TEMA 5: Programe de cheltuieli publice privind bunăstarea socială PROF.UNIV.DR. ANDREEA STOIAN CURS 9 Conținutul temei Programe de cheltuieli publice privind bunăstarea socială Cheltuieli pentru educație

More information

LEGE nr. 211 din 15 noiembrie 2011 privind regimul deşeurilor - REPUBLICARE *)

LEGE nr. 211 din 15 noiembrie 2011 privind regimul deşeurilor - REPUBLICARE *) LEGE nr. 211 din 15 noiembrie 2011 privind regimul deşeurilor - REPUBLICARE *) CAPIT OLUL 1: Dispoziţii generale Art. 1 Prezenta lege stabileşte măsurile necesare pentru protecţia mediului şi a sănătăţii

More information

Western Union Payment Services Ireland Limited

Western Union Payment Services Ireland Limited Declaraţie de confidenţialitate MyWU Operator de date Western Union Payment Services Ireland Limited Unit 9, Richview Business Park, Clonskeagh, Dublin 14, Irlanda Data intrării în vigoare: mai 2018 Western

More information

Competenţe IT ale profesioniştilor contabili. Auditul sistemelor informaţionale contabile. Evaluarea mediulul de control IT al entităţii

Competenţe IT ale profesioniştilor contabili. Auditul sistemelor informaţionale contabile. Evaluarea mediulul de control IT al entităţii Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor Departamentul de Contabilitate şi Audit Auditul sistemelor informaţionale contabile Curs 2 www.econ.ubbcluj.ro/~vasile.cardos/asic.html Competenţe

More information

TERMENI DE REFERINŢĂ

TERMENI DE REFERINŢĂ TERMENI DE REFERINŢĂ Concurs de Selectare a unui evaluator pentru evaluarea externă a Proiectului Consolidarea Protecţiei Juridice şi Sporirea Nivelului de Conştientizare cu privire la aplicarea relelor

More information

Code of Conduct for the Gothaer Group. Codul de Conduită al Grupului Gothaer

Code of Conduct for the Gothaer Group. Codul de Conduită al Grupului Gothaer Code of Conduct for the Gothaer Group Codul de Conduită al Grupului Gothaer 1 Let yourself be guided in everything by the law of the strictest conscientiousness and also avoid appearance of injustice.

More information

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 75 din 1 iunie 1999 *** Republicată privind activitatea de audit financiar

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 75 din 1 iunie 1999 *** Republicată privind activitatea de audit financiar ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 75 din 1 iunie 1999 *** Republicată privind activitatea de audit financiar Text în vigoare începând cu data de 5 noiembrie 2006 Textul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/1999,

More information

MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 894/30.XII.2008

MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 894/30.XII.2008 MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 894/30.XII.2008 7 ANEXĂ*) (Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 101/2008) *) Anexa este reprodusă în facsimil. 8 MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 894/30.XII.2008

More information

Split Screen Specifications

Split Screen Specifications Reference for picture-in-picture split-screen Split Screen-ul trebuie sa fie full background. The split-screen has to be full background The file must be exported as HD, following Adstream Romania technical

More information

MANAGEMENTUL MEDIULUI ȘI DEZVOLTAREA DURABILĂ

MANAGEMENTUL MEDIULUI ȘI DEZVOLTAREA DURABILĂ MANAGEMENTUL MEDIULUI ȘI DEZVOLTAREA DURABILĂ Gabriela CAZAN ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT International Standardization Organization (ISO) supports organizations to meet the challenges

More information

Anexa nr.1. contul 184 Active financiare depreciate la recunoașterea inițială. 1/81

Anexa nr.1. contul 184 Active financiare depreciate la recunoașterea inițială. 1/81 Anexa nr.1 Modificări și completări ale Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aplicabile instituțiilor de credit, aprobate prin Ordinul Băncii Naționale

More information

Criterii pentru validarea tezelor de doctorat începute în anul universitar 2011/2012

Criterii pentru validarea tezelor de doctorat începute în anul universitar 2011/2012 CNATCDU - Panel 4 - Stiinte juridice Criterii pentru validarea tezelor de doctorat începute în anul universitar 2011/2012 1. Între temă, titlu şi conţinutul tezei există concordanţă. 2. Tema tezei este

More information

Modele social-economice în perioada de criză

Modele social-economice în perioada de criză Economie teoretică şi aplicată Volumul XVIII (2011), No. 9(562), pp. 129-136 1 Modele social-economice în perioada de criză Elena MANOLESCU Asociaţia culturală BEST ART ileana.manolescu@gmail.com Rezumat.

More information

Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ

Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ Autori: - Ionuț LUCA - Mircea MIHALEA - Răzvan ARDELEAN Coordonator științific: Prof. TITU MASTAN ARGUMENT 1. Profilul colegiului nostru este

More information

Capitolul I art.1, art.2, art.3, art.4, art.5 si art.6 si Capitolul V art.21, art.22, art.26, art.27 si art.28

Capitolul I art.1, art.2, art.3, art.4, art.5 si art.6 si Capitolul V art.21, art.22, art.26, art.27 si art.28 Analiza Proiectului de Ordin privind modificarea Ordinului ministrului mediului si gospodaririi apelor nr. 578/2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul

More information

PLAN OPERAŢIONAL PRIVIND PREVENIREA ŞI COMBATEREA FENOMENULUI VIOLENŢEI ÎN MEDIUL ŞCOLAR An şcolar

PLAN OPERAŢIONAL PRIVIND PREVENIREA ŞI COMBATEREA FENOMENULUI VIOLENŢEI ÎN MEDIUL ŞCOLAR An şcolar PLAN OPERAŢIONAL PRIVIND PREVENIREA ŞI COMBATEREA FENOMENULUI VIOLENŢEI ÎN MEDIUL ŞCOLAR An şcolar 2013-2014 OBIECTIV 1. Prevenirea si combaterea agresiunilor fizice, verbale sau de alta natură care se

More information

COP 10 Decizia X/2. X/2. Plan Strategic pentru Biodiversitate

COP 10 Decizia X/2. X/2. Plan Strategic pentru Biodiversitate COP 10 Decizia X/2 X/2. Plan Strategic pentru Biodiversitate 2011-2020 PLAN STRATEGIC PENTRU BIODIVERSITATE 2011-2020 ŞI ŢINTELE AICHI PENTRU BIODIVERSITATE "Trăind în armonie cu natura" 1. Scopul Planului

More information

SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1

SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1 008 SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1 1. Dacă expresiile de sub radical sunt pozitive să se găsească soluţia corectă a expresiei x x x 3 a) x

More information

Securitatea şi Sănătatea. în utilizarea Produselor Chimice la locul de muncă

Securitatea şi Sănătatea. în utilizarea Produselor Chimice la locul de muncă Securitatea şi Sănătatea în utilizarea Produselor Chimice la locul de muncă Ziua Internaţională a securităţii şi sănătăţii în muncă 28 aprilie 2014 Copyright Organizaţia Internaţională a Muncii 2014 Prima

More information

STANDARDELE DE CONTROL INTERN/MANAGERIAL EXISTENTE ÎN CADRUL CASEI DE ASIGURARI DE SANATATE NEAMT

STANDARDELE DE CONTROL INTERN/MANAGERIAL EXISTENTE ÎN CADRUL CASEI DE ASIGURARI DE SANATATE NEAMT STANDARDELE DE CONTROL INTERN/MANAGERIAL EXISTENTE ÎN CADRUL CASEI DE ASIGURARI DE SANATATE NEAMT I. CONSIDERAŢII GENERALE 1. Conceptul de control intern/managerial Necesitatea şi obligativitatea organizării

More information

Regulamentul privind utilizarea rețelelor de socializare în instituţiile guvernamentale

Regulamentul privind utilizarea rețelelor de socializare în instituţiile guvernamentale Regulamentul privind utilizarea rețelelor de socializare în instituţiile guvernamentale Cuprins I. Reglementare... 1 II. Scop... 1 III. Introducere... 1 IV. Gestionarea contului... 2 Deschiderea contului...

More information

Page 1 of 6 Motor - 1.8 l Duratorq-TDCi (74kW/100CP) - Lynx/1.8 l Duratorq-TDCi (92kW/125CP) - Lynx - Curea distribuţie S-MAX/Galaxy 2006.5 (02/2006-) Tipăriţi Demontarea şi montarea Unelte speciale /

More information

PROTECŢIA ŞI PROMOVAREA DREPTURILOR FEMEILOR LA NIVEL INTERNAŢIONAL

PROTECŢIA ŞI PROMOVAREA DREPTURILOR FEMEILOR LA NIVEL INTERNAŢIONAL PROTECŢIA ŞI PROMOVAREA DREPTURILOR FEMEILOR LA NIVEL INTERNAŢIONAL Lect.univ.dr. Mădălina Tomescu Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir Normele care garantează drepturile specifice ale femeilor variază

More information

Poliţia, romii şi sinti: bune practici în consolidarea încrederii şi înţelegerii

Poliţia, romii şi sinti: bune practici în consolidarea încrederii şi înţelegerii Poliţia, romii şi sinti: bune practici în consolidarea încrederii şi înţelegerii Seria Publicaţiilor SPMU, Vol. 9 Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) lucrează pentru stabilitate,

More information

SCHEMA ECO-COMUNITARĂ DE MANAGEMENT DE MEDIU ŞI AUDIT (EMAS) INSTRUMENT ÎN EVALUAREA PERFORMANŢELOR DE MEDIU ALE ORGANIZAŢIILOR NAŢIONALE

SCHEMA ECO-COMUNITARĂ DE MANAGEMENT DE MEDIU ŞI AUDIT (EMAS) INSTRUMENT ÎN EVALUAREA PERFORMANŢELOR DE MEDIU ALE ORGANIZAŢIILOR NAŢIONALE CERCETARE, EDUCAŢIE, ÎNVĂŢĂMÂNT TEHNIC SCHEMA ECO-COMUNITARĂ DE MANAGEMENT DE MEDIU ŞI AUDIT (EMAS) INSTRUMENT ÎN EVALUAREA PERFORMANŢELOR DE MEDIU ALE ORGANIZAŢIILOR NAŢIONALE Ş. l. dr.ing. Ion DURBACĂ,

More information

Acest standard este identic cu standardul european EN :2002

Acest standard este identic cu standardul european EN :2002 SR EN 1991-1-1 ICS 91.010.30 STANDARD ROMÂN August 2004 Indice de clasificare G 11 Eurocod 1: Acţiuni asupra structurilor Partea 1-1: Acţiuni generale- Greutăţi specifice, greutăţi proprii, încărcări utile

More information

Strategia FONPC pe perioada MISIUNE

Strategia FONPC pe perioada MISIUNE Bdul. Decebal Nr.4 Bl.S11, Sc.1, Et.3, Ap.9 030965 Bucureşti, sector 3 Tel/Fax: +40-21-320.80.65 Tel: +40-21-326.84.58 E-mail: programe@fonpc.ro www.fonpc.ro Strategia FONPC pe perioada 2011-2015 MISIUNE

More information

Store n Go Portable Hard Drive esata/usb2.0 Combo

Store n Go Portable Hard Drive esata/usb2.0 Combo Store n Go Portable Hard Drive esata/usb2.0 Combo Ghid de utilizare Română Introducere Vă mulţumim că aţi achiziţionat această unitate de hard disc portabilă Verbatim, dotată cu o interfaţă rapidă şi accesibilă

More information

IBM OpenPages GRC on Cloud

IBM OpenPages GRC on Cloud Termenii de Utilizare IBM Termeni Specifici Ofertei SaaS IBM OpenPages GRC on Cloud Termenii de Utilizare ("TdU") sunt alcătuiţi din aceşti Termeni de Utilizare IBM Termeni Specifici Ofertei SaaS ("Termenii

More information

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale ORDONANŢĂ nr. 21 din 31 ianuarie 2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic În temeiul art. 108 din Constituţia României,

More information

PROTECŢIA DATELOR NORME DE CONFIDENŢIALITATE A DATELOR STATISTICE 1

PROTECŢIA DATELOR NORME DE CONFIDENŢIALITATE A DATELOR STATISTICE 1 PROTECŢIA DATELOR NORME DE CONFIDENŢIALITATE A DATELOR STATISTICE 1 I. Cadrul legal, definiţii şi principii privind confidenţialitatea datelor statistice Prezentele norme au fost elaborate în scopul asigurării

More information

Art. 3. Art. 4. Art. 5

Art. 3. Art. 4. Art. 5 GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE Nr. 1.142/2012 privind aprobarea Strategiei naţionale împotriva pentru perioada 2012 2016 şi a Planului naţional de acţiune 2012 2014 pentru implementarea Strategiei naţionale

More information

Curriculum vitae Europass

Curriculum vitae Europass Curriculum vitae Europass Informaţii personale Nume / Prenume Adresă(e) Foia Liliana Georgeta Str. Toma-Cozma Nr. 12, RO- 700555, Iasi, Romania Telefon(oane) +40 232301808 (office) Mobil: +40 744704452

More information

D I S P O Z I ŢI A NR. 416 din

D I S P O Z I ŢI A NR. 416 din D I S P O Z I ŢI A NR. 416 din 26.04.2011 privind organizarea, implementarea si mentinerea unui sistem de control managerial al Consiliului Judetean Bihor Vazand Referatul Directiei Administratie publica

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul dumneavoastră. Programul Operațional

More information

22METS. 2. In the pattern below, which number belongs in the box? 0,5,4,9,8,13,12,17,16, A 15 B 19 C 20 D 21

22METS. 2. In the pattern below, which number belongs in the box? 0,5,4,9,8,13,12,17,16, A 15 B 19 C 20 D 21 22METS CLASA a IV-a 1. Four people can sit at a square table. For the school party the students put together 7 square tables in order to make one long rectangular table. How many people can sit at this

More information

Procedura Controlul documentelor

Procedura Controlul documentelor Procedura Controlul documentelor 1 SCOP Scopul prezentei proceduri este de a stabili modul în care este asigurată în ENVICONS CIT ţinerea sub control a documentelor şi datelor, astfel încât să se asigure

More information

Structura formularului Bilanţ (Cod 10) este următoarea: Forma de proprietate Activitatea preponderentă. Număr din registrul comerţului

Structura formularului Bilanţ (Cod 10) este următoarea: Forma de proprietate Activitatea preponderentă. Număr din registrul comerţului Începând cu al doilea exerciţiu financiar, formatele bilanţului, respectiv al bilanţului prescurtat, şi al contului de profit şi pierdere sunt cele prevăzute de Reglementările contabile conforme cu Directiva

More information

A-A. Acquis - acquis În legislaţia europeană, termenul acquis (sau acquis comunitar) se referă la

A-A. Acquis - acquis În legislaţia europeană, termenul acquis (sau acquis comunitar) se referă la A-A Absorbţie (capacitate de absorbţie) absorption capacity Capacitatea unei ţări sau organizaţii de a folosi eficient asistenţa financiară primită. Gradul de absorbţie a fondurilor disponibile prin Programul

More information

ASISTENŢA MEDICALĂ AMBULATORIE DE SPECIALITATE PENTRU SPECIALITĂŢILE PARACLINICE

ASISTENŢA MEDICALĂ AMBULATORIE DE SPECIALITATE PENTRU SPECIALITĂŢILE PARACLINICE ASISTENŢA MEDICALĂ AMBULATORIE DE SPECIALITATE PENTRU SPECIALITĂŢILE PARACLINICE Nr. Crt. Cod PACHET DE BAZA - PENTRU PERSOANELE ASIGURATE - Lista investigaţiilor paraclinice - analize de laborator Denumirea

More information

Anexa 8 FIŞA POST 1.POSTUL : MANAGER PROIECT, COD COR CERINŢE : 2.1 Studii : Studii superioare finalizate 2.2 Vechime : Minim 3 ani pe un

Anexa 8 FIŞA POST 1.POSTUL : MANAGER PROIECT, COD COR CERINŢE : 2.1 Studii : Studii superioare finalizate 2.2 Vechime : Minim 3 ani pe un Anexa 8 FIŞA POST 1.POSTUL : MANAGER PROIECT, COD COR 242101 2.CERINŢE : 2.1 Studii : Studii superioare finalizate 2.2 Vechime : Minim 3 ani pe un post similar 2.3 Alte cerinţe : Perfecţionări (specializări):

More information

Standardele pentru Sistemul de management

Standardele pentru Sistemul de management Standardele pentru Sistemul de management Chişinău, 2016 Ce este Sistemul de management al calităţii? Calitate: obţinerea rezultatelor dorite prin Management: stabilirea politicilor şi obiectivelor şi

More information

Raionul Şoldăneşti la 10 mii locuitori 5,2 4,6 4,4 4,8 4,8 4,6 4,6 Personal medical mediu - abs,

Raionul Şoldăneşti la 10 mii locuitori 5,2 4,6 4,4 4,8 4,8 4,6 4,6 Personal medical mediu - abs, Indicatorii de bază privind sănătatea populaţiei raionului şi rezultatele de activitate a instituţiilor medico - sanitare publice Reţeaua instituţiilor medicale: -spitale republicane 17 - - - - - - -spitale

More information

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. HOTĂRÂRE Nr. 583/2016 din 10 august 2016 privind aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2016-2020, a seturilor de indicatori de performanţă, a riscurilor asociate obiectivelor şi măsurilor

More information

SUPORT CURS MANAGEMENTUL CALITATII

SUPORT CURS MANAGEMENTUL CALITATII Investeşte în oameni! Titlul proiectului: Centrul de Excelenţă în Promovarea Femeii pe poziţii calificate şi înalt calificate în Sectorul Comercial Contract nr.: POSDRU/144/6.3/S/126027 Proiect cofinanţat

More information

Programul naţional de siguranţă în aviaţia civilă din

Programul naţional de siguranţă în aviaţia civilă din Ministerul Transporturilor - MT - Program din 09 ianuarie 2015 Programul naţional de siguranţă în aviaţia civilă din 29.01.2015 În vigoare de la 11 februarie 2015 Publicat în Monitorul Oficial, Partea

More information

R O M Â N I A MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE. Universitatea Naţională de Apărare Carol I. PLANUL OPERAŢIONAL

R O M Â N I A MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE. Universitatea Naţională de Apărare Carol I. PLANUL OPERAŢIONAL R O M Â N I A MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE Universitatea Naţională de Apărare Carol I Nr din PLANUL OPERAŢIONAL AL UNIVERSITĂŢII NAŢIONALE DE APĂRARE Carol I PENTRU ANUL UNIVERSITAR 2018-2019 Aprobat

More information

2016 Digital Terrestrial Television transition in Romania

2016 Digital Terrestrial Television transition in Romania 2016 Digital Terrestrial Television transition in Romania Laurentiu TANASE Expert, Broadcasting Unit, Radio Spectrum and Numbering Management Executive Division, ANCOM Bucharest, 21 March 2016, ITU Regional

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

PROIECTUL: iei publice. Cod SMIS: 26932

PROIECTUL: iei publice. Cod SMIS: 26932 PROIECTUL: Îmbunătățirea capacității ii administrației iei publice de măsurare a performanțelor elor administrative baze de date, metodologii, instrumente de modernizare şi i standardizare a tehnicilor

More information

Vol REFORMA GUVERNANŢEI ECONOMICE EUROPENE: CE POATE ŞI CE NU POATE FACE BANCA CENTRALĂ ÎN ACTUALUL CONTEXT EUROPEAN. Gabriela MIHAILOVICI

Vol REFORMA GUVERNANŢEI ECONOMICE EUROPENE: CE POATE ŞI CE NU POATE FACE BANCA CENTRALĂ ÎN ACTUALUL CONTEXT EUROPEAN. Gabriela MIHAILOVICI Vol. 432-433 INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETĂRI ECONOMICE COSTIN C. KIRIŢESCU REFORMA GUVERNANŢEI ECONOMICE EUROPENE: CE POATE ŞI CE NU POATE FACE BANCA CENTRALĂ ÎN ACTUALUL CONTEXT EUROPEAN Gabriela MIHAILOVICI

More information

Curriculum vitae Europass

Curriculum vitae Europass Curriculum vitae Europass Informații personale Nume / Prenume Adresa(e) Telefon(oane) Fax(uri) E-mail(uri) Naționalitate(-tăți) GRECU, Tudor Alexandru București, Romania Română Data nașterii 07.03.1978

More information

Reglementare Aeronautică Civilă Română RACR AIS "Serviciul de informare aeronautică", ediţia 2/2008

Reglementare Aeronautică Civilă Română RACR AIS Serviciul de informare aeronautică, ediţia 2/2008 Ministerul Transporturilor Reglementare Aeronautică Civilă Română RACR AIS "Serviciul de informare aeronautică", ediţia 2/2008 din 19/05/2008 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 468bis din 24/06/2008

More information

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI Regulament nr. 18/2009 privind cadrul de administrare a activităţii instituţiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri şi condiţiile de externalizare

More information

Sorin Adrian Popa. Institutul de Cercetări pentru Echipamente şi Tehnologii în Construcţii - ICECON S.A., Bucureşti, România,

Sorin Adrian Popa. Institutul de Cercetări pentru Echipamente şi Tehnologii în Construcţii - ICECON S.A., Bucureşti, România, CERTIFICAREA CALIFICĂRII TEHNICO- PROFESIONALE A OPERATORILOR ECONOMICI CU ACTIVITATE ÎN DOMENIUL CONSTRUCŢIILOR - CERINŢĂ ESENŢIALĂ PENTRU ASIGURAREA CALITĂŢII EXECUŢIEI LUCRĂRILOR Sorin Adrian Popa Institutul

More information

Lista Servicii - Tarife Termene

Lista Servicii - Tarife Termene Lista Servicii - Tarife Termene REGLEMENTARE: Ordin nr. 39/2009 emis de Ministrul Administraţiei şi internelor - privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenţia Naţională de Cadastru

More information

Contractul privind Relaţia Comercială cu Clientul pentru Produse

Contractul privind Relaţia Comercială cu Clientul pentru Produse Contractul privind Relaţia Comercială cu Clientul pentru Produse Acest Contract privind Relaţia Comercială cu Clientul pentru Programe (CRA) şi Anexele şi Documentele Tranzacţionale (TD) aplicabile reprezintă

More information

Egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi

Egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi Egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi Prin egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în relaţiile de muncă se înţelege accesul nediscriminatoriu la: - alegerea ori

More information

GUVERNUL ROMÂNIEI. Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

GUVERNUL ROMÂNIEI. Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE privind modificarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi a anexei nr.

More information

Comisia Europeana MODEL REQUIREMENTS FOR THE MANAGEMENT OF ELECTRONIC RECORDS

Comisia Europeana MODEL REQUIREMENTS FOR THE MANAGEMENT OF ELECTRONIC RECORDS Comisia Europeana MODEL REQUIREMENTS FOR THE MANAGEMENT OF ELECTRONIC RECORDS INCEPTURI Necesitatea speciificatiilor pentru ERMS: forumul DLM din 1996 Concurs in 1999, angajare in 2000, finalizare Moreq

More information

PREZENTARE INTERFAŢĂ MICROSOFT EXCEL 2007

PREZENTARE INTERFAŢĂ MICROSOFT EXCEL 2007 PREZENTARE INTERFAŢĂ MICROSOFT EXCEL 2007 AGENDĂ Prezentarea aplicaţiei Microsoft Excel Registre şi foi de calcul Funcţia Ajutor (Help) Introducerea, modificarea şi gestionarea datelor în Excel Gestionarea

More information

PLANUL LOCAL DE DEZVOLTARE ECONOMICO-SOCIALĂ A ORAŞULUI PUCIOASA

PLANUL LOCAL DE DEZVOLTARE ECONOMICO-SOCIALĂ A ORAŞULUI PUCIOASA PLANUL LOCAL DE DEZVOLTARE ECONOMICO-SOCIALĂ A ORAŞULUI PUCIOASA 2007 2013 MARTIE 2006 PRIMĂRIA PUCIOASA 1. CUPRINS 1. Cuprins........ 1 2. Introducere....... 3 3. Colectivul de redactare.. 4 4. Contextul

More information

Finanţarea şi Gospodărirea Apei

Finanţarea şi Gospodărirea Apei TEC - DOCUMENTE INFORMATIVE NR. 12 Finanţarea şi Gospodărirea Apei De JUDITH A. REES JAMES WIN PENNY şi ALAN W HALL Parteneriatul Global al Apei Comitetul tehnic (TEC) Parteneriatul Global al Apei (GWP),

More information

INFORMATICĂ MARKETING

INFORMATICĂ MARKETING CONSTANTIN BARON AUREL ŞERB CLAUDIA IONESCU ELENA IANOŞ - SCHILLER NARCISA ISĂILĂ COSTINELA LUMINIŢA DEFTA INFORMATICĂ ŞI MARKETING Copyright 2012, Editura Pro Universitaria Toate drepturile asupra prezentei

More information

Elaborat de COMITETUL INTERNAŢIONAL DE COORDONARE PENTRU CAMPANIA DE RATIFICARE A CONVENŢIEI PENTRU DREPTURILE MIGRANŢILOR

Elaborat de COMITETUL INTERNAŢIONAL DE COORDONARE PENTRU CAMPANIA DE RATIFICARE A CONVENŢIEI PENTRU DREPTURILE MIGRANŢILOR GHID PENTRU RATIFICAREA CONVENŢIEI INTERNAŢIONALE PENTRU PROTECŢIA DREPTURILOR TUTUROR MUNCITORILOR MIGRANŢI ŞI ALE MEMBRILOR FAMILIILOR ACESTORA (CIDMM) Elaborat de COMITETUL INTERNAŢIONAL DE COORDONARE

More information

Plan de management de mediu şi social

Plan de management de mediu şi social Plan de management de mediu şi social CUPRINS 1 CONDIŢII GENERALE...4 2 POLITICA SOCIALĂ ŞI DE MEDIU...6 3 PLANIFICARE...7 3.1 Aspecte şi impact de mediu şi social...7 3.2 Cerinţe legale şi de altă natură...9

More information

Pro-active environmental strategies, main source of competitive advantage within economic organizations

Pro-active environmental strategies, main source of competitive advantage within economic organizations 271 Pro-active environmental strategies, main source of competitive advantage within economic organizations Strategiile de mediu pro-active, sursă principală de avantaj competitiv la nivelul organizaţiilor

More information