Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova INSTRUCŢIUNE PENTRU ADMINISTRARE. DEPRESTOP 20 mg comprimate filmate

Size: px
Start display at page:

Download "Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova INSTRUCŢIUNE PENTRU ADMINISTRARE. DEPRESTOP 20 mg comprimate filmate"

Transcription

1 Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova INSTRUCŢIUNE PENTRU ADMINISTRARE DEPRESTOP 20 mg comprimate filmate Numărul certificatului de înregistrare în Republica Moldova: nr din DENUMIREA COMERCIALĂ Deprestop 20 mg DCI-ul substanţelor active Escitalopramum COMPOZIŢIA PREPARATULUI 1 comprimat filmat conţine: substanţe active: escitalopram oxalat 25,55 mg echivalent cu 20 mg escitalopram; substanţe auxiliare: copovidonă, monohidrat de lactoză, amidon de porumb, celuloză microcristalină PH 102, croscarmeloză de sodiu, stearat de magneziu; film: sepifilm LP770 (hidroxipropilmetil celuloză, celuloză microcristalină, acid stearic, dioxid de titan). Descrierea preparatului Comprimate filmate ovale, de culoare albă, cu incizie pe una din părţi şi cu inscripţia 20 pe altă parte. Forma farmaceutică Comprimate filmate. GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC Psihoanaleptic. Antidepresiv. Inhibitor selectiv ai recaptării serotoninei. N06A B10 PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE Proprietăţi farmacodinamice Escitalopram este un inhibitor selectiv ai recaptării serotoninei (5-HT). Escitalopram nu posedă sau posedă o afinitate foarte slabă faţă de un şir de receptori inclusiv: receptorii serotoninergici 5-HT 1A, 5-HT 2, D 1 şi D 2, α 1 -, α 2 -, β- adrenorecpetori, receptorii H 1 -histaminergici, M-colinoreceptorii, receptorii benzodiazepinici şi opioizi. Mecanismul antidepresiv de acţiune al escitalopramului, se presupune că este determinat de potenţarea acţiunii serotoninice în sistemul nervos central. Proprietăţi farmacocinetice

2 Alimentele nu influenţează absorbţia preparatului. Biodisponibilitatea constituie 80%. Concentraţia plasmatică maximă se realizează peste 4 ore. Se fixează de proteinele plasmatice în raport de 80%. Clearance-ul sistemic al escitalopramului constituie 330 ml/min. Farmacocinetica escitalopramului este lineară şi dozodependentă. Se metabolizează în ficat cu participarea izoenzimelor CYP3A4 şi CYP2C19 până la metaboliţi N-demetilaţi. Timpul de înjumătăţire terminal constituie 35 ore. INDICAŢII TERAPEUTICE Tratamentul episoadelor depresive majore. Tratamentul tulburărilor de panică însoţite sau nu de agorafobie. Tratamentul tulburărilor anxioase sociale. Tratamentul tulburărilor de anxietate generalizată. Tratamentul tulburărilor obsesiv-compulsive. DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE Preparatul se administrează o dată pe zi, indiferent de mese. Inofensivitatea dozei peste 20 mg nu este demonstrată. Episoade depresive majore Doza uzuală constituie 10 mg pe zi. În funcţie de răspunsul individual al pacientului, doza poate fi crescută până la 20 mg pe zi. De regulă sunt necesare 2-4 săptămâni pentru a obţine efectul antidepresiv. După înlăturarea simptomelor de depresie, tratamentul trebuie să constituie cel puţin 6 luni pentru consolidarea efectului terapeutic. Tulburări de panică însoţite sau nu de agorafobie Doza iniţială constituie 5 mg în prima săptămână de tratament apoi se va creşte până la 10 mg. La necesitate doza poate fi majorată până la 20 mg pe zi în funcţie de răspunsul individual al pacientului. Eficienţa maximă se realizează circa peste 3 luni. Tratamentul trebuie să continue încă câteva luni. Anxietatea socială Doza uzuală constituie 10 mg o dată pe zi. Doza poate fi ulterior crescută, în funcţie de răspunsul individual al pacientului, până la maxim 20 mg pe zi. Tulburarea de anxietate socială este o maladie cronică şi este recomandat un tratament de 12 săptămâni pentru consolidarea efectului terapeutic. Tulburări de anxietate generalizată Doza uzuală constituie 10 mg o dată pe zi. Doza poate fi crescută, în funcţie de răspunsul individual al pacientului, până la maxim 20 mg pe zi. Anxietatea generalizată este o maladie cu evoluţie cronică şi este recomandat un tratament de 12 săptămâni pentru consolidarea efectului terapeutic. Beneficiul tratamentului şi dozele se vor reevalua sistematic. Tulburări obsesiv-compulsive Doza uzuală constituie 10 mg o dată pe zi.

3 Doza poate fi crescută, în funcţie de răspunsul individual al pacientului, până la maxim 20 mg pe zi. Tulburarea obsesiv-compulsivă este o maladie cronică, pacienţii vor fi trataţi timp suficient pentru a asigura înlăturarea simptomelor. Beneficiul tratamentului şi dozele se vor reevalua sistematic. Vârstnici (pacienţii cu vârsta peste 65 ani) Tratamentul constituie jumătate din doza iniţială şi se va administra cea mai mică doză eficace. Eficacitatea escitalopramului în tratamentul tulburărilor anxioase sociale nu este studiată la vârstnici. Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani Preparatul nu se va administra la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani. Afectarea funcţiei renale Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară sau moderată. Este necesară precauţie la pacienţii cu afectarea severă a funcţiei renale (clearance-ul creatininei sub 30 ml/min). Afectarea funcţiei hepatice La pacienţii cu afectarea hepatică uşoară sau moderată se recomandă doza iniţială de 5 mg pe zi în primele 2 săptămâni de tratament. În funcţie de răspunsul individual al pacientului, doza poate fi crescută până la 10 mg pe zi. La pacienţii cu afectarea hepatică severă se recomandă precauţie la titrarea dozelor. Metabolizatorii slabi ai CYP2C19 Pentru pacienţii, care se cunosc că sunt metabolizatori slabi respectiv ai CYP2C19, doza iniţială constituie 5 mg pe zi în primele 2 săptămâni de tratament. În funcţie de răspunsul individual al pacientului, doza poate fi crescută până la 10 mg pe zi. Simptomele la întreruperea tratamentului Se recomandă de a evita sistarea bruscă a tratamentului. La sistarea tratamentului cu escitalopram doza trebuie redusă treptat timp de 1-2 săptămâni cu scopul de a evita dezvoltarea simptomelor întreruperii administrării preparatului. REACŢII ADVERSE Reacţiile adverse se înregistrează cel mai frecvent în primele 1-2 săptămâni de tratament şi de regulă la continuarea tratamentului intensitatea şi frecvenţa lor se reduce. Din partea metabolismului: frecvent (>1%, <10%) scăderea poftei de mâncare. Din partea psihicului: frecvent (>1%, <10%) femei: scăderea libidoului, anorgasmie. Din partea sistemului nervos central: foarte frecvent (>10%) cefalee; frecvent (>1%, <10%) insomnie, somnolenţă, vertij; ocazional (>0,1%, <1%) disgeuzie, tulburări de somn. Din partea sistemului respirator: frecvent (>1%, <10%) sinuzită, căscare. Din partea tractului gastrointestinal: foarte frecvent (>10%) greaţă; frecvent (>1%, <10%) diaree, constipaţii, xerostomie, scăderea sau creşterea poftei de mâncare.

4 Din partea pielii şi ţesutului subcutanat: frecvent (>1%, <10%) transpiraţie. Din partea sistemului reproductiv: frecvent (>1%, <10%) tulburări de ejaculare, impotenţă. Generale: frecvent (>1%, <10%) fatigabilitate, febră, artralgie, tremor, vedere înceţoşată. CONTRAINDICAŢII Hipersensibilitate la escitalopram sau alte componente ale preparatului, administrarea concomitentă a inhibitorilor MAO, pimozidei, perioada de sarcină şi alăptare (pe parcursul tratamentului se întrerupe alăptarea), copii şi adolescenţii cu vârsta până la 18 ani (i nofensivitatea şi eficacitatea preparatului la copii nu este determinată). SUPRADOZAJ Simptome: cele mai frecvent relatate din partea sistemului nervos central (vertij, tremor, agitaţie; rar sindromul serotoninic, convulsii, comă); din partea tractului gastrointestinal (greaţă, vomă), din partea sistemului cardiov ascular (hipotensiune arterială, tahicardie, prelungirea segmentului QT, aritmii), tulburarea echilibrului hidro-electrolitic (hipokaliemie, hiponatriemie). Tratament: antidot specific nu există. Asigurarea permeabilităţii căilor respiratorii, oxigenare adecvată. Lavaj gastric şi administrarea cărbunelui activ. Lavajul gastric se va efectua cât mai curând posibil după depistarea supradozajului. Terapie simptomatică. ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE Antidepresivele cresc riscul de ideaţii suicidare sau tentative de suicid la copii şi adolescenţi. Tratamentul medicamentos trebuie să fie însoţit de o supraveghere atentă a pacienţilor, îndeosebi a celor cu un grad mare de risc şi în mod special în fazele precoce ale tratamentului şi în urma modificărilor de doză. Pacienţii (şi aparţinătorii acestora) trebuie să fie avertizaţi cu privire la necesitatea monitorizării pentru detectarea oricărei agravări a stării clinice, a apariţiei oricărui comportament sau ideaţii cu caracter suicidar precum şi a modificărilor neobişnuite de comportament, şi să solicite imediat asistenţă medicală în cazul apariţiei acestor simptome. Escitalopram nu se va administra la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani La unii pacienţi cu tulburări de panică la iniţierea tratamentului cu preparate antidepresive poate să se înregistreze intensificarea anxietăţii. O astfel de reacţie paradoxală de regulă dispare timp de 2 săptămâni de tratament. Pentru a reduce posibilitatea dezvoltării acestei reacţii, se recomandă de a administra preparatul în doze iniţiale mici. În caz de dezvoltarea convulsiilor preparatul trebuie sistat. Preparatul nu se recomandă de administrat la pacienţii cu epilepsie instabilă, iar pacienţii cu epilepsie controlată terapeutic trebuie monitorizaţi minuţios. ISRS se vor sista în caz de creşterea frecvenţei acceselor convulsive.

5 ISRS trebuie utilizaţi cu precauţie la pacienţii cu antecedente de manie/hipomanie. Administrarea preparatului trebuie întreruptă la orice pacient care întră în fază maniacală. La pacienţii cu diabet zaharat, tratamentul cu este posibilă modificarea nivelului glicemiei (hipoglicemie sau hiperglicemie). Poate fi necesară ajustarea dozei insulinei şi/sau preparatelor hipoglicemiante. Administrarea de ISRS creşte riscul de siucid şi agitaţii. Pe parcursul a primelor câtorva săptămâni sau mai mult de tratament, pacienţii trebuie monitorizaţi minuţios. Rareori, au fost raportate cazuri de hiponatremie şi de sindrom de secreţie inadecvată a hormonului antidiuretic (SIADH). Este necesară precauţie la vârstnici, pacienţi cu ciroză hepatică sau ce efectuează tratament cu preparate care pot cauza hiponatriemia. Au fost raportate cazuri de creştere a timpului de sângerare şi/sau de apariţie a anomaliilor de sângerare cum ar fi echimoze, purpură. Se recomandă precauţie în cazul pacienţilor care utilizează ISRS, în special la administrarea concomitentă cu anticoagulante orale sau alte substanţe active despre care se ştie că afectează funcţia plachetară (de ex., antipsihotice atipice şi fenotiazine, antidepresive triciclice, acidul acetilsalicilic, antiinflamatoare nesteroidiene, ticlopidina şi dipiridamol) precum şi în cazul pacienţilor cu antecedente de tulburări ale sângerării. Experienţa clinică referitoare la utilizarea concomitentă a escitalopramului şi terapiei electro-convulsivante este limitată, de aceea se recomandă precauţie în acest caz. Escitalopram nu se va administra concomitent cu inhibitorii MAO din cauza riscului de dezvoltare a sindromului serotoninergic. Este necesară precauţie la administrarea concomitentă a escitalopramului cu preparatele care posedă efect serotoninergic aşa ca sumatriptan, triptan, tramadol şi triptofan. În cazuri rare sindromul serotoninergic poate fi înregistrat la pacienţii care administrează ISRS cu preparate serotoninergice. Pot să se dezvolte următoarele simptome: agitaţia, tremor, mioclonii şi hipertermia. Tratamentul cu escitalopram trebuie întrerupt imediat şi trebuie început tratamentul simptomatic. Reacţiile adverse pot fi mai frecvente în timpul utilizării concomitente a escitalopramului şi a medicamentelor pe bază de plante care conţin sunătoare (Hypericum perforatum). De aceea, escitalopramul nu trebuie administrat concomitent cu medicamentele care conţin sunătoare. Întreruperea tratamentului Tratamentul cu escitalopram se va sista timp de 1-2 săptămâni cu reducerea treptată a dozelor cu scopul de a diminua riscul reacţiilor cauzate de întreruperea tratamentului. Se recomandă precauţie la pacienţii cu boala coronariană, datorită experienţei clinice limitate de administrare a escitalopramului. Vârstnici (pacienţii cu vârsta peste 65 ani) Tratamentul constituie jumătate din doza iniţială şi se va administra cea mai mică doză eficace.

6 Eficacitatea escitalopramului în tratamentul tulburărilor anxioase sociale nu este studiată la vârstnici. Efecte asupra capacităţii de conducere a autovehiculelor şi de a manevra utilaje Orice medicament psihoactiv poate afecta judecata, gândirea şi capacităţile motorii. Prin urmare, orice pacient tratat cu escitalopram trebuie avertizat cu privire la posibilitatea afectării capacităţii sale de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje periculoase. INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE Interacţiuni de ordin farmacodinamic Combinaţii contraindicate Utilizarea concomitentă a escitalopramului şi a inhibitorilor monoaminooxidazei poate determina reacţii adverse severe, inclusiv sindrom serotoninergic. Escitalopramul nu trebuie administrat timp de 14 zile după întreruperea administrării unui IMAO ireversibil sau în perioada de timp specificată după întreruperea administrării unui IMAO reversibil (IMAO -R), moclobemid. Începerea administrării IMAO nu trebuie făcută timp de 7 zile după întreruperea administrării escitalopramului. Escitalopramul nu trebuie administrat la pacienţii care primesc selegilină în doze zilnice care depăşesc 10 mg/zi. Combinaţii care necesită precauţii Efectul serotoninergic al escitalopramului poate fi potenţat de către inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). Nu este recomandată utilizarea concomitentă a escitalopramului şi a agoniştilor 5-HT, cum ar fi sumatriptanul şi alţi triptani. Escitalopramul poate reduce pragul convulsiv. Este necesară precauţie la administrarea concomitentă cu preparatele, care reduc pragul convulsiv (de ex., antidepresivele, neuroplepticele, meflochina, bupropion şi tramadol). Deoarece sunt înregistrate cazuri de potenţare a acţiunii la administrarea concomitentă a escitalopramului şi litiului sau triptofanului, se recomandă precauţie la administrarea concomitentă a acestor preparate. Reacţiile adverse pot fi mai frecvente în cazul utilizării concomitente a escitalopramului cu medicamente pe bază de plante care conţin sunătoare (Hypericum perforatum). La administrarea concomitentă a escitalopramului cu anticoagulante orale poate fi afectat efectul anticoagulant. În acest caz la iniţierea sau la finisarea tratamentului cu escitalopram este necesară monitorizarea minuţioasă a coagulării sângelui. Nu au fost demonstrate interacţiuni de ordin farmacodinamic sau farmacocinetic între escitalopram şi alcoolul etilic. Cu toate acestea, nu este recomandată asocierea dintre escitalopram şi alcoolul etilic. Interacţiuni de ordin farmacocinetic La administrarea concomitentă cu preparatele, care inhibă izoenzima CYP2C19, poate creşte concentraţia plasmatică a escitalopramului. Este necesară precauţie la administrarea concomitentă a escitalopramului cu inhibitori ai izoenzimei

7 CYP2C19 (de ex., omeprazol, esomeprazol, fluvoxamină, lansoprazol, ticlopidină) sau cimetidina. Poate fi necesară reducerea dozei de escitalopram. Escitalopram este un inhibitor al izoenzimei CYP2D6. Este necesară precauţie la administrarea concomitentă a escitalopramului şi preparatelor metabolizate cu ajutorul acestei izoenzime şi cu un indice terapeutic mic, de ex., flecainida, propafenona, metoprololul (la administrarea în insuficienţă cardiacă) sau preparatelor metabolizate preponderent de către această izoenzimă şi cu acţiune asupra SNC, de ex., antidepresivele - desipramina, clomipramina, nortriptilina şi antipihotice risperidona, tioridazina şi haloperidol. În acest caz este necesară ajustarea dozei. Administrarea concomitentă a escitalopramului cu metoprolol sau desipramina conduce la creşterea de 2 ori a concentraţiei plasmatice a acestor preparate. Escitalopramul poate inhiba nesemnificativ izoenzima CYP2C19. De aceea se recomandă precauţie la administrarea concomitentă a escitalopramului şi preparatelor metabolizate prin intermediul acestei izoenzime. PREZENTARE, AMBALAJ Comprimate filmate 20 mg. Câte 4 comprimate filmate în blister. Câte 1 blister în cutie de carton. Câte 14 comprimate filmate în blister. Câte 2 blistere în cutie de carton. PĂSTRARE A se păstra la loc ferit de lumină, la temperatura sub 25 C. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. TERMEN DE VALABILITATE 2 ani. A nu se administra după expirarea termenului de valabilitate, indicat pe ambalaj. STATUTUL LEGAL Cu prescripţie medicală. DATA ULTIMEI VERIFICĂRI A TEXTULUI Aprilie DEŢINĂTORUL CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE NOBEL İLAÇ SANAYİİ ve TİCARET A.Ş, İnkılap Mahallesi Akçakoca Sokak No: Ümraniye, Istambul, TURCIA. DENUMIREA ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI NOBELFARMA İLAÇ SANAYİİ ve TİCARET A.Ş, Sancaklar 81100, Duzce, TURCIA. Însoţiţi orice reclamaţie cu numărul de serie înscris pe ambalaj!

REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI

REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 2921/2010/01-02-03-04-05 Anexa 2 2922/2010/01-02-03-04-05 Rezumatul caracteristicilor produsului REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI 1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI

More information

AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 3362/2011/ Anexa 2 Rezumatul caracteristicilor produsului REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI

AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 3362/2011/ Anexa 2 Rezumatul caracteristicilor produsului REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 3362/2011/01-02-03 Anexa 2 Rezumatul caracteristicilor produsului REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI 1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI Bronchipret TP comprimate

More information

1 Rezumat general al evaluării ştiinţifice a PRAC

1 Rezumat general al evaluării ştiinţifice a PRAC Anexa I Concluzii ştiinţifice, motivele modificării termenilor autorizaţiilor de introducere pe piaţă şi explicaţia detaliată a motivelor ştiinţifice pentru diferenţele faţă de recomandarea PRAC 1 Concluzii

More information

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR AUTORIZATIE DE PUNERE PE PIATA NR. 7746/2006/01 Anexa 1' NR. 4188/2004/01 NR. 4189/2004/01 NR. 4190/2004/01 Prospect PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR CRESTOR 5 mg comprimate filmate Rosuvastatină

More information

31. Aspecte de psiho-oncologie

31. Aspecte de psiho-oncologie 31. Aspecte de psiho-oncologie Impactul psihologic negativ al cancerului în conştiinţa publică se datorează caracterului de boală incurabilă, care continuă să reprezinte una din cauzele majore de deces

More information

VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE. Se deschide proiectul Documents->Forms->Form Wizard->One-to-many Form Wizard

VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE. Se deschide proiectul Documents->Forms->Form Wizard->One-to-many Form Wizard VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE Fie tabele: create table emitenti(; simbol char(10),; denumire char(32) not null,; cf char(8) not null,; data_l date,; activ logical,; piata char(12),; cap_soc number(10),;

More information

Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I

Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I 4.19 Cum se transformă o faţă în piatră? Pasul 1. Deschideţi imaginea pe care doriţi să o modificaţi. Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I Pasul 3. Deschideţi şi

More information

Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO)

Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO) Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO) Open to all born between 1 January 1990 and 31 December 2000 Surname Nationality Date of birth Forename Instrument

More information

GRAFURI NEORIENTATE. 1. Notiunea de graf neorientat

GRAFURI NEORIENTATE. 1. Notiunea de graf neorientat GRAFURI NEORIENTATE 1. Notiunea de graf neorientat Se numeşte graf neorientat o pereche ordonată de multimi notată G=(V, M) unde: V : este o multime finită şi nevidă, ale cărei elemente se numesc noduri

More information

Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ:

Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ: Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ: Proiectorul BenQ acceptă redarea conţinutului tridimensional (3D) transferat prin D-Sub, Compus, HDMI, Video şi S-Video. Cu

More information

REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI

REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 5402/2013/01-02 Anexa 2 Rezumatul caracteristicilor produsului REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI 1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI MultiLac fără potasiu soluție

More information

Losartan/Hidroclorotiazidă Tecnimede 100 mg/25 mg comprimate filmate

Losartan/Hidroclorotiazidă Tecnimede 100 mg/25 mg comprimate filmate AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 3131/2010/01-02-03-04 Anexa 2 Rezumatul caracteristicilor produsului 1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI /Hidroclorotiazidă Tecnimede 100 mg/25 mg comprimate filmate

More information

PROCEDURA DE LUCRU A TRATAMENTULUI FIBRINOLITIC CU STREPTOKINAZA

PROCEDURA DE LUCRU A TRATAMENTULUI FIBRINOLITIC CU STREPTOKINAZA PROCEDURA DE LUCRU A TRATAMENTULUI Definitie: FIBRINOLITIC CU STREPTOKINAZA Streptokinaza este o enzima eliberata de streptococii hemolitici, care este capabila sa distruga cheagurile de sange, se foloseste

More information

Prospect: Informaţii pentru utilizator Etoposid Accord 20 mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă Etopozidă

Prospect: Informaţii pentru utilizator Etoposid Accord 20 mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă Etopozidă AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 6597/2014/01-06 Anexa 1 Prospect Prospect: Informaţii pentru utilizator Etoposid Accord 20 mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă Etopozidă Citiţi cu atenţie şi

More information

REZUMATUL CARACTERISTICILOR MEDICAMENTULUI

REZUMATUL CARACTERISTICILOR MEDICAMENTULUI AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 1582/2009/01 Anexa 2 Rezumatul caracteristicilor medicamentului REZUMATUL CARACTERISTICILOR MEDICAMENTULUI 1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI Hexoral, 2 mg/ml,

More information

AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR.4289/2004/ Anexa 1 Prospect

AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR.4289/2004/ Anexa 1 Prospect AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR.4289/2004/01-02-03-04-05-06-07-08 Anexa 1 Prospect BCG-medac pulbere şi solvent pentru suspensie pentru uz intravezical Vă rugăm să citiţi cu atenţie acest prospect înainte

More information

Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii

Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii Un arbore binar este un arbore în care fiecare nod are gradul cel mult 2, adică fiecare nod are cel mult 2 fii. Arborii binari au şi o definiţie recursivă : -

More information

Press review. Monitorizare presa. Programul de responsabilitate sociala. Lumea ta? Curata! TIMISOARA Page1

Press review. Monitorizare presa. Programul de responsabilitate sociala. Lumea ta? Curata! TIMISOARA Page1 Page1 Monitorizare presa Programul de responsabilitate sociala Lumea ta? Curata! TIMISOARA 03.06.2010 Page2 ZIUA DE VEST 03.06.2010 Page3 BURSA.RO 02.06.2010 Page4 NEWSTIMISOARA.RO 02.06.2010 Cu ocazia

More information

Mail Moldtelecom. Microsoft Outlook Google Android Thunderbird Microsoft Outlook

Mail Moldtelecom. Microsoft Outlook Google Android Thunderbird Microsoft Outlook Instrucțiunea privind configurarea clienților e-mail pentru Mail Moldtelecom. Cuprins POP3... 2 Outlook Express... 2 Microsoft Outlook 2010... 7 Google Android Email... 11 Thunderbird 17.0.2... 12 iphone

More information

LESSON FOURTEEN

LESSON FOURTEEN LESSON FOURTEEN lesson (lesn) = lecţie fourteen ( fǥ: ti:n) = patrusprezece fourteenth ( fǥ: ti:nθ) = a patrasprezecea, al patrusprezecilea morning (mǥ:niŋ) = dimineaţă evening (i:vniŋ) = seară Morning

More information

Ghid de instalare pentru program NPD RO

Ghid de instalare pentru program NPD RO Ghid de instalare pentru program NPD4758-00 RO Instalarea programului Notă pentru conexiunea USB: Nu conectaţi cablul USB până nu vi se indică să procedaţi astfel. Dacă se afişează acest ecran, faceţi

More information

Certificat de înregistrare al medicamentului nr din Anexa 1

Certificat de înregistrare al medicamentului nr din Anexa 1 Certificat de înregistrare al medicamentului nr. 20510 din 21.03.2014 Anexa 1 DENUMIREA COMERCIALĂ Hidrocortizon acetat DCI-ul substanţei active Hydrocortisonum Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova

More information

Split Screen Specifications

Split Screen Specifications Reference for picture-in-picture split-screen Split Screen-ul trebuie sa fie full background. The split-screen has to be full background The file must be exported as HD, following Adstream Romania technical

More information

Raionul Şoldăneşti la 10 mii locuitori 5,2 4,6 4,4 4,8 4,8 4,6 4,6 Personal medical mediu - abs,

Raionul Şoldăneşti la 10 mii locuitori 5,2 4,6 4,4 4,8 4,8 4,6 4,6 Personal medical mediu - abs, Indicatorii de bază privind sănătatea populaţiei raionului şi rezultatele de activitate a instituţiilor medico - sanitare publice Reţeaua instituţiilor medicale: -spitale republicane 17 - - - - - - -spitale

More information

Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ

Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ Autori: - Ionuț LUCA - Mircea MIHALEA - Răzvan ARDELEAN Coordonator științific: Prof. TITU MASTAN ARGUMENT 1. Profilul colegiului nostru este

More information

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 3853/2011/01-18 Anexa 1' NR. 3855/2011/01-16 Prospect PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR Atacand Plus 16 mg/12,5 mg comprimate Atacand Plus 32 mg/25 mg comprimate

More information

Circuite Basculante Bistabile

Circuite Basculante Bistabile Circuite Basculante Bistabile Lucrarea are drept obiectiv studiul bistabilelor de tip D, Latch, JK şi T. Circuitele basculante bistabile (CBB) sunt circuite logice secvenţiale cu 2 stări stabile (distincte),

More information

GHID PENTRU BOLNAVII DE TUBERCULOZĂ, RUDELE ŞI PERSOANELE APROPIATE LOR

GHID PENTRU BOLNAVII DE TUBERCULOZĂ, RUDELE ŞI PERSOANELE APROPIATE LOR GHID PENTRU BOLNAVII DE TUBERCULOZĂ, RUDELE ŞI PERSOANELE APROPIATE LOR ACEST GHID VĂ OFERĂ INFORMAŢIE CU PRIVIRE LA URMĂTOARELE ÎNTREBĂRI: Cum se tratează tuberculoza? Care sunt remediile medicamentoase

More information

22METS. 2. In the pattern below, which number belongs in the box? 0,5,4,9,8,13,12,17,16, A 15 B 19 C 20 D 21

22METS. 2. In the pattern below, which number belongs in the box? 0,5,4,9,8,13,12,17,16, A 15 B 19 C 20 D 21 22METS CLASA a IV-a 1. Four people can sit at a square table. For the school party the students put together 7 square tables in order to make one long rectangular table. How many people can sit at this

More information

ORDIN nr. 118 din 27 aprilie 2012 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de

ORDIN nr. 118 din 27 aprilie 2012 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de ORDIN nr. 118 din 27 aprilie 2012 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.301/500/2008 pentru aprobarea

More information

Clasele de asigurare. Legea 237/2015 Anexa nr. 1

Clasele de asigurare. Legea 237/2015 Anexa nr. 1 Legea 237/2015 Anexa nr. 1 Clasele de asigurare Secţiunea A. Asigurări generale 1. accidente, inclusiv accidente de muncă şi boli profesionale: a) despăgubiri financiare fixe b) despăgubiri financiare

More information

Ghidul administratorului de sistem

Ghidul administratorului de sistem Ghidul administratorului de sistem SOFTWARE DE GESTIONARE A TERAPIEI PENTRU DIABET Română Accesarea fişierelor de date CareLink Pro stochează date despre utilizator şi dispozitiv într-un fişier de centralizare

More information

LUPUSUL ERITEMATOS SISTEMIC

LUPUSUL ERITEMATOS SISTEMIC Pædiatric Rheumatology InterNational Trials Organisation LUPUSUL ERITEMATOS SISTEMIC Ce este această boală? Lupusul eritematos sistemic (LES) este o boală autoimună cronică (ceea ce înseamnă că sistemul

More information

Cercetări asupra modificărilor metabolice şi histopatologice induse de unele antipsihotice la animal

Cercetări asupra modificărilor metabolice şi histopatologice induse de unele antipsihotice la animal UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE CRAIOVA TEZĂ DE DOCTORAT REZUMAT Cercetări asupra modificărilor metabolice şi histopatologice induse de unele antipsihotice la animal Conducător ştiinţific Prof. univ.

More information

Page 1 of 6 Motor - 1.8 l Duratorq-TDCi (74kW/100CP) - Lynx/1.8 l Duratorq-TDCi (92kW/125CP) - Lynx - Curea distribuţie S-MAX/Galaxy 2006.5 (02/2006-) Tipăriţi Demontarea şi montarea Unelte speciale /

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul dumneavoastră. Programul Operațional

More information

TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună

TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună Lighting TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună TTX260 TTX260 este o soluţie de iluminat liniară, economică şi flexibilă, care poate fi folosită cu sau fără reflectoare (cu cost redus), pentru

More information

UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ I FARMACIE DIN CRAIOVA REZUMATUL TEZEI DE DOCTORAT

UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ I FARMACIE DIN CRAIOVA REZUMATUL TEZEI DE DOCTORAT UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ I FARMACIE DIN CRAIOVA REZUMATUL TEZEI DE DOCTORAT EFECTUL STATINEI ÎN STABILIZAREA PLĂCII DE ATEROM ÎN ATEROMATOZA CAROTIDIANĂ NESEMNIFICATIVĂ HEMODINAMIC CONDUCĂTOR DE DOCTORAT:

More information

Cu ce se confruntă cancerul de stomac? Să citim despre chirurgia minim invazivă da Vinci

Cu ce se confruntă cancerul de stomac? Să citim despre chirurgia minim invazivă da Vinci Cu ce se confruntă cancerul de stomac? Să citim despre chirurgia minim invazivă da Vinci Opţiunile chirurgicale Cancerul de stomac, numit şi cancer gastric, apare atunci când celulele normale ies de sub

More information

DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală. Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992

DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală. Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992 DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992 Birds Directive Habitats Directive Natura 2000 = SPAs + SACs Special Protection Areas Special Areas of Conservation Arii de Protecţie

More information

riptografie şi Securitate

riptografie şi Securitate riptografie şi Securitate - Prelegerea 16 - Criptografia asimetrică Adela Georgescu, Ruxandra F. Olimid Facultatea de Matematică şi Informatică Universitatea din Bucureşti Cuprins 1. Limitările criptografiei

More information

Evoluţii în domeniul protecţiei persoanelor cu handicap, la 30 septembrie 2010

Evoluţii în domeniul protecţiei persoanelor cu handicap, la 30 septembrie 2010 Evoluţii în domeniul protecţiei persoanelor cu handicap, la 30 2010 La 30 2010 numărul total de persoane cu handicap comunicat Direcţiei Generale Protecţia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului

More information

Sedarea şi analgezia la pacientul critic

Sedarea şi analgezia la pacientul critic Sedarea şi analgezia la pacientul critic Recomandãri Societatea Românã de ATI (SRATI) 2009 Claudiu Zdrehuş Pacienţii critici sunt deseori trataţi cu sedative şi analgetice prin administrare continuă sau

More information

Raluca Grozăvescu SNPCAR vol nr. 4. medic primar psihiatrie pediatrică, asistent universitar

Raluca Grozăvescu SNPCAR vol nr. 4. medic primar psihiatrie pediatrică, asistent universitar Dimensiunile şi indicatorii calităţii vieţii copiilor şi adolescenţilor cu psihoze The dimensions and indicators of life quality in children and adolescents with psychosis Raluca Grozăvescu 1 Rezumat Afectarea

More information

Evaluarea somnului nocturn la pacienţii cu Boală Parkinson

Evaluarea somnului nocturn la pacienţii cu Boală Parkinson Cercetare clinică Evaluarea somnului nocturn la pacienţii cu Boală Parkinson Maria-Lucia Muntean, Lăcrămioara Perju-Dumbravă Clinica Neurologie 1, UMF Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca Rezumat Tulburările somnului

More information

SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1

SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1 008 SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1 1. Dacă expresiile de sub radical sunt pozitive să se găsească soluţia corectă a expresiei x x x 3 a) x

More information

Teoreme de Analiză Matematică - II (teorema Borel - Lebesgue) 1

Teoreme de Analiză Matematică - II (teorema Borel - Lebesgue) 1 Educaţia Matematică Vol. 4, Nr. 1 (2008), 33-38 Teoreme de Analiză Matematică - II (teorema Borel - Lebesgue) 1 Silviu Crăciunaş Abstract In this article we propose a demonstration of Borel - Lebesgue

More information

Complicaţii generale apărute în cabinetul stomatologic în timpul tratamentelor odontale uzuale analiză statistică

Complicaţii generale apărute în cabinetul stomatologic în timpul tratamentelor odontale uzuale analiză statistică Complicaţii generale apărute în cabinetul stomatologic în timpul tratamentelor odontale uzuale analiză statistică Conf. univ. Dana Cristina BODNAR Conf. univ. Mihai BURLIBAŞA (mburlibasa@gmail.com) Conf.

More information

Maria plays basketball. We live in Australia.

Maria plays basketball. We live in Australia. RECAPITULARE GRAMATICA INCEPATORI I. VERBUL 1. Verb to be (= a fi): I am, you are, he/she/it is, we are, you are, they are Questions and negatives (Intrebari si raspunsuri negative) What s her first name?

More information

PURPURA TROMBOCITOPENICĂ IDIOPATICĂ LA COPIL

PURPURA TROMBOCITOPENICĂ IDIOPATICĂ LA COPIL UNIVERSITATEA DE MEDICINǍ ŞI FARMACIE GR.T.POPA -IASI FACULTATEA DE MEDICINǍ GENERALǍ PURPURA TROMBOCITOPENICĂ IDIOPATICĂ LA COPIL Conducǎtor ştiinţific Prof.Dr. IOAN TANSANU Doctorand Dr. LILIANA MARICELA

More information

REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI

REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 4530/2004/01 Anexa 2 Rezumatul caracteristicilor produsului REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI 1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI TARDYFERON 80 mg drajeuri

More information

STRATEGII {I CONTROVERSE ÎN MANAGEMENTUL CRIZELOR HIPERTENSIVE

STRATEGII {I CONTROVERSE ÎN MANAGEMENTUL CRIZELOR HIPERTENSIVE STRATEGII {I CONTROVERSE ÎN MANAGEMENTUL CRIZELOR HIPERTENSIVE {erban Marinescu Hipertensiunea arterială (HTA) este una din cele mai comune probleme clinice. Medici de toate specialităţile se pot întâlni

More information

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII AL REPUBLICII MOLDOVA. Managementul bolilor cardiovasculare, în diabetul si pre-diabetul zaharat.

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII AL REPUBLICII MOLDOVA. Managementul bolilor cardiovasculare, în diabetul si pre-diabetul zaharat. MINISTERUL SĂNĂTĂŢIL REPUBLICII MOLDOVA Managementul bolilor cardiovasculare, în diabetul si pre-diabetul zaharat Ghid naţional Chişinău 2014 1 Elaborat în baza Ghidului Societăţii Europene de Cardiologie

More information

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 7376/2006/01-02-03 Anexa 1' Prospect PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR MENJUGATE, liofilizat şi solvent pentru suspensie injectabilă Vaccin meningococic oligozaharidic

More information

Anexa nr.1. contul 184 Active financiare depreciate la recunoașterea inițială. 1/81

Anexa nr.1. contul 184 Active financiare depreciate la recunoașterea inițială. 1/81 Anexa nr.1 Modificări și completări ale Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aplicabile instituțiilor de credit, aprobate prin Ordinul Băncii Naționale

More information

Alexandrina-Corina Andrei. Everyday English. Elementary. comunicare.ro

Alexandrina-Corina Andrei. Everyday English. Elementary. comunicare.ro Alexandrina-Corina Andrei Everyday English Elementary comunicare.ro Toate drepturile asupra acestei ediţii aparţin Editurii Comunicare.ro, 2004 SNSPA, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice David

More information

ACTUALITATEA IMPLEMENTĂRII ŞI FORTIFICĂRII SISTEMULUI DE FARMACOVIGILENŢĂ

ACTUALITATEA IMPLEMENTĂRII ŞI FORTIFICĂRII SISTEMULUI DE FARMACOVIGILENŢĂ ACTUALITATEA IMPLEMENTĂRII ŞI FORTIFICĂRII SISTEMULUI DE FARMACOVIGILENŢĂ Membru corespondent al AŞM Victor GHICAVÎI Dr. Lucia ŢURCAN Dr. Lilia PODGURSCHI USMF Nicolae Testemiţanu THE ACTUALITY OF IMPLEMENTATION

More information

Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat.

Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat. 1. Sus în stânga, click pe Audio, apoi pe Audio Connection. 2. Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat. 3. 4. Alegeți opțiunea favorită:

More information

Departamentul de Cercetări Socio-Umane

Departamentul de Cercetări Socio-Umane ANALIZA PROPRIETĂŢILOR PSIHOMETRICE ALE CHESTIONARULUI CASE-SF (SCALE DE EVALUARE CLINICĂ PENTRU PERSOANELE ÎN VÂRSTĂ) ADAPTAT PENTRU POPULAŢIA DIN ROMÂNIA Amalia Ciuca 1, Roxana Costache 1, Monica Albu

More information

4 Caracteristici numerice ale variabilelor aleatoare: media şi dispersia

4 Caracteristici numerice ale variabilelor aleatoare: media şi dispersia 4 Caracteristici numerice ale variabilelor aleatoare: media şi dispersia Media (sau ) a unei variabile aleatoare caracterizează tendinţa centrală a valorilor acesteia, iar dispersia 2 ( 2 ) caracterizează

More information

ZOOLOGY AND IDIOMATIC EXPRESSIONS

ZOOLOGY AND IDIOMATIC EXPRESSIONS ZOOLOGY AND IDIOMATIC EXPRESSIONS ZOOLOGIA ŞI EXPRESIILE IDIOMATICE 163 OANA BOLDEA Banat s University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine, Timişoara, România Abstract: An expression is an

More information

Modele de certificate sanitar-veterinare, destinaţia şi modul de completare a acestora

Modele de certificate sanitar-veterinare, destinaţia şi modul de completare a acestora Modelul Milk-RM Anexă la Norma sanitar-veterinară privind cerinţele de sănătate animală şi sănătate publică veterinară şi de certificare sanitar-veterinară a importurilor de lapte tratat termic, de produse

More information

Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila Facultatea de Medicină Generală TEZĂ DE DOCTORAT

Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila Facultatea de Medicină Generală TEZĂ DE DOCTORAT Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila Facultatea de Medicină Generală TEZĂ DE DOCTORAT "Valoarea predictivă a examenului ecografic, a fibroscanului şi a AFP în depistarea cancerului hepatic

More information

OPTIMIZAREA GRADULUI DE ÎNCĂRCARE AL UTILAJELOR DE FABRICAŢIE OPTIMIZING THE MANUFACTURING EQUIPMENTS LOAD FACTOR

OPTIMIZAREA GRADULUI DE ÎNCĂRCARE AL UTILAJELOR DE FABRICAŢIE OPTIMIZING THE MANUFACTURING EQUIPMENTS LOAD FACTOR OPTIMIZING THE MANUFACTURING EQUIPMENTS LOAD FACTOR OPTIMIZAREA GRADULUI DE ÎNCĂRCARE AL UTILAJELOR DE FABRICAŢIE Traian Alexandru BUDA, Magdalena BARBU, Gavrilă CALEFARIU Transilvania University of Brasov,

More information

DISLIPIDEMIILE. IMSP Spitalul Clinic Republican. Protocol clinic instituţional MINISTERUL SĂNĂTĂŢII AL REPUBLICII MOLDOVA

DISLIPIDEMIILE. IMSP Spitalul Clinic Republican. Protocol clinic instituţional MINISTERUL SĂNĂTĂŢII AL REPUBLICII MOLDOVA MINISTERUL SĂNĂTĂŢII AL REPUBLICII MOLDOVA МИНИСТЕРСТВО ЗДРАВООХРАНЕНИЯ РЕСПУБЛИКИ МОЛДОВА IMSP Spitalul Clinic Republican DISLIPIDEMIILE Protocol clinic instituţional Chişinău, 2010 1 CUPRINS Abrevierile

More information

Split Screen Specifications

Split Screen Specifications Reference for picture-in-picture split-screen Cuvantul PUBLICITATE trebuie sa fie afisat pe toată durata difuzării split screen-ului, cu o dimensiune de 60 de puncte in format HD, scris cu alb, ca in exemplul

More information

9.1. Structura unităţii de I/E. În Figura 9.1 se prezintă structura unui sistem de calcul împreună cu unitatea

9.1. Structura unităţii de I/E. În Figura 9.1 se prezintă structura unui sistem de calcul împreună cu unitatea 9. UNITATEA DE I/E Pe lângă unitatea centrală şi un set de module de memorie, un alt element important al unui sistem de calcul este sistemul de I/E. O unitate de I/E (UIE) este componenta sistemului de

More information

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII AL REPUBLICII MOLDOVA. Purpura tombocitopenică idiopatică (imună) la copil PCN-107

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII AL REPUBLICII MOLDOVA. Purpura tombocitopenică idiopatică (imună) la copil PCN-107 MINISTERUL SĂNĂTĂŢII AL REPUBLICII MOLDOVA Purpura tombocitopenică idiopatică (imună) la copil PCN-107 Chişinău 2015 1 Aprobat prin şedinţa Consiliului de Experţi al Ministerului Sănătăţii al Republicii

More information

DISLIPIDEMIILE Protocol clinic naţional

DISLIPIDEMIILE Protocol clinic naţional MINISTERUL SĂNĂTĂŢII AL REPUBLICII MOLDOVA МИНИСТЕРСТВО ЗДРАВООХРАНЕНИЯ РЕСПУБЛИКИ МОЛДОВА DISLIPIDEMIILE Protocol clinic naţional Chişinău 2009 Aprobat prin şedinţa Consiliului de experţi al Ministerului

More information

10 Estimarea parametrilor: intervale de încredere

10 Estimarea parametrilor: intervale de încredere 10 Estimarea parametrilor: intervale de încredere Intervalele de încredere pentru un parametru necunoscut al unei distribuţii (spre exemplu pentru media unei populaţii) sunt intervale ( 1 ) ce conţin parametrul,

More information

Egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi

Egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi Egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi Prin egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în relaţiile de muncă se înţelege accesul nediscriminatoriu la: - alegerea ori

More information

PLANIFICAREA UNUI SISTEM MODERN DE TRANSPORT

PLANIFICAREA UNUI SISTEM MODERN DE TRANSPORT PLANIFICAREA UNUI SISTEM MODERN DE TRANSPORT UN GHID PENTRU ARHITECTURA SISTEMELOR INTELIGENTE DE TRANSPORT De ce este nevoie de o arhitectură şi cum este creată aceasta Versiunea 2 Planificarea unui Sistem

More information

Sindromul metabolic în obezitatea copilului

Sindromul metabolic în obezitatea copilului PRACTICA MEDICALÅ 12 CERCETARE ŞTIINºIFICÅ Sindromul metabolic în obezitatea copilului Metabolic syndrome in child obesity Doctorand Dr. PUHA MARIA PREDA 1, Prof. Dr. SILVIA MĂTĂSARU 2 1 Spitalul Găeşti

More information

Reprezentări grafice

Reprezentări grafice Reprezentări grafice Obiective: - realizarea graficelor pentru reprezentarea datelor; Problema 1: S-a realizat un studiu pe un lot format din 19 nou născuţi pentru care se urmăresc parametrii biomedicali:

More information

GHIDUL NAŢIONAL PRIVIND UTILIZAREA PRUDENTĂ A ANTIMICROBIENELOR ÎN MEDICINA VETERINARĂ

GHIDUL NAŢIONAL PRIVIND UTILIZAREA PRUDENTĂ A ANTIMICROBIENELOR ÎN MEDICINA VETERINARĂ GHIDUL NAŢIONAL PRIVIND UTILIZAREA PRUDENTĂ A ANTIMICROBIENELOR ÎN MEDICINA VETERINARĂ - 2016 - NOTĂ: Acest ghid a fost întocmit în baza legislaţiei sanitare veterinare în vigoare şi a recomandărilor specialiştilor

More information

Boancă (Patrașcu) Nicoleta Camelia. Adresa de contact Panait Cerna Nr.7, Bl. M44, Sc. 2, Et.5, Ap 49, Sector 3 București Telefon +40 (744)

Boancă (Patrașcu) Nicoleta Camelia. Adresa de contact Panait Cerna Nr.7, Bl. M44, Sc. 2, Et.5, Ap 49, Sector 3 București Telefon +40 (744) Curriculum Vitae Date personale Nume Boancă (Patrașcu) Nicoleta Camelia Adresa de contact Panait Cerna Nr.7, Bl. M44, Sc. 2, Et.5, Ap 49, Sector 3 București Telefon +40 (744) 682 670 Email Nationalitate

More information

EFICIENŢA TRATAMENTULUI SCHIZOFRENIEI

EFICIENŢA TRATAMENTULUI SCHIZOFRENIEI 3. DSM IV TR. Manual de statitică a tulburărilor mentale. Asociaţia Psihiatrică Americană // Ediţia a cincea, Bucureşti, 2000, 813 p 4. ICD-10. Clasificarea tulburărilor mintale şi de comportament (Simptomatologie

More information

Securitatea şi Sănătatea. în utilizarea Produselor Chimice la locul de muncă

Securitatea şi Sănătatea. în utilizarea Produselor Chimice la locul de muncă Securitatea şi Sănătatea în utilizarea Produselor Chimice la locul de muncă Ziua Internaţională a securităţii şi sănătăţii în muncă 28 aprilie 2014 Copyright Organizaţia Internaţională a Muncii 2014 Prima

More information

23. Urmărirea pacientului

23. Urmărirea pacientului 23. Urmărirea pacientului URMĂRIREA BOLNAVULUI ONCOLOGIC. EVALUAREA REZULTATELOR TERAPEUTICE, STUDIILE CLINICE Succesele terapiilor oncologice au condus la un număr crescut de supravieţuitori dintre pacienţii

More information

STUDY REGARDING THE IMPORTANCE OF EXERCISE IN PRIMARY SCHOOL CHILDREN

STUDY REGARDING THE IMPORTANCE OF EXERCISE IN PRIMARY SCHOOL CHILDREN STUDY REGARDING THE IMPORTANCE OF EXERCISE IN PRIMARY SCHOOL CHILDREN Alexandra Gabriela MILON 1, Adina Camelia ŞLICARU 2 1 Universitatea V. Alecsandri din Bacău, 0748340669, milon.alexandra@yahoo.ro,

More information

ALIANŢA PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA CALITĂŢII VIEŢII PERSOANELOR CU CONDIŢII DE SPECTRU AUTIST (APCSA) WHITE PAPER 2009 AUTISMUL ŞI ABORDAREA SA

ALIANŢA PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA CALITĂŢII VIEŢII PERSOANELOR CU CONDIŢII DE SPECTRU AUTIST (APCSA) WHITE PAPER 2009 AUTISMUL ŞI ABORDAREA SA ALIANŢA PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA CALITĂŢII VIEŢII PERSOANELOR CU CONDIŢII DE SPECTRU AUTIST (APCSA) WHITE PAPER 2009 AUTISMUL ŞI ABORDAREA SA TERAPEUTICĂ ŞI EDUCAŢIONALĂ Notă: Textul se bazează pe documente

More information

IBM OpenPages GRC on Cloud

IBM OpenPages GRC on Cloud Termenii de Utilizare IBM Termeni Specifici Ofertei SaaS IBM OpenPages GRC on Cloud Termenii de Utilizare ("TdU") sunt alcătuiţi din aceşti Termeni de Utilizare IBM Termeni Specifici Ofertei SaaS ("Termenii

More information

Diagnoza sistemelor tehnice

Diagnoza sistemelor tehnice Diagnoza sistemelor tehnice Curs 1: Concepte de bază utilizate în detecţia şi diagnoza defectelor. Terminologie 1/ Diagnoza sistemelor tehnice Cf gr diagnosis = cunoastere Diagnoza (medicina)= determinarea

More information

Curriculum vitae Europass

Curriculum vitae Europass Curriculum vitae Europass Informaţii personale Nume / Prenume TANASESCU IOANA EUGENIA Adresă(e) Str. G. Enescu Nr. 10, 400305 CLUJ_NAPOCA Telefon(oane) 0264.420531, 0745820731 Fax(uri) E-mail(uri) ioanatanasescu@usamvcluj.ro,

More information

DISCUŢII PRIVIND CONCEPTUL ŞI TIPOLOGIA PATRIMONIULUI CULTURAL ÎN REPUBLICA MOLDOVA

DISCUŢII PRIVIND CONCEPTUL ŞI TIPOLOGIA PATRIMONIULUI CULTURAL ÎN REPUBLICA MOLDOVA CONTROVERSIES REGARDING THE CONCEPT AND TIPOLOGY OF THE CULTURAL HERITAGE IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA DISCUŢII PRIVIND CONCEPTUL ŞI TIPOLOGIA PATRIMONIULUI CULTURAL ÎN REPUBLICA MOLDOVA Gheorghe GUȚU Master

More information

MEDICINA PERSONALIZATĂ MEDICINA VIITORULUI

MEDICINA PERSONALIZATĂ MEDICINA VIITORULUI MEDICINA PERSONALIZATĂ MEDICINA VIITORULUI Membru corespondent al AŞM Victor GHICAVÎI Dr. Lucia ŢURCAN Dr. Lilia PODGURSCHI USMF Nicolae Testemiţanu PERSONALIZED MEDICINES FUTURE ME- DICINE Summary: Personalised

More information

REGULI GENERALE PRIVIND CERTIFICAREA SISTEMELOR DE MANAGEMENT

REGULI GENERALE PRIVIND CERTIFICAREA SISTEMELOR DE MANAGEMENT REGULI GENERALE PRIVIND CERTIFICAREA SISTEMELOR DE MANAGEMENT 1.PREZENTAREA OCSM-AFER OCSM-AFER este organism de certificare a sistemelor de management constituit în conformitate cu SR EN ISO/CEI 17021-1:2015

More information

FIŞA CU DATE DE SECURITATE

FIŞA CU DATE DE SECURITATE FIŞA CU DATE DE SECURITATE Conform Anexa I / Regulamentul nr.453/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului de modificare a Regulamentului Parlamentului şi al Consiliului Europei nr. 1907/2006 privind

More information

STUDIU PROSPECTIV AL HIPERTENSIUNII ARTERIALE LA COPII ŞI ADOLESCENŢI DIN IAŞI

STUDIU PROSPECTIV AL HIPERTENSIUNII ARTERIALE LA COPII ŞI ADOLESCENŢI DIN IAŞI UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE «GR.T. POPA» IAŞI STUDIU PROSPECTIV AL HIPERTENSIUNII ARTERIALE LA COPII ŞI ADOLESCENŢI DIN IAŞI TEZĂ DE DOCTORAT REZUMAT Conducător ştiinţific: Prof. Univ. Dr. Silvia

More information

Anemia fierodeficitară la copil

Anemia fierodeficitară la copil MINISTERUL SĂNĂTĂŢII AL REPUBLICII MOLDOVA Anemia fierodeficitară la copil PCN-111 Chişinău 2015 1 Aprobat prin şedinţa Consiliului de Experţi al Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova din 28.12.2015,

More information

Hama Telecomanda Universala l in l

Hama Telecomanda Universala l in l H O M E E N T E R T A I N M E N T Hama Telecomanda Universala l in l 00040081 2 6 5 3 12 1 14 13 4 8 7 9 17 4 10 16 15 Manual de utilizare Funcţia Tastelor 1. TV: Selectati aparatul pe care doriţi să-l

More information

Start spre mai bine. Deficitul de alfa-1 antitripsină RECOMANDĂRILE GRUPULUI EUROPEAN DE EXPERŢI DAAT

Start spre mai bine. Deficitul de alfa-1 antitripsină RECOMANDĂRILE GRUPULUI EUROPEAN DE EXPERŢI DAAT RECOMANDĂRILE GRUPULUI EUROPEAN DE EXPERŢI DAAT Deficitul de alfa-1 antitripsină Start spre mai bine Politici mai bune Diagnostic mai bun Îngrijiri mai bune DAAT - O BOALĂ RARĂ, O NEVOIE REALĂ DE A ACŢIONA

More information

Criterii pentru validarea tezelor de doctorat începute în anul universitar 2011/2012

Criterii pentru validarea tezelor de doctorat începute în anul universitar 2011/2012 CNATCDU - Panel 4 - Stiinte juridice Criterii pentru validarea tezelor de doctorat începute în anul universitar 2011/2012 1. Între temă, titlu şi conţinutul tezei există concordanţă. 2. Tema tezei este

More information

RISC, HAZARD ŞI VULNERABILITATE NOŢIUNI GENERALE

RISC, HAZARD ŞI VULNERABILITATE NOŢIUNI GENERALE RISC, HAZARD ŞI VULNERABILITATE NOŢIUNI GENERALE OBIECTIV: Conştientizarea si înţelegerea procesului managementului dezastrelor, a deciziilor administrative si a activităţilor operaţionale care sunt legate

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

ADENOMUL DE PROSTATĂ

ADENOMUL DE PROSTATĂ MINISTERUL SĂNĂTĂŢII AL REPUBLICII MOLDOVA МИНИСТЕРСТВО ЗДРАВООХРАНЕНИЯ РЕСПУБЛИКИ МОЛДОВА ADENOMUL DE PROSTATĂ Protocol clinic naţional Chişinău 2009 Aprobat prin şedinţa Consiliului de experţi al Ministerului

More information

FIŞA CU DATE DE SECURITATE Conform Regulamentului (UE) nr.1907/2006, amendat prin Regulamentul (UE) nr. 453/2010 şi Regulamentului (UE) nr.

FIŞA CU DATE DE SECURITATE Conform Regulamentului (UE) nr.1907/2006, amendat prin Regulamentul (UE) nr. 453/2010 şi Regulamentului (UE) nr. Versiunea română armonizată: 15.02.2012 Page 1 of 16 1. IDENTIFICAREA SUBSTANŢEI / AMESTECULUI ŞI A SOCIETĂŢII / ÎNTREPRINDERII 1.1 Element de identificare a produsului Denumire produs: 1.2 Utilizări relevante

More information

Fall Spring. PPVT EVT SSRS - Parents. SSRS - Teachers. Acest studiu a fost realizat de Național Institute on Out-of- School Time (NIOST)

Fall Spring. PPVT EVT SSRS - Parents. SSRS - Teachers. Acest studiu a fost realizat de Național Institute on Out-of- School Time (NIOST) O cercetare de evaluare independentă, bazată pe rezultatele copiilor de la FasTracKids şi pe cele ale unor copii între trei şi şase ani din diverse centre educaţionale din Statele Unite: 72 74 68 58 56

More information

PROBLEME DE TEORIA NUMERELOR LA CONCURSURI ŞI OLIMPIADE

PROBLEME DE TEORIA NUMERELOR LA CONCURSURI ŞI OLIMPIADE PROBLEME DE TEORIA NUMERELOR LA CONCURSURI ŞI OLIMPIADE Corneliu Mănescu-Avram Nicuşor Zlota Lucrarea prezentata la Conferinta Anuala a SSMR din Romania, Ploiesti, 19-21 octombrie 2012 Abstract. This paper

More information

OLIMPIADA INTERNAŢIONALĂ DE MATEMATICĂ FORMULA OF UNITY / THE THIRD MILLENIUM 2014/2015 RUNDA A DOUA

OLIMPIADA INTERNAŢIONALĂ DE MATEMATICĂ FORMULA OF UNITY / THE THIRD MILLENIUM 2014/2015 RUNDA A DOUA OLIMPIADA INTERNAŢIONALĂ DE MATEMATICĂ FORMULA OF UNITY / THE THIRD MILLENIUM 014/015 RUNDA A DOUA Abstract. Comments on some of the problems presented at the new integrated International Mathematical

More information