Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor Moldova Fruct

Size: px
Start display at page:

Download "Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor Moldova Fruct"

Transcription

1

2 Republica Moldova R epublica Moldova este identificată, de mult timp, cu excelenţa în producţia agricolă, fiind cunoscută în secolul XX ca Grădina Uniunii Sovietice. Solurile bogate, soarele generos şi clima temperată permit agricultorilor moldoveni să producă fructe renumite pentru gustul şi calitatea lor excepţională. Recent, Moldova şi-a pus drept scop să devină un important furnizor internaţional de fructe naturale şi sănătoase. Amplasată între România şi Ucraina, Moldova se mândreşte cu o cultură a consumului de produse alimentare proaspete şi sănătoase. Merele sunt crocante şi dulci. Strugurii sunt dulci, acidulaţi şi suculenţi. Moldova este cunoscută, în special, pentru prunele suculente şi cireşele dulci, precum şi pentru căpşuni, pepeni verzi, piersici şi caise. Mirosul îmbietor de legume verzi și proaspete, de la castraveţi la varză, îndeamnă consumatorul spre pieţele agricole şi magazinele alimentare. Agricultorii moldoveni sunt bine pregătiţi pentru a oferi Uniunii Europene şi țărilor din CSI cele mai bune produse alimentare. Standardele internaţionale privind bunele practici agricole sunt combinate cu tehnici excelente de depozitare şi ambalare, pentru a putea livra pe pieţele internaţionale produse alimentare de cea mai înaltă calitate. Sistemul vamal propice, un mediu de afaceri deschis, o reţea de transport îmbunătăţită, infrastructură post-recoltare în curs de modernizare, precum şi locaţia strategică între Est şi Vest contribuie ca Moldova să devină un partener comercial de încredere.

3 Agricultorii din Moldova introduc cele mai noi tehnologii de producţie şi se conformează standardelor internaţionale privind siguranţa produselor alimentare. Asistenţa internaţională generoasă şi investiţiile private semnificative au permis ca noile livezi superintensive şi serile moderne să devină un lucru obişnuit în Moldova. Agricultorii noştri continuă să înveţe despre fabricarea produselor agricole de cea mai înaltă calitate pentru pieţele mondiale. Suntem gata să vă furnizăm o varietate largă de mere, struguri de masă, piersici, cireşe, prune proaspete şi prelucrate, la un preţ competitiv şi care să satisfacă necesităţile Dvs. Calitatea înaltă, gustul unic şi disponibilitatea extinsă demonstrează că fructele moldoveneşti sunt în aşteptarea unor cumpărători exigenţi. Experienţa producătorilor moldoveni şi dedicarea totală a acestora în recoltarea unui produs sănătos şi natural demonstrează că Republica Moldova produce fructe cu o savoare bogată care, într-adevăr, face diferenţa. Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor Moldova Fruct Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct este partenerul Dvs. de nădejde în Republica Moldova. Asociaţia Moldova Fruct întruneşte 120 de membri, care sunt la etapa actuală cei mai importanţi şi performanţi producători şi exportatori de fructe din Republica Moldova. Calitatea înaltă a fructelor produse de Membrii Asociaţiei reprezintă rodul tradiţiei seculare de producere şi de aplicare a tehnologiilor moderne. Membrii Asociaţiei produc un sortiment de fructe bogat: 26 soiuri de măr, 12 soiuri de prun, 9 soiuri de cireş şi 14 soiuri de piersic. Fructele sunt de o calitate şi un gust deosebit care fac masa fiecărui consumator mai bogată. Membrii asociaţiei sunt gata să exporte fructe moldoveneşti consumatorilor din CSI, UE şi alte ţări. Depozitele frigorifice moderne, cu capacitatea de păstrare de peste 35 mii tone, de care dispun membrii asociaţiei, permit exportul fructelor pe tot parcursul anului.

4 Mere Roşii, galbene, verzi, pestrițe, mari, dulci, suculente, acidulate Nu se vor găsi suficiente adjective pentru a descrie merele moldoveneşti şi cât de mult acestea le plac moldovenilor. În fiecare toamnă, moldovenii sărbătoresc recolta de mere cu clătite, plăcinte, prăjituri şi alte bunătăţi pe bază de mere proaspăt culese. Merele moldoveneşti constituie o gustare proaspătă şi sănătoasă, un ingredient esenţial al produselor de patiserie care se găsește în mod tradiţional pe mesele gospodăriilor din Moldova şi dincolo de aceasta. Producerea merelor este o tradiţie de secole în Moldova. În prezent, agricultorii noştri cresc mai mult de 20 de soiuri de mere. Varietatea de soiuri, inclusiv Idared, Renet Simirenko, Florina, Golden Delicious, Gala şi Jonagold, furnizează mai mult decât suficiente produse pentru a satisface necesităţile cumpărătorului pe durata întregului sezon de comercializare. În Moldova, livezile de meri acoperă o suprafaţă ce depăşeşte 70 de mii de hectare şi produc mai mult de 400 de mii de tone de mere. În fiecare an apar livezi noi unde se aplică cele mai performante tehnologii de producţie intensivă, oferind randamente mai mari şi o mai mare uniformitate în dimensiune şi culoare. Dezvoltarea infrastructurii post-recoltare asigură ca merele moldoveneşti să fie clasificate în mod corespunzător, depozitate şi ambalate pentru livrarea către clienţii internaţionali, în timp util. Cultivate preponderent în regiunile centrale şi de nord ale ţării, merele moldoveneşti au fost mult timp o materie primă exportată pe pieţele din est.

5 Consumatorii s-au bucurat de aceste mere timp de zeci de ani în perioada sovietică. În prezent, producătorii moldoveni exportă spre est, vest şi oriunde în altă parte unde consumatorii solicită un produs delicios şi de înaltă calitate. În multe gospodării private din Moldova, producerea de mere este o veche tradiţie de familie. Graţie tehnologiilor moderne, producătorii de mere din Moldova îşi extind rapid capacitatea de a livra mere de înaltă calitate din propriile depozite frigorifice. Consumatorii străini, care doresc să simtă gustul extraordinar al unui măr din Moldova, îşi pot realiza acum dorinţele, cumpărând mere de cea mai înaltă calitate. DISPONIBILITATEA PRODUSULUI GALA Ian. Feb. Mar. Apr. Mai. Iun. Iul. Aug. Sep. Oct. Noi. Dec. GOLDEN IDARED JONAGOLD FLORINA SIMIRENKO

6 Struguri de masă În tradiția Moldovei, strugurii au fost un simbol al prosperităţii şi o recompensă pentru munca grea. Încă din timpuri străvechi, oamenii care trăiesc de-a lungul râurilor Prut şi Nistru au sărbătorit recolta de struguri cu muzică şi mese îmbelşugate. Cultura vinicolă bogată a ţării este completată de o industrie a strugurilor de masă în plină expansiune, oferind strugurilor moldoveneşti o nouă imagine, datorită gustului şi calităţii acestora. Agricultorii din Moldova sunt binecuvântaţi cu soluri fertile şi o climă temperată, care dau strugurilor de masă arome bogate, pentru care sunt apreciaţi. Din cele aproape 80 de soiuri de struguri de masă cultivate în Republica Moldova, zece soiuri le-au adus producătorilor moldoveni de struguri de masă recunoaştere la nivel internaţional. Aceste soiuri cunoscute includ struguri negri, precum Moldova, Codreanca, Muscat de Hamburg, Magarach Timpuriu; struguri roşii, cum sunt Cardinal şi Victoria (Rusă) şi struguri albi, cum ar fi Muscat Yantarnyi, Chasselas Musque, Alb de Suruceni, Italia şi Victoria (România). Agricultorii moldoveni produc aproape o jumătate de milion de tone de struguri anual, inclusiv de tone de struguri de masă. Strugurii negri, roşii şi albi sunt recoltaţi din august până în noiembrie. Strugurii din Moldova sunt cultivaţi, în mare parte, în podgorii de scară mică (de la 5 la 10 hectare), în centrul şi sudul Moldovei. Capacitate din ce în ce mai mare de a stoca fructele în condiţii optime, de a reţine aroma şi aspectul acestora, face posibilă livrarea unui produs proaspăt și consistent până în luna martie a fiecărui an.

7 În fiecare an apar noi vii pentru producerea de struguri de masă. O reţea de exportatori individuali şi de grupuri de producţie regionale s-a dedicat livrării unui produs de calitate, care este ambalat în funcţie de necesităţile cumpărătorului, fiind propus la un preţ competitiv. Aproximativ jumătate din recolta de struguri de masă din Republica Moldova este exportată în întreaga regiune. Republica Moldova este cunoscută pentru sezonul de recoltare lung şi este unica ţară de pe continent care furnizează struguri de masă proaspeţi până la sfârşitul lunii noiembrie. Folosind cele mai recente tendinţe în domeniul producţiei, Republica Moldova şi-a dezvoltat capacitatea de a stoca struguri de masă în condiţii optime, pentru a păstra aroma şi aspectul acestora. DISPONIBILITATEA PRODUSULUI Soiuri negre Soiuri roşii Soiuri albe Ian. Feb. Mar. Apr. Mai. Iun. Iul. Aug. Sep. Oct. Noi. Dec.

8 Fructele sâmburoase în iunie şi durează până în octombrie. Mai sunt disponibile pentru export şi prune prelucrate, care sunt uscate şi din care se fac pastă şi gem. Prunele sunt, de obicei, ambalate în containere de la 4 până la 5 kg. Sunt, de asemenea, disponibile şi ambalaje mai mari, de 7-8 kg, ambalaje personalizate şi ambalaje speciale din plastic, destinate pentru vânzarea cu amănuntul. Prunele au jucat, timp îndelungat, un rol important în bucătăria şi cultura Republicii Moldova. Cele patru tipuri de prune proaspete, produse anual, sunt soiurile de formă ovală, cum ar fi Stanley, Kabardinskaya, Chachak şi Anaspet. Prunele sunt un produs proaspăt sezonier de export, producţia cărora începe Piersicii s-au produs în Republica Moldova cu o regularitate crescândă. Există o mare varietate de soiuri. Soiul cel mai cunoscut este Red Haven. Acest fruct de sezon este disponibil din iunie până în august şi este ambalat în recipiente cu o capacitate de 4 5 kg, în care sunt aşezate într-un singur strat. În contextul creşterii producţiei de piersici, depozitarea la rece a devenit o regulă, ambalajele fiind pre-răcite la o temperatură de 2-3oC, pentru a obţine o durată maximă de depozitare. Popularitatea cireşelor a crescut semnificativ, în ultimii ani, în rândul agricultorilor din Moldova, dat fiind faptul că producătorii au început să ofere un produs de o calitate mai înaltă. Soiul Burlat este în prezent cel mai frecvent plantat cireş în Republica Moldova. Se mai plantează şi alte soiuri noi. Acest produs va continua să joace un rol important pentru moldoveni şi în anii viitori. DISPONIBILITATEA PRODUSULUI Ian. Feb. Mar. Apr. Mai. Iun. Iul. Aug. Sep. Oct. Noi. Dec. PIERSICI CIREŞE PRUNE

9 Fructe uscate Agricultorii moldoveni oferă o gamă largă de fructe uscate, satisfăcând şi chiar depăşind cele mai exigente cereri ale consumatorilor. În afară de prune uscate întregi, sunt disponibile vişine uscate şi mere uscate sub formă de felii lunguieţe sau rotunde. Prunele uscate întregi au jucat un rol important în tradiţia culinară moldovenească, fie consumate aparte sau ca ingredient-cheie în reţetele tradiţionale, datorită gustului lor distinct. Prunele uscate întregi moldoveneşti sunt un produs agricol important, apreciat de clienţii din întreaga Europă pentru gustul lor distinct şi beneficiile inerente pentru sănătate. Acest antioxidant superaliment este, în mod natural, bogat în fibre şi constituie o sursă bogată în vitamina A şi fier. Prunele uscate întregi ajută la o digestie uşoară, iar în prezent oamenii au descoperit şi multe alte beneficii importante ale acestora pentru sănătate. Soiurile utilizate pentru prune uscate întregi sunt Stanley şi Ana Spath. Doar fructele maturate în mod corespunzător sunt utilizate pentru a fi uscate. Majoritatea prunelor uscate întregi sunt comercializate fără sâmbure, acesta fiind eliminat manual. Există ambalaje de diferite dimensiuni, fie pentru vânzare cu amănuntul sau pentru oferte industriale. Vișinele şi merele sunt, de asemenea, uscate şi comercializate cu succes atât pe piaţa internă, cât şi pe pieţele externe. Toate fructele uscate, produse în Moldova, sunt de o înaltă calitate şi pot satisface gustul celor mai exigenţi clienţi. Coaja curată, textura cărnoasă şi flexibilă, precum şi aroma specifică a fructelor uscate le fac irezistibile atât pentru consumatorii interni, cât şi pentru cei externi.

10 Nuci Nucile joacă un rol important în bucătăria şi cultura moldovenească. Acestea sunt o sursă bogată de energie şi conţin nutrienţi, minerale, antioxidanţi şi vitamine ce sunt esenţiale pentru sănătate. Astăzi, nucile sunt considerate drept o sursă bogată de monoacizi graşi nesaturaţi şi de acizi graşi Omega 3. În Moldova, nucile au fost şi continue să fie un produs agricol de mare valoare. Ele sunt exportate în mai multe ţări din întreaga lume. Miezul de nucă este disponibil sub diferite forme şi culori, şi în ambalaj de diverse dimensiuni. Nucile sunt procesate, preponderent, manual, ceea ce asigură un nivel de calitate superior. Procesul de selectare este foarte riguros. În cadrul acestuia se elimină orice corp străin, iar miezul estre sortat în funcţie de culoare şi mărime. Astfel, se asigură ca ambalajele să conţină miez de nucă de aceeaşi culoare şi dimensiune, fie că este în jumătăţi, sferturi sau bucăţi mai mici. Pentru uz industrial sunt disponibile bucăţele de miez de nucă de dimensiuni şi specificaţii diferite, pentru a satisface cele mai exigente cereri ale clienţilor. Sunt disponibile şi ambalaje personalizate, conform caietului de sarcini ale clientului în privinţa conţinutului de umiditate. În afară de miez de nucă, sunt disponibile şi nuci în coajă. DISPONIBILITATEA PRODUSULUI Ian. Feb. Mar. Apr. Mai. Iun. Iul. Aug. Sep. Oct. Noi. Dec. NUCI USCATE PRUNE USCATE MERE USCATE VIȘINE USCATE

11 Notiţe

12 Adresa: Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct Bd. Ştefan cel Mare 162, of. 505 MD 2004, Chişinău, Republica Moldova Tel./fax: mob: mob: moldovafruct@yahoo.com design/machetare: Ion Axenti, 2014

Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I

Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I 4.19 Cum se transformă o faţă în piatră? Pasul 1. Deschideţi imaginea pe care doriţi să o modificaţi. Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I Pasul 3. Deschideţi şi

More information

GRAFURI NEORIENTATE. 1. Notiunea de graf neorientat

GRAFURI NEORIENTATE. 1. Notiunea de graf neorientat GRAFURI NEORIENTATE 1. Notiunea de graf neorientat Se numeşte graf neorientat o pereche ordonată de multimi notată G=(V, M) unde: V : este o multime finită şi nevidă, ale cărei elemente se numesc noduri

More information

VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE. Se deschide proiectul Documents->Forms->Form Wizard->One-to-many Form Wizard

VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE. Se deschide proiectul Documents->Forms->Form Wizard->One-to-many Form Wizard VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE Fie tabele: create table emitenti(; simbol char(10),; denumire char(32) not null,; cf char(8) not null,; data_l date,; activ logical,; piata char(12),; cap_soc number(10),;

More information

TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună

TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună Lighting TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună TTX260 TTX260 este o soluţie de iluminat liniară, economică şi flexibilă, care poate fi folosită cu sau fără reflectoare (cu cost redus), pentru

More information

Press review. Monitorizare presa. Programul de responsabilitate sociala. Lumea ta? Curata! TIMISOARA Page1

Press review. Monitorizare presa. Programul de responsabilitate sociala. Lumea ta? Curata! TIMISOARA Page1 Page1 Monitorizare presa Programul de responsabilitate sociala Lumea ta? Curata! TIMISOARA 03.06.2010 Page2 ZIUA DE VEST 03.06.2010 Page3 BURSA.RO 02.06.2010 Page4 NEWSTIMISOARA.RO 02.06.2010 Cu ocazia

More information

Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii

Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii Un arbore binar este un arbore în care fiecare nod are gradul cel mult 2, adică fiecare nod are cel mult 2 fii. Arborii binari au şi o definiţie recursivă : -

More information

Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO)

Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO) Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO) Open to all born between 1 January 1990 and 31 December 2000 Surname Nationality Date of birth Forename Instrument

More information

Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat.

Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat. 1. Sus în stânga, click pe Audio, apoi pe Audio Connection. 2. Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat. 3. 4. Alegeți opțiunea favorită:

More information

LESSON FOURTEEN

LESSON FOURTEEN LESSON FOURTEEN lesson (lesn) = lecţie fourteen ( fǥ: ti:n) = patrusprezece fourteenth ( fǥ: ti:nθ) = a patrasprezecea, al patrusprezecilea morning (mǥ:niŋ) = dimineaţă evening (i:vniŋ) = seară Morning

More information

Split Screen Specifications

Split Screen Specifications Reference for picture-in-picture split-screen Split Screen-ul trebuie sa fie full background. The split-screen has to be full background The file must be exported as HD, following Adstream Romania technical

More information

22METS. 2. In the pattern below, which number belongs in the box? 0,5,4,9,8,13,12,17,16, A 15 B 19 C 20 D 21

22METS. 2. In the pattern below, which number belongs in the box? 0,5,4,9,8,13,12,17,16, A 15 B 19 C 20 D 21 22METS CLASA a IV-a 1. Four people can sit at a square table. For the school party the students put together 7 square tables in order to make one long rectangular table. How many people can sit at this

More information

lindab we simplify construction LindabTopline Țiglă metalică Roca Întoarcerea la natură

lindab we simplify construction LindabTopline Țiglă metalică Roca Întoarcerea la natură LindabTopline Țiglă metalică Roca Întoarcerea la natură Tradiţia ne inspiră Lindab Roca este un sistem complet de învelitori, dezvoltat de-a lungul a multor ani de cercetări, prin perfecţionarea continuă

More information

DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală. Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992

DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală. Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992 DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992 Birds Directive Habitats Directive Natura 2000 = SPAs + SACs Special Protection Areas Special Areas of Conservation Arii de Protecţie

More information

SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1

SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1 008 SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1 1. Dacă expresiile de sub radical sunt pozitive să se găsească soluţia corectă a expresiei x x x 3 a) x

More information

ECHIVALENTE PENTRU TOATĂ GAMA DE ECHIPAMENTE ORIGINALE PREZENTARE GENERALĂ A PRODUSELOR

ECHIVALENTE PENTRU TOATĂ GAMA DE ECHIPAMENTE ORIGINALE PREZENTARE GENERALĂ A PRODUSELOR ECHIVALENTE PENTRU TOATĂ GAMA DE ECHIPAMENTE ORIGINALE Indiferent unde aţi merge pe glob, aveţi toate şansele ca, atunci când aruncaţi o privire sub capotă, să daţi peste produse Gates. Gates este unul

More information

Dezvoltarea durabilă şi marketingul produselor organice în UE

Dezvoltarea durabilă şi marketingul produselor organice în UE Dezvoltarea durabilă şi marketingul produselor organice în UE Drd. Dumea Andrei - Cosmin Drd. Nistor George Cristian Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor

More information

Clasele de asigurare. Legea 237/2015 Anexa nr. 1

Clasele de asigurare. Legea 237/2015 Anexa nr. 1 Legea 237/2015 Anexa nr. 1 Clasele de asigurare Secţiunea A. Asigurări generale 1. accidente, inclusiv accidente de muncă şi boli profesionale: a) despăgubiri financiare fixe b) despăgubiri financiare

More information

Ghid de instalare pentru program NPD RO

Ghid de instalare pentru program NPD RO Ghid de instalare pentru program NPD4758-00 RO Instalarea programului Notă pentru conexiunea USB: Nu conectaţi cablul USB până nu vi se indică să procedaţi astfel. Dacă se afişează acest ecran, faceţi

More information

lindab we simplify construction Lindab Topline Ţiglă Metalică Roca Întoarcerea la natură

lindab we simplify construction Lindab Topline Ţiglă Metalică Roca Întoarcerea la natură Lindab Topline Ţiglă Metalică Roca Întoarcerea la natură Tradiţia ne inspiră Lindab Roca este un sistem complet de învelitori, dezvoltat de-a lungul a multor ani de cercetări, prin perfecţionarea continuă

More information

Register your product and get support at www.philips.com/welcome Wireless notebook mouse SPM9800 RO Manual de utilizare a c b d e f g RO 1 Important Câmpurile electronice, magnetice şi electromagnetice

More information

pe 29 martie 2012, orele 10 P&C este acum în Constanţa

pe 29 martie 2012, orele 10 P&C este acum în Constanţa MAREA INAUGURARE pe 29 martie 2012, orele 10 P&C este acum în Constanţa p&c SĂRBĂTOREŞTE MAREA INAUGURARE Dragi editori, Sărbătorim marea inaugurare a noului nostru magazin din Maritimo Shopping Center

More information

Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ:

Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ: Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ: Proiectorul BenQ acceptă redarea conţinutului tridimensional (3D) transferat prin D-Sub, Compus, HDMI, Video şi S-Video. Cu

More information

2. COMERŢUL ELECTRONIC DEFINIRE ŞI TIPOLOGIE

2. COMERŢUL ELECTRONIC DEFINIRE ŞI TIPOLOGIE 2. COMERŢUL ELECTRONIC DEFINIRE ŞI TIPOLOGIE De-a lungul istoriei omenirii, schimbul a cunoscut mai multe forme. Dacă la început, în condiţiile economiei naturale, schimbul lua forma trocului prin care

More information

Mail Moldtelecom. Microsoft Outlook Google Android Thunderbird Microsoft Outlook

Mail Moldtelecom. Microsoft Outlook Google Android Thunderbird Microsoft Outlook Instrucțiunea privind configurarea clienților e-mail pentru Mail Moldtelecom. Cuprins POP3... 2 Outlook Express... 2 Microsoft Outlook 2010... 7 Google Android Email... 11 Thunderbird 17.0.2... 12 iphone

More information

Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ

Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ Autori: - Ionuț LUCA - Mircea MIHALEA - Răzvan ARDELEAN Coordonator științific: Prof. TITU MASTAN ARGUMENT 1. Profilul colegiului nostru este

More information

Maria plays basketball. We live in Australia.

Maria plays basketball. We live in Australia. RECAPITULARE GRAMATICA INCEPATORI I. VERBUL 1. Verb to be (= a fi): I am, you are, he/she/it is, we are, you are, they are Questions and negatives (Intrebari si raspunsuri negative) What s her first name?

More information

MARKETING -SINTEZE DE CURS- Tema 1 Rolul marketingului în funcționarea unei companii. Funcțiile și evoluția marketingului

MARKETING -SINTEZE DE CURS- Tema 1 Rolul marketingului în funcționarea unei companii. Funcțiile și evoluția marketingului MARKETING -SINTEZE DE CURS- Tema 1 Rolul marketingului în funcționarea unei companii. Funcțiile și evoluția marketingului CONCEPTUL DE MARKETING Scopul marketingului este acela de a crea relaţii avantajoase

More information

Managementul portofoliului de clienti si dezvoltare de noi produse

Managementul portofoliului de clienti si dezvoltare de noi produse Servicii pentru sprijinirea dezvoltării afacerilor Proiect al Uniunii Europene Managementul portofoliului de clienti si dezvoltare de noi produse de Gerry O Connor şi Emilia Cernăianu Seminar cu trei componente

More information

Split Screen Specifications

Split Screen Specifications Reference for picture-in-picture split-screen Cuvantul PUBLICITATE trebuie sa fie afisat pe toată durata difuzării split screen-ului, cu o dimensiune de 60 de puncte in format HD, scris cu alb, ca in exemplul

More information

Alexandrina-Corina Andrei. Everyday English. Elementary. comunicare.ro

Alexandrina-Corina Andrei. Everyday English. Elementary. comunicare.ro Alexandrina-Corina Andrei Everyday English Elementary comunicare.ro Toate drepturile asupra acestei ediţii aparţin Editurii Comunicare.ro, 2004 SNSPA, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice David

More information

Referinţe în era digitală: marketing şi servicii în lumi virtuale

Referinţe în era digitală: marketing şi servicii în lumi virtuale Referinţe în era digitală: marketing şi servicii în lumi virtuale Dr. Octavia-Luciana Porumbeanu Catedra de Ştiinţele Informării şi Documentării, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti E-mail:

More information

Standardele pentru Sistemul de management

Standardele pentru Sistemul de management Standardele pentru Sistemul de management Chişinău, 2016 Ce este Sistemul de management al calităţii? Calitate: obţinerea rezultatelor dorite prin Management: stabilirea politicilor şi obiectivelor şi

More information

Voi face acest lucru în următoarele feluri. Examinând. modul în care muncesc consultanţii. pieţele pe care lucrează

Voi face acest lucru în următoarele feluri. Examinând. modul în care muncesc consultanţii. pieţele pe care lucrează Consultanţă pentru management Inţelegerea şi conducerea activităţii de consultanţă ca o afacere Voi face acest lucru în următoarele feluri Examinând modul în care muncesc consultanţii pieţele pe care lucrează

More information

Ioana Claudia Horea Department of International Business, Faculty of Economic Sciences, University of Oradea, Oradea, Romania

Ioana Claudia Horea Department of International Business, Faculty of Economic Sciences, University of Oradea, Oradea, Romania BOOK REVIEW IULIA PARA'S BUSINESS DICTIONARIES Ioana Claudia Horea Department of International Business, Faculty of Economic Sciences, University of Oradea, Oradea, Romania ihorea@uoradea.ro Reviewed works:

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul dumneavoastră. Programul Operațional

More information

Kompass - motorul de cautare B2B numarul 1 in lume

Kompass - motorul de cautare B2B numarul 1 in lume Kompass Romania Kompass - motorul de cautare B2B numarul 1 in lume Misiunea Kompass: sa punem in legatura CUMPARATORII cu VANZATORII GASESTE CLIENTI NOI GASESTE FURNIZORI NOI DEZVOLTA-TI AFACEREA EXTINDE-TI

More information

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE A MOLDOVEI SERGIU BACIU PARADIGMA MANAGEMENTULUI CALITĂŢII ÎN INSTITUŢIILE DE ÎNVĂŢĂMÂNT SUPERIOR

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE A MOLDOVEI SERGIU BACIU PARADIGMA MANAGEMENTULUI CALITĂŢII ÎN INSTITUŢIILE DE ÎNVĂŢĂMÂNT SUPERIOR ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE A MOLDOVEI SERGIU BACIU PARADIGMA MANAGEMENTULUI CALITĂŢII ÎN INSTITUŢIILE DE ÎNVĂŢĂMÂNT SUPERIOR Editura ASEM Chişinău 2014 CZU 378:005.6 B 13 Recomandată pentru editare de

More information

231C5. RO Manualul de utilizare 1

231C5.   RO Manualul de utilizare 1 231C5 www.philips.com/welcome RO Manualul de utilizare 1 30 35 Cuprins 1. Important...1...1...2...3...4 2.1 Instalare...4 2.2 Operarea monitorului...5 montarea VESA...7...30 monitoarele plate...30...32...35

More information

OPTIMIZAREA GRADULUI DE ÎNCĂRCARE AL UTILAJELOR DE FABRICAŢIE OPTIMIZING THE MANUFACTURING EQUIPMENTS LOAD FACTOR

OPTIMIZAREA GRADULUI DE ÎNCĂRCARE AL UTILAJELOR DE FABRICAŢIE OPTIMIZING THE MANUFACTURING EQUIPMENTS LOAD FACTOR OPTIMIZING THE MANUFACTURING EQUIPMENTS LOAD FACTOR OPTIMIZAREA GRADULUI DE ÎNCĂRCARE AL UTILAJELOR DE FABRICAŢIE Traian Alexandru BUDA, Magdalena BARBU, Gavrilă CALEFARIU Transilvania University of Brasov,

More information

Curriculum vitae Europass

Curriculum vitae Europass Curriculum vitae Europass Informaţii personale Nume / Prenume TANASESCU IOANA EUGENIA Adresă(e) Str. G. Enescu Nr. 10, 400305 CLUJ_NAPOCA Telefon(oane) 0264.420531, 0745820731 Fax(uri) E-mail(uri) ioanatanasescu@usamvcluj.ro,

More information

Cu ce se confruntă cancerul de stomac? Să citim despre chirurgia minim invazivă da Vinci

Cu ce se confruntă cancerul de stomac? Să citim despre chirurgia minim invazivă da Vinci Cu ce se confruntă cancerul de stomac? Să citim despre chirurgia minim invazivă da Vinci Opţiunile chirurgicale Cancerul de stomac, numit şi cancer gastric, apare atunci când celulele normale ies de sub

More information

COMPORTAREA UNOR SOIURI DE GRÂU DE TOAMNĂ LA S.C.D.A. PITEŞTI

COMPORTAREA UNOR SOIURI DE GRÂU DE TOAMNĂ LA S.C.D.A. PITEŞTI AN. I.N.C.D.A. FUNDULEA, VOL. LXXVIII, NR. l, 2010 Print ISSN 2067 5631 Electronic ISSN 2067 7758 GENETICA ŞI AMELIORAREA PLANTELOR www.incda-fundulea.ro COMPORTAREA UNOR SOIURI DE GRÂU DE TOAMNĂ LA S.C.D.A.

More information

ENVIRONMENTAL MANAGEMENT SYSTEMS AND ENVIRONMENTAL PERFORMANCE ASSESSMENT SISTEME DE MANAGEMENT AL MEDIULUI ŞI DE EVALUARE A PERFORMANŢEI DE MEDIU

ENVIRONMENTAL MANAGEMENT SYSTEMS AND ENVIRONMENTAL PERFORMANCE ASSESSMENT SISTEME DE MANAGEMENT AL MEDIULUI ŞI DE EVALUARE A PERFORMANŢEI DE MEDIU SISTEME DE MANAGEMENT AL MEDIULUI ŞI DE EVALUARE A PERFORMANŢEI DE MEDIU Drd. Alexandru TOMA, ASEM, (Bucureşti) Acest articol vine cu o completare asupra noţiunii de sistem de management al mediului, în

More information

DISCUŢII PRIVIND CONCEPTUL ŞI TIPOLOGIA PATRIMONIULUI CULTURAL ÎN REPUBLICA MOLDOVA

DISCUŢII PRIVIND CONCEPTUL ŞI TIPOLOGIA PATRIMONIULUI CULTURAL ÎN REPUBLICA MOLDOVA CONTROVERSIES REGARDING THE CONCEPT AND TIPOLOGY OF THE CULTURAL HERITAGE IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA DISCUŢII PRIVIND CONCEPTUL ŞI TIPOLOGIA PATRIMONIULUI CULTURAL ÎN REPUBLICA MOLDOVA Gheorghe GUȚU Master

More information

Introducere în marketing 1

Introducere în marketing 1 Introducere în marketing 1 Obiectivul principal al cursului Disciplina Introducere în marketing explorează principalele concepte şi instrumente cu care operează marketingul contemporan, urmărind fundamentarea

More information

riptografie şi Securitate

riptografie şi Securitate riptografie şi Securitate - Prelegerea 16 - Criptografia asimetrică Adela Georgescu, Ruxandra F. Olimid Facultatea de Matematică şi Informatică Universitatea din Bucureşti Cuprins 1. Limitările criptografiei

More information

PĂTRUNDEREA PE PIAŢA EUROPEANĂ. Phare - Asistenţă Tehnică pentru Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii

PĂTRUNDEREA PE PIAŢA EUROPEANĂ. Phare - Asistenţă Tehnică pentru Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii PĂTRUNDEREA PE PIAŢA EUROPEANĂ Phare - Asistenţă Tehnică pentru Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii CUPRINS 1. INTRODUCERE: 2. INIŢIEREA UNEI AFACERI 3. PRINCIPALELE CERINŢE PENTRU

More information

Principiile Nestlé de conduită în afaceri

Principiile Nestlé de conduită în afaceri Principii obligatorii Iunie 2010 Principiile Nestlé de conduită în afaceri Harta principiilor şi politicilor Nestlé Cele 10 principii de conduită în afaceri Consumatori 1 Nutriție, Sănătate și Wellness

More information

CREŞTEREA EFICIENŢEI UTILIZĂRII RESURSELOR MATERIALE ÎN INDUSTRIA TIPOGRAFICĂ ŞI PUBLICISTICĂ

CREŞTEREA EFICIENŢEI UTILIZĂRII RESURSELOR MATERIALE ÎN INDUSTRIA TIPOGRAFICĂ ŞI PUBLICISTICĂ CREŞTEREA EFICIENŢEI UTILIZĂRII RESURSELOR MATERIALE ÎN INDUSTRIA TIPOGRAFICĂ ŞI PUBLICISTICĂ Ing. Maria ANDRONIE, Universitatea Spiru Haret, Bucureşti Absolventă a Facultăţii de Automatizări şi Calculatoare

More information

PROIECTE INTERNAŢIONALE DE COLABORARE EDUCAŢIONALĂ

PROIECTE INTERNAŢIONALE DE COLABORARE EDUCAŢIONALĂ PROIECTE INTERNAŢIONALE DE COLABORARE EDUCAŢIONALĂ Prof. Raluca Andreea Luchian Colegiul Tehnic de Comunicaţii Augustin Maior Cluj-Napoca 1. Ce este etwinning? etwinning este o comunitate pentru şcolile

More information

ANCA-MARIANA PEGULESCU Ministery of National Education

ANCA-MARIANA PEGULESCU Ministery of National Education ANCA-MARIANA PEGULESCU Ministery of National Education CAN SEMANTIC ROLES IMPACT ON SYNTACTIC RELATIONS? Abstract: Linguists and grammarians do not consider languages neat and symmetrical. That is why

More information

Modele de certificate sanitar-veterinare, destinaţia şi modul de completare a acestora

Modele de certificate sanitar-veterinare, destinaţia şi modul de completare a acestora Modelul Milk-RM Anexă la Norma sanitar-veterinară privind cerinţele de sănătate animală şi sănătate publică veterinară şi de certificare sanitar-veterinară a importurilor de lapte tratat termic, de produse

More information

4 Bazele Comerţului OBIECTIVE

4 Bazele Comerţului OBIECTIVE 4 Bazele Comerţului OBIECTIVE 1. Prezentarea modului de organizare a schimburilor de mărfuri şi a sistemelor de antrenare a comerţului în procesul circulaţiei bunurilor şi serviciilor. 2. Explicarea conceptului

More information

în perioada 1 7 decembrie 2017, urmatoarele filme :

în perioada 1 7 decembrie 2017, urmatoarele filme : 71/ 27.XI.2017 ROMANIAFILM PREZINTA : în perioada 1 7 decembrie 2017, urmatoarele filme : 1 Cinematograful EUROPA din BUCURESTI = tel.0374.053.498 MARITA Distribuitor : Microfilm 1-7 dec: 13.00, 15.00,

More information

Colors. He tries to see everything in black and white although he knows this is impossible.

Colors. He tries to see everything in black and white although he knows this is impossible. Colors 1.black and white = a vedea in alb sau negru - thinking of everything or judging everything as either good or bad He tries to see everything in black and white although he knows this is impossible.

More information

Pagina Page CONTENTS CUPRINS

Pagina Page CONTENTS CUPRINS CUPRINS Pagina Page CONTENTS Evoluţia activităţii industriale din anul... 5 Evolution of industrial activity in Romania in the year 1 Indicii producţiei industriale pe activităţi (diviziuni) CAEN Rev.2

More information

UNIVERSITATEA DUNĂREA DE JOS DIN GALAŢI TEZĂ DE ABILITARE

UNIVERSITATEA DUNĂREA DE JOS DIN GALAŢI TEZĂ DE ABILITARE UNIVERSITATEA DUNĂREA DE JOS DIN GALAŢI Şcoala doctorală de INGINERIE TEZĂ DE ABILITARE COMPUŞI BIOLOGIC ACTIVI CU BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE DIN PRODUSE VEGETALE ABORDĂRI ANALITICE ŞI EXTRACTIVE HEALTH

More information

PREZENTARE INTERFAŢĂ MICROSOFT EXCEL 2007

PREZENTARE INTERFAŢĂ MICROSOFT EXCEL 2007 PREZENTARE INTERFAŢĂ MICROSOFT EXCEL 2007 AGENDĂ Prezentarea aplicaţiei Microsoft Excel Registre şi foi de calcul Funcţia Ajutor (Help) Introducerea, modificarea şi gestionarea datelor în Excel Gestionarea

More information

Fall Spring. PPVT EVT SSRS - Parents. SSRS - Teachers. Acest studiu a fost realizat de Național Institute on Out-of- School Time (NIOST)

Fall Spring. PPVT EVT SSRS - Parents. SSRS - Teachers. Acest studiu a fost realizat de Național Institute on Out-of- School Time (NIOST) O cercetare de evaluare independentă, bazată pe rezultatele copiilor de la FasTracKids şi pe cele ale unor copii între trei şi şase ani din diverse centre educaţionale din Statele Unite: 72 74 68 58 56

More information

6. MPEG2. Prezentare. Cerinţe principale:

6. MPEG2. Prezentare. Cerinţe principale: 6. MPEG2 Prezentare Standardul MPEG2 VIDEO (ISO/IEC 13818-2) a fost realizat pentru codarea - în transmisiuni TV prin cablu/satelit. - în televiziunea de înaltă definiţie (HDTV). - în servicii video prin

More information

STANDARDIZAREA PROCESELOR ŞI A ACTIVITǍŢILOR ÎN ORGANIZAŢIILE INDUSTRIALE PRIN IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE FABRICAŢIE LEAN

STANDARDIZAREA PROCESELOR ŞI A ACTIVITǍŢILOR ÎN ORGANIZAŢIILE INDUSTRIALE PRIN IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE FABRICAŢIE LEAN STANDARDIZAREA PROCESELOR ŞI A ACTIVITǍŢILOR ÎN ORGANIZAŢIILE INDUSTRIALE PRIN IMPLEMENTAREA SISTEMULUI DE FABRICAŢIE LEAN Dr.Ing. Daniel D. Georgescu S.C. VULCAN S.A.-Bucureşti Absolvent al Universităţii

More information

TZT882 Supply Chain Management - strategie şi inovare

TZT882 Supply Chain Management - strategie şi inovare TZT882 Supply Chain Management - strategie şi inovare Ghid de studiu Alcătuit de echipa de realizare a cursului Citiţi mai întâi acest material TZT882 Supply Chain Management strategie şi inovare TZT882

More information

Page 1 of 6 Motor - 1.8 l Duratorq-TDCi (74kW/100CP) - Lynx/1.8 l Duratorq-TDCi (92kW/125CP) - Lynx - Curea distribuţie S-MAX/Galaxy 2006.5 (02/2006-) Tipăriţi Demontarea şi montarea Unelte speciale /

More information

România - Construind puntea între cererea de energie din Vest şi oferta de resurse din Est

România - Construind puntea între cererea de energie din Vest şi oferta de resurse din Est România - Construind puntea între cererea de energie din Vest şi oferta de resurse din Est Dinu Patriciu, CEO The Rompetrol Group Bucureşti, 22 noiembrie, 2006 European şi Regional Resursele energetice

More information

DOCUMENT JUSTIFICATIV

DOCUMENT JUSTIFICATIV DOCUMENT JUSTIFICATIV Document justificativ in conformitate cu Art. 29, Alineatul 1 al Reg. (CE) nr.834/2007 DOCUMENTARY EVIDENCE Documentary evidence according to Article 29(1) of Reg. (EC) no.834/2007

More information

Consumatorul şi loialitatea faţă de branduri

Consumatorul şi loialitatea faţă de branduri Raluca APETREI Consumatorul şi loialitatea faţă de branduri Abstract. My paper focuses on the relationship between consumers and brands and has as its starting point the fact that on the market there are

More information

CAPITOLUL 2 STANDARDE MANAGERIALE GLOBALE PRIVIND SIGURANŢA ALIMENTARĂ ŞI TRASABILITATEA PRODUSELOR ALIMENTARE

CAPITOLUL 2 STANDARDE MANAGERIALE GLOBALE PRIVIND SIGURANŢA ALIMENTARĂ ŞI TRASABILITATEA PRODUSELOR ALIMENTARE CAPITOLUL 2 STANDARDE MANAGERIALE GLOBALE PRIVIND SIGURANŢA ALIMENTARĂ ŞI TRASABILITATEA PRODUSELOR ALIMENTARE 2.1. THE GLOBAL FOOD SAFETY INITIATIVE. GUIDANCE DOCUMENT. PRIMA EDIŢIE 1. Introducere În

More information

ANALIZA PRINCIPALILOR CONCURENTI AI COMPANIILOR VINI VITICOLE DIN ZONA DE EST A ROMANIEI

ANALIZA PRINCIPALILOR CONCURENTI AI COMPANIILOR VINI VITICOLE DIN ZONA DE EST A ROMANIEI Ştefan MATEI Şcoala Doctorala de Economie şi Administrarea Afacerilor Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi ANALIZA PRINCIPALILOR CONCURENTI AI COMPANIILOR VINI VITICOLE DIN ZONA DE EST A ROMANIEI Case study

More information

Platforma pentru Cross-Channel Marketing (CCMP) Management de campanie şi accesarea clienţilor în timp real

Platforma pentru Cross-Channel Marketing (CCMP) Management de campanie şi accesarea clienţilor în timp real Platforma pentru Cross-Channel Marketing (CCMP) Management de campanie şi accesarea clienţilor în timp real Relaţia dintre brand uri şi clienţi s a schimbat în mod fundamental. În mp ce în trecut exista

More information

ÎNŢELEGEREA COOPERATIVELOR AGRICOLE GHID DE ÎNFIINȚARE

ÎNŢELEGEREA COOPERATIVELOR AGRICOLE GHID DE ÎNFIINȚARE New Crops Social entrepreneurship to create new opportuni es for socially excluded in rural areas Contract 2014-1-RO01-KA204-00 2980 Understanding agricultural cooperatives A start up guide SKARABORG Cuprins

More information

Traditional Physical Product vs. Digital Product

Traditional Physical Product vs. Digital Product Revista Informatica Economică nr.2(34)/2005 119 Traditional Physical Product vs. Digital Product Mihaela TUTUNEA Univ. Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Ştiinţe Economice In the Internet era, the

More information

Cele mai bune practici în mentenanţă Bruce Hiatt

Cele mai bune practici în mentenanţă Bruce Hiatt Cele mai bune practici de mentenanţă Ref.doc. MI 113 - NOTĂ TEHNICĂ Cele mai bune practici în mentenanţă Bruce Hiatt Implementarea unui program de mentenanţă a utilajelor dinamice în treisprezece paşi

More information

TECHNICAL FOCUS PAPER MANAGEMENTUL INTEGRAT AL RESURSELOR DE APÃ ÎN EUROPA CENTRALÃ SI DE EST: IWRM VS DIRECTIVA CADRU UE PRIVIND APA

TECHNICAL FOCUS PAPER MANAGEMENTUL INTEGRAT AL RESURSELOR DE APÃ ÎN EUROPA CENTRALÃ SI DE EST: IWRM VS DIRECTIVA CADRU UE PRIVIND APA TECHNICAL FOCUS PAPER MANAGEMENTUL INTEGRAT AL RESURSELOR DE APÃ ÎN EUROPA CENTRALÃ SI DE EST: IWRM VS DIRECTIVA CADRU UE PRIVIND APA Viziunea GWP/ Parteneriatului Global al Apei este pentru o lume în

More information

INDUSTRIA DE TEXTILE-CONFECŢII DIRECŢIE STRATEGICĂ DE DEZVOLTARE A UNEI SOCIETĂŢI DURABILE

INDUSTRIA DE TEXTILE-CONFECŢII DIRECŢIE STRATEGICĂ DE DEZVOLTARE A UNEI SOCIETĂŢI DURABILE INDUSTRIA DE TEXTILE-CONFECŢII DIRECŢIE STRATEGICĂ DE DEZVOLTARE A UNEI SOCIETĂŢI DURABILE EMILIA VISILEANU, EFTALEA CĂRPUŞ Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie VASILE

More information

CĂTRE O NOUĂ POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ. Slow Food Policy Paper on CAP

CĂTRE O NOUĂ POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ. Slow Food Policy Paper on CAP CĂTRE O NOUĂ POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ Slow Food Policy Paper on CAP RO Către o nouă Politică Agricolă Comună Datorită modului în care a fost concepută şi gestionata până în prezent, Politica Agricolă Comună

More information

Joyce Mullen OUR COMMITMENT TO YOU. Joyce Mullen. Preşedinte, Global Channels, Soluţii OEM şi IoT

Joyce Mullen OUR COMMITMENT TO YOU. Joyce Mullen. Preşedinte, Global Channels, Soluţii OEM şi IoT OUR COMMITMENT TO YOU Vom continua să îmbunătăţim Programul de parteneriat Dell EMC pe baza feedbackului pe care ni-l oferiţi, astfel încât să se coreleze şi mai bine cu principiul Simplu. Previzibil.

More information

MAI MULTĂ VALOARE CU UN IMPACT MAI MIC SUSTENABILITATEA SIKA

MAI MULTĂ VALOARE CU UN IMPACT MAI MIC SUSTENABILITATEA SIKA MAI MULTĂ VALOARE CU UN IMPACT MAI MIC SUSTENABILITATEA SIKA ANGAJAMENT 1 milion de clienţi 16.293 de angajaţi peste 100 de ani de inovaţie PREZENŢA GLOBALĂ Peste 160 de UNITăţI DE PRODUCţIE 84 de ţări

More information

FERMELE FAMILIALE. Crearea lanțurilor scurte de aprovizionare și integrarea în filierele agroalimentare. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

FERMELE FAMILIALE. Crearea lanțurilor scurte de aprovizionare și integrarea în filierele agroalimentare. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale FERMELE FAMILIALE Publicaţia Tematică Nr. 18, AN II Crearea lanțurilor scurte de aprovizionare și integrarea în filierele agroalimentare Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Textul acestei publicaţii

More information

CE LIMBAJ DE PROGRAMARE SĂ ÎNVĂŢ? PHP vs. C# vs. Java vs. JavaScript

CE LIMBAJ DE PROGRAMARE SĂ ÎNVĂŢ? PHP vs. C# vs. Java vs. JavaScript Vizitaţi: CE LIMBAJ DE PROGRAMARE SĂ ÎNVĂŢ? PHP vs. C# vs. Java vs. JavaScript Dacă v-aţi gândit să vă ocupaţi de programare şi aţi început să analizaţi acest domeniu, cu siguranţă v-aţi întrebat ce limbaj

More information

Curriculum vitae Europass

Curriculum vitae Europass Curriculum vitae Europass Informaţii personale Nume / Prenume Adresă(e) Foia Liliana Georgeta Str. Toma-Cozma Nr. 12, RO- 700555, Iasi, Romania Telefon(oane) +40 232301808 (office) Mobil: +40 744704452

More information

Auditul calităţii versus comunicarea corporativă

Auditul calităţii versus comunicarea corporativă Management 79 Auditul calităţii versus comunicarea corporativă Prof. univ. dr. Alexandru TAŞNADI Conf. univ. dr. Diana Andreia HRISTACHE Abstract This material presents the relation between the product

More information

UNIVERSITATEA BABEŞ BOLYAI DIN CLUJ NAPOCA FACULTATEA DE STIINŢE ECONOMICE ŞI GESTIUNEA AFACERILOR CATEDRA DE MANAGEMENT

UNIVERSITATEA BABEŞ BOLYAI DIN CLUJ NAPOCA FACULTATEA DE STIINŢE ECONOMICE ŞI GESTIUNEA AFACERILOR CATEDRA DE MANAGEMENT UNIVERSITATEA BABEŞ BOLYAI DIN CLUJ NAPOCA FACULTATEA DE STIINŢE ECONOMICE ŞI GESTIUNEA AFACERILOR CATEDRA DE MANAGEMENT TEZA DE DOCTORAT CONTRIBUŢII PRIVIND ÎMBUNǍTǍŢIREA PROCESULUI DE COMERCIALIZARE

More information

panorama Creativitate şi inovare inforegio Stimularea competitivităţii în Regiuni Primăvara 2009

panorama Creativitate şi inovare inforegio Stimularea competitivităţii în Regiuni Primăvara 2009 panorama inforegio 29 Primăvara 2009 Creativitate şi inovare Stimularea competitivităţii în Regiuni ro CUPRINS 3 EDITORIAL Danuta Hübner 4 7 TRECERE ÎN REVISTĂ Un viitor inovator şi creativ pentru Europa

More information

Evaluation in E-Advertisements: Appraisal across Cultures

Evaluation in E-Advertisements: Appraisal across Cultures Buletinul Ştiinţific al Universităţii Politehnica din Timişoara Seria Limbi moderne Scientific Bulletin of the Politehnica University of Timişoara Transactions on Modern Languages Vol. 11, No. 1-2 / 2012

More information

Importanţa productivităţii în sectorul public

Importanţa productivităţii în sectorul public Importanţa productivităţii în sectorul public prep. univ. drd. Oana ABĂLUŢĂ A absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti, Facultatea Management, specializarea Administraţie Publică Centrală. În

More information

Marketingul direct pe internet

Marketingul direct pe internet Marketingul direct pe internet Lector univ. drd. Cristina JINGA, Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia e-mail : cristina_jinga@yahoo.co.uk Abstract: The Internet has revolutionized the bussiness on

More information

MANAGEMENTUL MEDIULUI ȘI DEZVOLTAREA DURABILĂ

MANAGEMENTUL MEDIULUI ȘI DEZVOLTAREA DURABILĂ MANAGEMENTUL MEDIULUI ȘI DEZVOLTAREA DURABILĂ Gabriela CAZAN ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT International Standardization Organization (ISO) supports organizations to meet the challenges

More information

LOGISTICA - SURSĂ DE COMPETITIVITATE

LOGISTICA - SURSĂ DE COMPETITIVITATE LOGISTICA - SURSĂ DE COMPETITIVITATE Prof. univ. dr. Liviu Ilieş Universitatea Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca Abstract. The paper presents the role and the importance of logistics for products and services

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

OLIMPIADA DE MATEMATIC ¼A ETAPA JUDEŢEAN ¼A 3 martie 2007

OLIMPIADA DE MATEMATIC ¼A ETAPA JUDEŢEAN ¼A 3 martie 2007 ETAPA JUDEŢEAN ¼A 3 martie 2007 CLASA A IV-A. Folosind de şapte ori cifra 7, o parte din semnele celor patru operaţii operaţii +; ; ; : eventual şi paranteze rotunde, compuneţi şapte exerciţii, astfel

More information

EUROVISION SONG CONTEST: HISTORY AND CONTEMPORANEITY

EUROVISION SONG CONTEST: HISTORY AND CONTEMPORANEITY EUROVISION SONG CONTEST: HISTORY AND CONTEMPORANEITY CONCURSUL DE CÂNTEC EUROVISION: ISTORIE ŞI CONTEMPORANEITATE VICTORIA TCACENCO, Ph.D. in the History of Arts, Associate Professor, Academy of Music,

More information

4 Caracteristici numerice ale variabilelor aleatoare: media şi dispersia

4 Caracteristici numerice ale variabilelor aleatoare: media şi dispersia 4 Caracteristici numerice ale variabilelor aleatoare: media şi dispersia Media (sau ) a unei variabile aleatoare caracterizează tendinţa centrală a valorilor acesteia, iar dispersia 2 ( 2 ) caracterizează

More information

LEGE nr. 349 din 6 iunie 2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun

LEGE nr. 349 din 6 iunie 2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun LEGE nr. 349 din 6 iunie 2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun (la data 03-mai-2007 a se vedea referinte de aplicare din Ordinul 618/2007 ) (la data 16-iul-2004

More information

UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE APĂRARE CAROL I CENTRUL DE STUDII STRATEGICE DE APĂRARE ŞI SECURITATE DIMENSIUNEA MILITARĂ A SECURITĂŢII EUROPENE

UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE APĂRARE CAROL I CENTRUL DE STUDII STRATEGICE DE APĂRARE ŞI SECURITATE DIMENSIUNEA MILITARĂ A SECURITĂŢII EUROPENE COLOCVIU STRATEGIC Nr. 5, 2010 COLOCVIU STRATEGIC UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE APĂRARE CAROL I CENTRUL DE STUDII STRATEGICE DE APĂRARE ŞI SECURITATE Nr. 5 2010 DIMENSIUNEA MILITARĂ A SECURITĂŢII EUROPENE

More information

PROCESOARE NUMERICE DE SEMNAL DIGITAL SIGNAL PROCESSORS

PROCESOARE NUMERICE DE SEMNAL DIGITAL SIGNAL PROCESSORS Procesoare Numerice de Semnal - CURS 1 PROCESOARE NUMERICE DE SEMNAL DIGITAL SIGNAL PROCESSORS Procesoare Numerice de Semnal - CURS 2 1. Introducere în domeniul procesoarelor numerice de semnal 2. Sisteme

More information

E-Commerce. Ciprian Dobre Universitatea Politehnica Bucuresti - Facultatea de Automatica si Calculatoare

E-Commerce. Ciprian Dobre Universitatea Politehnica Bucuresti - Facultatea de Automatica si Calculatoare E-Commerce Ciprian Dobre ciprian.dobre@cs.pub.ro E-Commerce Curs 1 1 Despre curs http://curs.cs.pub.ro http://learningcenter.ncit.pub.ro Laborator: Microsoft Commerce Server şi tehnologii.net Grupa Ziua

More information

ALIMENTAŢIA BOLNAVULUI

ALIMENTAŢIA BOLNAVULUI ALIMENTAŢIA BOLNAVULUI www.infopaliatie.ro www.hospice.ro O problemă des întâlnită la bolnavii care suferă de o boală gravă este scăderea poftei de mâncare. Acest aspect îngrijorează nu numai bolnavul,

More information

O VARIANTĂ DISCRETĂ A TEOREMEI VALORII INTERMEDIARE

O VARIANTĂ DISCRETĂ A TEOREMEI VALORII INTERMEDIARE O VARIANTĂ DISCRETĂ A TEOREMEI VALORII INTERMEDIARE de Andrei ECKSTEIN, Timişoara Numeroase noţiuni din analiza matematică au un analog discret. De exemplu, analogul discret al derivatei este diferenţa

More information

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 120 CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT CUPRINS

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 120 CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT CUPRINS 1 P a g e STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 120 CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT CUPRINS Paragrafele Introducere 1-2 Cadrul general de raportare financiară 3 Cadrul general pentru

More information

Securitatea şi Sănătatea. în utilizarea Produselor Chimice la locul de muncă

Securitatea şi Sănătatea. în utilizarea Produselor Chimice la locul de muncă Securitatea şi Sănătatea în utilizarea Produselor Chimice la locul de muncă Ziua Internaţională a securităţii şi sănătăţii în muncă 28 aprilie 2014 Copyright Organizaţia Internaţională a Muncii 2014 Prima

More information