Európsky systém obchodovania s kvótami emisií European system of emission trading

Size: px
Start display at page:

Download "Európsky systém obchodovania s kvótami emisií European system of emission trading"

Transcription

1 Európsky systém obchodovania s kvótami emisií European system of emission trading Vladimír BAČIŠIN Abstrakt: Autor sa zaoberá problematikou obchodovania s kvótami emisií skleníkových plynov v Európskej únii. Európsky obchodný systém je jedným z najväčších na svete. Cieľom Európskeho systému obchodovania s kvótami skleníkových plynov je do roku 2020 zmenšenie emisií o 21%. Ceny emisií môžu stúpať, alebo klesať najmä kvôli administratívnym zásahom a zmenám v legislatíve. Kľúčové slová: Európska únia, obchodný systém, emisie, ekológia Abstract: The author deals with the trading of greenhouse gas emission allowances within the European Union. European trading system is one of the largest in the world. The aim of the European allowance trading scheme for greenhouse gases by 2020 to reduce emissions by 21%. Emission rates may rise or fall mainly due to administrative intervention and changes in legislation. Key words: European union, trading system, emision, ecology JEL: Q 51, Q 53 Úvod Základnú myšlienku obchodovania kvótami emisií skleníkových plynov, teda plynov vyvolávajúcich skleníkový efekt, prišiel kanadský ekonóm John H. Dales (Pollution, Property and Prices, University of Toronto Press,1968). Skleníkový efekt vyvoláva zvýšenie teploty nižších vrstiev atmosféry v porovnaní s efektívnou teplotou tepelného vylučovania planéty, ktoré sa dá pozorovať z kozmu. S emisiami skleníkových plynov sa obchoduje na základe Kjótskeho protokolu.

2 Kjótsky protokol je prvou globálnou dohodou o ochrane životného prostredia, ktorý je založený na trhovom mechanizme mechanizme medzinárodného obchodovania kvótami na emisie skleníkových plynov. Prvé obdobie realizácie protokolu bolo od 1. Januára 2008 do 31. decembra Očakáva sa, že by ho mala vymeniť nová dohoda. Krajiny zaradené do prílohy Protokolu pre seba definovali kvantitatívne záväzky obmedzenia, alebo zníženia emisí skleníkových plynov. Sumárny objem zníženia by mal byť v porovnaní s rokom 1990 o 5,2%. Základné záväzky prijali tieto priemyselné krajiny: EÚ o 8%, USA o 7%, Japonsko a Kanada o 6%, krajiny strednej a východnej Európy vrátane pobaltských štátov v priemere o 8%, Európsky systém obchodovania s emisnými kvótam sa začal v roku 2005 na dodnes je jedným z najväčších systémov na svete. 1 Týka sa približne 40% objemu skleníkových plynov v Európskej únii a 6% svetového objemu 2. Na obchodovaní s kvótami sa zúčastnili podniky z 31 krajín, všetky krajiny EÚ, Chorvátsko, Island, Nórsko a Lichtenštajnsko. 3 Krajiny EÚ v rámci prvého obdobia platnosti Kjótskeho protokolu mali povinnosť znížiť emisie o 8%-v porovnaní s úrovňou v roku , vytvoriť jednotný Európsky systém obchodovania s kvótami. Najprv mal tento systém len pomáhať splniť európsky krajinám svoje záväzky v znížení emisií, ale neskôr sa stal nástrojom splnenia medzinárodných záväzkov a dôležitým nástrojom národnej a regionálnej ekologickej politiky. Cieľom Európskeho systému obchodovania s kvótami skleníkových plynov je do roku 2020 zmenšenie emisií o 21% 5. Splnenie daného cieľa sa predpokladá v niekoľkých fázach (etapách): Fáza 1 (testovacia) sa realizovala v rokoch , Fáza 2 v rokoch , a Fáza 3 sa naplánovala na roky Období realizácie Fázy 1 sa strop emisií určoval objemom 2181miliónov ton CO2 ročne 7. Počas realizácie Fázy 2 bol strop emisií 2083 mil. ton CO2 ročne 8. Ak berieme do úvahy to, že počas Fázy 2 sa do programu zapojili ešte dve krajiny, povolený objem emisií pre podniky z krajín zúčastňujúcich sa programu od 1 Údaje Európskej komisie: 2 Prepočet na založený na údajoch Svetovej banky: a každoročnom strope emisií v Etape 2. 3 Údaje Európskej komisie: 4 Príloha B Kjótskeho protokolu: 5 Údaje Európskej komisie: 6 Údaje Európskej komisie: 7 Brown, L. M., Hanafi, A., Petsonk, A. The EU Emissions Trading System: Results and Lessons Learned. Environmental Defense Fund P.2. 8 Ibid.

3 samotného začiatku je 1909 mil. ton emisií 9. Strop emisií na začiatku Fázy 3 predstavoval 2039 mil. ton CO2. Na rozdiel od predchádzajúcich fáz tento strop sa bude každoročne zmenšovať o 1,74% 10. Počas troch etáp, ktoré sa týkajú zníženia emisií len CO2, ale od roku 2013 sa predpokladá rozšíriť systém obchodovania s kvótami o oxid dusičitý (NO2), kyselina adipová ((CH 2 ) 4 (COOH) 2 ), glyoxal, kyselina glyoxalová, a tiež na perfluorokarbóny, ktoré vznikajú pri výrobe hliníka 11. Okrem iného, kedysi sa program týkal rôznych priemyselných odvetví, teplární elektrární, podniky zamerané na očisťovanie znečistenia od ropných produktov, taviace koksové pece, podniky vyrábajúce železo a oceľ, cement, sklo, vápno, tehly, keramiku, papier a kartón, ako aj podniky vyrábajúce kyseliny a organickú chémiu. V tretej fáze by mali kvóty dostať aj podniky leteckej dopravy, ktorá je druhým priemyselným odvetvím z hľadiska emisií po energetickom priemysle 12. Podľa prepočtov z roku etecká doprava zodpovedná za 4% celkového objemu emisií CO2 vďaka spaľovaniu leteckého benzínu v Európskej únii, ale súčasne za 13% emisií v dopravnom sektore Európskej únie. 13 Avšak poľnohospodárstvo a lesný priemysel zostávajú bokom od prideľovania kvót emisií a podnikov, ktoré generujú menej ako ton CO2 ročne. Programu sa nemôžu zúčastňovať pokiaľ neurobia alternatívne kroky, ktorými znížia emisie 14. V rámci Európskeho systému obchodovania s kvótami obchodujú podniky, ktoré generujú emisie. 15 O iných podmienkach sa nehovorí. Zatiaľ sa nepredpokladá využitie výfukových plynov v danom programe. V prvej etape sa kvóty prideľovali bezplatne, podniky za ne nič neplatili. To je podstatný rozdiel medzi trhom s kvótami a trhom s finančnými aktívami. Finančné aktíva sa upisujú na primárnom trhu, teda investor musí za ne zaplatiť reálne finančné prostriedky a následne ich môže predať na sekundárnom trhu. 9 Brown, L. M. Op. cit. P Údaje Európskej komisie: 11 taktiež. 12 Тaktiež. 13 Kossoy A., Guigon P. State and Trends of the Carbon Market 2012.World Bank P Brunner S., Flachsland C., Luderer G., Edenhofer O. Emission Trading Systems: an overview. Discussion Paper. Potsdam Institute For Climate Change Research. P Ibid. P.8.

4 Certifikáty zastupujúce emisie boli pridelené podnikom bezplatne. Dokonca v druhej etape sa nepodali úplne prejsť na systém rozdeľovania kvót na základe aukcií. V Európskej únii bolo týmto spôsobom rozdelených približne 4% zo všetkých kvót 16. Od roku 2013 bude rozdeľovanie všetkých kvót prostredníctvom aukcie povinné pre všetky energetické podniky vyrábajúce elektrickú energiu v Európskej únii 17. Úplný prechod na aukčnú formu distribúcie kvót sa predpokladá v roku Výnimkou môžu byť odvetvia, ktoré sú najciteľnejšie z toho hľadiska, že môžu byť premiestnené mimo Európskej únie. Pre ne budú definované maximálne objemy emisií. Tie budú definované ako 10 % emisií ekologicky najefektívnejších podnikov v danom odvetví 18. Kvôli tomu, že všetky krajiny Európskej únie majú svoje vlastné záväzky týkajúce sa zníženia emisií podľa Kjótskeho protokolu, mnohým podnikom dovolili využiť pružné mechanizmy Kjótskeho protokolu a realizovať projekty v iných krajinách a dostávať za ne CER a ERU. Pretože dodatočné povolenia na emisie zväčšujú trop emisií a vnášajú nejasnosť do výsledkov programu, ale aj kvôli tomu, že sa skončila platnosť prvej etapy Kjótskeho protokolu v roku 2012, použitie daných medzinárodných kvót na emisie bude obmedzené 19. Ak za celý čas Fázy 2 bolo povolené použiť miliónov ton CER a ERU, čo predstavuje 13% prebytočných v porovnaní s celkovým objemom rozdeľovaných kvót, v období v rokoch 2008 až 2020, povolené medzinárodné kvóty na emisie nemôžu prevýšiť o dodatočných 6% v porovnaní s priemerným objemom umiestnenia kvót 20. Európsky systém obchodovania kvótami na emisie skleníkových plynov bola prvou iniciatívou veľkého rozsahu na základe obchodovania s kvótami. Preto chyby a problémy v prvej etape realizácie daného systému nemohli nevzniknúť. Pochopenie toho ako sa dajú použiť získané skúsenosti a zabrániť negatívnym efektom v budúcnosti sú základom pre ďalšie úspešné fungovanie systému. Hlavný problém, na ktorý narazili konštruktéri Európskeho systému obchodovania s kvótami skleníkových plynov, ktorá mohla byť hlavným dôvodom pre kritiku daného systému, pozostávala v nadhodnotenom objeme umiestňovaných kvót v prvej etape. Kvôli nedostatku údajov o reálnych emisiách skleníkových plynov v čase primárneho umiestnenia 16 Kossoy A. Op.cit..P Ibid. 18 Ibid. 19 Ibid. P Ibid.

5 kvót v roku 2005 konštruktéri systému sa spoľahli na údaje, ktoré poskytli samotné podniky 21. To umožnilo účastníkom programu poskytnúť údaje, ktoré boli nadhodnotené a zohľadňovali to, že v budúcnosti budú tieto podniky rásť a obmedzenia emisií budú vyššie. Výsledkom toho bolo to, že podniky dostali kvóty na emisie v objeme 2080 miliónov ton CO2, a súčasne ich reálne emisie boli 2020 miliónov ton 22. V apríli 2006 začalo byť jasné, že na trhu sa umiestnilo o 4% viac kvót ako bol reálny objem emisií 23. Preto v súlade s prudkým poklesom dopytu po certifikátoch, cena prakticky klesla na nulu. Tomuto poklesu by sa dalo zabrániť ak by sa kvóty v prvej fázy dali zachovať a preniesť do ďalších období. Kvóty boli anulované a nepreniesli sa do budúcich obodbí obchodovania. Autori Európskeho systému si uvedomili, že tvrdenie o znížení emisií o 8% v porovnaní s rokom 1990 v období je nadhodnotené. Preto sa daný nástroj prestal používať 24. Ak by sa podnikom dovolilo zachovať si nadbytočné certifikáty z rokov 2005 až 2007, nemalo by to vplyv na kolísanie ceny a cena by sa neznížila na nulu. To by však súčasne neumožnilo splnenie záväzkov podľa Kjótskeho protokolu. Ukázalo sa, že problém je možné postupne riešiť cestou zníženia stropu emisií v etape 2 a etape 3, ale aj zmenou metódy definovania stropu emisií: zber neoverených údajov bol nahradený zberom overených historických údajov. Okrem iného od začiatku fázy 3 sa bude strop emisií pre energetický a priemyselný sektor bude definovať na základe 10% najefektívnejších podnikov v sektore 25. Dá sa teda konštatovať, že vysoká volatilita cien bola vyvolaná nadmernou distribúciou kvót v európskom systéme obchodovania. V roku 2005 začiatkom roka cena na európske kvóty stúpla 1,5 násobne, potom trojnásobne poklesla, a po apríli 2006 sa znížila prakticky na nulu. 21 Brown, L. M., Op. cit. P Brunner S. Op. cit. P Aldy J. E. Stavins R. N. The Promise and Problems of Pricing Carbon: Theory and Experience. The Journal of Environment & Development.2011, P Brown, L. M. Op. cit. P. vii. 25 Ibid. P. 13

6 Graf číslo 1: Volatilia cien certifikátov kvóty emisií v rokoch a v rokoch Prameň: Brown, L. M., Hanafi, A., Petsonk, A. The EU Emissions Trading System: Results and Lessons Learned. Environmental Defense Fund Kvôli zníženiu volatility (výkyvom cien) je od roku 2008 dovolené zachovať si kvóty pre budúce obdobia, čo sa prejavilo v zmäkčení skokov pri raste a poklese cien. Avšak cena na európske kvóty emisií je ešte stále závislá od akýchkoľvek správ o reálnom stave emisií. Ňň Ako ukazuje jeden z posledných príkladov z apríla 2012, cena na kvóty v jeden deň klesla o 11%. Bola to reakcia na správu o tom, že emisie v Európskej únii boli nižšie v porovnaní s deklarovaným očakávaným objemom 26.V minulom roku cena kvóty v prvom polroku oscilovala medzi hodnotou 2-3 eura za tonu 27 a Slovensko predalo svoje kvóty priamo za 0,83 EUR. Môžeme konštatovať, že napriek vyššie uvedeným opatreniam cena kvót kolíše a nepostačuje pre stimuláciu dlhodobých investícií do technológií s nízkymi emisiami 26 Brown, L. M. Op. cit. P Internetová stránka Európskej energetickej burzy: s%20%7c%20spot

7 skleníkových plynov. 28 Na druhej strane, ak je cena na emisie kvôli sprísneniu stropu emisi stúpne napríklad na hypotetických 30 euro za tonu ako to bolo začiatkom roku 2005, môže to viesť k zníženiu objemov výroby, zhoršeniu ekonomickej situácie v čase svetovej ekonomickej a finančnej krízy, ktorý v Európskej únii neutícha, alebo môže viesť k premiestneniu výroby do iných častí sveta. Preto sa v Európskej komisii a na pôde jej podriadených inštitúcií diskutovalo o možnosti anulovania časti kvót na emisie skleníkových plynov kvôli tomu, aby sa podporil rast ceny 29. Opatrenia Európskej komisie predpokladajú, že ak by cena bola veľmi vysoká, tá časť emisií, ktorá bola suspendovaná by sa vrátila na trh a týmto by sa znížil ekonomický tlak programu na podniky. O týchto opatreniach sa veľmi diskutuje a majú tak zástancov, ako aj protivníkov. Intervencia na trhu kvót emisií môže vždy viesť k nejednoznačnej reakcii zo strany účastníkov trhu. Rozhodnutia o vyradení určitého množstva kvót emisií z trhu, alebo o jeho opätovnom zaradení na trh môže viesť k nedôvere, alebo váhaniu účastníkov trhu, ale súčasne môže vytvárať predpoklad pre politicky motivované rozhodnutia. 30 V apríli 2013 Európsky parlament zamietol návrh o suspendovaní 900 mil. ton emisných kvót, ale existuje možnosť realizácie tohto zámeru pokiaľ sa oslabne odpor podnikateľskej sféry 31. Okrem toho sa diskutuje o ďalších opatreniach. Medzi ne patrí diskusia o určení cenového pásma s najnižšou a najvyššou cenou, ale aj diskusia o vytvorení takzvanej banky (v zmysle zásobníka) kvót emisií kvót na skleníkové plyny. O spomínaných opatreniach sa len diskutuje 32. Ďalším predmetom kritiky, najmä zo strany médií, ktoré posudzujú mnohé ekonomické javy zjednodušene a niekedy aj jednostranne, bol fakt, že podniky zúčastňujúce sa Európskeho systému obchodovania s emisiami, získali dodatočný takzvaný nepredvídaný zisk v dôsledku rozdelenia kvót. Dodatočný zisk bol v dôsledku toho, že podniky obchodujúce s emisiami presunuli náklady spojené s týmto procesom na konečných spotrebiteľov. Ako? V cenám energií pripočítali ceny kvót, napriek tomu, že kvóty boli 28 Brown, L. M. Op. cit. P Kossoy A. Op. cit. P Ibid. P Údaje internetovej stránky týždenníka Economist: 32 Kossoy A. Op. cit. P

8 distribuované bezplatne 33. Podľa niektorých prepočtov nepredvídaný zisk uhoľných, plynových a naftových elektrární v Európskej únie počas fázy 1 dosiahla výšku 16,6 mld. USD 34. Bez ohľadu na veľmi široké pole problému, jej riešenie ležalo na povrchu. Problémy by neexistovali v tom prípade ak by sa kvóty umiestňovali na primárnom trhu v aukcii za reálne peniaze, a nerozdeľovali by sa zadarmo. Aukcia by neumožňovala podnikom realizovať zisk započítaním nákladov na zníženie emisií do ceny energií. Súčasne sa dá povedať, že finančné prostriedky získané z predaja kvót mohli byť rozdelené medzi spotrebiteľov ako dotácie v prípadoch ak by sa cena energie stala ekonomickým bremenom 35. Preto je jedným z hlavných cieľov organizátorov tretej etapy Európskeho systému obchodovania s kvótami bude distribúcia prakticky všetkých 100% kvót v energetickom sektore prostredníctvom aukcie. Január 2011 bol ešte jednou skúškou stabilnosti a dôveryhodnosti Európskeho systému obchodovania s kvótami: vlna kybernetických útokov spôsobila krádež viac 3 miliónov kvót v hodnote 50 mil., EUR. Bolo to približne 0,15% zo všetkých distribuovaných kvót 36. Príčinou tak veľkej škody bola ani nie tak činnosť podvodníkov, ako skôr rôzna interpretácia pravidiel obchodovania s kvótami, teda nedostatky v regulácii trhu 37. Uvedený prípad bol dôvodom pre reformu infraštruktúry trhu, konsolidácia informácií v spoločnom centre pod kontrolou Európskej komisie, ale aj k harmonizácii pravidiel obchodovania kvótami v rôznych krajinách Európskej únie a ich unifikácii, pričom na Slovensku neexistujú žiadne pravidlá a ani dohľad na obchodovaním 38. Bez ohľadu na problémy, ktoré vznikli, Európsky systém obchodovania na emisie skleníkových plynov dosiahol určité výsledky pri minimálnych nákladoch a administratívnych výdavkoch. Za obdobie od začiatku programu od roku 2005 do roku 2010 emisie skleníkových plynov v sektoroch ekonomiky zapojených do Európskeho systému obchodovania s kvótami sa znížili o 13%. Okrem toho HDP krajín, ktoré sa zúčastnili daného programu stúpol bez ohľadu na náklady spojené s povinnosťou firiem kupovať kvóty Brown, L. M. Op. cit. P Ellerman A. D., Convery F., Perthuis C., Pricing Carbon, Cambridge Press, P Brown, L. M. Op. cit. P Kossoy A. Op. cit. P Brown, L. M. Op. cit. P Ibid. P European Environment Agency, Greenhouse gas emission trends and projections in Europe 2011 EEA Report

9 V súlade s niektorými výskumami celková hodnota zníženia emisií v rámci daného programu prevýšila 0,01% HDP 40. Mnohí kritici systému obchodovaniu s kvótami na emisie vysvetľujú kladné výsledky programu len tým, že ekonomická kríza znížila ekonomickú aktivitu a teda aj emisie. Nie je to tak experti, ktorí kladne hodnotia daný systém ako príklad uvádzajú takzvanú aposteriórnu analýzu porovnávajú súčasný stav emisií, s tým ak by neexistoval systém obchodovania. V súlade s výsledkami danej analýzy v čase prvej etapy v rokoch keď nebola recesia, HDP Európskej únie stúpol o 2% a emisie sa znížili o 2-5 % alebo o miliónov ton v porovnaní v výrobou bez zavedenia systému obodovania s kvótami 41. Podľa výsledkov výskumu toho istého vedca, bez ohľadu na ekonomickú krízu v roku 2008, v období emisie odvetví zapojených do programu obchodovania sa znížili o 8%, teda o 340 mil. ton CO2 42. Pri prepočtoch ekonomických nákladov pri konštrukcii možných scenárov sa často nezohľadňuje efekt, ktorým znižovanie emisií ovplyvňuje zdravie a celkovú ekologickú situáciu. Napríklad posledná správa Európskej komisie vypočítala, že prínos pre zdravie obyvateľstva v prípade zníženia emisií do roku 2020 o 20% bude mať hodnotu od 4,3 do 10,4 mld. USD 43. Európsky systém obchodovania s kvótami spolu so systémom na Novom Zélande, zostávajú v súčasnosti jedinými systémami, ktoré sa realizujú na národnej a nadnárodnej úrovni. Nedá sa predpokladať, že budú jedinými, pretože mnohé krajiny pracujú na to, aby sfunkčnili vlastné systémy znižovania emisií prostredníctvom obchodovania s kvótami na emisie. No. 4/2011, October P Ellerman A.D. Op. cit. P Ellerman A.D. Op. cit. P Ellerman A.D., European University Institute. The EU ETS: Path to the Future or Dead-end? Presentation. September 5, European Commission Staff Working Paper. Analysis of options beyond 20% GHG emission reduction: Member State results. January 30, 2012.

10 Použitá literatúra: 1. Aldy J. E. Stavins R. N. The Promise and Problems of Pricing Carbon: Theory and Experience. The Journal of Environment & Development.2011, P Brown, L. M., Hanafi, A., Petsonk, A. The EU Emissions Trading System: Results and Lessons Learned. Environmental Defense Fund Ellerman A. D., Convery F., Perthuis C., Pricing Carbon, Cambridge Press, P Ellerman A.D., European University Institute. The EU ETS: Path to the Future or Dead-end? Presentation. September 5, Economist: failure-reform-europes-carbon-market-will-reverberate-round-world-ets 6. Európska energetická burza: 7. Európska komisia: 8. Európska komisia: 9. Európska komisia: European Commission Staff Working Paper. Analysis of options beyond 20% GHG emission reduction: Member State results. January 30, European Environment Agency. Greenhouse gas emission trends and projections in Europe EEA Report. 12. Kossoy A., Guigon P. State and Trends of the Carbon Market 2012.World Bank P Svetová banka: CN-US-NZ-RU-EU?display=graph Vladimír Bačišin Paneurópska vysoká škola Fakulta ekonómie a podnikania Tematínska Bratislava vladimir.bacisin@gmail.com

Trendy vo vývoji. Mário Lelovský Riaditeľ BaSys Czech&Slovak Predseda Asociácie dovozcov a výrobcov AV techniky SR

Trendy vo vývoji. Mário Lelovský Riaditeľ BaSys Czech&Slovak Predseda Asociácie dovozcov a výrobcov AV techniky SR Trendy vo vývoji technológie TV obrazoviek Mário Lelovský Riaditeľ BaSys Czech&Slovak Predseda Asociácie dovozcov a výrobcov AV techniky SR Televízia v domácnosti = Obsah + Forma Televízor a obsah musia

More information

SPRÁVA KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV PRVÝ VÝHĽAD PRE ČISTÉ OVZDUŠIE

SPRÁVA KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV PRVÝ VÝHĽAD PRE ČISTÉ OVZDUŠIE EURÓPSKA KOMISIA V Bruseli 7. 6. 2018 COM(2018) 446 final SPRÁVA KOMISIE EURÓPSKEMU PARLAMENTU, RADE, EURÓPSKEMU HOSPODÁRSKEMU A SOCIÁLNEMU VÝBORU A VÝBORU REGIÓNOV PRVÝ VÝHĽAD PRE ČISTÉ OVZDUŠIE SK SK

More information

SÚČASNÁ VEREJNÁ PODPORA SLOVENSKEJ KINEMATOGRAFIE A EURÓPSKY KONTEXT 1

SÚČASNÁ VEREJNÁ PODPORA SLOVENSKEJ KINEMATOGRAFIE A EURÓPSKY KONTEXT 1 SÚČASNÁ VEREJNÁ PODPORA SLOVENSKEJ KINEMATOGRAFIE A EURÓPSKY KONTEXT 1 Štúdie ŽOFIA BOSÁKOVÁ Filmová a televízna fakulta Vysokej školy múzických umení, Bratislava (APVV) Abstrakt: Text sa zaoberá inštitucionálnymi

More information

M A L É V E T E R N É E L E K T R Á R N E

M A L É V E T E R N É E L E K T R Á R N E EKOSOLÁR s.r.o. Žilinská cesta 19 921 01 Piešťany tel.-fax : 033/774 40 40, mobil : 0905 648 232, e-mail : korvin@ekosolar.skwww.ekosolar.sk Ceník firmy EKOSOLÁR platný od 01.05.2010 zmena ceny vyhradená

More information

Bytová výstavba v Slovenskej republike v kontexte zmien bytovej politiky

Bytová výstavba v Slovenskej republike v kontexte zmien bytovej politiky Bytová výstavba v Slovenskej republike v kontexte zmien bytovej politiky Jarmila Vidová 1 1 Ekonomická univerzita v Bratislave, Národohospodárska fakulta, Katedra hospodárskej politiky; Dolnozemská cesta

More information

Východiská a perspektívy umenia umelého života PS 2012, TEORIE INTERAKTIVNÍCH MÉDIÍ Mgr. Martina Ivičičová

Východiská a perspektívy umenia umelého života PS 2012, TEORIE INTERAKTIVNÍCH MÉDIÍ Mgr. Martina Ivičičová Východiská a perspektívy umenia umelého života PS 2012, TEORIE INTERAKTIVNÍCH MÉDIÍ Mgr. Martina Ivičičová Po každej hodine bude do interaktívnych osnov predmetu vložený text na danú tému. (ak ich bude

More information

Ukazovatele konkurencieschopnosti a ozdravný program Grécka, Portugalska a Írska

Ukazovatele konkurencieschopnosti a ozdravný program Grécka, Portugalska a Írska Ukazovatele konkurencieschopnosti a ozdravný program Grécka, Portugalska a Írska INEKO v spolupráci s Podnikateľskou alianciou Slovenska (PAS) september 2013 Zodpovední autori: Peter Goliaš, riaditeľ INEKO

More information

UZNANIE ŠTÁTU V MEDZINÁRODNOM PRÁVE

UZNANIE ŠTÁTU V MEDZINÁRODNOM PRÁVE Právnická fakulta Masarykovej univerzity Právo a právna veda Katedra medzinárodného a európskeho práva Diplomová práca UZNANIE ŠTÁTU V MEDZINÁRODNOM PRÁVE Henrich Hajdin 2013/ 2014 Čestné prehlásenie:

More information

Folklore as an Object of Ethnolinguistics: Linguocultural Aspect

Folklore as an Object of Ethnolinguistics: Linguocultural Aspect Folklore as an Object of Ethnolinguistics: Linguocultural Aspect Veronika Viktorovna Katermina, Kuban State University, Krasnodar, Russia, katermina_v@mail.ru Key words: folklore, ethnolinguistics, linguoculture,

More information

Slovak edition 2011 by Eastone Group, a. s. Translation 2011 Miroslava Bajaníková

Slovak edition 2011 by Eastone Group, a. s. Translation 2011 Miroslava Bajaníková THE 80/20 PRINCIPLE Copyright Richard Koch, 2007, 1997. This New Edition of THE 80/20 PRINCIPLE: The secret of Achieving More with Less published by Nicholas Brealey Publishing, London, 2007. This Translation

More information

Business model multiplex cinema and its application in Slovakia

Business model multiplex cinema and its application in Slovakia MPRA Munich Personal RePEc Archive Business model multiplex cinema and its application in Slovakia Juraj Misun University of Economics in Bratislava, Faculty of Business Management, Department of Management

More information

Princíp zodpovednosti a princíp spravodlivosti vo finančnej etike

Princíp zodpovednosti a princíp spravodlivosti vo finančnej etike Princíp zodpovednosti a princíp spravodlivosti vo finančnej etike Ján KALAJTZIDIS Princíp spravodlivosti a princíp zodpovednosti patria vo finančnej etike k dominantným problémom. Arno Anzenbacher vo svojej

More information

Ob O AH ÚVOD ANALÝZA PRO LÉMU... 5 თ剷ítaთ剷 vá bezpeთ剷n sť თ剷 თ剷ᘗ卧e becné princípy brany 6 3 Sieť vá bezpeთ剷n sť R z čí č ᘗ咇 h ᙗ啗

Ob O AH ÚVOD ANALÝZA PRO LÉMU... 5 თ剷ítaთ剷 vá bezpeთ剷n sť თ剷 თ剷ᘗ卧e becné princípy brany 6 3 Sieť vá bezpeთ剷n sť R z čí č ᘗ咇 h ᙗ啗 თ厇 ý óg í Študijný odbor: Počítačové Systémy a Siete Penetračné testovanie ᘗ咇 f x í M z z R M M h 3 x Ob O AH... 2 1 ÚVOD... 4 2 ANALÝZA PRO LÉMU... 5 თ剷ítaთ剷 vá bezpeთ剷n sť თ剷 თ剷ᘗ卧e becné princípy brany

More information

Výpočet výšky náhrady škody podľa článku 74 CISG[2]

Výpočet výšky náhrady škody podľa článku 74 CISG[2] CISG AC Stanovisko č. 6 Náhrada škody CISG-Advisory Council Stanovisko č. 6 [*] - Stanovisko [oficiálny text] - Komentár - Príloha: Prehľad prípadov Článok 74 CISG Výpočet výšky náhrady škody podľa článku

More information

Zoznam sektorových indikátorov za dopravu

Zoznam sektorových indikátorov za dopravu DOPRAVA Zoznam sektorových indikátorov za dopravu Trendy sektora relevantné k ŽP Počet prepravených osôb a výkony v osobnej doprave Množstvo prepraveného tovaru a výkony v nákladnej doprave Dĺžka dopravnej

More information

Alebo návod ako pracovať s týmto textom.

Alebo návod ako pracovať s týmto textom. July 1, 2013 Žilinská univerzita Stopäťdesiat slov grafického editora : Alebo návod ako pracovať s týmto textom. Spôsob, akým držíte tento časopis, a akým ním listujete, je v mnohom určujúci pre efekt,

More information

SLOVENSKÝ FILM V ROKU 2016

SLOVENSKÝ FILM V ROKU 2016 SLOVENSKÝ FILM V ROKU 2016 ZBORNÍK HODNOTIACICH PRÍSPEVKOV Z TÝŽDŇA SLOVENSKÉHO FILMU 2017 zostavili JANA DUDKOVÁ A KATARÍNA MIŠÍKOVÁ SLOVENSKÝ FILM V ROKU 2016 Zborník hodnotiacich príspevkov z Týždňa

More information

. ' \ ' \.. ~e, /ole ) NÁŠ HOSTITEĽ

. ' \ ' \.. ~e, /ole ) NÁŠ HOSTITEĽ . ' \ ' \.. ~e, /ole 1 1. 2] OsoBNOSTI] UDALOSTI Talent roka 200 l - str. 2 List čitateľa - str. 2 Grand prix Svetozára Stračinu - str. 3 Miniprofil H2- Bernadetta Suňavská -str. 4 Podmienky pre umelcov

More information

THE QUEST FOR UNITY. Maroš BUDAY

THE QUEST FOR UNITY. Maroš BUDAY THE QUEST FOR UNITY Maroš BUDAY Abstract This article deals with a novel approach of looking at postmodernist writing. It suggests that postmodernism in literature constitutes a complex and chaotic phenomenon

More information

Zradené testamenty S A M U E L A B R A H Á M

Zradené testamenty S A M U E L A B R A H Á M Zradené testamenty milana Kunderu S A M U E L A B R A H Á M Veľa vecí v živote sa udeje náhodou. Často sa retrospektívne cítime v rozpakoch, že to, čo roky považujeme za prirodzenú súčasť našej existencie,

More information

Festivalový denník. Oficiálny festivalový denník Art Film Festu. Otvorte v sebe radosť z umenia

Festivalový denník. Oficiálny festivalový denník Art Film Festu. Otvorte v sebe radosť z umenia pondelok 19. júna 2017 číslo 4 zadarmo Košice Slovensko Oficiálny festivalový denník Art Film Festu Festivalový denník 4 Rozhovor Hodinky povedia, ktoré filmy sú dobré Krátky film je základom pre každú

More information

INTERNET VECÍ JORDI SALAZAR, SANTIAGO SILVESTRE

INTERNET VECÍ JORDI SALAZAR, SANTIAGO SILVESTRE INTERNET VECÍ JORDI SALAZAR, SANTIAGO SILVESTRE Názov: Internet vecí Autor: Jordi Salazar, Santiago Silvestre Preložil: Ivan Drozd, Ivan Minárik, Marek Vančo Vydalo: České vysoké učení technické v Praze

More information

Summer School of Translation

Summer School of Translation m at e r i á ly / m at t e r s wo wor lr d l d L ilt ie tr eat r at u ru e r e S ts ut du id eis e s 4 41 ( 18 ( 18 ) ) 2/ 02 09 0( 910 ( 84 0 121 8 8 ) Summer School of Translation A l o j z k e n í ž

More information

festival komornej hudby september 2016

festival komornej hudby september 2016 festival komornej hudby 18 25 september 2016 hlavný usporiadateľ a producent / main organizer and producer Konvergencie spoločnosť pre komorné umenie / Convergence Society for Chamber Arts program festivalu

More information

VÝROČNÁ SPRÁVA a n n u a l r e p o r t 2016

VÝROČNÁ SPRÁVA a n n u a l r e p o r t 2016 VÝROČNÁ SPRÁVA a n n u a l r e p o r t 2016 obsah content 02 03 04 07 09 10 11 12 Charakteristika skupiny Characteristics of the Company Príhovor generálneho riaditeľa Interview with CEO Identifikačné

More information

Statistical Surveys in Households and by Individuals in Slovakia the use of Blaise 4 / Blaise 5

Statistical Surveys in Households and by Individuals in Slovakia the use of Blaise 4 / Blaise 5 Statistical Surveys in Households and by Individuals in Slovakia the use of Blaise 4 / Blaise 5 Ľudmila Hadová and Danica Tureková, Statistical Office of the Slovak Republic 1. Abstract Blaise has been

More information

Televize v Evropě: Televízia v Európe: Doplňující zprávy Doplňujúce správy 2008 ČESKÁ REPUBLIKA SLOVENSKO OPEN SOCIETY INSTITUTE

Televize v Evropě: Televízia v Európe: Doplňující zprávy Doplňujúce správy 2008 ČESKÁ REPUBLIKA SLOVENSKO OPEN SOCIETY INSTITUTE OPEN SOCIETY INSTITUTE EU Monitoring and Advocacy Program OPEN SOCIETY FOUNDATION Media Program Televize v Evropě: Doplňující zprávy 2008 ČESKÁ REPUBLIKA Televízia v Európe: Doplňujúce správy 2008 SLOVENSKO

More information

GUIDELINES FOR AUTHORS

GUIDELINES FOR AUTHORS ACTA VŠFS Economic Studies and Analyses GUIDELINES FOR AUTHORS ACTA VŠFS Economic Studies and Analyses is a reviewed scientific journal, focused on the presentation of results of scientific research in

More information

GREETING AND MEETING PEOPLE

GREETING AND MEETING PEOPLE GREETING AND MEETING PEOPLE WHEN TO SAY GOOD MORNING / AFTERNOON / EVENING / NIGHT? We say Good morning between 05:00 AM 12:00 PM We say Good afternoon between 12:00 PM 06:00 PM We say Good evening between

More information

Rozhovor Dobový film je výzva pre všetkých

Rozhovor Dobový film je výzva pre všetkých piatok 23. júna 2017 číslo 8 zadarmo Košice Slovensko Oficiálny festivalový denník Art Film Festu Festivalový denník 8 Rozhovor Dobový film je výzva pre všetkých Košice sú mojím mestom Český režisér, ktorý

More information

Sony prehlasuje značku BRAVIA za najlepšiu značku LCD televízorov na svete

Sony prehlasuje značku BRAVIA za najlepšiu značku LCD televízorov na svete IF, 28. august 2008 Sony prehlasuje značku BRVI za najlepšiu značku LCD televízorov na svete Spoločnosť Sony získala na podujatí IF množstvo svetových prvenstiev: LCD televízor s najvyššou rýchlosťou zobrazovania

More information

Guidelines for writing and formatting final theses in STU MTF

Guidelines for writing and formatting final theses in STU MTF MTF MANAGEMENT Guidelines for writing and formatting final theses in STU MTF Submitted by: Elaborated by: doc. RNDr. Mária Mišútová, PhD doc. Ing. Peter Schreiber, PhD. PhDr. Kvetoslava Rešetová, PhD.

More information

Copying is illegal. Review copy only. U j œ. œ œ œ œ œ. œ œ. # œ œ œ œ œ œ œ. ? b. œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ. Nancy M. Raabe

Copying is illegal. Review copy only. U j œ. œ œ œ œ œ. œ œ. # œ œ œ œ œ œ œ. ? b. œ œ œ œ œ œ œ œ. œ œ. Nancy M. Raabe Tad. Pueto Rican; t. Caolyn ennings Solo o Canto Piano 3 Anuncio eely 4 2 4 2 4 2 U U u The Los ma gi who to Beth le hem did go wee the ma gos que lle ga on a Be lén a nun g. g he alds o the com ing o

More information

TERMICKÁ ANALÝZA POLYMÉRNYCH KOMPOZITOV THERMAL ANALYSES OF POLYMER COMPOSITES

TERMICKÁ ANALÝZA POLYMÉRNYCH KOMPOZITOV THERMAL ANALYSES OF POLYMER COMPOSITES TERMICKÁ ANALÝZA POLYMÉRNYCH KOMPOZITOV THERMAL ANALYSES OF POLYMER COMPOSITES Ing. Ľudmila Dulebová, PhD. Technická univerzita v Košiciach Strojnícka fakulta Katedra technológií a materiálov Mäsiarska

More information

Rozvoj komunikačných zručností žiakov na hodinách anglického jazyka

Rozvoj komunikačných zručností žiakov na hodinách anglického jazyka MetODICKO-PEDAGOGICKÉ CENTRUM Rozvoj komunikačných zručností žiakov na hodinách anglického jazyka Anna pávová Bratislava 2014 Obsah Úvod 5 1 Komunikačné vyučovanie 6 1.1 Princípy komunikačného vyučovania

More information

Time clauses Časové vety

Time clauses Časové vety Time clauses Časové vety Časové spojky :when keď, až after (potom) keď before skôr,ako as long as pokiaľ, tak dlho till, untill pokiaľ nie, kým as soon as len čo while zatiaľ čo, kým by the time až (v

More information

Music Harmony Analysis:

Music Harmony Analysis: Comenius University, Bratislava Faculty of Mathematics, Physics and Informatics Music Harmony Analysis: Towards a Harmonic Complexity of Musical Pieces Master s Thesis Bc. Ladislav Maršík, 2013 Comenius

More information

On the Common Goods. Dr. Gregory Froelich

On the Common Goods. Dr. Gregory Froelich [T Aa R V. W. 0: 1 5 Ma 2010, 2:19..] O C G D. G F S. Ta a a a a aa a a. I a a a a Ta a a a, a,, a a a a. T, Ta a a P a, a a aa; a, a a.¹ B a a Ta a a Taa. Ra, S. Ta a a aa a a a a aa a a a a a. Ca a,

More information

mesačník o filmovom dianí ( nielen ) na Slovensku

mesačník o filmovom dianí ( nielen ) na Slovensku mesačník o filmovom dianí ( nielen ) na Slovensku www.filmsk.sk 02 2018 2,50 rozhovor: Pavel Branko téma: Filmoví fotografi kedysi a dnes recenzia: Chlapi neplačú Na konci sveta Podoba vody Tri billboardy

More information

Čojetotransakčnáanalýza? Aké sú jej zvláštnosti v porovnaní s ostatnými psychoterapeutickými smermi? What about Transactional analysis is?

Čojetotransakčnáanalýza? Aké sú jej zvláštnosti v porovnaní s ostatnými psychoterapeutickými smermi? What about Transactional analysis is? PSYCHIATRIA, 13, 2006, č. 3-4, s. 73-90 73 Teória psychoterapie Čojetotransakčnáanalýza? Aké sú jej zvláštnosti v porovnaní s ostatnými psychoterapeutickými smermi? Leonhard Schlegel What about Transactional

More information

Festivalový denník. Zaujať môžeme len myšlienkami, originalitou. Kvalitné filmy nestarnú a stále majú čo povedať

Festivalový denník. Zaujať môžeme len myšlienkami, originalitou. Kvalitné filmy nestarnú a stále majú čo povedať piatok 15. 6. 2018 číslo 1 zadarmo Košice Slovensko Oficiálny festivalový denník Art Film Festu Festivalový denník 1 For English, turn to page 7 Režisér, scenárista, producent, filmový organizátor. Fero

More information

optický internet a digitálna televízia

optický internet a digitálna televízia optický internet a digitálna televízia Dostupné už aj u vás. www.flexi.sk/novasiet flexi služby na sieti DSiDATA l www.flexi.sk l Infolinka 0800 601 116 Vďaka novej optickej sieti DSiDATA môžete aj vy

More information

International Workshop, Electrical Enduse Efficiency, 5th March Residential electricity consumption

International Workshop, Electrical Enduse Efficiency, 5th March Residential electricity consumption International Workshop, Electrical Enduse Efficiency, 5th March 2010 Residential electricity consumption Despite national efforts, electricity consumption is growing at nearly twice the rate estimated

More information

Slovenské divadlo. Revue dramatických umení Vydáva Ústav divadelnej a filmovej vedy Slovenskej akadémie vied Ročník Číslo 3 OBSAH

Slovenské divadlo. Revue dramatických umení Vydáva Ústav divadelnej a filmovej vedy Slovenskej akadémie vied Ročník Číslo 3 OBSAH Slovenské divadlo Revue dramatických umení Vydáva Ústav divadelnej a filmovej vedy Slovenskej akadémie vied Ročník 58 2010 Číslo 3 OBSAH 3 Perspektívy národných divadiel... 189 Andrej Maťašík: Idea v dobe

More information

g Martin Štrba g Odrazy literatúry vo filmoch posledného desaťročia g Kmeň g Leviatan g Salto Mortale g Vlna vs. breh č.

g Martin Štrba g Odrazy literatúry vo filmoch posledného desaťročia g Kmeň g Leviatan g Salto Mortale g Vlna vs. breh č. mesačník o filmovom dianí na slovensku č. 12-2014 CENA 1 www.filmsk.sk Rozhovor g Martin Štrba Téma g Odrazy literatúry vo filmoch posledného desaťročia RECENZIA g Kmeň g Leviatan g Salto Mortale g Vlna

More information

2017 Tentative Roster

2017 Tentative Roster 2017 Tentative Roster Seeing your name on this list only means that you were assigned to a DHA in the Application Process & Lottery. To actually be placed into the 2017 Hunt, you are still required to

More information

l SSk V čísle tubica Rybárska a Oliver Dohnányi v rozhovoroch ;;...,~,t'llr.jiiiiir._.

l SSk V čísle tubica Rybárska a Oliver Dohnányi v rozhovoroch ;;...,~,t'llr.jiiiiir._. V čísle tubica Rybárska a Oliver Dohnányi v rozhovoroch ---------------------- ;;...,~,t'llr.jiiiiir._. MELOS-ÉTO S v recenziách Koncerty SF Hudobné dni vb. Bystrici Edita Grúberová vo Viedni -----~- --------~--

More information

PREZENTÁCIA SLOVENSKA V ZAHRANIČÍ HĽADÁ SA DOBRÝ NÁPAD PRESENTATION OF SLOVAKIA ABROAD A GOOD IDEA IS WANTED

PREZENTÁCIA SLOVENSKA V ZAHRANIČÍ HĽADÁ SA DOBRÝ NÁPAD PRESENTATION OF SLOVAKIA ABROAD A GOOD IDEA IS WANTED PREZENTÁCIA SLOVENSKA V ZAHRANIČÍ HĽADÁ SA DOBRÝ NÁPAD PRESENTATION OF SLOVAKIA ABROAD A GOOD IDEA IS WANTED Krásne a rozmanité. Srdce Európy, nádherná príroda, mnohotvárna kultúra, jedinečný folklór.

More information

Please note that not all pages are included. This is purposely done in order to protect our property and the work of our esteemed composers.

Please note that not all pages are included. This is purposely done in order to protect our property and the work of our esteemed composers. Please note that not all pages are included. his is purposely done in order to protect our property and the work of our esteemed composers. If you would like to see this work in its entirety, please order

More information

ROČNÁ SPRÁVA 2014 ANNUAL REPORT 2014

ROČNÁ SPRÁVA 2014 ANNUAL REPORT 2014 ROČNÁ SPRÁVA 2014 ANNUAL REPORT 2014 Príhovor generálneho riaditeľa General Director s Address Ako perspektívny považujem aj náš pokračujúci posun smerom od základných služieb k rozširovaniu ponuky a podielu

More information

Mgr. Jana Ambrózová, PhD., Katedra etnológie a folkloristiky FF UKF v Nitre;

Mgr. Jana Ambrózová, PhD., Katedra etnológie a folkloristiky FF UKF v Nitre; 1 66 2018 Š T Ú D I E APLIKÁCIA DIGITÁLNYCH TECHNOLÓGIÍ VO VÝSKUME TRADIČNEJ INŠTRUMENTÁLNEJ HUDBY NA SLOVENSKU The Application of Digital Technologies in the Research of Traditional Instrumental Music

More information

Switching to digital television

Switching to digital television Switching to digital television The transition from analogue to digital television is well under way in a number of countries around the world. digital television allows for better picture and sound quality,

More information

Festivalový denník. Som závislá na filme. Oficiálny festivalový denník Art Film Festu. Rád na festivale stretávam hercov

Festivalový denník. Som závislá na filme. Oficiálny festivalový denník Art Film Festu. Rád na festivale stretávam hercov štvrtok 22. júna 2017 číslo 7 zadarmo Košice Slovensko Oficiálny festivalový denník Art Film Festu Festivalový denník 7 Rozhovor Som závislá na filme Rád na festivale stretávam hercov Alexandra Borbély,

More information

SOCIO-PRAGMALINGUISTIC ANALYSIS OF INTERACTION IN HOUSE M.D.

SOCIO-PRAGMALINGUISTIC ANALYSIS OF INTERACTION IN HOUSE M.D. 298 10. ŠTUDENTSKÁ VEDECKÁ A UMELECKÁ KONFERENCIA SOCIO-PRAGMALINGUISTIC ANALYSIS OF INTERACTION IN HOUSE M.D. MONIKA KUBALÍKOVÁ Stupeň, forma, ročník štúdia: Mgr., denná, 2. Študijný program: učiteľstvo

More information

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Libuše Matulová Název materiálu: Cultural Life Označení materiálu: VY_32_INOVACE_MAT32 Datum vytvoření:

More information

Angličtina 2018 STREDNÉ ŠKOLY. Teenage 1. Adult 2

Angličtina 2018 STREDNÉ ŠKOLY. Teenage 1. Adult 2 OXICO jazykové knihy Angličtina 2018 STREDNÉ ŠKOLY Výhody pre učiteľa: Teenage 1 Adult 2 Exams (skúškové materiály) 3 Skills, Grammar & Vocabulary (doplnkový materiál) Business & ESP 6 Readers (čítanky)

More information

Abstract Cover letter. Igor Pašti

Abstract Cover letter. Igor Pašti Abstract Cover letter Igor Pašti Istraživanje Identifikacija tematike/pretraga literature Postavka eksperimenta Izrada eksperimenta Analiza i diskusija rezultata Priprema publikacije Proces publikovanja

More information

Global Economic Growth Continues at Expense of Ecological Systems

Global Economic Growth Continues at Expense of Ecological Systems Global Economic Growth Continues at Expense of Ecological Systems Erik Assadourian Trillion 27 Dollars 8 6 4 2 In 27, gross world product (GWP) the aggregated total of all finished goods and services produced

More information

BIBLIOMETRICKÉ SLUŽBY AKADEMICKÝCH KNIŽNÍC? Beáta Bellérová

BIBLIOMETRICKÉ SLUŽBY AKADEMICKÝCH KNIŽNÍC? Beáta Bellérová BIBLIOMETRICKÉ SLUŽBY AKADEMICKÝCH KNIŽNÍC? Beáta Bellérová Abstrakt Počas predchádzajúcich niekoľkých rokov akademické knižnice v mnohých krajinách zriadili pozíciu bibliometrician a etablovali relatívne

More information

STARÁ HUDBA V PREŠOVE PETER GROLL A FILMOVÁ HUDBA PREHLIADKA MLADÝCH INTERPRETOV HOSTINA JURAJA BENEŠA ERNST KRENEK DAVE DOUGLAS 29,- SK

STARÁ HUDBA V PREŠOVE PETER GROLL A FILMOVÁ HUDBA PREHLIADKA MLADÝCH INTERPRETOV HOSTINA JURAJA BENEŠA ERNST KRENEK DAVE DOUGLAS 29,- SK ROČNÍK XXXV 2 2003 29,- SK STARÁ HUDBA V PREŠOVE PETER GROLL A FILMOVÁ HUDBA PREHLIADKA MLADÝCH INTERPRETOV HOSTINA JURAJA BENEŠA ERNST KRENEK DAVE DOUGLAS ISSN 1336-4140 GEDUR PRODUCTION uvádza pokračovanie

More information

Study newsletter. Phrase of the week week 4. Good job We use this expression to say that it is lucky something happened.

Study newsletter. Phrase of the week week 4. Good job We use this expression to say that it is lucky something happened. Study newsletter 2017 week 4 Content Language level Page Phrase of the week Good job All levels 1 Mind map Banking All levels 2 Czenglish Another things vs. other things Pre-intermediate (B1-) Advanced

More information

Author Guidelines. Contributions are welcome and should be sent preferably in Microsoft Word format to the Managing Editor to

Author Guidelines. Contributions are welcome and should be sent preferably in Microsoft Word format to the Managing Editor to I. Submission Author Guidelines Contributions are welcome and should be sent preferably in Microsoft Word format to the Managing Editor to Andreas Meisterernst: meisterernst@meyer-meisterernst.de II. General

More information

JAZYKOVEDNÝ ÚSTAV ĽUDOVÍTA ŠTÚRA SLOVENSKEJ AKADÉMIE VIED

JAZYKOVEDNÝ ÚSTAV ĽUDOVÍTA ŠTÚRA SLOVENSKEJ AKADÉMIE VIED JAZYKOVEDNÝ ÚSTAV ĽUDOVÍTA ŠTÚRA SLOVENSKEJ AKADÉMIE VIED 1 ROČNÍK 69, 2018 JAZYKOVEDNÝ ČASOPIS vedecký časopis pre otázky teórie jazyka JOURNAL of LINGUISTICs scientific journal for the theory of language

More information

TOMAŠOVIČOVÁ, J.: The Appearance of the Sublime FILOZOFIA 63, 2008, No 7, p. 592

TOMAŠOVIČOVÁ, J.: The Appearance of the Sublime FILOZOFIA 63, 2008, No 7, p. 592 FILOZOFIA Roč. 63, 2008, č. 7 VYNÁRANIE VZNEŠENÉHO JANA TOMAŠOVIČOVÁ, Katedra filozofie FF UCM, Trnava TOMAŠOVIČOVÁ, J.: The Appearance of the Sublime FILOZOFIA 63, 2008, No 7, p. 592 J.-F. Lyotard described

More information

ROČNÍK XXXII [6] g,- SK

ROČNÍK XXXII [6] g,- SK ROČNÍK XXXII [6] 2000 2g,- SK 2) OSOBNOSTI ) UDALOSTI Blahoželanie Pavlovi Simaiovi ( 1930) -str. 2 K životnému jubileu Mikuláša Jelinka -str. 2 Za profesorom Jánom Pragantom -str. 3 K nedožitým deväťdesiatinám

More information

AUDIOVIZUÁLNE DEDIČSTVO: VÝSKUM, REŠTAUROVANIE, DISTRIBÚCIA, PROGRAMOVANIE

AUDIOVIZUÁLNE DEDIČSTVO: VÝSKUM, REŠTAUROVANIE, DISTRIBÚCIA, PROGRAMOVANIE 26. 28. november 2018 Kino Lumière Bratislava AUDIOVIZUÁLNE DEDIČSTVO: VÝSKUM, REŠTAUROVANIE, DISTRIBÚCIA, PROGRAMOVANIE RESEARCHING, RESTORING, DISTRIBUTING AND PROGRAMMING THE AUDIOVISUAL HERITAGE AUDIOVIZUÁLNE

More information

GREETING AND MEETING PEOPLE

GREETING AND MEETING PEOPLE GREETING AND MEETING PEOPLE WHEN TO SAY GOOD MORNING / AFTERNOON / EVENING / NIGHT? We say Good morning between 05:00 AM -- 12:00 PM We say Good afternoon between 12:00 PM -- 06:00 PM We say Good evening

More information

Registračný a prestupový poriadok SFZ

Registračný a prestupový poriadok SFZ Registračný a prestupový poriadok SFZ 1/55 OBSAH: PRVÁ ČASŤ - Všeobecné ustanovenia Článok 1 - Základné ustanovenia Článok 2 - Prevzatie záväzných ustanovení FIFA RSTP Článok 3 - Vymedzenie pojmov Článok

More information

BRATISLAVA INTERNATIONAL SCHOOL OF LIBERAL ARTS

BRATISLAVA INTERNATIONAL SCHOOL OF LIBERAL ARTS BRATISLAVA INTERNATIONAL SCHOOL OF LIBERAL ARTS Popular Culture: Disciplinary power within contemporary popular music videos in Slovakia Bachelor Thesis Bratislava 2018 Juraj Lichvár BRATISLAVA INTERNATIONAL

More information

Jean Mouton. (before ) Quis dabit oculis? This edition prepared for The Tallis Scholars. Gimell

Jean Mouton. (before ) Quis dabit oculis? This edition prepared for The Tallis Scholars. Gimell Jean Mouton (before 1459 1522) Quis dabit oculis? This edition prepared for The Tallis Scholars Gimell Quis dabit oculis nostris fontem lachrimarum? Et plorabimus die ac nocte coram domino? ritannia, quid

More information

MASARYK UNIVERSITY. Translating Young Adult Fiction: Youth in Revolt

MASARYK UNIVERSITY. Translating Young Adult Fiction: Youth in Revolt MASARYK UNIVERSITY FACULTY OF EDUCATION Department of English Language and Literature Translating Young Adult Fiction: Youth in Revolt Bachelor Thesis Brno 2010 Supervisor: Mgr. Martin Němec Written by:

More information

SPRÁVA O STAVE SLOVENSKEJ AUDIOVÍZIE V ROKU 2009

SPRÁVA O STAVE SLOVENSKEJ AUDIOVÍZIE V ROKU 2009 Miroslav Ulman SPRÁVA O STAVE SLOVENSKEJ AUDIOVÍZIE V ROKU 2009 Kancelária MEDIA Desk Slovensko Bratislava, apríl 2010 www.mediadeskslovakia.eu OBSAH Úvod... 3 Legislatíva... 4 Filmové školstvo... 6 Filmová

More information

DA-AES. AES distribution amplifier. User manual. Rev. 8

DA-AES. AES distribution amplifier. User manual. Rev. 8 DA-AES AES distribution amplifier User manual Rev. 8 Nevion HQ: Nevion Europe, P.O. Box 1020, 3204 Sandefjord, Norway Tel: +47 33 48 99 99 Fax: +47 33 48 99 98 www.nevion.com Nevion Support Nevion Europe

More information

International film co-production in Europe

International film co-production in Europe International film co-production in Europe A publication May 2018 Index 1. What is a co-production? 2. Legal instruments for co-production 3. Production in Europe 4. Co-production volume in Europe 5. Co-production

More information

Theme 4. The Life Cycle Management of a Nuclear Power Plant Grammar: Present perfect simple and continuous

Theme 4. The Life Cycle Management of a Nuclear Power Plant Grammar: Present perfect simple and continuous Theme 4 The Life Cycle Management of a Nuclear Power Plant Grammar: Present perfect simple and continuous Čas potřebný k prostudování učiva lekce: 8 vyučujících hodin Čas potřebný k ověření učiva lekce:

More information

MILOŠ MISTRÍK Ústav divadelnej a filmovej vedy Slovenskej akadémie vied, Bratislava

MILOŠ MISTRÍK Ústav divadelnej a filmovej vedy Slovenskej akadémie vied, Bratislava Rozhľady PRÍPAD SVÄTÁ HELENA A OCHRANA MALOLETÝCH V MÉDIÁCH MILOŠ MISTRÍK Ústav divadelnej a filmovej vedy Slovenskej akadémie vied, Bratislava Abstrakt: Televízne a rozhlasové vysielanie môže niektorými

More information

Interaktívna satelitná HD TV pre Vaše wifi siete. Peter Blaas, Vlastimil Lakatoš

Interaktívna satelitná HD TV pre Vaše wifi siete. Peter Blaas, Vlastimil Lakatoš Interaktívna satelitná HD TV pre Vaše wifi siete Peter Blaas, Vlastimil Lakatoš Antik Telecom rýchle fakty 70tis. klientov 25+ miest na optike 150+ dedín Najrýchlejšie rastúci fixný operátor v SR AntikSat

More information

MAURIZIO MACHELLA Arranger, Interpreter, Publisher

MAURIZIO MACHELLA Arranger, Interpreter, Publisher MAURIZIO MACHELLA Arranger, Interpreter, Publisher Italia About the artist Famous musician and organist, known throughout the world. Italian publisher, researcher and organist. Music collaborator with

More information

VISUAL IDENTITY GUIDE FOR THE LOGOTYPES OF THE STATE ADMINISTRATION OF THE SLOVAK REPUBLIC

VISUAL IDENTITY GUIDE FOR THE LOGOTYPES OF THE STATE ADMINISTRATION OF THE SLOVAK REPUBLIC VISUAL IDENTITY GUIDE FOR THE LOGOTYPES OF THE STATE ADMINISTRATION OF THE SLOVAK REPUBLIC DELENIE ÚROVNÍ ŠTÁTNEJ SPRÁVY THE DIVISION OF THE STATE ADMINISTRATION LEVELS Systém úrovní je teda postavený

More information

Príloha k návodu na obsluhu

Príloha k návodu na obsluhu Technika pohonov \ Automatizácia pohonov \ Systémová integrácia \ Servis Príloha k návodu na obsluhu Riadenie pohonu a aplikácie MOVIPRO Bezdrôtový modem REC5 Vydanie 06/2012 19449836 / SK SEW-EURODRIVE

More information

Literárnovedný ústav Maďarskej akadémie vied, Budapešť

Literárnovedný ústav Maďarskej akadémie vied, Budapešť š t ú d i e / a r t i c l e s I. Vonkajšie podmienky V literatúrach nášho regiónu tvoria poldruha alebo dve desaťročia po roku 1956 pomerne uzavretú jednotku. Ak periodizáciu nepriraďujeme k politickým

More information

The Great Transition: Shifting from Fossil Fuels to Solar and Wind Energy Supporting Data - Climate

The Great Transition: Shifting from Fossil Fuels to Solar and Wind Energy Supporting Data - Climate The Great Transition: Shifting from Fossil Fuels to Solar and Wind Energy Supporting Data - Climate Carbon Emissions Global Carbon Dioxide Emissions from Fossil Fuel Burning, 1751-2013 GRAPH: Global Carbon

More information

TOUCH LCD WALL CONTROLLER for Online Controller

TOUCH LCD WALL CONTROLLER for Online Controller TOUCH LCD WALL CONTROLLER for Online Controller KBRC01A UŽÍVATEĽSKÝ MANUÁL 1. Popis dotykového displeja (Touch LCD Wall Controller) Dotykový LCD nástenný ovládač je príslušenstvo adaptéra KKRP01A ktoré

More information

Mean Cumulative Specific Mass Balance of Mountain Glaciers Worldwide,

Mean Cumulative Specific Mass Balance of Mountain Glaciers Worldwide, Full Planet, Empty Plates Supporting Data for Chapter 8: Rising Temperature, Rising Food Prices Average Global Temperature, 1880-2011 GRAPH: Average Global Temperature, 1880-2011 Average Global Temperature

More information

OBSAH CONTENT DIZAJN MANUÁL VIZUÁLNEJ IDENTITY ZNAČKY SLOVENSKO SLOVAKIA BRAND VISUAL IDENTITY DESIGN MANUAL

OBSAH CONTENT DIZAJN MANUÁL VIZUÁLNEJ IDENTITY ZNAČKY SLOVENSKO SLOVAKIA BRAND VISUAL IDENTITY DESIGN MANUAL OBSAH CONTENT PREZENTÁCIA SLOVENSKA V ZAHRANIČÍ HĽADÁ SA DOBRÝ NÁPAD LOGOTYPY UKÁŽKA VARIANTOV LOGOTYP PLNÁ ANGLICKÁ VERZIA LOGOTYP ROZKRESLENIE V SIETI LOGOTYP KONŠTRUKCIA LOGA LOGOTYP OCHRANNÁ ZÓNA LOGOTYP

More information

CULTURAL SLAVERY OR FREEDOM? VALUES AT A CROSSROADS IN THE 21 ST CENTURY

CULTURAL SLAVERY OR FREEDOM? VALUES AT A CROSSROADS IN THE 21 ST CENTURY INTERCULTURAL RELATIONS RELACJE MIĘDZYKULTUROWE 2017 2 (2) Jana Pecnikova 1 CULTURAL SLAVERY OR FREEDOM? VALUES AT A CROSSROADS IN THE 21 ST CENTURY Abstract Values have played a major role in the creation

More information

JÚN KOŠICE KATALÓG CATALOGUE

JÚN KOŠICE KATALÓG CATALOGUE JÚN 16 24 2017 KOŠICE KATALÓG CATALOGUE ISBN 978 80 972310 1 9 POĎAKOVANIE SPECIAL THANKS TO Festival finančne podporil With the financial support of Festival je realizovaný vďaka finančnej podpore predsedu

More information

in the high Fa ther, and

in the high Fa ther, and LORY TO O REFRAIN: All Melody Keyboard peace 1. heav en lo to his peo ly King, ry to od ple on earth. al might y od in high and r, est, VERSE 1: antor Fine 1. od, Fine we wor ship and you, we Music: Michael

More information

THE CARBON FOOTPRINT OF EDUCATION A CASE STUDY ON INDIRECT CO2 EMISSIONS FROM PAPER CONSUMPTION

THE CARBON FOOTPRINT OF EDUCATION A CASE STUDY ON INDIRECT CO2 EMISSIONS FROM PAPER CONSUMPTION THE CARBON FOOTPRINT OF EDUCATION A CASE STUDY ON INDIRECT CO2 Juan Apolinario Reyes* EMISSIONS FROM PAPER CONSUMPTION Abstract: LPU Batangas undertook a carbon footprint project to estimate the university

More information

11. JANUÁR :30 Veľká sála Musikverein Viedeň. GUSTAV MAHLER Symfónia č. 10 Fis dur. HECTOR BERLIOZ Fantastická symfónia op.

11. JANUÁR :30 Veľká sála Musikverein Viedeň. GUSTAV MAHLER Symfónia č. 10 Fis dur. HECTOR BERLIOZ Fantastická symfónia op. 11. JANUÁR 2018 19:30 Veľká sála Musikverein Viedeň GUSTAV MAHLER Symfónia č. 10 Fis dur HECTOR BERLIOZ Fantastická symfónia op. 14a Wiener Philharmoniker Gustavo Dudamel, dirigent záverečného opusu Gustava

More information

Prehľadová práca. Chápanie falusu vo freudovskej a lacanovskej psychoanalýze. Michal Patarák

Prehľadová práca. Chápanie falusu vo freudovskej a lacanovskej psychoanalýze. Michal Patarák PSYCHIATRIA-PSYCHOTERAPIA-PSYCHOSOMATIKA, 24, 2017, č. 1, s. 6-10 Prehľadová práca Chápanie falusu vo freudovskej a lacanovskej psychoanalýze Michal Patarák Understanding the Phallus in Freudian and Lacanian

More information

Využitie dramatických techník na hodinách anglického jazyka(úroveň A2-B1)

Využitie dramatických techník na hodinách anglického jazyka(úroveň A2-B1) s Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Mgr. Lucia Hamráková Využitie dramatických techník na hodinách anglického jazyka(úroveň A2-B1) Osvedčená pedagogická

More information

3 DNI PRE SLOVENSKÝ FILM. Profily zahraničných účastníkov

3 DNI PRE SLOVENSKÝ FILM. Profily zahraničných účastníkov DOMINIQUE WELINSKI Noos, France DISTRIBÚCIA Riaditeľka - Pierre Grise Distribution (2006-2009) Akvizície & distribúcia hraných filmov & dokumentov vrátane: Amos Gitaïʼs ONE DAY YOUʼLL UNDERSTAND a NEWS

More information

PRISTAŠOVÁ nora SKUTA jozef LUPTÁK robert COHEN ronald ŠEBESTA igor KARŠKO kazateľ daniel PASTIRČÁK OP

PRISTAŠOVÁ nora SKUTA jozef LUPTÁK robert COHEN ronald ŠEBESTA igor KARŠKO kazateľ daniel PASTIRČÁK OP POŽOŇ SENTIMENTÁL marek PIAČEK Ľubomír BURGR peter ZAGAR cyril ŠIKULA adriana ANTALOVÁ marián SVETLÍK en GINZERY marián VARGA rabín baruch MYERS boris LENKO miki SKUTA ivan ŠILLER simon TANDREE milan RADIČ

More information

ČESKÁ KINEMATOGRAFIA V ROKU

ČESKÁ KINEMATOGRAFIA V ROKU mesačník o filmovom dianí na Slovensku 2011 www.filmsk.sk 5 Profesionálna manželka rozhovor Michal Novinski téma Film a reklama v slovenskom prostredí recenzia Marhuľový ostrov Ďalší rok Projekt Frankenstein

More information

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) /... of

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) /... of EUROPEAN COMMISSION Brussels, 11.3.2019 C(2019) 1796 final COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) /... of 11.3.2019 supplementing Regulation (EU) 2017/1369 of the European Parliament and of the Council with

More information

Bakalárska diplomová práca

Bakalárska diplomová práca Masarykova univerzita Filozofická fakulta Ústav hudební vědy Bakalárska diplomová práca 2016 Jana Vraštiaková Masarykova univerzita Filozofická fakulta Ústav hudební vědy Teorie interaktivních médií Jana

More information

Film, governance and society

Film, governance and society Public Administration International Film, governance and society Funding, classification and promotion BRITISH ACCREDITATION COUNCIL ACCREDITED SHORT COURSE PROVIDER 29 June to 3 July 2015 PAI is accredited

More information

2 Ferimex TV - Digitálna káblová televízia IPTV

2 Ferimex TV - Digitálna káblová televízia IPTV Ferimex TV - Digitálna káblová televízia IPTV Digitálna káblová televízia je postavená na technológii IPTV (Internet Protocol Television). Ide o technológiu, ktorá umožňuje šírenie TV po počítačovej sieti

More information

The National Traffic Signal Report Card: Highlights

The National Traffic Signal Report Card: Highlights The National Traffic Signal Report Card: Highlights THE FIRST-EVER NATIONAL TRAFFIC SIGNAL REPORT CARD IS THE RESULT OF A PARTNERSHIP BETWEEN SEVERAL NTOC ASSOCIATIONS LED BY ITE, THE AMERICAN ASSOCIATION

More information