Mr.asist.univ. Constantin TROCAN

Size: px
Start display at page:

Download "Mr.asist.univ. Constantin TROCAN"

Transcription

1 PREZENT ŞI TENDINŢE ALE OPERAŢIILOR MILITARE Mr.asist.univ. Constantin TROCAN Abstract Operation, as an action, is not only part of the task, but also of the production process, having great implications and different work categories. The task, the smallest individual working unit, has a complete sense, thus representing a clearly stated action, directed towards a specific object accomplishing. Introducere O operaţie este un grup de misiuni similare [1]. Mai multe operaţiuni specifice sunt îndeplinite în cadrul fiecărei categorii. Tacticile, tehnicile şi procedurile pentru diferite operaţiuni se concentrează pe instrucţie, ele nu pot stabili cursuri ale acţiunilor pentru aceste misiuni. Termenul este împrumutat din management, la fel ca alte concepte folosite în limbajul militar: funcţie, activităţi, sarcini, şi mai concret din funcţia de organizare, care în teoria managementului înseamnă armonie. De organizare s-a ocupat H. Fayol; S. A. Dumler a adus noţiunea de relaţii sau raporturi, E. Gutemberg susţine că organizarea trebuie să lege între ele funcţiile, să le unească într-o unitatea funcţională; fără organizare, sarcinile nu pot fi executate, autorul făcând apel la un sistem de reguli de acţiune, sau cum spun alţi autori, conceptul de politică a întreprinderii. Specialiştii americani, în determinarea noţiunii de organizare pornesc de la ceea ce trebuie făcut adică de la sarcini. Ernest Dale concepe organizarea prin definirea conţinutului lucrărilor şi gruparea lor sub autoritatea cadrelor pe diverse niveluri ierarhice. W. A. Newman spune că a organiza înseamnă a grupa activităţi în unităţi de gestionare pentru a realiza planurile şi a defini raporturile dintre manageri şi executanţi din unităţile astfel constituite, continuând să afirme că a organiza semnifică a diviza şi a grupa munca ce trebuie efectuată în sarcini individuale şi colective, stabilind raporturile dintre indivizii cărora le sunt încredinţate aceste sarcini. Sarcina este cea mai mică unitate de muncă individuală; are sens complet, reprezentând o acţiune clar formulată, orientată spre realizarea unui obiectiv precis şi care se desfăşoară după o procedură stabilită. Definită ca o acţiune concretă, sarcina are o anumită autonomie operaţională, element deosebit de important în realizarea organizării

2 structurale *. Îndeplinirea unei sarcini necesită, de regulă, mai multe operaţii elementare care se execută într-o anumită ordine şi înlănţuire; la îndeplinirea sarcinii pot participa concomitent mai mulţi indivizi, care îşi divid acţiunea în operaţii. Sarcinile pot fi reglementate sau ocazionale. Operaţia ca şi acţiune este parte dintr-o sarcină, dar şi parte a procesului de producţie, cu largi implicaţii, cuprinzând categorii diferite de lucrări. Îndeplinirea sarcinii cum s-a văzut se desfăşoară (se înlănţuie) după o ordine logică [2, cap. 3]. Din punct de vedere organizatoric reprezintă o acţiune indivizibilă: poate fi executată de un singur om, în acelaşi moment şi pe acelaşi loc de muncă. Descompunerea sarcinilor până la nivel de operaţie este satisfăcătoare pe planul cadrului organizatoric; poate continua până la alte limite de detaliere (complexe de mânuiri, mişcări), pentru nevoi de analiză a procesului tehnologic sau a celui de muncă, în vederea perfecţionării acestora şi a stabilirii metodelor raţionale de muncă. Problema pe care o văd eu este următoarea: în timp ce managementul îi recunoaşte valoarea la nivel mic, noi ca armată o recunoaştem numai la nivel mare, iar la nivel mic o denumim acţiune; manualele şi standardele NATO au reglementat această discrepanţă, menţinând conceptul pentru toate eşaloanele, cu specificaţia că separă operaţiile majore de operaţiile normale. Altă separaţie se produce tot plecând de la management, astfel au reglementat sarcinile specifice pentru militari şi normale pentru forţele luptătoare (cele pentru forţele de sprijin le au detaliate în manuale separate), detaliate în F.M.3-90 şi plecând de la acestea au construit sarcinile speciale valabile pentru forţele speciale, după care ei îşi construiesc instrucţia şi protecţia. Altă problemă menţinută în doctrinele româneşti este cea a bătăliilor ca şi nivel ierarhic de ducere a luptei (vezi doctrina Operaţiilor Forţelor Terestre, 2003, art. 155). Am adus ca şi argument lucrarea generalului Beaufre, Strategia acţiunii, care a detaliat această interpretare, dar problema pe care vreau să o prezint este că această lucrare este totuşi din anul 1966, iar noi menţinem în manuale probleme detaliate şi clarificate în anii războaielor arabo-israeliene. Raporturile dintre operaţii şi bătălie sunt analizate de generalul Beaufre în cadrul strategiei operaţiilor terestre. El arată că bătălia nu reprezintă decât un moment sau o consecinţă. Forţele celor două părţi trebuie mai întâi să adopte o organizare şi apoi să încerce să angajeze bătălia în condiţiile cele mai avantajoase. Ansamblul * ex. sarcină atacul prin foc în F.M este o acţiune desfăşurată de la individ până la unitatea tactică.

3 dispunerilor şi manevrelor care rezultă de aici constituie operaţiile. Analizând mecanismul operaţiilor prin prisma evoluţiei istorice, Beaufre distinge şase faze caracteristice, prin care explică trecerea de la bătălie la conceptul de operaţie. Soluţiile adoptate astăzi în manuale NATO au toate în comun integrarea adâncimii spatelui şi contactului în spaţiu, în paralel integrarea forţelor în timp cu creşterea importanţei mass-media şi a aspectului legislativ. Cadrul legislativ al operaţiunilor militare este format din următoarele: Legea umanitară a războiului; Linii directoare politice şi militare; Legea Naţională. Din acestea se construiesc regulile de angajare. O operaţiune militară în concepţia NATO are 3 etape: etapa pregătitoare; etapa de desfăşurare; etapa de finalizare. Etapa pregătitoare constă în pregătirea unităţilor şi transportul până la teatrul de operaţiuni. În aria de operaţiuni trupele sunt amplasate sub comanda unui comandant de teatru (transfer de autoritate). O parte importantă a etapei pregătitoare se desfăşoară pe pământ naţional. Etapa de desfăşurare reprezintă operaţia propriu-zisă, iar activităţile desfăşurate în această etapă sunt discutate în cadrul acestei lecţii şi pe parcursul cursului. Etapa de finalizare cuprinde toate măsurile luate după desfăşurare, cum ar fi: repatrierea, evaluarea, bunăstarea personalului. Nu este posibil să se ştie cu exactitate timpul la care o operaţiune începe sau se sfârşeşte. La nivel tactic acest timp poate fi diferit de la o unitate la alta în cadrul aceleiaşi operaţiuni. Integrarea operaţiilor: În scopul integrării tuturor operaţiilor din spaţiul de luptă, comandantul trebuie să realizeze o vizualizare completă a acestuia, pentru a determina relaţia dintre forţele proprii, pe de o parte şi dintre acestea şi inamic, pe de altă parte, raportate la factorul timp şi resurse, având în vedere obiectivul final al operaţiei. Operaţiile duse întrun anumit spaţiu de luptă sunt percepute ca o acţiune integrată şi unitară şi se structurează după locul în care se desfăşoară, astfel: operaţii în adâncime, operaţii la contact şi operaţii în spate. În funcţie de tipul de ameninţare, dacă este război, conflict altul decât războiul sau pace şi în funcţie de forţele participante militare şi nemilitare operaţiile se pot clasifica în: 1. Operaţiuni de luptă; 2. Operaţiuni de stabilitate şi sprijin (altele decât războiul); 3. Operaţii în timp de pace. Această clasificare reprezintă o analiză a doctrinelor româneşti, americane şi NATO privind operaţiile şi ea reprezintă un punct de vedere propriu asupra tipurilor de operaţii şi aşezarea lor ierarhică.

4 1. Operaţii desfăşurate în timpul războiului (luptei) Operaţiunile de luptă se referă la operaţiunile efectuate în timpul războiului şi la unele dintre operaţiuni altele decât războiul. Unele dintre operaţiunile altele decât războiul sunt de asemenea operaţiuni de luptă deşi au de obicei o bază locală şi temporară; aşa ar putea fi cazul operaţiunilor de impunere a păcii. Am clasificat operaţiile după scop, forţe şi mediu de desfăşurare cu toate că ele nu vor urma întotdeauna această clasificare, scopul urmărit este acela de a înţelege operaţiile desfăşurate în mediul militar şi complexitatea lor.

5 1.1. După scopul propus, operaţiile se clasifică în: Ofensiva la rândul ei este formată din mai multe tipuri de operaţii: deplasarea spre contact, atacul, dezvoltarea şi urmărirea. Apărarea este formată din tipuri de operaţii: apărare mobilă, apărare pe poziţii, operaţii retrograde (care în gândirea americană includ operaţiile de întârziere). Întârzierea este a treia operaţie, numai la nivel tactic, în cadrul doctrinei NATO. Sprijinul de luptă prevăzut în doctrina românească a operaţiilor este complementar apărării, ofensivei, dar în acelaşi timp el poate fi abordat şi separat (exemplul Irakului în 1991, când el a fost în apărare, dar, apărarea antiaeriană a desfăşurat operaţie separată). În manualele de luptă americane sunt precizate şi operaţii adiacente, cum ar fi: operaţiile de informaţii (de recunoaştere în forţă a unei zone, a unei comunicaţii; de siguranţă, de pază, ecranare, de acoperire; locală şi zonală) şi operaţii logistice (deplasare a trupelor, executare a unei breşe, traversare a unor obstacole, înlocuire). Pentru a asigura continuitatea operaţiilor, Operaţiile războiului sunt legate prin Operaţii intermediare sau etape intermediare în timpul operaţiilor în care forţa rupe contactul sau caută să îl restabilească. În cadrul doctrinei NATO, acestea sunt: a. Înaintarea (deplasarea) spre contact; b. Lupta de întâlnire; c. Sprijinul combatanţilor în luptă; d. Retragerea; e. Înlocuirea trupelor în luptă. Împreună ele permit menţinerea flexibilităţii şi fluidităţii pe câmpul de luptă şi modificarea ritmului. Toate acestea pot avea loc în contact cu inamicul şi (pot fi executate) simultan de către elemente ale unei forţe sau secvenţial de către forţa ca întreg. Apărarea, ofensiva, etapele intermediare au intrat deja în normalitate şi sunt detaliate de doctrine şi manuale şi de aceea voi explica dualitatea operaţiilor de sprijin (cea de relaţie între forţe şi cea de sprijin şi asistenţă). Operaţii de sprijin de luptă. Sprijinul operaţiilor este un atribut şi un drept al comenzii. Relaţia de sprijin este stabilită de către un comandant superior între comandanţii subordonaţi, atunci când o forţă trebuie să ajute, să protejeze, să completeze sau să susţină o altă forţă. Din punct de vedere acţional, sprijinul poate fi: reciproc, general, direct şi nemijlocit. Sprijinul de luptă constă în sprijinul cu foc şi asistenţa operaţională asigurată elementelor

6 luptătoare [3]. Aceste două componente distincte ale sprijinului de luptă asigură atât sprijinul letal, cât şi cel neletal al operaţiilor. Forţele luptătoare nu pot, practic, să execute operaţii fără un sprijin de luptă adecvat După forţele participante şi mediul de desfăşurare, operaţiile pot fi independente, întrunite, speciale, interdepartamentale naţionale şi multinaţionale Operaţiile independente se departajează după mediul în care se desfăşoară categoriile de forţe participante. Operaţiile pot fi: terestre, aeriene, navale şi război electronic. a) Operaţia terestră este desfăşurată de o grupare de forţe interarme, din forţele terestre cu rol strategic sau operativ, independent sau în cooperare cu celelalte categorii de forţe ale armatei şi cu celelalte forţe ale sistemului naţional de apărare. b) Operaţia aeriană este desfăşurată de o grupare din forţele aeriene, independent sau în cooperare cu celelalte forţe destinate apărării armate a ţării. Operaţiunile aeriene sunt conduse şi desfăşurate de către forţele aeriene cu scopul de a cuceri, de a menţine nivelul dorit de control asupra spaţiul aerian în anumiţi timpi şi anumite locuri, permiţând astfel forţelor proprii de a exploata situaţia favorabilă creată. c) Operaţia navală este desfăşurată de grupări de nave de lovire din forţele navale, independent sau în cooperare cu celelalte categorii de forţe ale armatei şi alte structuri militare ale sistemului naţional de apărare. d) Operaţia în mediul electromagnetic: războiul electronic este definit ca acţiunea militară ce implică folosirea energiei electromagnetice pentru a determina, exploata, reduce sau preveni folosirea de către inamic a spectrului electromagnetic, precum şi acţiuni de a menţine utilizarea sa eficientă de către forţele proprii. Spectrul electromagnetic constituie spaţiul de luptă pentru războiul electronic. Ca şi în celelalte tipuri de operaţii, funcţiunile operaţiilor de război electronic sunt: găsirea, fixarea şi atacul inamicului, concomitent cu apărarea forţelor proprii împotriva încercărilor similare ale inamicului Operaţiile întrunite sunt acţiuni de nivel strategic sau operativ în care participă două sau mai multe categorii de forţe ale armatei, aflate sub o conducere unică, desfăşurate după un plan unic şi având un scop unic. Aceste tipuri de operaţii sunt de regulă integrate între diferite dimensiuni sau medii tradiţionale de luptă. Ele pot fi: a) Operaţii aeroterestre. Sunt o metodă de abordare a luptei care îşi propune utilizarea coordonată a tuturor forţelor disponibile terestre şi aeriene, convenţionale, neconvenţionale, pe toată adâncimea dispozitivului

7 forţelor inamice, pentru realizarea victoriei, prin acţiuni preponderent agresive. Succesul în câmpul de luptă modern va depinde de aplicarea cerinţelor fundamentale ale conceptului: iniţiativa, adâncimea dispozitivului, rapiditatea, sincronizarea şi capacitatea de a rezista. b) Operaţiuni aeropurtate. O operaţiune aeropurtată este o operaţiune care trebuie să ţină cont de mişcarea aerului într-o zonă a obiectivului, a forţelor de luptă şi a suportului lor logistic pentru a putea executa o misiune tactică, operaţională sau strategică. Modalităţile utilizate pot fi orice gen de combinaţie de unităţi aeropurtate, unităţi transportabile aerian şi tipuri de aparate de zbor de transport, în funcţie de misiune şi de situaţia globală (JP 3-17). c) Operaţiuni de asalt aerian. Operaţiunile de asalt aerian sunt operaţiunile în care forţele de asalt utilizând forţa de tragere, mobilitatea şi integrarea totală a elicopterelor, execută manevre pe câmpul de luptă sub controlul conducătorului de manevre aeriene şi terestre pentru a angaja în luptă şi a distruge forţele inamice sau pentru a controla şi menţine punctele cheie din teren (FM ). Sunt operaţiuni care au un grad de risc ridicat şi cu mari sorţi de izbândă. d) Operaţiunile aeromobile. Operaţiunile aeromobile sunt definite ca fiind operaţiuni în care forţele şi echipamentul lor manevrează în zona de operaţii prin vehicule aeromobile (elicoptere) pentru a angaja lupta din aer şi a o continua pe uscat, independent sau în cooperare cu alte forţe de suprafaţă. Conducerea acestor tipuri de operaţiuni presupune unitate de comandă a tuturor componentelor interesate care trebuie să acţioneze cu o doctrină şi cu proceduri comune şi care, în consecinţă, trebuie constituite cu forţe organizate, echipate şi înzestrate ad-hoc numite Forţe aeromobile (Operaţiile forţelor aeromobile, ATP. 41 traducere). Unităţile aeromobile cuprind o componentă de luptă terestra şi o componentă de luptă aeriană (cu aripa rotantă). Aceste tipuri de unităţi sunt de regulă preconstituite şi caracterizate de o mare integrare operativă între forţele de luptă aeriană şi terestră, forţele de sprijin la luptă şi forţele de sprijin logistic. e) Operaţii aeronavale. Sunt acele tipuri de operaţii în care se combină categoriile de forţe aeriene, navale şi terestre, integrate sub comandă unică şi cu un scop comun. În largul mării, datorită faptului că navele au devenit purtători de mijloace aeriene (elicoptere, avioane şi rachete) şi terestre care participă la aplicarea şi protecţia forţei şi a centrelor de comandă şi control ale acesteia, operaţiile navale dobândesc caracteristicile unor operaţii aero-navale-terestre. Spaţiul acţiunilor cuprinde mediul maritim sau fluvial propriu-zis, la suprafaţă şi sub apă,

8 straturile joase ale spaţiului aerian şi o parte a uscatului (riveran acestor medii). Caracteristicile mediului maritim sunt de ordin fizic, militar, juridic şi socioeconomic. f) Operaţiile amfibii ca o îmbinare a operaţiilor navale şi terestre, dar nu numai, au ca obiectiv principal cucerirea şi menţinerea unui cap de pod maritim, de la care se vor dezvolta acţiunile ulterioare. De regulă capul de pod maritim reprezintă o porţiune de uscat, care cuprinde una sau mai multe plaje, o platformă aeronautică sau o zonă portuară, pentru a asigura înaintarea celorlalte componente ale forţei întrunite. g) Operaţiile informaţionale. Acest tip de operaţii în forma completă depăşesc componentele categoriilor de forţe (aeriene, terestre, navale) şi îmbină şi alte departamente de stat în cadrul operaţiei, dar ele se desfăşoară şi ca o etapă din cadrul desfăşurării unei operaţii militare. Managementul informaţiei apelează la mijloacele de acţiune din câmpul virtual şi din cel al comunicaţiilor. Acţiunile acestora constau în: neutralizarea sau distrugerea reţelelor de comunicaţie, a centrelor de comandă şi a capacităţii adversarului de a se informa; asigurarea integrităţii fizice şi funcţionale a sistemelor echivalente proprii. h) Operaţiile psihologice [4] (PSYOPS) reprezintă totalitatea măsurilor, programelor şi activităţilor destinate să modifice/schimbe opiniile, atitudinile şi comportamentul grupurilor ţintă inamice, aliate sau neutre, în scopul îndeplinirii obiectivelor planificate. Operaţiile psihologice vizează, totodată, prin mesajele şi informaţiile diseminate, influenţarea emoţiilor, motivaţiilor, capacitatea de a raţiona obiectiv şi, în ultimă instanţă, comportamentul structurilor de conducere, al organizaţiilor, grupurilor umane şi al indivizilor Operaţiile speciale [5] sunt acţiuni decisive, de mică anvergură, clasificate sau deschise, cu înalt risc şi/sau caracter neconvenţional, desfăşurate de componenta specializată a armatei forţele speciale pe teritoriul naţional sau în afara acestuia, în timp de pace, în situaţii de criză sau în timp de război, în scopul apărării intereselor fundamentale ale României Operaţiile Interdepartamentale (Acţiunea Unificată) Termenul de operaţii interdepartamentale este utilizat în terminologia românească şi cel de acţiuni unificate în armata Statelor Unite, iar ca şi concept şi experienţă sunt cel mai bine explicate în doctrina americană. Lupta separată aeriană, maritimă şi terestră nu mai este de actualitate. În caz de război, vor fi implicate toate serviciile şi toate forţele, În concepţia doctrinară a statelor membre NATO, acest tip de acţiuni militare poartă denumirea de PSYOPS.

9 având desigur acelaşi scop. Pregătirile pe timp de pace şi activitatea organizatorică trebuie să se conformeze acestei realităţi. În cadrul acţiunii unificate, comandanţii integrează operaţiuni întrunite, speciale şi de sprijin cu operaţiuni interagenţii, neguvernamentale şi multinaţionale pentru a include şi Naţiunile Unite (UN). Acţiunea unificată presupune legătura dintre subordonaţi şi comandantul combatant sub o singură comandă de luptă (autoritatea de comandă) (COCOM). Forţele multinaţionale, interagenţii şi nonmilitare colaborează cu un comandant combatant prin cooperare şi coordonare Operaţii multinaţionale În această categorie vor intra toate tipurile de operaţii cu specificaţia că sunt implicate mai mult de două naţiuni; activitatea la nivel operativ în cadrul Alianţei NATO va implica invariabil forţele mai multor naţiuni ce vor acţiona împreună. Dimensiunea politică va fi chiar mai complexă întro campanie multinaţională. 2. Operaţii de stabilitate şi sprijin Operaţiile de stabilitate şi sprijin sunt un tip al operaţiilor militare care previn/împiedică războiul, promovând pacea prin implicarea/neimplicarea forţei sau ameninţării cu forţa. Operaţiile de stabilitate şi sprijin au un cadru complex care necesită forţe disciplinate, flexibile, care să poată riposta în situaţii variate, inclusiv să facă faţă la o trecere rapidă de la alte operaţii militare la operaţii de război; ele pot să includă toată gama de forţe şi operaţii de luptă. 3. Operaţii în timp de pace Cu toate că afirmaţia de bază ar fi că nu desfăşurăm operaţii în timp de pace, eu voi prezenta altfel acest aspect; organizarea actuală pe forţe la dispoziţia NATO, forţe la dispoziţia statului român, ne obligă să analizăm sarcinile acestor unităţi, care sunt de fapt în timp de pace. Cerinţă derivată din Strategia naţională de apărare şi din calitatea de membru NATO (operaţii conform art. 5 şi non art. 5), participarea la operaţii multinaţionale sub egida ONU, NATO, UE sau OSCE în vederea realizării unui mediu internaţional stabil, propice păcii şi colaborării paşnice între naţiuni impune mai multe tipuri de operaţii în timp de pace, pe lângă instrucţie, forţele militare putându-se afla în situaţie de conflict acolo unde cerinţele naţionale o cer, desfăşurând operaţii de luptă sau operaţii de stabilitate şi spijin în timp ce celelalte forţe desfăşoară instrucţie. Legislaţia actuală ne obligă odată ca pe baza resurselor alocate, la cerere, armata să continue acordarea sprijinului autorităţilor civile pentru

10 intervenţii la dezastre, acţiuni de căutare-salvare, umanitare, transport de urgenţă. Terorismul internaţional a modificat concepţia de angajare a armatei în prevenirea şi combaterea acestuia. Armata va continua să acţioneze, în cooperare cu celelalte instituţii responsabile, pentru gestionarea situaţiilor generate de terorism şi alte ameninţări nemilitare, acesta fiind un tip de operaţii în timp de pace. Sarcina derivată din Strategia naţională de apărare este de a realiza descurajarea strategică şi prevenirea agresiunii militare asupra României, prin asigurarea capacităţii defensive credibile, prevenirea surprinderii de către agresor, constituirea şi pregătirea forţelor planificate, prevenirea declanşării de acţiuni destabilizatoare, separatiste, pregătirea populaţiei şi a teritoriului pentru apărare; acesta este al treilea tip de operaţii în timp de pace realizat propriu-zis prin instrucţie, organizare şi mobilizare, menţinerea unităţilor operaţionale şi alţi factori de ordin psihologic şi informaţional. Note bibliografice [1] Field Manual F.M. 3-0 Operations (traducere), [2] Mihuleac, E., Bazele managementului, Bucureşti, Editura Tempus, 1994 [3] Cf. Standardului NATO ESN/FSN Agreed List Nr. 83/ [4] Doctrina pentru operaţii psihologice, Bucureşti 2003, p.9. [5] Doctrina pentru operaţii speciale, Bucureşti 2003, p Doctrina acţiunilor întrunite ale Forţelor Armate, Tipografia Militară a M.Ap.N., Bucureşti, Doctrina Operaţiilor Forţelor Terestre, Bucureşti, Standard militar operaţional 50014, Doctrina tactică a forţelor operaţionale în operaţii multinaţionale, Bucureşti, S.M.G./I.F.A.-3.4, Doctrina instruirii forţelor armate, Bucureşti, 2003.

GRAFURI NEORIENTATE. 1. Notiunea de graf neorientat

GRAFURI NEORIENTATE. 1. Notiunea de graf neorientat GRAFURI NEORIENTATE 1. Notiunea de graf neorientat Se numeşte graf neorientat o pereche ordonată de multimi notată G=(V, M) unde: V : este o multime finită şi nevidă, ale cărei elemente se numesc noduri

More information

VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE. Se deschide proiectul Documents->Forms->Form Wizard->One-to-many Form Wizard

VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE. Se deschide proiectul Documents->Forms->Form Wizard->One-to-many Form Wizard VISUAL FOX PRO VIDEOFORMATE ŞI RAPOARTE Fie tabele: create table emitenti(; simbol char(10),; denumire char(32) not null,; cf char(8) not null,; data_l date,; activ logical,; piata char(12),; cap_soc number(10),;

More information

Press review. Monitorizare presa. Programul de responsabilitate sociala. Lumea ta? Curata! TIMISOARA Page1

Press review. Monitorizare presa. Programul de responsabilitate sociala. Lumea ta? Curata! TIMISOARA Page1 Page1 Monitorizare presa Programul de responsabilitate sociala Lumea ta? Curata! TIMISOARA 03.06.2010 Page2 ZIUA DE VEST 03.06.2010 Page3 BURSA.RO 02.06.2010 Page4 NEWSTIMISOARA.RO 02.06.2010 Cu ocazia

More information

Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii

Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii Parcurgerea arborilor binari şi aplicaţii Un arbore binar este un arbore în care fiecare nod are gradul cel mult 2, adică fiecare nod are cel mult 2 fii. Arborii binari au şi o definiţie recursivă : -

More information

Clasele de asigurare. Legea 237/2015 Anexa nr. 1

Clasele de asigurare. Legea 237/2015 Anexa nr. 1 Legea 237/2015 Anexa nr. 1 Clasele de asigurare Secţiunea A. Asigurări generale 1. accidente, inclusiv accidente de muncă şi boli profesionale: a) despăgubiri financiare fixe b) despăgubiri financiare

More information

Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO)

Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO) Application form for the 2015/2016 auditions for THE EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA (EUYO) Open to all born between 1 January 1990 and 31 December 2000 Surname Nationality Date of birth Forename Instrument

More information

DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală. Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992

DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală. Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992 DIRECTIVA HABITATE Prezentare generală Directiva 92/43 a CE din 21 Mai 1992 Birds Directive Habitats Directive Natura 2000 = SPAs + SACs Special Protection Areas Special Areas of Conservation Arii de Protecţie

More information

Proceduri şi standarde în modelarea şi simularea capabilităţilor militare

Proceduri şi standarde în modelarea şi simularea capabilităţilor militare Proceduri şi standarde în modelarea şi simularea capabilităţilor militare Lt. c-dor conf. univ. dr. ing. Ghiţă BÂRSAN Atingerea standardelor de interoperabilitate cu structurile militare NATO reprezintă

More information

ABORDĂRI MODERNE PRIVIND RĂZBOIUL INFORMAŢIONAL PE TIMP DE PACE, CRIZĂ SAU RĂZBOI. Radu POPA

ABORDĂRI MODERNE PRIVIND RĂZBOIUL INFORMAŢIONAL PE TIMP DE PACE, CRIZĂ SAU RĂZBOI. Radu POPA ABORDĂRI MODERNE PRIVIND RĂZBOIUL INFORMAŢIONAL PE TIMP DE PACE, CRIZĂ SAU RĂZBOI Radu POPA As a modern form of military action, information warfare is a result of a global information revolution which

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul dumneavoastră. Programul Operațional

More information

Split Screen Specifications

Split Screen Specifications Reference for picture-in-picture split-screen Split Screen-ul trebuie sa fie full background. The split-screen has to be full background The file must be exported as HD, following Adstream Romania technical

More information

Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ

Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ Aplicatii ale programarii grafice in experimentele de FIZICĂ Autori: - Ionuț LUCA - Mircea MIHALEA - Răzvan ARDELEAN Coordonator științific: Prof. TITU MASTAN ARGUMENT 1. Profilul colegiului nostru este

More information

TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună

TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună Lighting TTX260 investiţie cu cost redus, performanţă bună TTX260 TTX260 este o soluţie de iluminat liniară, economică şi flexibilă, care poate fi folosită cu sau fără reflectoare (cu cost redus), pentru

More information

Perioda Iunie 2012 Noiembrie 2015 Profesor/Şeful Comisiei didactice Managementul Crizelor şioperaţii Multinaţionale,

Perioda Iunie 2012 Noiembrie 2015 Profesor/Şeful Comisiei didactice Managementul Crizelor şioperaţii Multinaţionale, C U R R I C U L U M V I T A E EUROPASS INFORMAŢII PERSONALE Nume/ prenume CRĂCIUN IOAN Adresa(e) Str. Panduri, Nr.60, Bl. B, Sc.1, Et.2, Ap.211, Sect. 5, BUCUREŞTI Telefon(oane) +40(0) 745095187 E-mail

More information

Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I

Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I 4.19 Cum se transformă o faţă în piatră? Pasul 1. Deschideţi imaginea pe care doriţi să o modificaţi. Pasul 2. Desaturaţi imaginea. image>adjustments>desaturate sau Ctrl+Shift+I Pasul 3. Deschideţi şi

More information

Revista. {tiin]q Militarq. Editată de Secţia de Ştiinţă Militară a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Nr. 2 (15) Anul VIII, 2008

Revista. {tiin]q Militarq. Editată de Secţia de Ştiinţă Militară a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. Nr. 2 (15) Anul VIII, 2008 Revista de {tiin]q Militarq Editată de Secţia de Ştiinţă Militară a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România Nr. 2 (15) Anul VIII, 2008 Responsabilitatea integrală a asumării intelectuale a articolelor

More information

DOCTRINA MILITARĂ ŞI TENDINŢE ALE SPAŢIULUI DE LUPTĂ

DOCTRINA MILITARĂ ŞI TENDINŢE ALE SPAŢIULUI DE LUPTĂ DOCTRINA MILITARĂ ŞI TENDINŢE ALE SPAŢIULUI DE LUPTĂ Mr.instr. şef Constantin TROCAN Abstract The command act, the control, the communications, the computer and the information are fields holding an important

More information

PROVOCĂRI ALE MILENIULUI III * ELEMENTE ALE REFORMEI ARMATEI ROMÂNIEI ŞI ALE RECONVERSIEI INDUSTRIEI DE APĂRARE

PROVOCĂRI ALE MILENIULUI III * ELEMENTE ALE REFORMEI ARMATEI ROMÂNIEI ŞI ALE RECONVERSIEI INDUSTRIEI DE APĂRARE Gabriel I. NĂSTASE Mihai Micador NICOLAE PROVOCĂRI ALE MILENIULUI III * ELEMENTE ALE REFORMEI ARMATEI ROMÂNIEI ŞI ALE RECONVERSIEI INDUSTRIEI DE APĂRARE 2 Conf. Univ. Dr. Ing./Dr.ec. Gabriel I. NĂSTASE

More information

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic

Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Platformă de e-learning și curriculă e-content pentru învățământul superior tehnic Proiect nr. 154/323 cod SMIS 4428 cofinanțat de prin Fondul European de Dezvoltare Regională Investiții pentru viitorul

More information

SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1

SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1 008 SUBIECTE CONCURS ADMITERE TEST GRILĂ DE VERIFICARE A CUNOŞTINŢELOR FILIERA DIRECTĂ VARIANTA 1 1. Dacă expresiile de sub radical sunt pozitive să se găsească soluţia corectă a expresiei x x x 3 a) x

More information

Circuite Basculante Bistabile

Circuite Basculante Bistabile Circuite Basculante Bistabile Lucrarea are drept obiectiv studiul bistabilelor de tip D, Latch, JK şi T. Circuitele basculante bistabile (CBB) sunt circuite logice secvenţiale cu 2 stări stabile (distincte),

More information

LESSON FOURTEEN

LESSON FOURTEEN LESSON FOURTEEN lesson (lesn) = lecţie fourteen ( fǥ: ti:n) = patrusprezece fourteenth ( fǥ: ti:nθ) = a patrasprezecea, al patrusprezecilea morning (mǥ:niŋ) = dimineaţă evening (i:vniŋ) = seară Morning

More information

ZOOLOGY AND IDIOMATIC EXPRESSIONS

ZOOLOGY AND IDIOMATIC EXPRESSIONS ZOOLOGY AND IDIOMATIC EXPRESSIONS ZOOLOGIA ŞI EXPRESIILE IDIOMATICE 163 OANA BOLDEA Banat s University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine, Timişoara, România Abstract: An expression is an

More information

Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat.

Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat. 1. Sus în stânga, click pe Audio, apoi pe Audio Connection. 2. Click pe More options sub simbolul telefon (în centru spre stânga) dacă sistemul nu a fost deja configurat. 3. 4. Alegeți opțiunea favorită:

More information

Teoreme de Analiză Matematică - II (teorema Borel - Lebesgue) 1

Teoreme de Analiză Matematică - II (teorema Borel - Lebesgue) 1 Educaţia Matematică Vol. 4, Nr. 1 (2008), 33-38 Teoreme de Analiză Matematică - II (teorema Borel - Lebesgue) 1 Silviu Crăciunaş Abstract In this article we propose a demonstration of Borel - Lebesgue

More information

ENVIRONMENTAL MANAGEMENT SYSTEMS AND ENVIRONMENTAL PERFORMANCE ASSESSMENT SISTEME DE MANAGEMENT AL MEDIULUI ŞI DE EVALUARE A PERFORMANŢEI DE MEDIU

ENVIRONMENTAL MANAGEMENT SYSTEMS AND ENVIRONMENTAL PERFORMANCE ASSESSMENT SISTEME DE MANAGEMENT AL MEDIULUI ŞI DE EVALUARE A PERFORMANŢEI DE MEDIU SISTEME DE MANAGEMENT AL MEDIULUI ŞI DE EVALUARE A PERFORMANŢEI DE MEDIU Drd. Alexandru TOMA, ASEM, (Bucureşti) Acest articol vine cu o completare asupra noţiunii de sistem de management al mediului, în

More information

Ghid de instalare pentru program NPD RO

Ghid de instalare pentru program NPD RO Ghid de instalare pentru program NPD4758-00 RO Instalarea programului Notă pentru conexiunea USB: Nu conectaţi cablul USB până nu vi se indică să procedaţi astfel. Dacă se afişează acest ecran, faceţi

More information

Lt.cdor conf.univ.dr.ing. Ghiţă BÂRSAN

Lt.cdor conf.univ.dr.ing. Ghiţă BÂRSAN ANALIZA ALTERNATIVELOR SUPORT ÎN LUAREA DECIZIILOR ÎN CADRUL SISTEMULUI DE PLANIFICARE BAZAT PE CAPABILITĂŢI Lt.cdor conf.univ.dr.ing. Ghiţă BÂRSAN Abstract Capability planning is based upon defense planning

More information

ABORDAREA SISTEMICĂ A MANAGEMENTULUI ORGANIZAŢIILOR SPORTIVE SYSTEMIC APPROACH ON SPORTS ORGANIZATIONS MANAGEMENT

ABORDAREA SISTEMICĂ A MANAGEMENTULUI ORGANIZAŢIILOR SPORTIVE SYSTEMIC APPROACH ON SPORTS ORGANIZATIONS MANAGEMENT ABORDAREA SISTEMICĂ A MANAGEMENTULUI ORGANIZAŢIILOR SPORTIVE SYSTEMIC APPROACH ON SPORTS ORGANIZATIONS MANAGEMENT Marcu Vasile 1, Buhaş Sorin 2 Rezumat Conceptul de sistem scoate în evidenţă interacţiunea,

More information

OPTIMIZAREA GRADULUI DE ÎNCĂRCARE AL UTILAJELOR DE FABRICAŢIE OPTIMIZING THE MANUFACTURING EQUIPMENTS LOAD FACTOR

OPTIMIZAREA GRADULUI DE ÎNCĂRCARE AL UTILAJELOR DE FABRICAŢIE OPTIMIZING THE MANUFACTURING EQUIPMENTS LOAD FACTOR OPTIMIZING THE MANUFACTURING EQUIPMENTS LOAD FACTOR OPTIMIZAREA GRADULUI DE ÎNCĂRCARE AL UTILAJELOR DE FABRICAŢIE Traian Alexandru BUDA, Magdalena BARBU, Gavrilă CALEFARIU Transilvania University of Brasov,

More information

Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ:

Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ: Modalităţi de redare a conţinutului 3D prin intermediul unui proiector BenQ: Proiectorul BenQ acceptă redarea conţinutului tridimensional (3D) transferat prin D-Sub, Compus, HDMI, Video şi S-Video. Cu

More information

REDACŢIA Redactori Redactor - şef: Marius-Andrei DIAMESCU Director onorific: Colonel (r) prof. univ. dr. Teodor REPCIUC Cuprins

REDACŢIA Redactori Redactor - şef: Marius-Andrei DIAMESCU Director onorific: Colonel (r) prof. univ. dr. Teodor REPCIUC Cuprins REDACŢIA Redactori: Cătălin ANDRONIC, Alina IONIŢĂ, Tatiana NEGARĂ, Ion NIŢU, Anca Monica POPA, Marinel STAN Adresa: Redacţia revistei INFOSFERA, Bulevardul Vasile Milea nr. 7B, cod 061342, sector 6, Bucureşti

More information

Curriculum vitae Europass

Curriculum vitae Europass Curriculum vitae Europass Informaţii personale Nume / Prenume TANASESCU IOANA EUGENIA Adresă(e) Str. G. Enescu Nr. 10, 400305 CLUJ_NAPOCA Telefon(oane) 0264.420531, 0745820731 Fax(uri) E-mail(uri) ioanatanasescu@usamvcluj.ro,

More information

riptografie şi Securitate

riptografie şi Securitate riptografie şi Securitate - Prelegerea 16 - Criptografia asimetrică Adela Georgescu, Ruxandra F. Olimid Facultatea de Matematică şi Informatică Universitatea din Bucureşti Cuprins 1. Limitările criptografiei

More information

ANEXĂ COMISIA EUROPEANĂ,

ANEXĂ COMISIA EUROPEANĂ, REGULAMENTUL (UE) 2017/1505 AL COMISIEI din 28 august 2017 de modificare a anexelor I, II şi III la Regulamentul (CE) nr. 1221/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului privind participarea voluntară

More information

MINISTERUL APĂRĂRII NAłIONALE Universitatea NaŃională de Apărare Carol I Facultatea de comandă şi stat major

MINISTERUL APĂRĂRII NAłIONALE Universitatea NaŃională de Apărare Carol I Facultatea de comandă şi stat major R O M Â N I A MINISTERUL APĂRĂRII NAłIONALE Universitatea NaŃională de Apărare Carol I Facultatea de comandă şi stat major Exemplarul nr. PROGRAMA CONCURSULUI DE ADMITERE LA PROGRAMELE DE STUDII POSTUNIVERSITARE

More information

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 120 CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT CUPRINS

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 120 CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT CUPRINS 1 P a g e STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 120 CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT CUPRINS Paragrafele Introducere 1-2 Cadrul general de raportare financiară 3 Cadrul general pentru

More information

Organismul naţional de standardizare. Standardizarea competenţelor digitale

Organismul naţional de standardizare. Standardizarea competenţelor digitale Organismul naţional de standardizare Standardizarea competenţelor digitale Legea 163/2015 OSS Oficiul de Stat de Standardizare 1953 IRS Institutul Român de Standardizare 1970 ASRO Asociaţia de Standardizare

More information

ABORDAREA STRATEGICĂ A MARKETINGULUI INTEGRAT. Strategic Opportunities Afforded by Integrated Marketing

ABORDAREA STRATEGICĂ A MARKETINGULUI INTEGRAT. Strategic Opportunities Afforded by Integrated Marketing ANALELE ŞTIINŢIFICE ALE UNIVERSITĂŢII ALEXANDRU IOAN CUZA DIN IAŞI Tomul LII/LIII Ştiinţe Economice 2005/2006 ABORDAREA STRATEGICĂ A MARKETINGULUI INTEGRAT CONSTANTIN SASU* Strategic Opportunities Afforded

More information

Page 1 of 6 Motor - 1.8 l Duratorq-TDCi (74kW/100CP) - Lynx/1.8 l Duratorq-TDCi (92kW/125CP) - Lynx - Curea distribuţie S-MAX/Galaxy 2006.5 (02/2006-) Tipăriţi Demontarea şi montarea Unelte speciale /

More information

DEZVOLTAREA LEADERSHIP-ULUI ÎN ECONOMIA BAZATĂ PE CUNOAŞTERE LEADERSHIP DEVELOPMENT IN KNOWLEDGE BASED ECONOMY

DEZVOLTAREA LEADERSHIP-ULUI ÎN ECONOMIA BAZATĂ PE CUNOAŞTERE LEADERSHIP DEVELOPMENT IN KNOWLEDGE BASED ECONOMY DEZVOLTAREA LEADERSHIP-ULUI ÎN ECONOMIA BAZATĂ PE CUNOAŞTERE LEADERSHIP DEVELOPMENT IN KNOWLEDGE BASED ECONOMY Conf. univ. dr. Marian NĂSTASE Academia de Studii Economice, Facultatea de Management, Bucureşti

More information

Raionul Şoldăneşti la 10 mii locuitori 5,2 4,6 4,4 4,8 4,8 4,6 4,6 Personal medical mediu - abs,

Raionul Şoldăneşti la 10 mii locuitori 5,2 4,6 4,4 4,8 4,8 4,6 4,6 Personal medical mediu - abs, Indicatorii de bază privind sănătatea populaţiei raionului şi rezultatele de activitate a instituţiilor medico - sanitare publice Reţeaua instituţiilor medicale: -spitale republicane 17 - - - - - - -spitale

More information

SISTEMUL INFORMATIONAL-INFORMATIC PENTRU FIRMA DE CONSTRUCTII

SISTEMUL INFORMATIONAL-INFORMATIC PENTRU FIRMA DE CONSTRUCTII INFORMATIONAL-INFORMATIC PENTRU FIRMA DE CONSTRUCTII Condurache Andreea, dr. ing., S.C. STRATEGIC REEA S.R.L. Abstract: The construction company information system represents all means of collection, processing,

More information

Mail Moldtelecom. Microsoft Outlook Google Android Thunderbird Microsoft Outlook

Mail Moldtelecom. Microsoft Outlook Google Android Thunderbird Microsoft Outlook Instrucțiunea privind configurarea clienților e-mail pentru Mail Moldtelecom. Cuprins POP3... 2 Outlook Express... 2 Microsoft Outlook 2010... 7 Google Android Email... 11 Thunderbird 17.0.2... 12 iphone

More information

Anexa 2.49 PROCEDURA ANALIZA EFECTUATĂ DE MANAGEMENT

Anexa 2.49 PROCEDURA ANALIZA EFECTUATĂ DE MANAGEMENT Anexa 2.49 PROCEDURA UNIVERSITATEA VALAHIA DIN TÂRGOVIŞTE COD: PROCEDURĂ OPERAŢIONALǍ Aprobat: RECTOR, Prof. univ. dr. ION CUCUI Responsabilităţi. Nume, prenume Funcţia Semnătura Elaborat Conf. univ. dr.

More information

INFORMATICĂ MARKETING

INFORMATICĂ MARKETING CONSTANTIN BARON AUREL ŞERB CLAUDIA IONESCU ELENA IANOŞ - SCHILLER NARCISA ISĂILĂ COSTINELA LUMINIŢA DEFTA INFORMATICĂ ŞI MARKETING Copyright 2012, Editura Pro Universitaria Toate drepturile asupra prezentei

More information

UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE APĂRARE CAROL I CENTRUL DE STUDII STRATEGICE DE APĂRARE ŞI SECURITATE DIMENSIUNEA MILITARĂ A SECURITĂŢII EUROPENE

UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE APĂRARE CAROL I CENTRUL DE STUDII STRATEGICE DE APĂRARE ŞI SECURITATE DIMENSIUNEA MILITARĂ A SECURITĂŢII EUROPENE COLOCVIU STRATEGIC Nr. 5, 2010 COLOCVIU STRATEGIC UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE APĂRARE CAROL I CENTRUL DE STUDII STRATEGICE DE APĂRARE ŞI SECURITATE Nr. 5 2010 DIMENSIUNEA MILITARĂ A SECURITĂŢII EUROPENE

More information

EDUCATION MANAGEMENT AND EDUCATION SERVICES

EDUCATION MANAGEMENT AND EDUCATION SERVICES 97 EDUCATION MANAGEMENT AND EDUCATION SERVICES Primary School Professor Ionela Liliana VÎJÎITU Dobreşti Primary and Secondary School, Argeş County, Romania Email: ionelavajaitu@yahoo.com Abstract: Education

More information

ANEXĂ ROMÂNIA. Ministerul Apărării Naţionale

ANEXĂ ROMÂNIA. Ministerul Apărării Naţionale ANEXĂ ROMÂNIA Ministerul Apărării Naţionale CARTA ALBĂ A APĂRĂRII Bucureşti 2017 Ministerul Apărării Naţionale Str. Izvor, 110 Sector 5 Cod poştal 050561 Telefon 021.319.5660 Fax 021.319.5864 2 CARTA ALBĂ

More information

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 315 CUNOAŞTEREA ENTITĂŢII ŞI MEDIULUI SĂU ŞI EVALUAREA RISCURILOR DE DENATURARE SEMNIFICATIVĂ

STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 315 CUNOAŞTEREA ENTITĂŢII ŞI MEDIULUI SĂU ŞI EVALUAREA RISCURILOR DE DENATURARE SEMNIFICATIVĂ 1 P a g e STANDARDUL INTERNAŢIONAL DE AUDIT 315 CUNOAŞTEREA ENTITĂŢII ŞI MEDIULUI SĂU ŞI EVALUAREA RISCURILOR DE DENATURARE SEMNIFICATIVĂ CUPRINS Paragraf Introducere 1-5 Proceduri de evaluare a riscului

More information

Utilizarea eficientă a factorilor de producţie

Utilizarea eficientă a factorilor de producţie Utilizarea eficientă a factorilor de producţie Prof. univ. dr. Alina Costina BĂRBULESCU TUDORACHE Ec. Mădălin BĂRBULESCU TUDORACHE Abstract Economic efficiency expresses the quality of human life concretized

More information

SORIN CERIN STAREA DE CONCEPŢIUNE ÎN COAXIOLOGIA FENOMENOLOGICĂ

SORIN CERIN STAREA DE CONCEPŢIUNE ÎN COAXIOLOGIA FENOMENOLOGICĂ SORIN CERIN STAREA DE CONCEPŢIUNE ÎN COAXIOLOGIA FENOMENOLOGICĂ EDITURA PACO Bucureşti,2007 All right reserved.the distribution of this book without the written permission of SORIN CERIN, is strictly prohibited.

More information

TAXONOMY OF POLITICO-MILITARY CRISES AND THE NEED TO IMPLEMENT A NATIONAL INTEGRATED SYSTEM OF CRISIS MANAGEMENT

TAXONOMY OF POLITICO-MILITARY CRISES AND THE NEED TO IMPLEMENT A NATIONAL INTEGRATED SYSTEM OF CRISIS MANAGEMENT TAXONOMY OF POLITICO-MILITARY CRISES AND THE NEED TO IMPLEMENT A NATIONAL INTEGRATED SYSTEM OF CRISIS MANAGEMENT Lt. col. drd. Gabriela Maria STOIAN Lt. col. drd. Vasile ENE ABSTRACT Given the specific

More information

CRIZE POTENŢIALE CE POT AFECTA SECURITATEA NAŢIONALĂ: PREVENIREA, LIMITAREA ŞI SOLUŢIONAREA SITUAŢIILOR DE CRIZĂ

CRIZE POTENŢIALE CE POT AFECTA SECURITATEA NAŢIONALĂ: PREVENIREA, LIMITAREA ŞI SOLUŢIONAREA SITUAŢIILOR DE CRIZĂ UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE APĂRARE CAROL I Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate dr. Cristian BĂHNĂREANU Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României BĂHNĂREANU, CRISTIAN Crize potenţiale

More information

Split Screen Specifications

Split Screen Specifications Reference for picture-in-picture split-screen Cuvantul PUBLICITATE trebuie sa fie afisat pe toată durata difuzării split screen-ului, cu o dimensiune de 60 de puncte in format HD, scris cu alb, ca in exemplul

More information

SUPORT CURS MANAGEMENTUL CALITATII

SUPORT CURS MANAGEMENTUL CALITATII Investeşte în oameni! Titlul proiectului: Centrul de Excelenţă în Promovarea Femeii pe poziţii calificate şi înalt calificate în Sectorul Comercial Contract nr.: POSDRU/144/6.3/S/126027 Proiect cofinanţat

More information

FORŢELE NAVALE ALE SECOLULUI XXI

FORŢELE NAVALE ALE SECOLULUI XXI FORŢELE NAVALE ALE SECOLULUI XXI Comandor Drd. Romulus HÂLDAN Baza Navală 21 st Century naval forces The end of the Cold War has brought a review of the Naval Forces missions and, as a consequence, their

More information

Executive Information Systems

Executive Information Systems 42 Executive Information Systems Prof.dr. Ion LUNGU Catedra de Informatică Economică, ASE Bucureşti This research presents the main aspects of the executive information systems (EIS), a concept about how

More information

1 funcţie publică parlamentară de execuţie de consultant parlamentar, pe perioadă nedeterminată; TEMATICĂ CONCURS

1 funcţie publică parlamentară de execuţie de consultant parlamentar, pe perioadă nedeterminată; TEMATICĂ CONCURS Anexa 5 1. Direcţia legislaţie, legătura cu Parlamentul şi contencios electoral Postul scos la concurs: 1 funcţie publică parlamentară de execuţie de consultant parlamentar, pe perioadă nedeterminată;

More information

Clasificarea internaţională a funcţionării, dizabilităţii şi sănătăţii

Clasificarea internaţională a funcţionării, dizabilităţii şi sănătăţii CIF Clasificarea internaţională a funcţionării, dizabilităţii şi sănătăţii Organizaţia Mondială a Sănătăţii Geneva WHO Library Cataloguing-in-Publication data Clasificarea internaţională a funcţionării,

More information

9.1. Structura unităţii de I/E. În Figura 9.1 se prezintă structura unui sistem de calcul împreună cu unitatea

9.1. Structura unităţii de I/E. În Figura 9.1 se prezintă structura unui sistem de calcul împreună cu unitatea 9. UNITATEA DE I/E Pe lângă unitatea centrală şi un set de module de memorie, un alt element important al unui sistem de calcul este sistemul de I/E. O unitate de I/E (UIE) este componenta sistemului de

More information

MANAGEMENT ADMINISTRATIV

MANAGEMENT ADMINISTRATIV 1. NOŢIUNI GENERALE 1.1. Management Managementul este ansamblul tehnicilor de organizare şi administrare, de previzionare şi modernizare a structurilor organizaţionale, acceptând noile provocări privind

More information

UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE APĂRARE CAROL I Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate. Dr. Petre DUŢU

UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE APĂRARE CAROL I Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate. Dr. Petre DUŢU UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE APĂRARE CAROL I Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate Dr. Petre DUŢU FENOMENE ŞI PROCESE DEFINITORII PENTRU EVOLUŢIA ARMATEI NAŢIONALE Toate drepturile asupra

More information

CURS 2 : Analiza crizelor politico-militare în contextul geopolitic actual

CURS 2 : Analiza crizelor politico-militare în contextul geopolitic actual CURS 2 : Analiza crizelor politico-militare în contextul geopolitic actual 1. Delimitări şi abordări conceptuale 2. Tipologia şi caracteristicile crizelor 3. Factori generatori de crize politico-militare

More information

Maria plays basketball. We live in Australia.

Maria plays basketball. We live in Australia. RECAPITULARE GRAMATICA INCEPATORI I. VERBUL 1. Verb to be (= a fi): I am, you are, he/she/it is, we are, you are, they are Questions and negatives (Intrebari si raspunsuri negative) What s her first name?

More information

LABORATORUL DE SOCIOLOGIA DEVIANŢEI Şi a PROBLEMELOR SOCIALE (INSTITUTUL DE SOCIOLOGIE AL ACADEMIEI ROMÂNE)

LABORATORUL DE SOCIOLOGIA DEVIANŢEI Şi a PROBLEMELOR SOCIALE (INSTITUTUL DE SOCIOLOGIE AL ACADEMIEI ROMÂNE) LABORATORUL DE SOCIOLOGIA DEVIANŢEI Şi a PROBLEMELOR SOCIALE (INSTITUTUL DE SOCIOLOGIE AL ACADEMIEI ROMÂNE) I. Scopul Laboratorului: Îşi propune să participe la analiza teoretică şi investigarea practică

More information

Promovarea performanţei şi a creşterii eficienţei entităţilor publice, management prin obiective

Promovarea performanţei şi a creşterii eficienţei entităţilor publice, management prin obiective Promovarea performanţei şi a creşterii eficienţei entităţilor publice, management prin obiective Drd. Rodica IVORSCHI Academia de Studii Economice București Abstract Stabilirea ierarhiei obiectivelor,

More information

PREZENTARE INTERFAŢĂ MICROSOFT EXCEL 2007

PREZENTARE INTERFAŢĂ MICROSOFT EXCEL 2007 PREZENTARE INTERFAŢĂ MICROSOFT EXCEL 2007 AGENDĂ Prezentarea aplicaţiei Microsoft Excel Registre şi foi de calcul Funcţia Ajutor (Help) Introducerea, modificarea şi gestionarea datelor în Excel Gestionarea

More information

Alexandrina-Corina Andrei. Everyday English. Elementary. comunicare.ro

Alexandrina-Corina Andrei. Everyday English. Elementary. comunicare.ro Alexandrina-Corina Andrei Everyday English Elementary comunicare.ro Toate drepturile asupra acestei ediţii aparţin Editurii Comunicare.ro, 2004 SNSPA, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice David

More information

RELAŢIA RESPONSABILITATE SOCIALĂ SUSTENABILITATE LA NIVELUL ÎNTREPRINDERII

RELAŢIA RESPONSABILITATE SOCIALĂ SUSTENABILITATE LA NIVELUL ÎNTREPRINDERII RELAŢIA RESPONSABILITATE SOCIALĂ SUSTENABILITATE LA NIVELUL ÎNTREPRINDERII Ionela-Carmen, Pirnea 1 Raluca-Andreea, Popa 2 Rezumat: În contextual crizei actuale şi a evoluţiei economice din ultimii ani

More information

asist. univ. dr. Alma Pentescu

asist. univ. dr. Alma Pentescu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu Facultatea de Științe Economice asist. univ. dr. Alma Pentescu - Sibiu, 2015/2016 - Ce este un proiect? Un proiect = o succesiune de activităţi conectate, întreprinse

More information

DEZVOLTARE ORGANIZAŢIONALĂ ŞI MANAGEMENTUL SCHIMBĂRII

DEZVOLTARE ORGANIZAŢIONALĂ ŞI MANAGEMENTUL SCHIMBĂRII UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI, CLUJ-NAPOCA Centrul de formare continuă, învățământ la distanță și cu frecvență redusă Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării Specializarea: Administraţie

More information

SISTEMUL INFORMAŢIONAL LOGISTIC: COMPONENTE ŞI MACRO PROCESE

SISTEMUL INFORMAŢIONAL LOGISTIC: COMPONENTE ŞI MACRO PROCESE SISTEMUL INFORMAŢIONAL LOGISTIC: COMPONENTE ŞI MACRO PROCESE (LOGISTICS INFORMATION SYSTEM: COMPONETS AND MACRO PROCESSES) Abstract: The logistics information system is part of the information system of

More information

Un tip de data este caracterizat de: o O mulţime de date (valori є domeniului) o O mulţime de operaţii o Un identificator.

Un tip de data este caracterizat de: o O mulţime de date (valori є domeniului) o O mulţime de operaţii o Un identificator. 3. Tipuri de date 1 Un tip de data este caracterizat de: o O mulţime de date (valori є domeniului) o O mulţime de operaţii o Un identificator Exemplu: Tipul de dată - Număr întreg ( Integer ): Un număr

More information

Anexa nr.1. contul 184 Active financiare depreciate la recunoașterea inițială. 1/81

Anexa nr.1. contul 184 Active financiare depreciate la recunoașterea inițială. 1/81 Anexa nr.1 Modificări și completări ale Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aplicabile instituțiilor de credit, aprobate prin Ordinul Băncii Naționale

More information

EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 845 din 30 decembrie 2013 Data intrarii in vigoare : 1 ianuarie 2014

EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 845 din 30 decembrie 2013 Data intrarii in vigoare : 1 ianuarie 2014 HOTĂRÂRE nr. 1.165 din 23 decembrie 2013 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 72/2013 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preşcolar şi stabilirea

More information

22METS. 2. In the pattern below, which number belongs in the box? 0,5,4,9,8,13,12,17,16, A 15 B 19 C 20 D 21

22METS. 2. In the pattern below, which number belongs in the box? 0,5,4,9,8,13,12,17,16, A 15 B 19 C 20 D 21 22METS CLASA a IV-a 1. Four people can sit at a square table. For the school party the students put together 7 square tables in order to make one long rectangular table. How many people can sit at this

More information

Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Transilvania din Braşov

Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Transilvania din Braşov Particularităţi ale monitorizării şi evaluării interne a activităţilor de instruire desfăşurate în format blended-learning, într-un proiect educaţional - aspecte specifice ale proiectului EDUTIC Gabriel

More information

10 Estimarea parametrilor: intervale de încredere

10 Estimarea parametrilor: intervale de încredere 10 Estimarea parametrilor: intervale de încredere Intervalele de încredere pentru un parametru necunoscut al unei distribuţii (spre exemplu pentru media unei populaţii) sunt intervale ( 1 ) ce conţin parametrul,

More information

GHID PRIVIND IMPLEMENTAREA STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT INTERN 2015

GHID PRIVIND IMPLEMENTAREA STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT INTERN 2015 GHID PRIVIND IMPLEMENTAREA STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT INTERN 2015 GHID PRIVIND IMPLEMENTAREA STANDARDELOR INTERNAŢIONALE DE AUDIT INTERN 2015 Material elaborat de Grupul de lucru Audit intern,

More information

Mini-reţea de telefonie mobilă

Mini-reţea de telefonie mobilă Mini-reţea de telefonie mobilă Georgian CRĂCIUN 1 Coordonator ştiinţific: Ș.L.Dr.Ing Dan CURPEN Abstract Lucrarea Mini-reţea de telefonie mobilă urmărește integrarea unui laborator didactic de radio comunicaţii

More information

OFIŢERUL LIDER DE CARACTER

OFIŢERUL LIDER DE CARACTER OFIŢERUL LIDER DE CARACTER Col.prof.univ.dr. Mircea Cosma Abstract Nowadays, the quality of being an officer, can not be understood or practiced unless it is sustained by special treats of character. Invested

More information

ARHITECTURA CALCULATOARELOR 2003/2004 CURSUL 10

ARHITECTURA CALCULATOARELOR 2003/2004 CURSUL 10 ARHITECTURA CALCULATOARELOR 2003/2004 CURSUL 10 4.1.4 Ceasuri (semnale de tact) În majoritatea circuitelor digitale ordinea în care au loc evenimentele este critică. Uneori un eveniment trebuie să preceadă

More information

Register your product and get support at www.philips.com/welcome Wireless notebook mouse SPM9800 RO Manual de utilizare a c b d e f g RO 1 Important Câmpurile electronice, magnetice şi electromagnetice

More information

LOGISTICA - SURSĂ DE COMPETITIVITATE

LOGISTICA - SURSĂ DE COMPETITIVITATE LOGISTICA - SURSĂ DE COMPETITIVITATE Prof. univ. dr. Liviu Ilieş Universitatea Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca Abstract. The paper presents the role and the importance of logistics for products and services

More information

R O M Â N I A MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE. Universitatea Naţională de Apărare Carol I. PLANUL OPERAŢIONAL

R O M Â N I A MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE. Universitatea Naţională de Apărare Carol I. PLANUL OPERAŢIONAL R O M Â N I A MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE Universitatea Naţională de Apărare Carol I Nr din PLANUL OPERAŢIONAL AL UNIVERSITĂŢII NAŢIONALE DE APĂRARE Carol I PENTRU ANUL UNIVERSITAR 2018-2019 Aprobat

More information

SCHEMA ECO-COMUNITARĂ DE MANAGEMENT DE MEDIU ŞI AUDIT (EMAS) INSTRUMENT ÎN EVALUAREA PERFORMANŢELOR DE MEDIU ALE ORGANIZAŢIILOR NAŢIONALE

SCHEMA ECO-COMUNITARĂ DE MANAGEMENT DE MEDIU ŞI AUDIT (EMAS) INSTRUMENT ÎN EVALUAREA PERFORMANŢELOR DE MEDIU ALE ORGANIZAŢIILOR NAŢIONALE CERCETARE, EDUCAŢIE, ÎNVĂŢĂMÂNT TEHNIC SCHEMA ECO-COMUNITARĂ DE MANAGEMENT DE MEDIU ŞI AUDIT (EMAS) INSTRUMENT ÎN EVALUAREA PERFORMANŢELOR DE MEDIU ALE ORGANIZAŢIILOR NAŢIONALE Ş. l. dr.ing. Ion DURBACĂ,

More information

ROLUL REŢELELOR DE INOVARE ÎN CREŞTEREA COMPETITIVITĂŢII REGIONALE

ROLUL REŢELELOR DE INOVARE ÎN CREŞTEREA COMPETITIVITĂŢII REGIONALE ROLUL REŢELELOR DE INOVARE ÎN CREŞTEREA COMPETITIVITĂŢII REGIONALE Prep. univ. drd. Alexandru Ionuţ ROJA Universitatea de Vest din Timişoara ABSTRACT. The complexity of the business envirnonment, competitition

More information

Programul naţional de siguranţă în aviaţia civilă din

Programul naţional de siguranţă în aviaţia civilă din Ministerul Transporturilor - MT - Program din 09 ianuarie 2015 Programul naţional de siguranţă în aviaţia civilă din 29.01.2015 În vigoare de la 11 februarie 2015 Publicat în Monitorul Oficial, Partea

More information

Ghidul administratorului de sistem

Ghidul administratorului de sistem Ghidul administratorului de sistem SOFTWARE DE GESTIONARE A TERAPIEI PENTRU DIABET Română Accesarea fişierelor de date CareLink Pro stochează date despre utilizator şi dispozitiv într-un fişier de centralizare

More information

SOCIOLOGIE ORGANIZATIONALA

SOCIOLOGIE ORGANIZATIONALA SOCIOLOGIE ORGANIZATIONALA UNITATEA I... 2 1. ORGANIZATIA: DEFINITII, TEORII SI MODELE... 2 1.1.DEFINIŢIA ORGANIZAŢIEI... 3 1. 2. TEORIA CICLULUI VIEŢII... 12 4.3. STRUCTURA ORGANIZATIONALA... 18 1. Complexitatea....

More information

Gheorghe I. RADU. 4 martie prezent Ministerul Apărării Naţionale / Academia Forţelor Aeriene Henri

Gheorghe I. RADU. 4 martie prezent Ministerul Apărării Naţionale / Academia Forţelor Aeriene Henri Gheorghe I. RADU INFORMAŢII PERSONALE Nume Gheorghe I. Radu Adresă Telefon e-mail gh.radu@gmail.com, gh_radu@hotmail.com Naţionalitate română Data naşterii 24 iunie 1951 EXPERIENŢĂ PROFESIONALĂ Perioada

More information

INFORMATION SECURITY AND RISK MANAGEMENT - AN ECONOMIC APPROACH

INFORMATION SECURITY AND RISK MANAGEMENT - AN ECONOMIC APPROACH INFORMATION SECURITY AND RISK MANAGEMENT - AN ECONOMIC APPROACH Lt. col. lect. univ. dr. ing. Cezar VASILESCU Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resursele de Apărare Abstract This paper

More information

Material de sinteză privind conceptul de intreprindere virtuală şi modul de implementare a mecanismelor care susţin funcţionarea acesteia

Material de sinteză privind conceptul de intreprindere virtuală şi modul de implementare a mecanismelor care susţin funcţionarea acesteia Investeşte în oameni! Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 2013 Axa prioritară 2 Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii

More information

DELIMITĂRI ALE MANAGEMENTULUI LANŢULUI DE APROVIZIONARE-LIVRARE ÎN DOMENIUL MILITAR

DELIMITĂRI ALE MANAGEMENTULUI LANŢULUI DE APROVIZIONARE-LIVRARE ÎN DOMENIUL MILITAR DELIMITĂRI ALE MANAGEMENTULUI LANŢULUI DE APROVIZIONARE-LIVRARE ÎN DOMENIUL MILITAR Lt.col.dr. Gheorghe MINCULETE Lt.col.drd. Anca MINCULETE Lt.col.drd. Gabriel Tiberiu BUCEAG Supply chain management (SCM)

More information

AUDIT ȘI CERTIFICAREA CALITĂȚII

AUDIT ȘI CERTIFICAREA CALITĂȚII UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA DE ȘTIINȚE JURIDICE ȘI ȘTIINȚE ECONOMICE CONSTANȚA PROGRAMUL DE MASTER: MOA AUDIT ȘI CERTIFICAREA CALITĂȚII -SINTEZĂ CURS- AN UNIVERSITAR 2016-2017 LECTOR UNIV. DR.

More information

Sistemul de operare Windows (95, 98) Componenta My Computer

Sistemul de operare Windows (95, 98) Componenta My Computer Laborator 9 Sistemul de operare Windows (95, 98) Componenta My Computer My Computer este o componentă ce permite crearea şi organizarea fişierelor şi directoarelor şi gestionarea discurilor. My Computer

More information

EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 331 din 16 aprilie 2018

EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 331 din 16 aprilie 2018 HOTĂRÂRE Nr. 191/2018 din 4 aprilie 2018 pentru aprobarea Strategiei naţionale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru perioada 2018-2020 EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL

More information

Tema 4. Tipurile şi elementele de conţinut ale metodologiilor de realizare a sistemelor informatice

Tema 4. Tipurile şi elementele de conţinut ale metodologiilor de realizare a sistemelor informatice Tema 4. Tipurile şi elementele de conţinut ale metodologiilor de realizare a sistemelor informatice Elementele de conţinut ale metodologiilor de realizare a sistemelor informatice. Metodologiile s-au născut

More information

Importanţa productivităţii în sectorul public

Importanţa productivităţii în sectorul public Importanţa productivităţii în sectorul public prep. univ. drd. Oana ABĂLUŢĂ A absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti, Facultatea Management, specializarea Administraţie Publică Centrală. În

More information